Airbus raportează rezultatele financiare pentru 2024 şi obiectivele pentru 2025

M.B.
Companii / 20 februarie

 Airbus raportează rezultatele financiare pentru 2024 şi obiectivele pentru 2025

Airbus a raportat rezultatele financiare pentru anul 2024, marcând o creştere de 6% a veniturilor consolidate, care au ajuns la 69,2 miliarde de euro, şi confirmând îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru acest an, potrivit unui comunicat transmis redacţiei. Compania a livrat 766 de aeronave comerciale, a înregistrat un flux de numerar liber înainte de finanţarea clienţilor de 4,5 miliarde de euro şi a propus un dividend de 2 euro pe acţiune, alături de un dividend special de 1 euro.

Guillaume Faury, CEO-ul Airbus, a declarat că 2024 a fost un an cu provocări, dar şi cu rezultate solide, subliniind creşterea cererii pentru produsele şi serviciile companiei. Potrivit acestuia, Airbus şi-a concentrat eforturile asupra creşterii producţiei şi a transformării diviziei de Apărare şi Spaţiu, continuând să urmărească o creştere profitabilă şi obiectivele de decarbonizare.

În 2024, Airbus a înregistrat comenzi brute pentru 878 de aeronave comerciale, iar după anularea unor comenzi, numărul net de aeronave comandate a fost de 826. În total, compania are un portofoliu de comenzi de 8.658 de aeronave. Airbus Helicopters a avut 450 de comenzi nete, în creştere faţă de 393 în 2023, iar divizia de Apărare şi Spaţiu a obţinut comenzi în valoare de 16,7 miliarde de euro, se transmite în comunicat.

Veniturile Airbus din aviaţia comercială au crescut cu 6%, ajungând la 50,6 miliarde de euro, pe fondul livrării unui număr mai mare de aeronave. Airbus Helicopters a înregistrat o creştere de 8% a veniturilor, până la 7,9 miliarde de euro, datorită livrării a 361 de elicoptere şi a cererii puternice pentru servicii. Divizia de Apărare şi Spaţiu a raportat venituri de 12,1 miliarde de euro, în creştere cu 5% faţă de anul precedent, pe fondul performanţei solide a segmentului de apărare aeriană.

EBIT ajustat, un indicator care reflectă performanţa operaţională excluzând anumite ajustări şi provizioane, a fost de 5,35 miliarde de euro, comparativ cu 5,83 miliarde de euro în 2023. EBIT-ul raportat a fost de 5,3 miliarde de euro, în creştere faţă de 4,6 miliarde de euro în anul precedent.

În ceea ce priveşte producţia, Airbus a anunţat că programul A320 continuă să crească spre un ritm de 75 de aeronave pe lună până în 2027, în timp ce producţia A330 este stabilizată la patru aeronave pe lună. Creşterea producţiei A350 şi A220 este afectată de probleme în lanţul de aprovizionare, în special de întârzieri la Spirit AeroSystems. Compania şi-a propus să atingă o producţie de 12 aeronave A350 pe lună până în 2028 şi să lanseze varianta cargo a acestui model în a doua jumătate a anului 2027.

Pe segmentul Airbus Helicopters, EBIT ajustat a crescut la 818 milioane de euro, datorită numărului mai mare de livrări şi performanţei solide a programelor. În schimb, divizia de Apărare şi Spaţiu a înregistrat un EBIT ajustat negativ de 566 milioane de euro, pe fondul unor pierderi de 1,3 miliarde de euro la programele spaţiale, dintre care 300 de milioane de euro în ultimul trimestru, potrivit aceleiaşi surse.

Pe segmentul A400M, Airbus a înregistrat un cost suplimentar de 121 milioane de euro din cauza modificărilor contractuale şi a riscurilor din planul de producţie. Deşi nu au existat schimbări majore în ceea ce priveşte calificarea capacităţilor tehnice, compania continuă să analizeze impactul comenzilor asupra activităţilor de producţie.

La finalul anului 2024, Airbus avea o poziţie de numerar brut de 26,9 miliarde de euro şi o poziţie netă de numerar de 11,8 miliarde de euro. Fluxul de numerar liber înainte de finanţarea clienţilor a fost de 4,46 miliarde de euro, reflectând performanţa puternică a tuturor diviziilor.

Pentru 2025, Airbus estimează livrarea a aproximativ 820 de aeronave comerciale, un EBIT ajustat de aproximativ 7 miliarde de euro şi un flux de numerar liber înainte de finanţarea clienţilor de aproximativ 4,5 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb