Zona euro, în a doua recesiune din ultimii trei ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 noiembrie 2012

Zona euro, în a doua recesiune din ultimii trei ani

Economia zonei euro a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din acest an, din cauza măsurilor dure de austeritate impuse de guvernele uniunii monetare pentru reducerea deficitelor bugetare, în contextul crizei datoriilor.

Cele 17 economii care împart moneda unică au înregistrat un declin de 0,1% în perioada iulie - septembrie 2012, după o scădere de 0,2% în trimestrul precedent, conform estimării preliminare publicate ieri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). Astfel, zona euro a intrat în recesiune pentru a doua oară din 2009 până în prezent, iar evoluţia este conformă aşteptărilor analiştilor.

În schimb, Uniunea Europeană (UE 27) a evitat recesiunea, creşterea economică a blocului fiind de 0,1% în trimestrul al treilea, după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea.

În Germania, cea mai mare economie din Europa, PIB-ul a crescut cu 0,2% în trimestrul al treilea, după un avans de 0,3% în cele trei luni anterioare. Economia Franţei a crescut cu 0,2%, după un declin de 0,1% în trimestrul doi. Italia şi Spania au înregistrat scăderi de 0,2%, respectiv 0,3%.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană şi-a revizuit în sens negativ estimările de creştere pentru economia zonei euro şi a UE. Executivul de la Bruxelles estimează că zona euro va înregistra un declin economic de 0,4% în acest an şi un avans de numai 0,1% în 2013. Pentru Uniunea Europeană, Comisia preconizează o scădere economică de 0,3% în 2012, urmată de o creştere de 0,4% anul viitor.

Draghi, BCE: "Cea mai bună modalitate de reducere a deficitelor bugetare este tăierea cheltuielilor"

Cea mai bună modalitate prin care guvernele pot reduce deficitele bugetare este tăierea de cheltuieli, nu majorarea taxelor, a declarat, ieri, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.

Oficialul BCE a afirmat, într-un dis­curs susţinut la Universitatea Bocconi din Milano: "Consolidarea fis­cală trebuie să se concentreze pe reduceri de cheltuieli, nu pe majorări de taxe. Este esenţial ca efortul de consolidare să fie perceput ca fiind credibil, ireversibil şi structural ca să aibă un impact asupra randamentelor obligaţiunilor guvernamentale".

Săptămâna trecută, Mario Draghi a atras atenţia că se menţin riscurile de decelerare în Europa, iar banca va lua în calcul slăbirea economiei la momentul la care va lansa noile previziuni privind mersul acesteia în 2012 şi 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb