Orieta Hulea, Director General WWF-România, alături de Andrei Prodan, Constantin Muşat şi Adrian Ţîrdea, reprezentanţi ai Grupului de Iniţiativă locală, au adresat o scrisoare autorităţilor, în care solicită sprijin pentru oprirea secării zonei Carasuhat din Delta Dunării. Aceştia cer Guvernului şi Ministerului Mediului să ia măsuri urgente pentru a proteja comunitatea locală şi mediul natural.
La Mahmudia, judeţul Tulcea, zona Carasuhat din Delta Dunării riscă să fie secată din cauza unei hotărâri judecătoreşti. Locuitorii, care îşi doresc păstrarea apei pentru a-şi menţine traiul în armonie cu natura, susţin această iniţiativă în proporţie de 97%.
WWF-România, alături de Grupul de Iniţiativă Locală pentru protejarea deltei de la Carasuhat (Mahmudia şi Beştepe) şi semnatarii petiţiei de susţinere, solicită oprirea secării deltei refăcute din Mahmudia şi Beştepe. Decizia 750/2024 a Tribunalului Tulcea din 19 decembrie 2024 prevede închiderea zonei inundate în favoarea agriculturii intensive, favorizând un număr restrâns de companii. Această măsură ar distruge delta refăcută, ce se întinde pe peste 2.000 ha, şi ar afecta veniturile localnicilor care depind de aceasta.
Fosta amenajare agricolă de la Carasuhat (Mahmudia şi Beştepe), transformată în zonă umedă pe 2.000 ha, a generat beneficii majore: creşterea turismului sustenabil, veniturilor pescarilor şi biodiversităţii, cu 97% dintre localnici susţinând păstrarea acesteia conform unui sondaj din 2023.
"Înainte de 1989 cetăţenii nu au avut niciun cuvânt de spus atunci când cca 2.500 ha de deltă aflate în proximitatea localităţii au fost transformate în teren agricol şi nici când, după 1989, mare parte din terenul desecat a intrat în administrarea Consiliului Judeţean Tulcea şi apoi a început să fie exploatat de către câteva companii agricole, fără beneficii economice reale pentru comunitatea locală. Este momentul ca locuitorilor din Mahmudia şi Beştepe să li se redea dreptul de a gestiona delta refăcută, în parteneriat cu autorităţi relevante: Primăria şi Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării", se arată în comunicat.
Legislaţia permite declararea zonei Carasuhat ca fiind de interes public major prin Hotărâre de Guvern şi permite rezilierea contractelor agricole cu despăgubire justă. Reconstrucţia ecologică, considerată de interes naţional, justifică denunţarea contractelor, fiind susţinută de priorităţi publice şi cadrul legal aplicabil.
Un argument suplimentar este că această zonă refăcută poate contribui la îndeplinirea obligaţiilor României conform Legii Refacerii Naturii, care prevede renaturarea a 30% din terenurile şi zonele umede degradate până în 2030, conform regulamentului UE din 2024. WWF-România şi Grupul de Iniţiativă Locală solicită o întâlnire pentru a detalia soluţiile identificate şi a discuta situaţia.
Opinia Cititorului