X-TRADE BROKERS: Prima jumătate a anului, mai grea pentru firme şi populaţie

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 ianuarie 2010

X-TRADE BROKERS: Prima jumătate a anului, mai grea pentru firme şi populaţie

Prima jumătate a anului în curs va fi extrem de grea atât pentru sectorul privat, cât şi pentru populaţie, care va resimţi criza mai acut decât în anul precedent, este de părere Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers. Domnia sa adaugă: "Cre-ş-terea cursului de schimb la care se calculează accizele, creşterile de preţuri determinate de scumpirea carburanţilor, precum şi creşterea preţurilor alimentelor pentru care posibilitatea acordării subvenţiilor de la stat a expirat, vor da crizei un nou impuls, din cauza contribuţiei acestora la scăderea şi mai accentuată a consumului, fapt care va susţine falimentele şi şomajul".

O altă provocare în 2010 va fi atingerea ţintei de deficit bugetar de 5,9% din PIB, de la 7- 8% în anul trecut, statul bazându-se în acest sens, printre altele, pe încasările de TVA şi creşterea încasărilor din accize: "Acest obiectiv va fi foarte greu de atins, întrucât creşterile de preţ, în condiţii de criză economică, determină scăderea vânzărilor, a profitului, a taxelor etc. În plus, reducerea cheltuielilor bugetare prin trimiterea în şomaj a unui număr de 100.000 de angajaţi nu va fi foarte uşor şi posibil nici de făcut, din punct de vedere social", arată analiştii X-Trade Brokers.

În ceea ce priveşte moneda naţională, leul se menţine în palierul de preţ de sfârşit de an, apreciindu-se datorită nevoii mai mari de lei către finele anului, precum şi ca urmare a faptului că, după criza politică din toam-nă, România are un guvern legitim. "BNR a reuşit anul trecut să menţină moneda naţională într-un interval de 4,15- 4,3 lei pentru 1 euro, un interval pentru refacerea econo-miei, iar do-bânda de referinţă ridicată a încurajat inves-tiţiile în lei", precizează analiştii X-Trade Brokers. "Cel mai probabil, pe termen mediu, date fiind elementele de analiză fundamentală, leul se va deprecia faţă de nivelul actual, în lipsa intervenţiilor Băncii Naţionale. Considerând elementele de analiză tehnică, perechea valutară EURRON a testat nivelul de 4,1750 la sfârşitul anului 2009, confirmându-l ca suport puternic pentru perioada următoare. Ultimele zile au adus o reacţie ascendentă, cursul atingând nivelul de rezistenţă de 4,2350 fără a-l depăşi momentan. În perioada următoare, considerăm probabilă o continuare a aprecierii cotaţiei monedei euro faţă de leu, iar un semnal în această direcţie va fi spargerea pragului 4,2350 lei pentru 1 Euro", a arătat Victor Safta.

În cea de-a doua jumătate a anului viitor, economia României are şanse de a-şi reveni, dacă se va menţine stabilitatea politică şi dacă fiscalitatea nu va creşte excesiv, spun analiştii X-Trade Brokers. "Ne aşteptăm la o apreciere a leului către finele anului în curs, însă situaţia economică generală este încă foarte delicată şi orice mişcare gre-şită - chiar şi una - poate prelungi criza şi poate determina o cu totul altă evoluţie", conchide Victor Safta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb