Dan Şova rămâne sub control judiciar

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 6 noiembrie 2015

Actualizare 15:35

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis vineri să menţină măsura controlului judiciar faţă de senatorul Dan Şova, trimis în judecată în dosarul "Turceni - Rovinari" alături de fostul premier Victor Ponta.

Victor Ponta şi Dan Şova s-au prezentat vineri la proces, însă au refuzat să facă declaraţii jurnaliştilor, fostul premier subliniind că nu mai este o persoană publică.

În cadrul procesului, care nu a fost public, avocaţii au ridicat mai multe excepţii, prin care au contestat competenţa şi legalitatea sesizării ÎCCJ, modul în care procurorii au administrat probele în dosar, au efectuat actele de urmărire penală şi au solicitat retrimiterea rechizitoriului la DNA.

În privinţa acestor excepţii, instanţa se va pronunţa la data de 16 noiembrie.

----------

Actualizare 14:35 Inculpaţii din dosarul Turceni-Rovinari cer trimterea cauzei înapoi la DNA

Inculpaţii din dosarul Turceni-Rovinari au cerut vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, trimiterea cauzei înapoi la DNA, pentru refacerea parţială a unor anchete, după şedinţa de judecată, fostul premier Victor Ponta arătând că nu doreşte să facă niciun fel de declaraţie în acest caz, precizează surse juridice citate de televiziunile de ştiri.

În dosarul Turceni-Rovinari, la termenul de vineri, din Camera preliminară, au fost formulate mai multe cereri, între care şi restituirea cauzei la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru refacerea parţială a unor anchete, şi au fost ridicate mai multe excepţii. Judecătorul de cameră preliminară să se pronunţe cu privire la aceste cereri şi excepţii la un termen viitor.

Fostul premier Victor Ponta a refuzat, la ieşirea din sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), să facă declaraţii referitoare la cauză.

--------

Premierul demisionar Victor Ponta a ajuns la ICCJ, unde este audiat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul Rovinari-Turceni.

Fostul prim-ministru Victor Ponta, senatorul Dan Şova şi ceilalţi inculpaţi din dosarul Turceni-Rovinari au fost citaţi să se prezinte la termenul din 6 noiembrie, în faţa judecătorului de Cameră preliminară de la ICCJ, pentru cereri şi excepţii anterioare începerii judecării cauzei.

În 17 septembrie, la aproape trei luni şi jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul "Turceni-Rovinari" şi după cinci "vizite" la DNA, Victor Ponta a fost trimis în judecată, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.

"Astfel, la 30 august 2007, între SCA 'Şova şi Asociaţii', reprezentată de Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat 'Ponta Victor-Viorel', reprezentat de Ponta, s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că, pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară. Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpaţii au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta pentru octombrie 2007 (lună în care Şova s-a înţeles cu Cristea Dumitru să încheie un contract de asistenţă juridică prevăzut cu comision de succes)", susţine DNA.

Anchetatorii au reţinut că, în 27 martie 2008, inculpaţii au încheiat un act adiţional la convenţia de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit lui Ponta la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexuri energetice încheiaseră cu SCA ''Şova şi Asociaţii'' alte contracte de asistenţă juridică prevăzute cu comision de succes).

"Convenţia de conlucrare s-a încheiat în decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru. Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA 'Şova şi Asociaţii', care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Dan Şova a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi", menţionează DNA.

Sursa citată precizează că, din probe, a rezultat că, prin încheierea contractului de conlucrare, s-a urmărit bonificarea lui Victor Ponta pentru contractele încheiate de SCA ''Şova şi Asociaţii'' cu complexurile energetice. Procurorii consideră că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat percepţia că Şova beneficiază de susţinerea lui Victor Ponta.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce insemna "facturile au fost trimise spre decontare?" . Catre cine emitea Ponta factura? Cu cine avea Ponta contract?. Din articol nu se intelege cu cine avea Ponta contract cu Turceniul sau cu casa de avocatura a lui Sova iar contractul se pare ca S-A TERMINAT nu S-A INCHEIAT in decembrie 2008 cand Ponta a devenit ministru. Adunaturile astea de dermeni improprii folositi in mod voit imprecis nu va face cinste. Sunte ziar de business, folositi tremenii corect!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb