Actualizare Cyril Muller: "Este un eveniment care ne oferă şansa să înţelegem de ce avem nevoie pentru a construi o ţară mai puternică"
Cyril Muller, vicepreşedintele pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a declarat că această întâlnire este o oportunitate de a pune în discuţie rolul Băncii Mondiale în România din ultimii 25 de ani şi totodată oferă şansa de a construi o ţară mai echitabilă, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
"Este un eveniment care ne oferă şansa să privim spre viitor şi să înţelegem de ce avem nevoie pentru a construi o Românie mai puternică, mai prosperă şi mai echitabilă", a precizat Muller.
Totodată, acesta a mai spus că după decizia din decembrie 1999 a Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare cu România, dorinţa colectivă a societăţii din această ţară de a deveni un stat membru UE a dus la accelerarea ritmului reformelor.
"Din acel moment, implicarea Băncii Mondiale s-a concentrat pe reformele de consolidare a instituţiilor şi cele privind guvernanţa, în timp ce am continuat implementarea noilor proiecte de sprijinire a sectoarelor esenţiale pentru pregătirea aderării ţării la UE", menţionează Muller, conform sursei citate.
Cyril Muller a precizat şi câteva proiecte care au dus la schimbarea reformelor în ţară.
"În domeniul justiţiei, Banca a ajutat la modernizarea legilor care guvernează Consiliul Superior al Magistraturii, legi ce au oferit magistraţilor o mai mare independenţă şi au sprijinit reforma justiţiei pentru care România este astăzi aplaudată.
În domeniul energiei, Banca a sprijinit liberalizarea tarifelor la gaze şi electricitate, precum şi privatizarea şi ofertele publice pentru cele mai importante societăţi comerciale din acest sector. Ca rezultat, România este acum unul dintre membrii UE cei mai puţin dependenţi de resursele energetice externe, cu o piaţă dinamică a energiei, tarife competitive şi un cadru legal aliniat la cel de-al treilea pachet legislativ al UE în domeniul energiei.
În ceea ce priveşte educaţia, Banca a ajutat la crearea primei curricule din învăţământul român, folosind pentru prima dată acest cuvânt în domeniul educaţiei. Am asigurat sprijinul necesar pentru reabilitarea a peste o mie de instituţii pre-universitare şi pentru integrarea tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor la nivelul şcolilor", a arătat Muller, conform sursei citate.
Acesta mai transmite că, odată cu apropierea ţării de momentul aderării la UE, România a înregistrat o expansiune economică ce s-a încheiat odată cu criza din 2008, iar Banca Mondială şi-a ajustat programul pentru a accelera redresarea ţării şi consolida capacitatea ţării de a face faţă viitoarelor crize.
"Din 2010 ne-am ajustat din nou programul de lucru în România şi pe lângă instrumentele tradiţionale de împrumuturi pentru politici şi investiţii, am sporit eforturile de furnizare a asistenţei tehnice şi consultanţei, am extins biroul din Bucureşti şi am depus eforturi majore pentru a ajuta România să beneficieze integral de statutul de membru al UE", a spus vicepreşedintele din cadrul Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Muller mai specifică: "Din anul 2011, am implementat peste 50 de acorduri de asistenţă tehnică (Reimbursable Advisory Services) în valoare de cel puţin 80 milioane dolari SUA, oferind expertiză internaţională pentru mai mult de 22 de ministere de resort şi instituţii guvernamentale. Am mobilizat peste 800 de experţi, am produs în jur de 500 de livrabile, în domenii ce includ de la pregătirea noii strategii a ţării de reducere a sărăciei şi incluziune socială, la noua strategie privind schimbările climatice, patru strategii privind educaţia. Am oferit sprijin pentru consolidarea administraţiei centrale şi asistenţă în multe alte domenii.
În ultimii douăzeci şi cinci de ani, Banca Mondială a furnizat României peste 12,5 miliarde dolari SUA şi a implementat peste 95 de proiecte. Suntem mândri de rezultatele obţinute şi utilizăm această experienţă pentru a modela un program ambiţios de viitor focusat pe rezultate", conform sursei citate.
În încheiere, Cyril Muller declară că România de astăzi este e o ţară foarte diferită de cea pe care a vizitat-o în anul 1980 şi îndeamnă să se continue cu această tendinţă pentru a realiza obiectivul prosperităţii partajate pentru toţi românii în următorii 10 ani.
"Aceşti 25 de ani au reprezentat o călătorie nemaipomenită pentru România şi suntem bucuroşi că am fost partenerii ţării în unele dintre cele mai memorabile succese ale sale", se mai arată în comunicat.
(D.M)
---------
Ministrul afacerilor externe (MAE), Lazăr Comănescu, l-a primit astăzi pe vicepreşedintele pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Cyrill Muller, în contextul aniversării a 25 de ani de relaţii România - BIRD, potrivit unui comunicat al MAE remis redacţiei.
Conform sursei citate, Lazăr Comănescu a salutat rolul pe care implicarea BIRD în proiecte derulate în România în ultimele decenii l-a jucat în evoluţia economică a ţării noastre şi în procesul de reformă macro şi microeconomică.
"Totodată, a evidenţiat că trendul economic pozitiv al României din ultimii ani - care ne situează în topul ritmurilor de dezvoltare din Uniunea Europeană - a contribuit la consolidarea profilului ţării noastre de factor generator de stabilitate politică şi economică într-o regiune caracterizată de evoluţii complexe", precizează MAE.
Întrevederea s-a derulat în contextul aniversării a 25 de ani de relaţii ale României cu banca şi se înscrie în demersurile permanente de diplomaţie economică ale MAE care vizează consolidarea relaţiilor cu cele mai importante instituţii financiare internaţionale, precizează sursa citată.