Ziariştii s-au întors acasă

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Miscellanea / 24 mai 2005

Cei trei ziarişti răpiţi în Bagdad au ajuns ieri în ţară. Avionul militar Hercules a aterizat la ora 14.50 la Baza Aeriană 90, cu cinci minute întîrziere şi cu un cauciuc spart. Sorin Mişcoci, Marie-Jeanne Ion şi Ovidiu Ohanesian au revenit în ţară după 55 de zile de captivitate, teferi şi nevătămaţi. Părinţii, prietenii, ziariştii, dar şi preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au aşteptat momentul revederii cu cei trei ziarişti. Momentul suspansului, al presupunerilor şi speculaţiilor a luat sfîrşit imediat după ce ziariştii, scăpaţi din captivitate, au coborît din aeronava armatei. Întrebări precum ce sumă de bani au oferit oficialităţile în schimbul ostatecilor, dacă a existat un astfel de troc, de ce călăuza lor, Munaf Mohammed, nu s-a aflat la bordul navei sau cine îşi va revendica victoria întoarcerii lor acasă, cine a fost implicat în răpirea lor, au pierit, ieri, de pe buzele ziariştilor prezenţi la baza militară pentru a surprinde momentul. Prinşi între nevoia de a fi primii care ajung la cea mai nouă informaţie, cea mai bună imagine, cel mai relevant gest şi trăirea umană, cea de a-şi revedea colegii de breaslă, ziariştii au uitat pentru cîteva momente de scenariile, ipotezele, întrebările fabricate prin redacţii care i-au frămîntat timp de aproape două luni.

Emoţia părinţilor, ţipătul de fericire a celor sosiţi în ţară au suspendat toate gesturile inutile, toate cuvintele de prisos. Un murmur timid se mai auzea din cînd în cînd: "Sînt bine, nu? Uite-l pe Sorin! Marie-Jeanne a sărit în braţele lui Băsescu. Vrem un cadru larg... şi acum zoom. Da. Asta e poza." Acestea au fost comentariile presei care a asistat la momentul revederii. Aceeaşi presă, care s-a arătat, timp de aproape două luni, ba crudă, ba nedreaptă, ba lipsită de profesionalism, ba nerăbdătoare, ba înspăimantată.

Dar goana nebunească după exclusivităţi nu s-a sfîrşit. Marie-Jeanne, Sorin şi Ohanesian se află pentru încă două zile în carantină. După ce vor răspunde întrebărilor autorităţilor, după ce li se va acorda primul ajutor medical, cei trei vor trebui să înfrunte inevitabil, tirul întrebărilor presei.

Iar situaţia lor devine şi mai apăsătoare cu cît, ieri, ambasada SUA a emis un comunicat de presă, prin care informează că Munaf Mohammed, cel de-al patrulea ostatic, a fost reţinut la Bagdad, deoarece, din ancheta preliminară, a rezultat acesta ar deţine informaţii care indică o ameninţare iminentă la adresa forţelor multinaţionale ale coaliţiei din Irak.

Şeful statului, prezent şi el la aeroport, alături de premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul Apărării Naţionale, Theodor Athanasiu, i-a asigurat pe cei trei ziarişti că pericolul s-a sfîrşit, pentru că, atîta timp cît se află pe pămînt românesc nu li se va mai putea întîmpla nimic rău.

Traian Băsescu a înregistrat, ieri, prima victorie majoră. Nu numai că şi-a recăpătat încrederea celor care l-au votat în decembrie, ci a căpătat şi legitimitatea şi autoritatea de a se implica mai mult, atît în politica internă a ţării, precum şi în cea externă. Traian Băsescu are, începînd de acum, legitimitatea să ceară fie alegeri anticipate, fie remaniere guvernamentală... Drept urmare, la plecarea de pe aeroport, singurele cuvinte rostite presei de şeful statului au fost "Să trăiţi bine!".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb