WSJ: Viitorul băncilor din Europa Centrală şi de Est, incert

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 octombrie 2011

WSJ: Viitorul băncilor din Europa Centrală şi de Est, incert

Instituţiile creditoare din regiune ar putea reveni în proprietatea statului

Viitorul băncilor este pus sub semnul întrebării în întreaga lume, dar nicăieri în mai mare măsură decât în Europa Centrală şi de Est, notează Wall Street Journal (WSJ), arătând că statele din această regiune trebuie să aleagă între două posibilităţi: băncile să rămână sub acţionariatul din Europa de Vest - care ar putea fi împovărat câţiva ani buni de problemele fiscale ale zonei euro -, sau să fie renaţionalizate.

Conform WSJ, statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) trebuie să diversifice acţionariatul sectorului bancar ca să reducă vulnerabilitatea la şocurile de credit. Piaţa creditelor din regiune este dominată, mai mult ca oriunde, de bănci cu sediul în alte zone, aproape exclusiv în Europa Occidentală.

Băncile din Europa de Vest au cumpărat majoritatea instituţiilor financiare privatizate de statele din Europa Centrală şi de Est în anii "90, fiind încurajate de guvernele din ţările de origine. În urma crizei financiare, băncile din Vest au primit sprijin de urgenţă, iar guvernele din întreaga Europă şi-au dat seama că, într-o piaţă unde banii publici au devenit o resursă importantă pentru supravieţuirea instituţiilor financiare, subsidiarele din Europa Centrală şi de Est ar putea rămâne "orfane".

Aşa s-a ajuns, în 2009, la semnarea Iniţiativei de la Viena, care convinge băncile vest-europene să continue să-şi susţină subsidiarele din Europa Centrală şi de Est. Soluţia a fost însă una temporară.

În contextul crizei datoriilor de stat din zona euro, băncile din Europa de Vest au din nou probleme în privinţa accesului la credite pe piaţa interbancară, astfel că apare necesitatea unor soluţii pe termen lung.

WSJ prezintă trei scenarii, care depind de deznodământul crizei datoriilor de stat.

Băncile din Europa de Vest deţin volume substanţiale de obligaţiuni de stat din zona euro. Dacă o parte semnificativă dintre acestea nu va fi rambursată, atunci băncile nu îşi vor putea susţine subsidiarele din ECE pe termen lung. Pe de altă parte, dacă criza se va dovedi doar un deficit de încredere pe termen scurt, iar intrarea Greciei în incapacitate de plată se va limita la această ţară, băncile europene vor reveni rapid la un nivel adecvat de capitalizare.

De asemenea, potrivit WSJ, problema Europei Centrale şi de Est poate fi privită şi pe termen lung: chiar dacă turbulenţele din 2011 se dovedesc a fi temporare, este totuşi necesară diversificarea acţionariatului sistemelor bancare locale, pentru reducerea volatilităţii şi a vulnerabilităţii pieţelor de credit la şocuri şi situaţii care nu pot fi controlate şi reglementate de autorităţile naţionale.

WSJ scrie că guvernele din ECE trebuie să găsească o alternativă la sistemul actual. Unele ţări ar putea opta pentru renaţionalizarea unor bănci, altele ar putea încerca să încurajeze creşterea instituţiilor de credit care au încă acţionariat autohton.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este de acord cu mesajul preşedintelui României, Traian Băsescu, potrivit căruia recapitalizarea băncilor europene nu trebuie să se realizeze prin retrageri de bani de la subsidiarele din estul Europei.

Economistul şef adjunct al BERD, Jeromin Zettelmeyer, declară, citat de euobserver.com: "Suntem de acord cu mesajul preşedintelui României, că orice recapitalizare trebuie să fie benefică grupului pe ansamblu.

Euobserver arată că, întrucât instituţiile de credit din Franţa, Austria sau Grecia controlează părţi importante din sectoarele bancare din ţările Europei de Est, aceste state sunt îngrijorate că planurile referitoare la recapitalizarea băncilor vor permite o retragere puternică a fondurilor, punând în pericol economiile din regiune.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică: "Nu putem accepta o recapitalizare care să fie adusă la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piaţa românească, pentru a face faţă crizelor din interiorul zonei euro. Şi aşa, întârzierea în decizii ne-a creat probleme deosebite şi în ceea ce priveşte chiar finanţarea deficitelor şi a datoriilor pe care le aveam pentru acest an. Am ajuns să ne împrumutăm la preţuri mai mari, deci la dobânzi mai mari decât în 2010, când România nu era stabilizată macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului întregii regiuni, pentru că nu s-au luat măsuri la timp în ceea ce priveşte Grecia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb