XTB: Intel, aproape de minimele ultimilor 12 ani

F.D.
Piaţa de Capital / 28 august

XTB: Intel, aproape de minimele ultimilor 12 ani

Intel, unul dintre pionierii tehnologiei, se află astăzi la răscrucea istoriei sale. Cu un preţ al acţiunilor la nivelul anului 2012 şi o evaluare apropiată de valoarea de lichidare, Intel reprezintă o oportunitate riscantă şi contrară pentru investitorii răbdători, arată analiştii XTB, companie de tranzacţionare pe bursele internaţionale.

Intel se confruntă cu o scădere semnificativă a marjelor, de la 55-60% la 38-40%, mai ales din cauza costurilor ridicate pentru dezvoltarea tehnologiilor care să ţină pasul cu principalii competitorii şi a scăderii cererii pe piaţa PC-urilor şi a serverelor.

În prezent, valoarea contabilă tangibilă pe acţiune a companiei este de circa 19,51 USD, reflectând active semnificative, inclusiv fabrici de cipuri şi mii de brevete valoroase. Deşi preţul acţiunilor a scăzut la nivelurile din 2012, acest lucru poate oferi o oportunitate pentru investitorii pe termen lung, în contextul transformării conduse de CEO-ul Pat Gelsinger, care vizează recâştigarea poziţiei de lider şi extinderea în noi domenii.

De asemenea, compania dispune de lichidităţi şi investiţii pe termen scurt semnificative, care se ridicau la aproximativ 29 de miliarde de dolari la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din 2024. La acestea se adaugă investiţiile strategice, cum ar fi o participaţie la Mobileye, o companie israeliană specializată în tehnologii de conducere autonomă, şi alte investiţii în start-up-uri promiţătoare şi tehnologii viitoare.

XTB: Intel, aproape de minimele ultimilor 12 ani

Privind graficul din perspectiva ultimilor câţiva ani, observăm o revenire a preţurilor la nivelurile din 2012, deşi acum 3 ani compania valora de 3 ori mai mult. Privind la Nvidia, pe de altă parte, acţiunile companiei sunt de peste 100 de ori mai mari acum decât erau în 2012.

Din perspectiva unor posibile scăderi suplimentare, merită remarcate minimele locale de aproape 13 dolari, care au fost înregistrate în 2002 şi apoi în 2009. În acelaşi timp, însă, se pare că societatea are încă perspective suficient de bune pentru a-şi reveni de la minime, precizează analiştii XTB.

XTB: Intel, aproape de minimele ultimilor 12 ani

Este totuşi Intel în pericol de a fi eliminat din Dow Jones şi din alţi indici importanţi?

Din cauza scăderii preţurilor acţiunilor, importanţa Intel în indicii bursieri a scăzut în mod clar, ceea ce are implicaţii şi pentru cumpărarea de ETF-uri. În S&P 500, cel mai important indice de pe Wall Street, cota Intel a scăzut la 0,19%. Aceasta este o scădere considerabilă de la peste 1% în urmă cu câţiva ani.

O tendinţă similară poate fi observată în indicele NASDAQ-100, unde Intel are o pondere de doar 0,59%. Deosebit de îngrijorătoare este poziţia Intel în indicele Dow Jones Industrial Average. Cu o cotă de doar 0,334%, societatea ocupă ultimul loc în acest indice prestigios. O pondere atât de scăzută reprezintă un factor de risc de a fi exclusă din cel mai vechi indice de pe Wall Street la următoarea revizuire.

Piaţa de creştere în stare latentă rămâne vizibilă pe indicatori

Intel se tranzacţionează la indicatori de evaluare semnificativ mai mici decât NVIDIA, AMD sau Broadcom.

Raportul preţ-câştig pentru Intel este în prezent mai mic decât cel al concurenţilor săi, dar acest lucru se datorează scăderii recente puternice a profiturilor Intel. Având în vedere acest lucru, raportul preţ-câştig prognozat este demn de remarcat. O evaluare foarte scăzută este prezentată şi de raportul preţ/valoare contabilă, care este sub "unu", ceea ce este evident în cazul companiilor care au probleme sau care activează în sectoarele industrial sau energetic.

În mod similar, raportul preţ/valoare contabilă (P/B) pentru Intel este cel mai scăzut din grup, de doar 0,8, în timp ce pentru NVIDIA ajunge la 58,4. Raportul preţ/vânzări (P/S) plasează de asemenea Intel la coada clasamentului, cu o valoare de 1,6, faţă de 35,9 pentru NVIDIA.

XTB: Intel, aproape de minimele ultimilor 12 ani

Aceste raporturi de evaluare scăzute pentru Intel sunt un semnal clar al lipsei de încredere a investitorilor în perspectivele companiei. Ele reflectă îngrijorările pieţei cu privire la capacitatea Intel de a-şi transforma cu succes activitatea şi de a-şi recâştiga poziţia de lider tehnologic. În timp ce concurenţii, în special NVIDIA şi AMD, se bucură de evaluări ridicate care reflectă optimismul cu privire la creşterea lor viitoare, în special în domeniile AI şi calcul avansat, Intel este privit cu mai multă precauţie, precizează analiştii XTB.

Un viitor incert cu un calendar strâns

Compania îşi urmăreşte strategia IDM 2.0, anunţată în 2021, care vizează restabilirea competitivităţii Intel în faţa TSMC şi Samsung. Strategia se bazează pe trei piloni: extinderea capacităţii de producţie cu tehnologie de proces de vârf, creşterea utilizării fabricilor externe pentru a satisface nevoile interne şi transformarea într-un producător de semiconductori de clasă mondială.

Calendarul agresiv al companiei prevede ca Intel 4 (7nm) să fie pus în producţie în 2024, urmat de Intel 3 şi Intel 20A (2nm) în 2025 şi, în final, de revoluţionarul Intel 18A (potenţial 1,8nm), a cărui dezvoltare a fost accelerată. Compania a făcut deja progrese semnificative, începând producţia de volum pe procesorul Intel 3 atât pentru clienţii interni, cât şi pentru cei externi.

În paralel, Intel extinde Intel Foundry Services (IFS), deschizându-şi fabricile pentru clienţii externi şi obţinând parteneriate strategice. Un exemplu este un acord cu Microsoft în valoare de peste 15 miliarde de dolari pentru producerea de cipuri personalizate. Potrivit industriei, 18A este capabil să concureze eficient cu N3 de la TSMC, ceea ce reprezintă o oportunitate de diversificare pentru utilizatorii finali.

În paralel, TSMC preconizează că, până în 2028, mai mult de 20% din veniturile sale vor proveni din producţia de procesoare AI, cu o rată de creştere anuală de 50%. Acest lucru arată cât de repede creşte piaţa AI şi cât de important este pentru Intel să ţină pasul în acest domeniu.

Intel investeşte în mod semnificativ în noi capacităţi de producţie, inclusiv în extinderea fabricilor existente şi în construirea a şase noi fabrici în Arizona, Ohio şi Germania. Aceste investiţii sunt susţinute de subvenţii guvernamentale semnificative şi de angajamentele clienţilor. De asemenea, compania investeşte în tehnologii revoluţionare, cum ar fi litografia EUV, RibbonFET (GAAFET) şi PowerVia (furnizare de energie din spate).

Pentru a concura cu succes cu TSMC, Intel trebuie nu numai să îşi respecte promisiunile tehnologice, ci şi să atragă mai mulţi clienţi către IFS prin preţuri competitive şi calitate de producţie.

Diversificarea veniturilor, o cale să supravieţuiască?

Intel îşi bazează afacerile pe patru segmente principale. Primul segment, calculatoarele personale şi dispozitivele mobile, generează peste jumătate din veniturile companiei. Al doilea segment, centrele de date şi inteligenţa artificială, joacă un rol esenţial în dezvoltarea cloud computing-ului. De asemenea, reţelele şi dispozitivele periferice se concentrează pe tehnologii 5G şi internetul obiectelor, un domeniu cu potenţial ridicat de creştere. Pe lângă acestea, Intel investeşte în tehnologii de conducere autonomă, fabricarea de cipuri pentru terţi şi cipuri logice programabile.

Pentru investitorii care sunt dispuşi să îşi asume riscuri şi să aştepte cu răbdare rezultatele transformării, acţiunile Intel ar putea fi o opţiune interesantă, cu potenţial de creştere semnificativă a valorii pe termen lung, precizează analiştii XTB.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4684
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3052
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9072
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.7082

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb