X-TRADE BROKERS: Avem nevoie de stabilitate politică pentru a putea ieşi din criză

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 decembrie 2009

Leul a fost foarte volatil, ieri dimineaţă, cursul oscilând între minimul de 4,2089 4,2404 le/euro.

Leul a fost foarte volatil, ieri dimineaţă, cursul oscilând între minimul de 4,2089 4,2404 le/euro.

Leul- foarte volatil în dimineaţa de după alegeri

Noul preşedinte va trebui în primul rând să asigure stabilitatea politică, pentru a permite tuturor să îşi îndrepte atenţia asupra problemelor economice grave, este de părere Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers. "Doar continuând liniile programului convenit cu FMI, crescând gradul de absorbţie a fondurilor UE şi beneficiind de stabilitatea politică pe care toată lumea o aşteaptă de la noul preşedinte, România are şanse de a ieşi din criză până la sfârşitul anului viitor ", a declarat domnul Safta.

În opinia directorului X-Trade Brokers, "instabilitatea politică a fost cel mai mare rău care a putut să apară în anul curent, iar preocuparea excesivă pentru politic în detrimentul strategiilor economice a dat crizei un avânt pe care noul preşedinte şi noul guvern trebuie să îl anihileze cât mai curând".

Analiştii de la X-Trade Brokers subliniază că, din punct de vedere economic, cel mai important este ca România să aibă un guvern legitim cu care atât instituţiile internaţionale, precum FMI, cât şi sindicatele să poată dialoga, care să elaboreze bugetul pe 2010 etc.

Noul guvern va avea de făcut mari eforturi pentru a trece cât mai repede de criză, primul, şi cel mai important, fiind construirea unui buget pentru anul 2010 în limitele impuse de către FMI, care prevăd un deficit bugetar de maxim 5,9%, faţă de nivelul de 7,8% la care s-a ajuns în acest an, mai arată analiştii citaţi. Pentru a îndeplini toa-te cerinţele impuse de către FMI şi UE, noul şef de stat şi executivul vor trece printr-o perioadă în care popularitatea lor ar putea scădea abrupt. , a conchis Victor Safta.

Situaţia politică, defavorabilă monedei naţionale

Moneda naţională a înregistrat evoluţii care au reflectat situaţia politică, pe lângă cea economică. La 1 octombrie, data începerii crizei politice, leul a intrat într-un puternic proces de depreciere: chiar pe 1 octombrie, la deschiderea şedinţei de tranzacţionare perechea EURRON valora 4,1776, iar la închidere- după declanşarea crizei- a ajuns la 4,2029. Procesul a continuat pe întregul parcurs al lunii octombrie, leul testând puternic nivelul de 4,3 lei pentru un euro. În ultima săptămână, cursul euro-leu a coborât însă, moneda naţională apreciindu-se puternic, până la 4,2 lei pentru un euro, cel mai bun nivel din ultimele două luni. < Investitorii au fost mai optimişti în ultima săptămână şi se aşteaptau ca, indiferent cine va câştiga alegerile prezidenţiale care se apropiau cu paşi repezi- să înţeleagă prioritatea legată de formarea unui nou guvern şi să acţioneze în consecinţă. Evident, au fost şi alţi factori care au contribuit la această evoluţie : perspectivele fiscale conturate, precum şi nevoia mai mare de lei pe piaţă în apropierea Sărbătorilor au contribuit la aprecierea monedei naţionale", spun analiştii X-Trade Brokers România.

Leul a fost foarte volatil, ieri dimineaţă, cursul oscilând între minimul de 4,2089 4,2404 le/euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb