Cererea globală de energie va atinge nivelul maxim în anul 2030, graţie noilor tehnologii şi politicilor guvernamentale mai stricte, a prognozat Consiliului Mondial al Energiei (WEC), informează The Guardian.
Într-un raport care analizează diferite scenarii pentru consumul mondial de energie, publicat în avanpremiera Consiliului Mondial al Energiei, WEC estimează că cererea mondială de energie, inclusiv combustibili pentru transport, încălzire şi electricitate, va începe să scadă după 2030. Însă, în timp ce cererea mondială de energie va începe să scadă, cererea pentru electricitate se va dubla până în 2060, ceea ce va necesita investiţii mai mari în sisteme inteligente care promovează eficienţa energetică, potrivit Agerpres.
"Este clar că trecem printr-o Mare Tranziţie, care va crea o lume fundamental nouă pentru industria energetică", a declarat Ged Davis, preşedinte executiv al Consiliului Mondial al Energiei, adăugând: "În mod istoric, oamenii au vorbit despre momentul de vârf al petrolului, însă tendinţele actuale îi determină pe experţi să ia în considerare implicaţiile momentului în care cererea va atinge vârful".
WEC a elaborat trei scenarii care analizează diferite evoluţii ale consumului de energie. În funcţie de scenariu, combustibilii fosili vor furniza între 50% şi 70% din mixul energetic în 2060. În conformitate cu două scenarii, producţia de petrol va atinge vârful în 2030, când se va situa între 94 şi 103 milioane barili pe zi. De asemenea, creşterea "fenomenală" a energiei solare şi eoliene va continua, în timp ce ponderea cărbunelui şi petrolului va scădea în mixul energetic. În 2014, energia solară şi eoliană au fost responsabile pentru doar 4% din producţia de energie, dar până în 2060 ar putea să asigure până la 36% din producţia de energie. Cu toate acestea, combustibilii fosili vor rămâne principala sursă de energie, în condiţiile în care între 1970 şi 2014 ponderea lor a scăzut cu doar 5% până la 81%.
Cea de a 23-a ediţie a Consiliului Mondial al Energiei a început ieri, la Istanbul, care se concentrează pe tranziţia energetică la noi modele de consum.