ZAREMBA S-A SĂTURAT DE PROMISIUNILE DEŞARTE ALE AUTORITĂŢILOR Opţiunile PCC SE: salvarea "Oltchim" sau retragerea

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Companii / 15 aprilie 2013

Opţiunile PCC SE: salvarea "Oltchim" sau retragerea

PCC SE, acţionarul minoritar de la "Oltchim", ia în considerare să iasă din societate, dacă statul nu trece la acţiune pentru salvarea combinatului, aflat într-o situaţie disperată, după ce privatizarea a eşuat, în toamna anului trecut.

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE în România, acţionar care controlează aproximativ 33% din companie, ne-a spus că s-a săturat să aştepte ca autorităţile să vină cu un plan concret pentru restructurarea "Oltchim", în condiţiile în care şi-a oferit sprijinul în repetate rânduri şi a fost ignorat.

"Dacă vor să coopereze cu mine, sunt pregătit acum", ne-a spus domnul Zaremba, adăugând: "Eram pregătit în orice moment în ultimii ani".

Potrivit domniei sale, PCC SE are două opţiuni în momentul de faţă - să coopereze pentru salvarea combinatului sau să se retragă din societate: "Alte opţiuni nu au sens. Nu pot să mai aştept ca ei (n.r. autorităţile) să facă ceva, când ei nu fac nimic. Sunt mereu în întârziere. Trebuie să începem cu un plan de restructurare".

Povestea "Oltchim" după eşecul privatizării, în optica lui Zaremba

După eşecul privatizării, toamna trecută, era o necesitate să înceapă salvarea companiei, pentru că societatea avea datorii, nu avea bani, ne-a spus Wojciech Zaremba, adăugând: "În această perioadă, am transmis către Ministerul Economiei nenumărate scrisori privind concepţia noastră referitoare la restructurare, rapoarte referitoare la ce ar însemna falimentul companiei şi, de asemenea, ne-am oferit ajutorul privind asigurarea materiei prime, dar şi în obţinerea unui ajutor de stat".

"Tot acest timp a fost pierdut! Guvernul ne-a transmis că vrea să coopereze, dar, în realitate, mesajul a fost că nu pot face nimic concret deoarece au loc alegeri. Toată lumea era în întâlniri cu votanţii. Rodin Traicu era la acea vreme preşedintele Consiliului de Administraţie, dar şi secretar de stat. El ne-a spus de multe ori că doreşte să coopereze, dar că nu poate face nimic înainte de alegeri.

Am anunţat statul român că existau două posibilităţi: ori începem imediat reorganizarea, ori compania va fi nevoită să intre în insolvenţă. Nu au făcut nimic! Statul român a pierdut acest timp!"

Reprezentantul PCC SE a atras atenţia că, de mai bine de jumătate de an, nu a atacat pe nimeni şi nu a făcut decât să îşi anunţe intenţiile de colaborare şi susţinere: "Eu pot să ajut, dar nu pot să forţez pe nimeni să coopereze".

Începutul anului aduce insolvenţa

La începutul anului, compania s-a confruntat cu riscul falimentului, potrivit lui Wojciech Zaremba.

Domnia sa ne-a relatat acea perioadă: "Nu exista nicio soluţie şi compania a trebuit să intre în insolvenţă. Am înţeles asta. În insolvenţă, compania tot mai are o şansă să supravieţuiască.

Am susţinut statul, dar statul nu a fost corect!

În primul rând, a anunţat că are un plan, că are bani - 45 de milioane de euro - care vor fi acordaţi prin ajutor de stat, notificat la Comisia Europeană. În timpul AGA, preşedintele CA de la acea vreme, Nicolae Turdean, a fost întrebat de sindicat despre acest ajutor. El a arătat scrisoarea care fusese trimisă către CE. Dar era vorba despre bani care nu fuseseră avizaţi. Erau doar promisiuni nefondate! Au înşelat sindicatele, restul acţionarilor, opinia publică din România!"

Reprezentantul PCC SE spune că şi-a oferit sprijinul şi pentru obţinerea ajutorului de stat pentru "Oltchim".

Domnul Zaremba îşi aminteşte că a fost stupefiat de faptul că autorităţile erau atât de sigure că vor obţine ajutorul de stat: "Potrivit informaţiilor mele informale, ei trimiseseră doar o scrisoare la Comisia Europeană în care întrebau dacă pot primi ajutorul şi în ce condiţii. Asta nu înseamnă nimic! Nu este o măsură concretă de lucru".

