X-Trade Brokers: Anul trecut, mărfurile au avut un an mult mai slab faţă de cel precedent

Ziarul BURSA #Materii Prime / 17 ianuarie 2012

Bumbacul a fost codaş în 2011.

Bumbacul a fost codaş în 2011.

Anul 2011 a fost un an slab pentru cele mai multe mărfuri tranzacţionate pe bursele internaţionale, astfel încât, dintre mărfurile cele mai intens utilizate, doar aurul, petrolul şi porumbul au reuşit să marcheze aprecieri, potrivit unui raport XTB. Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, a spus: "Incertitudinea privind evoluţia Europei va continua să pună o anumită presiune negativă pe preţul mărfurilor în general. Dacă însă Banca Centrală Europeană îşi schimbă atitudinea, devenind mai puţin îngrijorată de inflaţie sau Federal Reserve alege calea tiparniţei într-un an electoral pentru americani, atunci materiile prime ar putea înregistra un an mult mai bun în 2012 decât a fost precedentul".

Turbulenţele din Europa, criza ratingului suveran al SUA din primăvara anului trecut şi semnele de încetinire a economiei din China (ca urmare a unei politici monetare mai restrictive) şi-au pus amprenta asupra cererii din partea consumatorilor, afectând în acelaşi timp încrederea în perspectivele economiei globale. Mărfurile au avut astfel de suferit, indicele CRB (Commodity Research Bureau) depreciindu-se anul trecut cu 10,49%, după un câştig spectaculos de 32,6% în 2010. Cu toate că indicele a avansat în primele patru luni din 2011, corecţiile ulterioare l-au împins în teritoriul negativ.

Cuprul, metal cu intensă utilizare industrială, corelat cu direcţia economiei reale, a resimţit din plin atât recalibrarea aşteptărilor către o recesiune în Europa şi pierderea de viteză din China, cât şi efectul evenimentelor naturale din Japonia : cotaţiile au pierdut 22,5% în 2011.

Pe de altă parte, petrolul a avut un an bun, cu un câştig de 13,02% anul trecut, deşi cu mult mai mic decât în 2010, când cotaţiile au crescut cu 21,23%. Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, consideră: "Preţul petrolului a reuşit să învingă tendinţa descendentă a celor mai multe dintre mărfuri, fiind susţinut mai ales de diminuarea ofertei în timpul conflictului din Libia şi de instabilitatea din alte ţări ale regiunii. Reducerea generării de energie atomică în Japonia a condus de asemenea la o creştere a importurilor de petrol ca variantă alternativă. Creşterea de 13% într-un an în care mărfurile au scăzut în medie cu 10% reprezintă o performanţă de invidiat. Anul 2012 ar putea aduce noi aprecieri dacă situaţia din Iran degenerează într-un conflict care să blocheze strâmtoarea Ormuz".

Aurul a bifat o nouă creştere în 2011, preţul său avansând cu 10,23%. În 2010, metalul preţios crescuse cu 29,8%, încununând o întreaga decadă de aprecieri anuale între 2000 şi 2010. Aurul a fost stimulat de politicile monetare foarte relaxate ale Federal Reserve care a încheiat în martie anul trecut injecţii de 600 de miliarde de dolari în sistemul financiar, stimulând astfel cererea pentru active de protecţie la ris-curile de inflaţie. Furtuna generată de scăderea ratingului SUA cu o treaptă de către S&P în august a anului trecut a fost argumentul esenţial pentru avansul aurului la nivelul maxim istoric de 1.920 dolari/uncie în septembrie 2011, înregistrând la acel moment un câştig anual de 35%. După depăşirea momentului critic, balonul speculativ a început să se dezumfle, aurul păstrând numai o treime din avansul maxim atins pe parcursul anului.

Victor Safta spune: "Încetinirea economiei europene este amplificată de agitaţia din pieţele de datorie, iar scăderile de rating efectuate la sfârşitul săptămânii trecute de către S&P sporesc prudenţa investitorilor, ceea ce îi poate împinge înspre achiziţii de aur. De asemenea, o reducere a turaţiei PIB-ului în SUA ar putea aduce noi stimulente pe partea de politică monetară, care să reaprindă interesul pentru achiziţia de aur ca activ de protecţie la riscuri inflaţioniste. Este posibil ca aurul să înregistreze mişcări foarte abrupte în 2012, însă la finalul acestuia cotaţiile să fie în apreciere".

Mărfurile agricole au avut o performanţă modestă anul trecut: porumbul s-a scumpit cu 3,1%, în timp ce preţul grâului a pierdut 20%, iar zahărul pe pieţele internaţionale s-a ieftinit cu 27,8%. Aceasta după ce anul 2010 venise cu creşteri de 50%, respectiv 44,5% pentru porumb şi grau. "Lipsa evenimentelor cu impact catastrofic care zguduiseră pieţele în 2010 au permis ca anul trecut cotaţiile mărfurilor agricole să se reaşeze pe paliere mai sustenabile. În România, puţine dintre aceste evoluţii s-au regăsit în preţurile produselor la raft. În 2012, ca urmare a vremii mult impredictibile, oferta şi deci evoluţia preţurilor produselor agricole sunt greu de estimat", a arătat Victor Safta.

Bumbacul, vedeta anului 2010, a fost codaş în 2011. Suprafeţele plantate şi producţia au crescut după ce agricultorii au devenit foarte interesaţi de plantarea bumbacului, impulsionaţi de scumpirea acestuia cu 89,1% în 2010. În plus, nici seceta care afectase producţia acum doi ani nu s-a mai repetat, astfel încât toţi factorii au dus la o presiune continuă asupra preţurilor din partea unei oferte în exces, preţul bumbacului scăzând cu 36,25% anul trecut, devenind din campion - cel mai mare perdant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb