ZIUA NAŢIONALA A ITALIEI La bella Italia

A consemnat Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 iunie 2022

La bella Italia

(Interviu cu Excelenţa Sa Domnul Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei în România)

"Italia - principala ţară investitoare în România, cu o prezenţă puternic înrădăcinată, variată şi dinamică" "Relaţiile dintre ţările noastre se află într-o etapă de mare relansare" "La 28 februarie 2022, numărul de societăţi cu participare italiană era de 50.793, din care circa 23.000 active, potrivit ONRC"

La bella Italia

Reporter: Care sunt în acest moment relaţiile dintre România şi Italia şi care ar fi sectorul cu colaborarea cea mai puternică? Există un sector în care ar trebui îmbunătăţit parteneriatul?

ES Alfredo Maria Durante Mangoni: Relaţiile dintre ţările noastre se află într-o etapă de mare relansare, datorită şi numeroaselor vizite la nivel înalt din ultimele luni (miniştrii Afacerilor Externe şi Apărării, în martie; ministrul Muncii şi Politicilor Sociale, în mai). Italia şi Ro­mânia dezvoltă relaţii datorate şi puternicilor rădăcini istorice şi culturale. Cea mai mare comunitate ro­mână în străinătate trăieşte în Italia şi este un exemplu de integrare de succes. Lucrăm la nivel guvernamental pentru a relansa parteneriatul strategic bilateral printr-o declaraţie comună care va fi adoptată în lunile următoare. Aş spune că toate sectoarele de cooperare prezintă posibilităţi de întărire şi tocmai acesta este obiectivul către care ne îndreptăm. În planul cooperării industriale, de exemplu, vrem să înţelegem cum să direcţionăm investiţiile italiene în următorii ani; în plan cultural, lucrăm la o difuzare mai amplă a producţiei literare, cinematografice şi muzicale italiene contemporane. Sectorul economico-comercial, la rândul său, este fără îndoială unul dintre cele mai active, datorită şi numeroaselor societăţi italiene stabilite aici în ultimii 30 de ani şi complementarităţii dintre sistemele de producţie.

Reporter: Ambasada a organizat recent un eveniment împreună cu Camera Deputaţilor din ţara noastră, "Italian Business Integrity Day" (IBID). Care au fost scopul şi rezultatul acestui eveniment?

ES Alfredo Maria Durante Mangoni: Prima ediţie a IBID în România a permis ilustrarea celor mai bune practici ale societăţilor italiene şi a experienţei concrete a modelelor organizatorice ale societăţilor în prevenirea corupţiei. S-a subliniat că astăzi, pentru societatea multinaţională, integritatea, prevenirea corupţiei şi compliance (n.r. conformarea cu regulile) sunt componente esenţiale ale conduceri unei societăţi, parte din strategia sa de piaţă. În acest context, a fost reafirmată legătura dintre avantajul renumelui şi avantajul competitiv al societăţii, cerinţa de a dezvolta colaborarea public-privat într-o perspectivă multi-stakeholder, impactul practicilor de integritate asupra atragerii investiţiilor, precum şi alinierea la standardele internaţionale de integritate şi anticorupţie stabilite în cadrul Naţiunilor Unite şi G20, inclusiv cele ce decurg din "Convenţia privind combaterea corupţiei funcţionarilor străini în tranzacţiile comerciale internaţionale" ale OCDE. Aceste tematici au o însemnătate deosebită în contextul apropierii Româ­niei de OCDE.

Prezenţa unor societăţi de calibrul Falck Renewables, Autostrade per l'Italia, Enel, Leonardo şi a unor instituţii ca Transparency International şi Ports of Genoa a permis revenirea în prim plan a bunelor practici şi a amprentei din partea unor stakeholders asupra chestiunilor care sunt astăzi de o actualitate şi de un interes mai mare în planul implementării, ca due diligence asupra terţilor raportat la protecţia datelor, răspunderea persoanelor juridice, protecţia informatorilor şi automatizarea controalelor interne prin utilizarea sistemelor de inteligenţă artificială.

"Ambasada doreşte să continue să favorizeze colaborarea dintre societăţile italiene şi partenerii români"

Reporter: Care ar fi agenda anului în curs şi, în general, ce intenţionaţi să consolidaţi în sectorul economic?

ES Alfredo Maria Durante Mangoni: Printre priorităţile din sectorul economic şi comercial, Ambasada doreşte să continue să favorizeze colaborarea dintre societăţile italiene şi partenerii români, urmând direcţiile şi principalele oportunităţi ce decurg din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) românesc şi din conjunctura internaţională. Printre acestea figurează, de exemplu, infrastructurile şi sectorul energetic, dar şi sustenabilitatea ambientală şi agricultura, care a reprezentat dintotdeauna un sector de o importanţă esenţială pentru România şi în care Italia are o experienţă semnificativă. Suntem activi şi în favorizarea cooperării în sectorul sanitar şi umanitar, aşa cum stau mărturie atât schimburile de medici şi de materiale din timpul pandemiei, cât şi, recent, trimiterea de materiale de sprijin din partea Protecţiei Civile ca răspuns la necesităţile ce decurg din conflictul din Ucraina. De asemenea, vom continua să participăm la iniţiative ministeriale care promovează sectoare de excelenţă italiene, cum ar fi Săptămâna Italiană a Gastronomiei şi Zilele dedicate spaţiului cosmic şi Design-ului şi să monitorizăm evoluţia macroeconomică a ţării astfel încât să se acorde un sprijin mai precis şi mai rapid societăţilor. Aceste activităţi vor fi făcute în coordonare cu alţi actori ai Sistemului instituţional italian prezenţi în România: ICE-Agenţia, Camera de Comerţ Italiană pentru România, Confindustria România. În cele din urmă, avem în studiu un ghid pentru investiţii, în colaborare cu LUISS Business School, care, pornind de la traseul istoric al societăţilor italiene în România, să traseze un drum care să definească viitoarele oportunităţi şi sectoarele în care societăţile noastre au un avantaj competitiv asupra căruia să ne concentrăm în anii care vin.

Reporter: Care sunt sectoarele economice din ţara noastră cu o prezenţă italiană mai numeroasă şi unde ar mai fi încă oportunităţi?

ES Alfredo Maria Durante Mangoni: Societăţile italiene sunt active aproape în toate sectoarele economice, de la cele de primă necesitate până la cel manufacturier, la servicii. Sunt prezente în România atât IMM-uri, cât şi mari grupuri multinaţionale italiene, care se estimează că oferă în România circa 130.000 de locuri de muncă.

Un sector important de activitate este constituit de infrastructuri, în care principalele societăţi italiene de construcţii contribuie de ani de zile la realizarea de infrastructuri cheie pentru dezvoltarea ţării, ca de exemplu podul suspendat peste Dunăre, la Brăila. PNRR-ul românesc prevede multe proiecte infrastructurale mari, cum ar fi realizarea de autostrăzi, monitorizarea reţelelor feroviare şi achiziţia de material rulant nou, construirea de reţele de canalizare şi de structuri sanitare. Societăţile italiene sunt cunoscute pentru calitatea muncii lor, pentru respectarea certificatelor europene şi a standardelor sociale şi de mediu şi sperăm apoi că va continua colaborarea în mod avantajos.

Şi în sectorul energiei societăţile italiene s-au remarcat prin know how, care a condus la dobândirea rolurilor importante în producerea şi distribuirea energiei. De asemenea, există multe societăţi care au fabrici de producţie în sectorul mecanicii de precizie şi al tehnologiei, precum şi în cel manufacturier tradiţional. Şi cel agro-alimentar este unul din sectoarele de interes al societăţilor italiene, aşa cum este demonstrat de faptul că cea mai mare parte a terenurilor deţinute de străini în România sunt proprietate italiană şi de difuzarea amplă a produselor eno-gastronomice italiene în ţară.

"În 2020, investiţiile străine directe nete italiene în România se ridicau la 8,97 miliarde euro"

Reporter: Ne-aţi putea oferi date actualizate asupra investiţiilor italiene în România şi asupra relaţiilor comerciale bilaterale România-Italia?

ES Alfredo Maria Durante Mangoni: Potrivit datelor italiene, în 2020, investiţiile străine directe nete italiene în România se ridicau la 8,97 miliarde de euro: ţara noastră este prima ca număr de investiţii în ţară şi a doua ca volum (după Germania).

Italia este, în schimb, principala ţară investitoare în România ca număr de societăţi înregistrate (21,30% din total), cu o prezenţă puternic înrădăcinată, variată şi dinamică. La 28 februarie 2022, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, numărul de societăţi cu participare italiană era de 50.793, din care circa 23.000 active.

Italia a fost, în 2020, al doilea furnizor şi al doilea client al României la nivel global: cota de piaţă a exportului italian a fost echivalentă cu 8,9%, inferioară doar celei a Germaniei (20,1%), şi superioară celei a Ungariei (6,9%) şi Chinei (6,3%), conform datelor Institutului Naţional de Statistică român, actualizate în decembrie 2021.

Interschimbul total în 2021 a fost echivalent cu circa 16,3 miliarde de euro (+16,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2020), cu o creştere a exporturilor italiene către România echivalentă cu 8,7 miliarde de euro (+21,7%) şi o creştere a importurilor echivalentă cu 7,8 miliarde de euro (+17,0%).

Reporter: Aveţi semnale din partea întreprinzătorilor italieni care văd o oportunitate în a deschide societăţi în ţara noastră, în contextul în care economia ucraineană suferă din cauza războiului? Există întreprinzători italieni care doresc să se mute din Ucraina în România sau care au făcut-o deja?

ES Alfredo Maria Durante Mangoni: În acest moment ştim că numeroase societăţi şi-au transferat temporar o parte din angajaţii lor utilizaţi anterior în Ucraina, pentru a asigura siguranţa acestora, în alte fabrici sau sedii. Alte societăţi resimt în schimb în sens negativ impactul conflictului asupra lanţului de aprovizionare şi se confruntă cu dificultăţi în procurarea anumitor materii prime pentru care depindeau puternic de Rusia şi Ucraina.

Reporter: Veţi organiza un eveniment pentru a sărbători Ziua Italiei pe 2 iunie? Ce mesaj aţi dori să transmiteţi cu prilejul Zilei Italiei?

ES Alfredo Maria Durante Mangoni: Da, după trei ani de întrerupere din cauza pandemiei, Ambasada organizează din nou tradiţionala recepţie pe 2 iunie, de Ziua Naţională a Republicii Italiene. O facem conştienţi fiind de gravitatea conjucturii internaţionale pe care o trăim. În această etapă, modelul societăţii democratice cu care ne identificăm este supus unei mari presiuni şi, uneori, pare a fi repus în discuţie. La 2 iunie 1946 italienii au ales Republica drept nouă formă instituţională a statului. Acea Republică urma să aibă în curând o nouă Constituţie, care de aproape 75 de ani reprezintă garanţia libertăţilor şi vieţii democratice a ţării mele. Aş dori să închei împărtăşind cititorilor dumneavoastră cuvintele filosofului, juristului şi omului politic italian Norberto Bobbio: "Democraţia ar trebui definită drept acea formă de guvernare care face din fiecare membru al societăţii, într-o formă mai mare sau mai mică, un individ responsabil de posibila convieţuire a fiecăruia cu toţi ceilalţi şi, deci, de stabilitatea şi persistenţa unei societăţi libere şi paşnice".

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La Multi Ani Italiei si tuturor Italienilor!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb