Relaţia dintre Franţa şi România este una cu totul specială. Precum un tablou de mari dimensiuni, relaţia trebuie privită de la distanţa corectă, dacă aceasta este prea mică vor fi văzute doar măruntele imperfecţiuni şi se ratează imaginea de ansamblu, care este foarte bună.
Pe axa Bucureşti - Paris s-au clădit lucruri trainice în ultimele două secole, fără de care paşii înainte ai ţării noastre ar fi fost mai şovăitori şi făcuţi cu mai mare greutate. Dacă aruncăm o privire fugară asupra istoriei, putem vedea că relaţiile diplomatice dintre cele două ţări datează din 1880, când au fost deschise legaţii reciproce, dar povestea de prietenie este mult mai veche, un exemplu: în 1396, cavalerii lui Jean Nevers, fiul ducelui de Bourgogne, au luptat împotriva turcilor alături de soldaţii domnului Ţării Româneşti Mircea cel Bătrân. În 1798 se deschidea un consulat general la Bucureşti si un viceconsulat la Iaşi. Nu trebuie uitat nici faptul că România este membră în Organizaţia Internaţională a Francofoniei din 1993. Acestea sunt doar câteva tuşe mai groase, dar stăm bine, bilateral, şi în privinţa liniilor fine, economice, culturale...
De la cele mai mici vârste aflăm de "utilitatea" fratelui mai mare. Este personajul cheie care te poate ajuta să înveţi, îţi dă sfaturi, mediază relaţia cu părinţii, te mai şi urechează, dar te scoate şi din necazuri la şcoală, cu vecinii sau pe stradă. Cine îl are poate fi fericit, cine nu, îl doreşte. Franţa s-a dovedit pentru noi, cel puţin în ultimele două secole, fratele mai mare şi ulterior partenerul de care aveam nevoie. Ne-a mai şi tras de perciuni, uneori pentru lucruri minore, dar ne-a şi ajutat în momentele cheie, iar asta contează cu adevărat. În actualul context geopolitic, colaborarea strânsă cu Franţa (parteneriatul strategic între cele două ţări a fost lansat la 4 februarie 2008, ca urmare a semnării a unei Declaraţii comune de către Preşedinţii României şi Republicii Franceze) reprezintă un scut de protecţie în calea multiplelor provocări şi probleme.
Altfel, deviza naţională a Franţei, "Liberté, egalité, fraternité!" (libertate, egalitate, fraternitate) rămâne la fel de valabilă acum şi în viitor.
1. Vive la France
(mesaj trimis de Francofil în data de 14.07.2023, 06:57)
In contextul actual nu putem face schimbari insa Franta e un model mult mai bun de urmat! Constitutia mult mai buna,legislatia si dreptul mai bune etc. Si cel mai important e ca toate sistemele mari lucreaza mult mai bine : invatamant, juridic, sanitar, cercetare. Midelul frances ar trebui luat de exemplu pentru ca e socialmente performant! Recentele tulburari sunt generatia a treia de migranti magrebieni neintegrati, un fel de mafie, nu reprezinta Franta! Vive la France!
1.1. Modelul francez (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2023, 10:46)
Dupa Revolutia din 89 a existat o perioada cand mici orasele din Romania (vai de mama lor) se infrateau cu orasele similare din Franta si se vizitau reciproc, faceau schimburi culturale, etc...
Francezii se uitau la noi ca la niste babuini si refuzau sa mai manance cand auzeau ca salariul mediu in Romania e de 100 de dolari, crezand ca au ajuns in Africa sau ceva de genul .. dar in realitate se simteau bine in Romania percepand poporul, in acele vremuri, ca fiind ceva mai liber ca la ei.
Partea buna era ca multi copii care nu isi puteau permite in niciun caz o excursie in Franta, ajungeau prin infratire sa petreaca si ei cateva zile in Franta in cadrul vizitelor reciproce.
Ca orice lucru bun peste care s-a asternut praful si aceasta infratire a avut un final dupa 2005
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de alice în data de 14.07.2023, 15:58)
Lucrez intr-o multinationala franceza "elastica".Acum 20 de ani cand au venit francezii,normal ca ne-am imprietenit cu unii dintre ei.Am colindat tara impreuna si le-a placut(minus drumurile,care la vremea respectiva erau teroare).Ne povesteau vazand atelajele de carute trase de animale,de care noi ne cam jenam,ca asa era si la ei in anii '50 deci sa nu ne facem probleme.Una peste alta,mie mi se par oameni de treaba.Ce sa zic ca venind de la socri, impreuna cu ditamai tehnicianul francez,asta n-a ezitat in ciuda protestelor mele, sa ia in spate sacul cu cartofi si sa urce 7 etaje cu el,ca lift n-aveam atunci.Vive la France!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2023, 21:13)
Franța e un model într-adevăr numai bun de urmat. Se dezintegrează văzând cu ochii!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2023, 21:56)
Migrantii nu reprezinta Franta!? De unde ai dedus ca razvratitii sunt magrebienii?
Si daca da, trebuie sa preamarim Franta neputincioasa, care asa cum ne spune istoria a fost declansatoarea revolutilor.
Acum ar putea fi invers!. Te intrebi de ce nu poate/nu este in stare Franta actuala sa stopeze razmeritele?
In rest da, Vive la France!.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2023, 22:00)
Probabil ca "infratirea" "a ajutat" niste copii sa-si gaseasca parintii francezi.
Cred ca Iohannis stie mai bine.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2023, 22:07)
Te rog precizeze locatia blocului cu 7 etaje, fara lift.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2023, 08:41)
VIVE LA FRANCE! VIVE NOTR'AMITIÉ! JUSQU'A LA FIN DES TEMPS!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2023, 08:54)
"cavalerii lui Jean Nevers, fiul ducelui de Bourgogne, au luptat împotriva turcilor alături de soldaţii domnului Ţării Româneşti Mircea cel Bătrân." Nu crezi ca este viceversa ? Vb lui Caragiale... Cruciada acea nu a fost pt valahi..ci pt sigismund de luxemburg..regele ungariei :)
3.1. Caragiale (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 14.07.2023, 09:13)
Explica-mi si mie cum arata viceversa cuvintului "alaturi"!
Cind alaturi inseamna "laolalta", adica unu-i in dreapta si altul la stinga, indiferent de unde o iei, dinspre dreapta sau dinspre stinga, tot alaturi se cheama.
Atunci ce vrei sa spui cu "viceversa"?
Separat?
Asta ar fi fals.
4. Termeni contradictorii
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2023, 10:10)
Termenii de "egalité, fraternité" sunt total opusi intr-un sistem politic si social, termenului de "liberté" fiind vorba de doua sisteme politico-sociale diferite continute in aceeasi lozinca.
Luptele violente de strada din franta indinca ca francezii au inteles ca "liberté" nu conduce neaparat la "egalité" si "fraternité...