Circa 1.500 de refugiaţi şi migranţi care au reuşit luni să treacă frontiera greco-macedoneană, închisă de o săptămână, au fost retrimişi în Grecia, au anunţat marţi autorităţile macedonene, în timp ce Atena, surprinsă de situaţie, evocă reintrări "ilegale", informează AFP.
"Ieri, am avut un important grup de migranţi ilegali care au reuşit să treacă frontiera lângă satul Moin. Fără niciun incident sau folosire a forţei, ei au fost blocaţi şi retrimişi dimineaţa aceasta în Grecia", a declarat Toni Janevski, purtătorul de cuvânt al armatei macedonene.
Poliţia macedoneană a estimat numărul acestora la 1.500, precizând că alţi 600 de membri ai grupului plecat din tabăra improvizată la Idomeni, de partea greacă, au fost împiedicaţi să intre.
"Aproape toţi refugiaţii" trecuţi în Macedonia "s-au întors trecând prin locuri neprotejate ale frontierei", a explicat o sursă a poliţiei greceşti de la Idomeni.
Aceste retrimiteri au surprins în mod evident autorităţile greceşti, care au afirmat dimineaţa că circa 700 de refugiaţi şi migranţi rămân blocaţi în Macedonia şi declarându-se gata să examineze readmisia lor dacă autorităţile de la Skopje o vor cere.
"Nu am primit nicio cerere în acest sens şi nu a existat nicio întoarcere pe la punctele de trecere oficiale" dintre cele două ţări, a declarat pentru AFP o sursă de informaţie din cadrul guvernului grec. 'Noi am constatat că oamenii s-au întors prin locuri ilegale. Anchetăm pentru a şti în ce circumstanţe au avut loc aceste intrări şi numărul lor exact", a precizat sursa.
Un grup de refugiaţi şi de migranţi au plecat luni din Idomeni pentru a intra în Macedonia, traversând un râu învolburat, ocolind gardul ridicat la frontieră. Potrivit autorităţilor greceşti, semnalul pentru această incursiune a fost dat de distribuirea de pliante în arabă, care indicau, având alăturată o hartă, itinerariul de urmat, aminteşte Agerpres.
Premierul grec Alexis Tsipras a denunţat marţi "atitudinea criminală" a unor "necunoscuţi care s-au dat drept voluntari" şi care au orchestrat această ieşire. O anchetă a fost declanşată de justiţia greacă pentru a-i găsi pe responsabili.
Respectiva acţiune în masă este prima la această frontieră, după o tentativă de trecere forţată care a avut loc la Idomeni în 29 februarie, în timpul căreia forţele de ordine macedonene au făcut uz de gaze lacrimogene împotriva a 300 de persoane, printre care şi copii.