Wojciech Zaremba ne-a spus că PCC a pus la dispoziţia autorităţilor române compania sa de lobby din Bruxelles, din România, companiile DLA Piper, Rubin Meyer, care ştiau cazul Oltchim din 2008, şi de asemenea, Adevaris, implicată în cazul Oltchim din 2009 şi care a participat ca reprezentant al PCC la procesul de "due dilligence" pentru privatizare.

"Am rugat reprezentanţii statului român să folosească aceste companii, ca să fie pregătiţi, din punct de vedere tehnic, pentru orice fel de întrebări din partea Comisiei Europene", ne-a spus domnul Zaremba, adăugând: "Am discutat cu secretarul de stat Adrian Ciocănea şi ne-am oferit ajutorul, iar el ne-a răspuns că ia în considerare cooperarea cu noi, dar nu a făcut nimic, nu ne-a pus nicio întrebare.

Cazul Oltchim nu poate fi tratat superficial, am încercat să le explic că trebuie să facem lobby la comisarul pentru industrie, la comisarul pentru dezvoltare regională, pentru şomaj. Aceasta este o problemă uriaşă pentru economia României şi nu poate fi tratată doar ca un caz de competiţie.

Am încercat să le facilităm întâlniri cu reprezentaţi CE pe aceste probleme, la nivel de top, cu direcţiile de specialitate şi cu echipele de caz. Au avut oportunitatea să se întâlnească cu Gert-Jan Koopman -Director General Adjunct pe ajutor de stat, pe restul i-au ignorat pur şi simplu".

Zaremba mai precizează că, astfel, s-a ajuns în situaţia în care obţinerea ajutorului de stat avea şanse zero: "Era o problemă de buget, puteau fi implicate instituţiile internaţionale - Comisia Europeană, FMI. În Polonia, au fost concediaţi peste 150.000 de mineri şi nimeni nu a ieşit în stradă să protesteze, pentru că lumea era în siguranţă".

Risc de faliment

În prezent, compania este într-o situaţie disperată, confruntându-se cu riscul falimentului.

"Compania nu are bani, pentru că nu i-a fost aprobat ajutorul de stat, băncile refuză să mai susţină compania pentru că aceasta nu are nici un plan, nu avem capital de lucru, nu avem bani pentru reorganizare. Există un risc real al falimentului", ne-a spus Wojciech Zaremba.

Domnia sa consideră că atunci când societatea a intrat în insolvenţă, era o perioadă foarte bună pentru începerea reorganizării: "Insolvenţa proteja compania de datorii. La începutul perioadei, compania era aproape curată. PCC putea livra materie primă, ceea ce a şi dorit să facă, şi putea începe producţia. Aşa puteam merge la bănci, între timp puteam face lobby la Bruxelles, la FMI. Dar, acum, suntem într-o situaţie în care compania generează în continuare pierderi, chiar şi în insolvenţă, are obligaţii pe care nu le poate plăti şi se confruntă, din, nou, cu falimentul".

Investitorii interesaţi - reali sau închipuiţi ?

În aceste condiţii, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat, recent că procedura de privatizare a combinatului "Oltchim" ar trebui să înceapă în luna iunie şi că există câţiva investitori interesaţi de combinat.

Reprezentantul PCC are însă dubii cu privire la existenţa şi calitatea investitorilor despre care vorbesc autorităţile: "Nu este aşa uşor să găseşti investitori. În industria chimică, dacă instalaţiile nu funcţionează, se deteriorează foarte rapid. Dacă societatea nu lucrează o perioadă mai lungă de timp, valoarea acesteia scade semnificativ şi, atunci, nimeni nu va mai fi interesat.

Aud încontinuu că există câţiva investitori interesaţi şi că statul are oferte pentru Oltchim.

Să vedem, cine este interesat? Eu sunt implicat în acest proiect. PCC şi-a declarat mereu interesul, a demonstrat că este serios. Alte companii au apărut, au dispărut, au fost doar în imaginaţia unora.

S-a tot vorbit despre interesul TISE, însă nimeni nu a văzut vreun reprezentant al companiei să vină să se prezinte: < Eu sunt Ivan Ivanovici de la TISE şi declar că TISE vrea să cumpere Oltchim >. A auzit cineva aşa ceva?

Am auzit că cineva a vorbit cu altcineva care aflase... Este o glumă!

Aşa ceva nu s-ar fi putut întâmpla în Germania! Nu este normal!"

Zaremba: "Administratorul judiciar acţionează birocratic"

Reprezentantul PCC SE a criticat şi activitatea administratorilor judiciari de la Oltchim - Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

"Problema este că avem nevoie de soluţii, acum", ne-a spus Zaremba, adăugând: "Administratorul judiciar a acţionat într-un mod birocratic, ceea ce este inacceptabil. Legea este de partea lor şi se comportă în felul următor: mai întâi fac un raport, apoi un tabel, apoi o întâlnire cu creditorii... fac tot ce pot, în concordanţă cu legea. Dar ce înseamnă asta pentru Oltchim? Combinatul are nevoie urgentă de bani şi de o soluţie de business. Este o glumă că planul de reorganizare va fi gata probabil în septembrie!"

Soluţia PCC: Comitet pentru salvarea "Oltchim"

PCC SE propune organizarea unei comisii formată din cei interesaţi de salvarea "Oltchim": "Să încetăm cu misterul! Nu este doar afacerea lor (n.r. a statului)! Este afacerea tuturor acţionarilor. Dacă sunt investitori interesaţi, să facem o întâlnire cu ei, cu băncile, să concepem împreună un plan să salvăm această companie şi, apoi, să vedem ce se poate face să o dezvoltăm".

Wojciech Zaremba a adăugat că, în curând, PCC va prezenta conceptul său de plan de afaceri şi propunerile suplimentare pentru AGA: "Vrem să propunem organizarea unui comitet al persoanelor interesate să salveze compania".

Reprezentantul PCC se arată nemulţumit de faptul că, având în vedere că şi-a arătat în repetate rânduri interesul pentru companie, autorităţile consideră că interesaul său va fi permanent: "Dar nu este adevărat. Mă gândesc cât timp mai pot sta în acest proiect. Ei mă ignoră şi anunţă că discută cu alţi investitori. Foarte bine, dar mai întâi ar trebui să vadă cum putem coopera, să vadă < ce au pe farfurie >. PCC este gata să coopereze!

Totuşi, PCC a tratat acest proiect ca pe o afacere. Deja am pierdut foarte mulţi bani şi foarte mult timp. Nu putem continua aşa la nesfârşit. Poate la un moment dat, lumea va rămâne foarte surprinsă să vadă că ne retragem, pur şi simplu".

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După nenumărate proteste ale angajaţilor, salariile restante de la Oltchim au fost plătite integral joi, 11 aprilie, după cum a anunţat Ministerul Economiei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Referitor la salariile restante:este o minciuna a ministerului si a administratorului judiciar ! Au fost platite jumatate de restante,joi,11.04 !Cind urmeaza restul domnule Piperea ?V-ati batut cu pumnul in piept ca suma medie care trebuie incasata de fiecare salariat este de 6300 lei cind in fapt au incasat joi-vineri(11-12.04) cca 2600-2900 lei !! Asta considerati dvs (ministerul,administratorul judiciar) ca este transparenta ?

    Cum va retrageti ?

    Luati actiunile si plecati acasa cu ele ? 

    De ce nu a-ti facut o OPC pentru toti actionarii cand v-ati apropiat de 33% ?

    Faceti un comitet cu cei interesati de salvarea Oltchim ? Un comitet in care dumneavoastra sa aveti un vot ! Voiati sa dati o teapa ca si DD, chiar mai rau ! 

    mai intai sa va asigurati ca munca depusa n-a fost degeaba, ca se inchide de tot Oltchimul si dup-aia plecati. Nici n-a fost nevoie sa il cumparati mai intai si dup-aia sa-l inchideti, ati reusit s-o scoateti la capat cu bani mult mai putini. Probabil vor urma niste prime grase..

    Pai domnule Zaremba sunteti actionar la Oltchim, detineti 33% din actiuni, de ce nu ati facut nimic pentru Oltchim, de ce asteptati acuma ca statul sa va salveze? Daca dvs.,in calitate de actionar, nu ati facut nimic pentru Oltchmi, de ce criticati pe cei care incearca sa faca ceva ? Lasati-i, vedeti ce fac si pe urma criticati!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb