Cel puţin 38 de morţi în capitala somaleză Mogadiscio, în două atentate revendicate de mişcarea jihadistă al-Shebab

(F.C.)
Internaţional / 24 februarie 2018

Cel puţin 38 de persoane au fost ucise în două atentate cu maşină capcană care au vizat vineri palatul prezidenţial şi un hotel în capitala Somaliei, Mogadiscio, au declarat sâmbătă serviciile de securitate somaleze pentru AFP.

"Avem cel puţin 38 de morţi", a declarat Abdukadir Abdurahman Aden, din cadrul serviciului de ambulanţă Amin, care a anunţat vineri un prim bilanţ de 18 morţi.

Prima explozie, urmată de tiruri de armă automată, a vizat un post de control în apropiere de Villa Somalia, sediul Guvernului, iar a doua explozie a vizat, un pic mai târziu, un hotel din apropiere, Doorbin, potrivit News.ro.

"Pot să confirm că un atac a avut loc în apropierea palatului prezidenţial", a declarat un ofiţer din cadrul poliţiei somaleze, Ibrahim Mohamed. "Altă maşină încărcată cu explozivi a fost detonată în apropierea unui hotel recent deschis".

Potrivit unui ofiţer în domeniul securităţii, Abdulahi Ahmed, cinci dintre atacatori au fost ucişi de forţele de ordine, iar "situaţia a revenit la normal".

Gruparea jihadistă somaleză al-Shebab, afiliată Al-Qaida, a revendicat aceste atacuri într-un comunicat publicat pe Internet, afirmând că a vizat Guvernul şi serviciile de securitate.

Al-Shebab încearcă din 2007 să răstoarne fragilul Guvern central somalez, susţinut de comunitatea internaţională şi de cei peste 20.000 de oameni din cadrul forţei Uniunii Africane (UA), provenind din Uganda, Burundi, Djibuti, Kenya şi Etiopia.

Izgoniţi de la Mogadiscio în august 2011, membrii al-Shebab şi-au pierdut cele mai multe bastioane. Însă ei deţin în continuare controlul asupra unor vaste zone rurale, de unde efectuează operaţiuni de gherilă şi atentate sinucigaşe, inclusiv în capitală şi contra unor baze militare somaleze sau străine.

În pofida faptului că nu l-au revendicat, lor li s-a atribuit atentatul cu un camion capcană de la 14 octombrie, în centrul Mogadiscio, cel mai sângeros din istoria Somaliei, soldat cu cel puţin 512 morţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb