ZEROHEDGE: Lunile de primăvară vor aduce cele mai mari cifre de inflaţie din ultimele decenii, în pieţele dezvoltate

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 aprilie 2021

Lunile de primăvară vor aduce cele mai mari cifre de inflaţie din ultimele decenii, în pieţele dezvoltate

Lunile de primăvară vor aduce cele mai mari rate ale inflaţiei din ultimele decenii în pieţele dezvoltate, cifre care ar putea conduce la rândul lor la noi episoade de vânzare masivă de titluri de stat şi majorare a dobânzilor suverane, evoluţii ce sunt asociate în general cu turbulenţe pe pieţele bursiere şi pieţele emergente, notează zerohedge.com.

Astăzi, Departamentul american pentru muncă va publica rata inflaţiei lunare şi anuale pentru martie 2021, cea mai bună luna în materie de activitate economică pentru SUA din ultimii şase ani, dar şi principala lună în privinţa suprapunerii cu debutului undei de şoc asociată pandemiei Covid-19.

Estimările analiştilor pentru inflaţia din Statele Unite, cea mai importantă economie - inclusiv financiară - a lumii, indică o rată lunară a inflaţiei de 0,5% în martie, de la un avans al preţurilor de consum de 0,4% în februarie, şi o rată anuală a inflaţiei de 2,5%, una din cele mai ridicate din ultimii 10 ani. Oficialii Fed se aşteaptă de altfel la un salt al inflaţiei în acest an până la 2,4% la finele lui decembrie şi la o revenire către ţinta de 2% a entităţii bancare centrale în anii următori. Zerohedge anticipează de altfel o rată anuală a inflaţiei de 4,1% pentru luna mai.

De notat totuşi că o apariţie a inflaţiei de exemplu chiar şi de 3-4% în termeni anuali nu ar fi impresionantă decât din perspectiva valorii sale raportate la trecut în condiţiile în care o asemenea cifră are în parte drept cauză efectul de bază, mai precis scăderea puternică a inflaţiei ca urmare a debutului crizei sanitare Covid-19 din martie-aprilie 2020 (dacă rata inflaţiei a fost mai mică într-o perioadă corespunzătoare a anului precedent, chiar şi o creştere relativ mai mică a indicelui preţurilor va da aritmetic o rată ridicată a inflaţiei curente).

Temerile inflaţioniste şi lichidările de titluri de datorie s-au concentrat până acum pe ideea că inflaţia va fi atât de puternică încât Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) va fi obligată să majoreze dobânzile. La tendinţa de creştere a costurilor de finanţare de până acum a contribuit inclusiv poziţia Fed-ului, care a spus că va deveni mai degrabă reactivă decât proactivă în deciziile sale de politică monetară, decizii bazate pe evoluţia inflaţiei şi a aşteptărilor inflaţioniste. Noua strategie monetară a Fed a fost adoptată în luna august din 2020 pe fondul ideii că economia are nevoie de costuri de finanţare foarte scăzute ca piaţa muncii să îşi revină rapid. Circa 70% din întreaga economie americană este reprezentată de consum, iar piaţa muncii are o importantă foarte mare pentru bunul-mers al economiei. În prezent încă există peste 8,5 milioane de şomeri care nu existau în SUA înainte de februarie 2020.

Lunile februarie şi martie au adus de asemenea multe probleme în materie de comerţ internaţional şi preţuri pentru producători, de la blocarea canalului Suez la penuria de chip-uri electronice vitale pentru producţia de automobile de exemplu. Companiile din industria manufacturieră din SUA au raportat deja pentru martie cea mai mare creştere anuală a preţurilor plătite furnizorilor din ultimii 9 ani şi jumătate, potrivit CNBC. Evoluţia anticipat ascendentă a inflaţiei pentru preţurile de consum din economia americană vine pe fondul redeschiderii economiei şi a unui sentiment de consum reprimat la nivelul populaţiei, asta pe lângă creşterea preţurilor la nivel de producători - creşteri transmise în costul la ieşirea pe poartă al bunurilor produse.

Jerome Powell, preşedintele Fed, a reiterat săptămâna trecută că entitatea bancară centrală vede creşterea inflaţiei în acest an drept "tranzitorie" şi că bancherii centrali nu vor ezita să majoreze dobânzile în cazul în care există semne că inflaţia ar putea să fie persistentă.

La sentimentul de nervozitate şi aparenta lipsă de lichiditate din pieţele financiare ar putea contribui săptămâna aceasta - şi cea viitoare - inclusiv calendarul de împrumuturi al Trezoreriei americane, care are în aprilie emisiuni de datorie în valoare de 370 de miliarde de dolari, cel mai încărcat calendar din istorie. Săptămâna aceasta marchează şi debutul sezonului de raportări financiare pentru primul trimestru al anului în SUA, debut ce vine după un raliu extrem de puternic în primele trei luni şi jumătate din 2021.

De asemenea, Banca Naţională a României (BNR) va publica astăzi evoluţia ratei inflaţiei în România, iar analiştii Erste Group Research anticipează o rată anuală a inflaţiei de 3,1% în martie, în scădere uşoară.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Faptul ca... au ajuns sa munceasca robotii in locul oamenilor dar pretul alimentelor de baza creste abrupt e strigator la cer si arata cat e de putred acest sistem ticalos neomarxist, condus de corporatii oligarhice.

    Exista un plan de infometare pe planeta. Nu am vazut nicio initiativa care sa incurajeze omul simplu sa cultive o gradina sau sa creasca gaini pentru a nu mai cumpara oua din corporatii.  

    Din contra, tot ce vedem e fascism ticalos, planetar bazat pe infometarea populatiei si controlul maselor prin frici elementare: foame, boala, ziua de maine, etc.

    Niste ticalosi nenorociti alde Bill Gates si tot neamul lor !!! Boicotati corporatiile !!! 

    1. Chiar ma gandeam la gaini dar in zona mea "rezidentiala" te amendeaza primaria da aduci 2 gaini ca sa nu mai spun ca sar vecinii imediat cu reclamatiile.

      Desigur, pot creste chiar si 10 pisici si 6 caini. 

      Dar doamne fereste sa ai niste gaini ca alea fac zgomot si miros. Spre deosebire de caini si pisici care nu fac nici zgomot nici miros. Minte creata. 

      ... cresteti caini si pisici, piata cere si asa ceva. Nu aia locala, ce-i drept, da' la urma urmelor, daca-i globalizare, pai globalizare sa fie...

      Riscul e doar ca o sa se trezeasca vreun Cris Ti An chinez sa le ceara concetatenilor sa-si creasca pe langa casa cainii si pisicile necesare, boicotand astfel corporatiile oligarhice romanesti. 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb