MEDICI FĂRĂ FRONTIERE:  Taberele de refugiaţi sirieni de la frontiera cu Turcia sunt arhipline

Adina Lateş
Internaţional / 9 februarie 2016

Taberele de refugiaţi din partea siriană a frontierei cu Turcia sunt arhipline, în condiţiile în care zeci de mii de oameni au luat calea exodului din calea luptelor ce au loc în provincia Alep, au anunţat marţi lucrători umanitari, transmite AFP.

În şi lângă oraşul Azaz, la 5 km de frontieră, familii întregi sunt nevoite să doarmă sub cerul liber sau câte 20 într-un cort.

"Nu mai există suficiente locuri pentru a primi toate familiile", şi-a exprimat regretul Ahmad al-Mohammad, de la organizaţia Medici fără Frontiere (MfF). "Numeroşi refugiaţi dormeau în primele zile în stradă, sub cerul liber şi fără pături", a menţionat el.

Uneori, refugiaţii se strâng câte 20 în corturi concepute pentru şapte persoane distribuite de organizaţii umanitare, în timp ce populaţia din localităţile din jur nu mai are capacitatea de a primi refugiaţi.

Potrivit ONU, circa 31.000 de persoane au fugit din oraşul Alep şi din regiune în ultimele zile, în timp ce forţele guvernamentale siriene încearcă să încercuiască sectoarele aflate sub controlul rebelilor.

"Majoritatea familiilor au plecat doar cu hainele de pe ei", a completat responsabilul MfF, subliniind că probleme de sănătate, cum ar fi diareea, încep să-şi facă apariţia din cauza frigului şi a mizeriei, scrie France Press.

Organizaţiile umanitare distribuie între altele haine şi saltele, Turcia autorizând trecerea de ajutoare pe la frontiera sa, care rămâne totuşi închisă pentru sirienii care încearcă să fugă din ţara lor.

"Ei şi-au abandonat casa şi bunurile, iar acum nu pot intra în Turcia", afirmă Mohammad.

Biroul ONU pentru afaceri umanitare (OCHA) a anunţat luni că opt tabere neoficiale stabilite de partea siriană a frontierei turce sunt arhipline.

Secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare şi coordonatorul pentru operaţiuni de salvare de urgenţă, Stephen O'Brien, şi-a exprimat 'profunda îngrijorare', subliniind că circa 80% dintre zecile de mii de refugiaţi sirieni sunt femei şi copii.

"Există informaţii conform cărora civili au fost ucişi sau răniţi şi infrastructuri civile, printre care două spitale, au fost lovite. Oamenii au nevoie urgentă de adăpost, de hrană şi echipamente menajere", a menţionat acesta într-un comunicat.

O'Brien a îndemnat toate părţile implicate să nu mai vizeze infrastructuri civile şi să-i permită populaţiei să se deplaseze spre sectoare mai sigure.

Turcia şi-a exprimat îngrijorarea că un nou aflux de refugiaţi către frontierele sale ar putea ajunge la 600.000 de oameni, aminteşte Agerpres.

La o săptămână după declanşarea ofensivei susţinute prin raiduri ale aliatului rus la Alep, trupele regimului Bashar al-Assad au ajuns, pentru prima dată din 2013, la circa 20 de km distanţă de frontiera turcă, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), şi avansează spre Tall Rifaat, unul dintre ultimele trei fiefuri ale opoziţiei în nordul provinciei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb