ZIUA CONSTRUCTORULUI Oamenii care ne fac casele s-au sărbătorit la Biblioteca Academiei

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 15 septembrie 2022

Oamenii care ne fac casele s-au sărbătorit la Biblioteca Academiei

Constructorii au "abandonat" pentru o zi şantierele şi au sărbătorit cum se cuvine ziua lor. Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii, alături de partenerii sociali, Federaţia Generală a Sindicatelor şi Casa Socială a Constructorilor, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române au organizat, ieri, evenimentul dedicat breslei Constructorilor, "Ziua Naţionala a Constructorului". În cadrul evenimentului s-a vorbit despre efortul constructorilor şi al specialiştilor restauratori din domeniu pentru salvarea clădirilor monument şi a altor edificii şi a fost omagiată una dintre personalităţile care a marcat istoria recentă a tehnicii româneşti şi care a făcut ca "un monument să traverseze bulevardul ", supranumit " Inginerul Raiului", omul care a mutat blocuri şi biserici pentru a le salva din calea buldozerelor - inginerul Eugeniu Iordăchescu. "Lumea trebuie să ştie ce mari constructori a avut această ţară şi ce mari constructori are încă", a spus profesorul Nicolae Noica - Membru de Onoare şi Director General al Bibliotecii Academiei Romane.

Ziua naţională a constructorului este sărbătorită la 14 septembrie, fiind instituită prin Legea nr. 350/2018. Potrivit acestei legi, "autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi zilei". Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat la 10 octombrie 2018 şi de Camera Deputaţilor la 28 noiembrie 2018. Decretul pentru promulgarea acestei Legi a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis la 27 decembrie 2018, a fost publicat în Monitorul Oficial la 3 ianuarie 2019 şi a intrat în vigoare la 6 ianuarie 2019. Potrivit www.cdep.ro data de 14 septembrie aminteşte de ziua în care, în anul 1895, a fost inaugurat Podul "'Regele Carol I'' care a fost redenumit ulterior "Anghel Saligny", după numele proiectantului şi executantului celei mai mari construcţii de profil la acea dată din Europa şi a treia din lume. Podul, construit la 30 de metri deasupra Dunării, a asigurat legătura dintre Bucureşti şi Constanţa, scoţând din izolare zone întinse. A fost construit între anii 1890 şi 1895. În chip simbolic, regele Carol I a bătut ultimul nit, care era din argint, al podului.

Costurile s-au ridicat la 35 milioane lei aur. Se află înscris în Lista Monumentelor Istorice. Iniţiatorii legii au precizat că activitatea din construcţii cuprinde peste 50 de meserii cu niveluri de pregătire diferite, iar cei aproape 400.000 de lucrători din domeniul construcţiilor merită o astfel de atenţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb