Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României anunţă hotărârile pe probleme de politică monetară

M.B.
Bănci-Asigurări / 14 februarie

 Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României anunţă hotărârile pe probleme de politică monetară

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa din 14 februarie 2025, a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,50% pe an, a ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an, potrivit unui comunicat emis la adresa redacţiei. De asemenea, s-a hotărât păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

Inflaţia anuală a crescut peste aşteptări în ultimele trei luni din 2024, ajungând la 5,14% în decembrie, faţă de 4,62% în septembrie, pe fondul scumpirii combustibililor şi creşterii preţurilor la alimente, conform comunicatului BNR.

Inflaţia CORE2 ajustat, indicatorul care exclude preţurile administrate şi cele volatile, s-a menţinut la 5,6% în ultimul trimestru din 2024, reflectând influenţe mixte din creşterea preţurilor unor mărfuri agroalimentare şi costurile salariale ridicate.

În luna ianuarie 2025, rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,95%, în principal datorită unor efecte de bază favorabile.

Datele preliminare indică o creştere economică trimestrială de 0,8% în T4 2024, peste aşteptări, dar cu o scădere a ritmului anual la 0,7%, de la 1,2% în trimestrul anterior.

Pe piaţa muncii, numărul salariaţilor a continuat să crească, iar rata şomajului BIM a scăzut la 5,2% în decembrie 2024, după o medie de 5,6% în trimestrul III.

Prognoza actualizată a BNR estimează fluctuaţii ale inflaţiei în prima jumătate a anului 2025, urmate de o scădere treptată, dar peste estimările anterioare. Inflaţia ar putea coborî sub limita superioară a ţintei BNR în 2026, însă persistă incertitudini legate de politica fiscală, evoluţiile de pe piaţa muncii şi preţurile energiei.

Războiul din Ucraina, tensiunile din Orientul Mijlociu şi politica economică globală reprezintă alţi factori de risc pentru economia României, transmite BNR.

BNR va continua să urmărească atent evoluţiile economice interne şi externe şi este pregătită să intervină, dacă va fi necesar, pentru menţinerea stabilităţii preţurilor şi a echilibrului macroeconomic.

Noul Raport trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat pe 17 februarie 2025, iar minuta şedinţei de politică monetară va fi publicată pe 26 februarie 2025. Următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR este programată pentru luna martie.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Mai ales în peroada asta de aproape recesiune.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2715
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9799
Gram de aur (XAU)Gram de aur448.7474

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb