Xi Jinping vrea condiţii pentru "un dialog direct" între Ucraina şi Rusia

Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iulie

Sursa: Facebook / Ambasada Chinei

Sursa: Facebook / Ambasada Chinei

English Version

Comunitatea internaţională trebuie să creeze condiţii pentru "un dialog direct" între Rusia şi Ucraina, şi "să asigure asistenţă" în acest sens, a declarat ieri preşedintele Chinei, Xi Jinping, în cadrul unei întâlniri la Beijing cu premierul ungar Viktor Orban, care a subliniat că Beijingul va juca un rol-cheie în decizia privind încheierea războiului în Ucraina, potrivit EFE şi AFP.

"Este în interesul tuturor părţilor să se caute o soluţie politică printr-o încetare rapidă a focului", a afirmat oficialul chinez, potrivit unei declaraţii transmise de televiziunea de stat CCTV.

Liderul chinez i-a mulţumit lui Orban pentru "eforturile sale de a găsi o soluţie politică la criza din Ucraina" şi a dat asigurări că Beijingul şi Budapesta "împărtăşesc aceleaşi idei de bază" şi lucrează "în aceeaşi direcţie", notează Agerpres.

"China a promovat în mod activ pacea şi negocierile de pace şi a încurajat şi sprijinit toate eforturile care duc la o soluţionare paşnică a «crizei»", a declarat Xi Jinping, adăugând că, în acest stadiu al conflictului, accentul ar trebui pus pe faptul ca "ostilităţile să nu se extindă în alte locuri", să se evite "o deteriorare a situaţiei" şi să nu apară o "incitare de către părţi terţe".

"Doar atunci când marile puteri vor da dovadă de energie pozitivă, în loc de energie negativă, acest conflict va putea vedea licărirea speranţei unei încetări a focului cât mai repede posibil", a afirmat oficialul de la Beijing.

La rândul său, Orban a subliniat că Beijingul "nu numai că iubeşte pacea în faţa unei situaţii mondiale turbulente", dar "a prezentat o serie de iniţiative constructive", demonstrând că este o "forţă stabilizatoare pentru pacea mondială", potrivit CCTV.

Premierul ungar i-a transmis lui omologului său chinez că Budapesta "acordă o mare valoare şi importanţă rolului şi influenţei Chinei", afirmându-şi în acelaşi timp "disponibilitatea de a lucra îndeaproape" cu Beijingul în comunicarea şi colaborarea strategică.

Orban a declarat că Ungaria "este în favoarea consolidării cooperării cu China" şi că "se opune formării de clici şi blocuri".

Liderul ungar a explicat pe contul său oficial de pe reţeaua de socializare X că motivul vizitei sale în China este că această ţară "este o putere-cheie în crearea condiţiilor pentru pace în Ucraina".

Orban a aterizat ieri la Beijing pentru o vizită neanunţată în cadrul "misiunii sale de pace", care nu a fost asumată de restul UE şi în cadrul căreia s-a întâlnit săptămâna trecută, la Moscova, cu preşedintele rus Vladimir Putin şi, la Kiev, cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

Controversata vizită a lui Orban la Moscova i-a iritat pe partenerii europeni ai Budapestei, care demonstrează un sprijin neclintit pentru Kiev şi au întrerupt toate legăturile cu Rusia după invazia acesteia în Ucraina în februarie 2022.

Întâlnirea cu Putin a fost "sinceră", potrivit preşedinţiei ruse, în timp ce în timpul întâlnirii cu Zelenski, Orban i-a cerut acestuia să ia în considerare negocierea unei încetări a focului cu Rusia pentru a "accelera" negocierile de pace.

Beijingul şi Budapesta pledează pentru o rezolvare paşnică a conflictului şi menţin relaţii cu Kremlinul, conform AFP.

De la începutul conflictului, China a adoptat o poziţie ambiguă cu privire la războiul din Ucraina, făcând apel la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei, şi la respectarea "preocupărilor legitime de securitate" ale tuturor părţilor, cu referire la Rusia.

V.R.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din gura-i simplu sa spui ca vrei pace. Dar faptele zero contrazic vorbele.

    Cat despre putin el de 3 ani crede ca in 3 zile castiga razboiul. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb