FMI va relua discuţiile cu Grecia după formarea noului guvern

Elena Deacu
Internaţional / 30 decembrie 2014

 FMI va relua discuţiile cu Grecia după formarea noului guvern

Bursa de la Atena a scăzut cu 11%, după anunţarea organizării alegerilor parlamentare anticipate

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat luni că va relua discuţiile cu autorităţile de la Atena, cu privire la finalizarea celei de a şasea revizuiri a programului de asistenţă, după formarea unui nou guvern, transmite AFP.

"Grecia nu se confruntă cu necesităţi imediate de finanţare", a precizat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.

Anterior, Comisarul european pentru Afaceri economice, Pierre Moscovici, a făcut şi el un apel către alegătorii greci să sprijine reformele favorabile creşterii economice cu prilejul alegerilor legislative anticipate care vor avea loc la finele lunii ianuarie.

Premierul grec, Antonis Samaras, a propus luni alegeri anticipate pentru 25 ianuarie, după eşecul Parlamentului în alegerea unui preşedinte al ţării, antrenând dizolvarea Parlamentului. Alegerile legislative anticipate ar putea aduce la putere partidul de stânga Syriza - care se opune politicii de austeritate - reprezintă o perspectivă care îi îngrijorează pe finanţatorii internaţionali ai ţării.

Pachetul în valoare de 240 de miliarde de euro convenit de Grecia cu zona euro şi FMI a început în luna mai 2010 şi în cazul programului cu UE va expira la data de 31 decembrie 2014. În prezent, autorităţile de la Atena vor să pună capăt asistenţei internaţionale în momentul în care încetează finanţarea de la UE chiar dacă, în conformitate cu calendarul actual, programul cu FMI va continua până în 2016.

Principalul indice al bursei de la Atena a scăzut luni cu 11%, în condiţiile în care guvernul trebuie să organizeze alegeri parlamentare anticipate, după ce candidatul propus de premierul Antonis Samaras pentru preşedinţia statului nu a strâns voturile necesare alegerii sale, relatează MarketWatch.

Acţiunile băncilor din Grecia au înregistrat scăderi importante în urma anunţului privind alegerile anticipate. Astfel, titlurile Eurobank au coborât cu 26%, ale Piraeus Bank, cu 18%, ale National Bank of Greece, cu 15,4%, iar ale Alpha Bank, cu 13,4%.

Costurile de împrumut ale Greciei au crescut în urma votului, randamentul obligaţiunilor la zece ani ajungând la 9,27%.

Indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu până la 0,8%, pe fondul declinului bursei de la Atena, dar a redus scăderea la 0,3%.

Perspectiva alegerilor anticipate îi îngrijorează pe investitori, întrucât ascensiunea la putere a partidului anti-austeritate Syriza ar putea pune în pericol relaţia cu creditorii internaţionali ai Greciei, de la care guvernul elen a obţinut împrumuturi de 240 de miliarde de euro în perioada crizei financiare, potrivit The Wall Street Journal.

Cele mai recente sondaje indică faptul că partidul de extremă stângă Syriza are cele mai mari şanse să câştige alegerile.

Prim-ministrul grec trebuie să dizolve parlamentul în termen de zece zile, după ce Stavros Dimas, singurul candidat la funcţia de preşedinte al Greciei, nu a reuşit să strângă voturile necesare alegerii sale în cele trei runde de vot desfăşurate în luna decembrie. Dintre cei 300 de parlamentari, 169 au votat în favoarea candidatului propus de premierul Samaras, numărul necesar fiind de 180 de voturi.

Samaras a anunţat că a cerut actualului preşedinte, Carolos Papoulias, ca alegerile parlamentare să aibă loc în 25 ianuarie, potrivit AFP.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb