Reporter: Care este opinia "PCC SE" referitoare la rezilierea contractului de furnizare de energie de către "Electrica" cu "Oltchim"?
Wojciech Zaremba: De mai mulţi ani am crezut şi am propus restructurarea societăţii "Oltchim". Combinatul are nevoie de soluţii complexe, care ar opri generarea de pierderi şi ar permite dezvoltarea companiei în conformitate cu tendinţele pieţei. Dar "Oltchim" nu a fost restructurat niciodată, iar problemele au fost întotdeauna soluţionate în baza sprijinului acordat de către statul român şi al altor societăţi controlate de către statul român în calitate de acţionar majoritar. "Electrica" este un exemplu tipic în acest sens.
"Oltchim", prin neplata datoriilor către "Electrica", a beneficiat de sprijin din partea statului şi a folosit banii în alte scopuri decât pentru plata energiei. Această practică nu este conformă cu normele pieţei şi nu este deloc surprinzător faptul că în cele din urmă s-a ajuns la apariţia unui pericol grav de oprire a funcţionării combinatului, precum şi la pericolul de insolvenţă în cazul "Electrica".
Wojciech Zaremba: O astfel de practică nu este conformă cu normele pieţei sau cu cadrul legal al Uniunii Europene. Am fost întotdeauna împotriva unor astfel de practici la "Oltchim" despre care am informat mereu Ministerul Economiei, conducerea "Oltchim" şi opinia publică.
Reporter: Dar despre semnarea unui nou contract cu "Electrica Furnizare"? Nu va înregistra "Oltchim" datorii şi către această companie, având în vedere că lucrează la capacitate redusă?
Wojciech Zaremba: "PCC SE" nu poate comenta deoarece nu are suficiente informaţii.
Reporter: Un cititor ne-a informat pe site-ul www.bursa.ro că "Oltchim vinde energie electrică unei societăţi situate în incinta Oltchim, care nu are însă contract cu Electrica". Această companie este "FCT Industrial SRL. Cunoaşteţi această situaţie? Cum comentaţi?
Wojciech Zaremba: Nu deţinem informaţii cu privire la acest subiect şi ca atare nu putem comenta sau răspunde la această întrebare.
Reporter: Cunoaşteţi valoarea totală a datoriilor "Oltchim"? Cum comentaţi posibila convesie în acţiuni a datoriilor combinatului către "BCR", respectiv "Banca Transilvania"?
Wojciech Zaremba: În ceea ce priveşte datoriile "Oltchim", "PCC SE" deţine doar informaţii furnizate în rapoartele financiare ale companiei transmise către Bursa de Valori Bucureşti. PCC consideră că toate măsurile privind "Oltchim" şi datoriile acesteia trebuie să fie conforme cu cadrul legal al Uniunii Europene. Vom sprijini toate soluţiile care vor fi conforme cu cadrul legal al Uniunii Europene, dar în ceea ce priveşte "Oltchim", care este o societate în dificultate, nici una dintre măsurile luate nu vor fi suficiente în cazul în care societatea nu este restructurată.
Reporter: "TISE" (în fapt Gazprom) şi-a exprimat intenţia să cumpere "Oltchim". Cum comentaţi? Veţi participa la privatizare? La cât evaluaţi combinatul în acest moment?
Wojciech Zaremba: Începând cu anul 2007, "PCC" şi-a exprimat de nenumărate ori intenţia şi interesul de a participa la privatizarea "Oltchim", confirmată prin numeroasele scrisorile transmise autorităţilor române în ultimii 5 ani. "PCC" este interesat să participe la privatizarea "Oltchim" şi să achiziţioneze pachetul de 54% din "Oltchim" deţinut de statul român.
"PCC SE" a aflat despre intenţia "TISE" de a achiziţiona "Oltchim" doar din anunţul făcut de Ministrul Economiei. Nu suntem la curent cu nicio declaraţie făcută de către o altă companie în afară de "TISE", care să-şi fi anunţat interesul de a participa la privatizarea "Oltchim".
"PCC" are acces doar la informaţii de ordin public şi nu are acces la informaţii detaliate despre situaţia financiară şi condiţiile de funcţionare ale companiei. Orice estimare a valorii "Oltchim" poate fi făcută de noi doar după procesul de due-dilligence (n.r. studiul amănunţit).
Reporter: Care credeţi că este motivul pentru care Consiliul de Administraţie al "Oltchim" susţine vânzarea părţilor sociale deţinute de "Oltchim" la "Protectchim" la un preţ redus cu 20% şi nu amână vânzarea acestor părţi sociale, având în vedere că profitul pe anul 2010 al "Protectchim" a fost aproximativ dublu faţă de 2009?
Wojciech Zaremba: Potrivit informaţiilor de care dispunem, "Protectchim" este o companie sănătoasă, cu rezultate financiare bune, şi nu înţelegem de ce preţul acţiunilor deţinute de "Oltchim" la "Protectchim" trebuie redus. Am solicitat ca acest punct să fie discutat în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din 30 ianuarie şi sperăm că managementul "Oltchim" va oferi informaţii detaliate cu privire la acest subiect. Doar atunci vom fi în măsură să luăm o poziţie.
