CURTEA DE CONTURI: Situaţia spaţiilor verzi din Bucureşti aparţinând domeniului public este îngrijorătoare

Adina Lateş
Miscellanea / 14 ianuarie 2016

Situaţia spaţiilor verzi din Bucureşti aparţinând domeniului public este îngrijorătoare, acestea diminuându-se anual în perioada 2007-2014, reiese dintr-un raport de audit realizat de Curtea de Conturi referitor la performanţa utilizării fondurilor bugetului local pentru amenajări peisagistice şi întreţinere spaţii verzi în Capitală în perioada menţionată.

"Faţă de datele oficiale, situaţia spaţiilor verzi aparţinând domeniului public este îngrijorătoare, acestea diminuându-se în fiecare an pe perioada audiată, atât pe total cât şi pe fiecare componentă (parcuri, scuaruri, spaţii între blocuri, alte spaţii). Situaţia este consecinţa lipsei unor strategii şi politici de identificare şi amenajare de suprafeţe noi de spaţii verzi", se arată în raportul publicat pe pagina de internet a Curţii de Conturi.

Se menţionează că în urma corelării cu întârziere a precizărilor legislative interne cu cele ale UE, referitoare la regimul spaţiilor verzi, aferente proprietarilor privaţi, la nivelul Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Bucureşti (UATMB) "au fost efectuate plăţi neeconomice pentru cadastrarea unor suprafeţe cuprinse în Cadastrul verde, inclusiv din proprietate privată, fiind necesară în continuare cheltuirea ineficientă a unor sume importante pentru stabilirea corectă a suprafeţei spaţiului verde aparţinând numai domeniului public din Capitală".

Astfel, cu toate că, potrivit datelor oficiale, indicele privind spaţiile verzi a crescut de la 12,39 mp/locuitor în anul 2009 (conform Raportului anual privind starea mediului în România pe anul 2009 publicat de Agenţia privind protecţia Mediului Bucureşti) la 23,21 mp/locuitor în anul 2012 (conform Cadastrului verde) "această creştere este pur conjuncturală, bazată numai pe includerea unor suprafeţe aparţinând domeniului privat sau cu regim juridic incert, care nu au fost evaluate, inventariate şi raportate" conform prevederilor Legii nr. 213 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia.

"Acţiunea de întocmire a cadastrului verde şi de intabulare a spaţiilor verzi aparţinând domeniului public poate fi apreciată până la momentul actual drept un eşec cu consecinţe în utilizarea ineficientă şi neeconomicoasă a fondurilor publice şi a bunurilor aparţinând domeniului public. La momentul actual Bucureştiul şi România nu îndeplinesc criteriul european privind suprafaţa de spaţiu verde/locuitor de minimum 26 mp/cap de locuitor până la 31 decembrie 2013 (conform OUG nr. 114/2007), însă odată cu finalizarea Cadastrului verde şi eliminarea suprafeţelor care nu aparţin domeniului public, valorile reale vor fi mult mai mici decât acest indicator ţintă", se arată în raport.

Autorii concluzionează că, în aceste condiţii, "cu atât mai stringent devine obiectivul elaborării şi implementării unei strategii de identificare şi amenajare de noi spaţii verzi" precum şi reintroducerea în circuit a terenurilor degradate.

Se menţionează că pe plan internaţional s-a constatat că prin restrângerea spaţiilor verzi s-au accentuat riscurile ecologice urbane, având un impact negativ imediat asupra viabilităţii şi sustenabilităţii acestora, asupra calităţii vieţii şi stării de sănătate a populaţiei.

Prin centralizarea datelor rezultate în urma finalizării Cadastrului verde, realizat în perioada 2009-2012, a rezultat un indice al spaţiului verde total de 23,21 mp/locuitor, astfel încât municipalitatea şi-a îndeplinit la momentul respectiv obligaţiile prevăzute în OUG nr. 114/2007 referitoare la obligaţia de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 mp/locuitor până la 31 decembrie 2010. Totuşi nu a fost atinsă ţinta de 26 mp/locuitor fixată de OUG 114/2007 pentru data de 31 decembrie 2013.

Conform Cadastrului verde, sectorul cu cea mai mare suprafaţă verde este Sectorul 1, cu 1,757 hectare, urmat de Sectorul 6 (657 ha), Sectorul 3 (649 ha), Sectorul 4 (634 ha), Sectorul 2 (444 ha) şi Sectorul 5 (369 ha). De menţionat este însă faptul că, deşi Sectorul 1 deţine 39% din totalul spaţiului verde din Bucureşti, acest lucru se datorează şi celor 668 de hectare din pădurea Băneasa.

Conform datelor înregistrate în Cadastrul verde, au fost identificate 368 de hectare de teren degradat aparţinând domeniului public, teren care nu este administrat de niciunul din sectoarele Capitalei. De asemenea, 61% din acest teren degradat se găseşte în Sectorul 4, fiind vorba în special de Delta Bucureştiului, situată pe arealul Lacului Văcăreşti.

Deşi potrivit Cadastrului verde, finalizat în 2012, a rezultat un indice de spaţiu verde de 23,21 mp/locuitor, care include şi terenurile proprietate privată, la nivelul anului 2014, raportat la o populaţie de 2,1 milioane de persoane şi un total de 2081 ha spaţiu verde administrat de sectoarele Capitalei şi ALPAB, indicele de spaţiu verde public era de 9,86 mp/locuitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb