Mecanismul European de Stabilitate (ESM), fondul de salvare al zonei euro, a eliberat, ieri, o tranşă de 2,8 miliarde de euro către Grecia, în urma unui angajament în acest sens luat de miniştrii de finanţe din uniunea monetară în luna curentă.
"Guvernul de la Atena a finalizat aspectele cheie legate de reforma pensiilor, guvernanţa băncilor, sectorul energtic şi colectarea veniturilor bugetare", a declarat directorul general al ESM, Klaus Regling, adăugând: "Grecia a mai luat măsuri privind noile privatizări. Dacă guvernul continuă să implementeze reformele prevăzute în programul ESM, atunci creşterea economiei Greciei ar putea accelera anul viitor, iar Executivul ar putea să înceapă să emită bonduri din nou în 2017".
Din tranşa de 2,8 miliarde de euro, 1,1 miliarde de euro au ca destinaţie serviciul datoriei, iar 1,7 miliarde de euro vor ajunge într-un cont dedicat, de compensare a arieratelor.
Prin cele trei pachete de salvare de care a beneficiat Grecia în ultimii ani, fondurile zonei euro au plătit până în prezent 173,5 miliarde de euro. Aceaste fonduri sunt cel mai important creditor al Atenei.
Grecia anticipează, în proiectul de buget pe 2017, un avans economic de 2,7%, care ar fi prima creştere după şapte ani de recesiune. Previziunea pentru evoluţia economiei elene anul viitor vine după un declin de 0,3% anticipat de creditorii ţării pentru anul curent.
Economia Greciei a scăzut cu 25% din 2010, când a explodat criza creditelor, iar autorităţile au fost nevoite să adopte măsuri de austeritate. PIB-ul elen a crescut cu 0,2% în perioada aprilie-iunie din anul curent, acesta fiind primul avans trimestrial din 2015 până în prezent, care a urmat unui declin de 0,2% în primele trei luni din 2016.