Reporter: Care este opinia dumneavoastră referitoare la investiţiile făcute în ultimii 5 ani de către "Oltchim" la "Ramplast"? Consideraţi că acestea au fost păguboase pentru combinat?
Wojciech Zaremba: Din informaţiile din presă am aflat că "Oltchim" a investit în instalaţii ce ţin de funcţionarea "Ramplast". De asemenea, ştim că pachetul de acţiuni al "Oltchim" la "Ramplast" a fost şi el scos la vânzare. Am solicitat în AGA din 30.01.2012 ca să fie adus la cunoştinţă acţionarilor dacă astfel de investiţii au avut loc şi dacă au fost într-adevăr necesare pentru "Oltchim". Sperăm să primim aceste informaţii în cadrul AGA. Potrivit PCC, ţinând cont de situaţia dificilă în care se află "Oltchim" în momentul de faţă, toate investiţiile ar trebui să se concentreze pe obţinerea de beneficii maxime pentru "Oltchim", prin optimizarea proceselor de producţie de bază ale companiei, prin creşterea calităţii produselor şi maximizarea productivităţii pe produsele de bază, decât să investească în societăţi care nu sunt legate de domeniul de activitate al combinatului.
Reporter: Cum comentaţi discrepanţa între creşterea acţiunilor OLT anul trecut, fiind practic cel mai bun plasament pentru investitorii de pe piaţa de capital românească, şi situaţia economică a "Oltchim"?
Wojciech Zaremba: Având în vedere situaţia financiară a societăţii şi dificultăţile majore cu care se confruntă "Oltchim", preţul actual al acţiunilor nu este justificat.
1. Micsorare de capital
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 23.01.2012, 10:19)
Stimata doamna Simionescu,
felicitari pentru articolul scris. Intr-adevar domnul Zaremba are intotdeauna prestanta unui gentleman si nici nu ar avea cum sa aiba altfel de maniere comparativ cu acea a unui om care apartine unei anumite natii caracterizate prin brutalitate, tinand cont de parerea unui finantist de renume international. Dar ramanand in registrul politetii si al franchetii care sper sa fie atribute complementare in portofoliul comportamental al domnului Zaremba mi-ati veni in intampinare daca mi-ati putea comunica daca urmatoarea decizie publicata la 01.11.2007 din partea companiei PCC a venit.
"Intrucat radierea mentiunii de majorare a capitalului social a fost operata se scoate de pe ordinea de zi initiala a ADUNARII GENERALE EXTRAORDINARE punctul 1, referitor la:
“Aprobare pentru anularea actiunilor emise de catre societate in contul creantei convertite in temeiul Hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor nr. 8 din data de 28.11.2003, urmata de diminuarea corespunzatoare a capitalului social al societatii"". Ar fi interesant pentru a face o analiza comparata a cadrului legislativ roman si german unde paragraful 235 AktG releva o interesanta conotatie pentru orice iubitor de carte financiara si juridica.
Va multumesc anticipat si va urez o activitate editoriala cat mai prolifica.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2012, 21:10)
D-LE ZAREMBA , CINE VA OPRESTE SA CUMPARATI DE PE PIATA 51% DIN ACT. OLT? NU ATI MAI AVEA PROBLEME CU NIMENI INCLUSIV CU DIRECTORUL SOC. CARE S-A DOVEDIT DE NENUMARARE ORI CA ESTE UN PAMBLICAR.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2012, 08:38)
d-nul Zaremba n-are nici un interes sa cumpere de pe bursa actiuni. la momentul de fata are 30 sau 33% din actiuni(cifra exacta nu o stiu). de ce nu mai cumpara? pai la peste 35% din actiuni statul il obliga sa faca oferta de cumparare a pachetului majoritar. la momentul asta zaremba &co nu vor. mai bine asteapta sa se dea faliment sau sa fie in pragul lui si apoi poate cumpara.interesul lor e sa scoata Oltchim de pe piata. PCC-ul are fabrici in Ungaria, Polonia, Germania care produc aceleasi produse ca si Oltchim. Iar in cel priveste pe directorul societatii ( nu ca ii iau apararea) da altul daca era il locul lui SC OLTCHIM era de mult fier vechi. iar pentru cine nu stie: daca Oltchimul da faliment, zona Valcea va fi la fel ca in Valea Jiului.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2012, 22:12)
nu va face cinste ce ati facut.e urat.
4. Securitate poloneza
(mesaj trimis de Curemba în data de 26.01.2012, 14:36)
Daca vreo firma ar fi indraznit sa hartuiasca PCC, asa cum au facut securistii polonezi cu Oltchim, cred ca directorul acesteia ar fi fost impuscat demult. Zaremba si ai lui fac sunt ca hoardele tatare puse pe parjolit ce a mai ramas din tara asta.