Ministerul Energiei şi companiile Reţele Electrice Muntenia şi Reţele Electrice Banat (parte a grupului PPC în România) au semnat două noi contracte de finanţare nerambursabilă prin Fondul pentru Modernizare, pentru proiecte care vizează infrastructura de distribuţie de energie electrică în judeţele Giurgiu şi Caraş Severin, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Cele două proiecte de investiţii care vor fi derulate de societăţile de distribuţie de energie electrică au o valoare totală de 331 milioane de lei (fără TVA), din care suma acoperită prin Fondul de Modernizare va fi de peste 244 milioane de lei (fără TVA), potrivit comunicatului.
Reţele Electrice Muntenia va implementa un proiect în satele Călugăreni, Crucea de Piatră şi Moşteni-Brăniştari din judeţul Giurgiu, unde 115 posturi de transformare vor fi modernizate; dintre acestea 78 vor fi posturi de transformare noi. Reţeaua de medie tensiune va fi înlocuită pe o lungime de 96 de km, respectiv 49 de km pentru cea de joasă tensiune şi aproape 1.700 de branşamente vor fi înlocuite. Valoare totală a proiectului din Giurgiu este de peste 127 de milioane de lei, fără TVA, iar valoarea maximă a acestuia care este asigurată din Fondul pentru Modernizare se ridică la 97,1 milioane de lei.
în oraşul Bocşa din judeţul Caraş Severin, cu o populaţie de aproximativ 17.000 de locuitori, Reţele Electrice Banat va moderniza parţial retelele de medie si joasă tensiune prin înlocuirea cablurilor şi conductoarelor pe distanţe de aproape 38 de km pentru cele de medie tensiune, respectiv 81 de km pentru cele de joasă tensiune. Reţeaua de medie tensiune va fi parţial trecută în subteran. De asemenea, vor fi modernizate 47 de posturi de transformare, o parte dintre acestea fiind trecute de pe stâlp (aeriene), în posturi în anvelopă de beton. Elementele de reţea vor fi trecute în sistem de telecontrol şi vor fi refăcute peste 7.300 de branşamente. Valoarea totală a proiectului se ridică la 204 milioane de lei, fără TVA, din care valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 146 milioane de lei.
Valabilitatea contractelor se încheie la expirarea perioadei de monitorizare a durabilităţii proiectelor, adică 5 ani de la data punerii în funcţiune a investiţiilor.
Mihai Peşte, director general al companiilor Reţele Electrice: "Am securizat noi proiecte în judeţele Giurgiu şi Caraş Severin ca parte a strategiei noastre de modernizare a reţelelor electrice care, astfel, vor deveni mai reziliente, iar consumatorii din aceste comunităţi vor beneficia de servicii de alimentare cu energie electrică la standarde moderne", se menţionează în comunicat.
Până în prezent, valoarea totală a proiectelor din fonduri nerambursabile semnate prin Fondul pentru Modernizare de cele trei societăţi Reţele Electrice (inclusiv a celor la care se face referire mai sus) se ridică la peste 1,4 miliarde de lei fără TVA, din care valoarea granturilor este de peste 1,1 miliarde de lei, fără TVA.