Investitorii păgubiţi la FNI fac tot posibilul să îşi recupereze despăgubirile câştigate în instanţă din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, astfel că au luat la rând "clienţii" Comisiei, încercând să le execute comisioanele datorate către aceasta, înainte ca CNVM să fie integrată în Autoritatea de Supraveghere Financiară.
După ce au încercat să execute Bursa de Valori Bucureşti, brokerii şi Fondul Proprietatea, SIF Muntenia a fost chemată în instanţă.
Mai mult, pe 8 aprilie, Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a obligat SIF Muntenia "să plăteastă creditoarei (Asociaţia Investitorilor FNI 2009 Târgu Mureş), în limita creanţei de 4.060.594,5 lei, suma datorată debitoarei"(CNVM), potrivit unui comunicat transmis ieri Bursei de Valori Bucureşti. Această sentinţă a fost atacată cu recurs, care a primit termen de judecată pe 20 mai 2014.
"Până la judecarea recursului, SIF Muntenia SA va întreprinde toate demersurile legale pentru protejarea intereselor sale", se arată în comunicatul citat.
În luna martie, reprezentanţii Fondului Proprietatea ne-au declarat că FP a primit 282 de notificări din partea investitorilor FNI care sunt în proces de executare a anumitor decizii ale instanţei împotriva CNVM, cerând Fondului să redirecţioneze plăţile comisionului aferent CNVM către executorul judecătoresc, pentru o sumă totală de 8.711.422,91 lei.
CNVM, predecesoare a ASF, a fost obligată de instanţă să despăgubească foştii investitori FNI, în piaţă vehiculându-se o sumă de câteva sute de milioane de euro. Având în vedere că Bugetul Comisiei nu cuprindea atâţia bani şi că instituţia risca să nu îşi mai poată continua activitatea, preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în iunie 2011, o lege care instituia măsuri de protecţie pentru CNVM şi Autoritatea Naţională pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în faţa păgubiţilor de la FNI.
Odată cu înfiinţarea ASF, în aprilie 2013, despăgubirile datorate de CNVM foştilor investitori FNI au trecut la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.