Ultimele perimetre oferite spre concesionare de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu au avut rezultatele aşteptate, a declarat, astăzi, Mihai Spătaru, consilier superior la ANRM, într-o conferinţă pe teme energetice, potrivit unor surse din presă.
"Ultimele perimetre de explorare oferite spre concesionare şi pe care au fost făcute lucrări de anvergură nu au avut rezultatele aşteptate atât de către statul român cât şi de investitori. Prin această prismă trebuie văzut foarte clar care ar putea fi modalitatea ca modificarea redevenţelor să fie realizată în aşa fel încât să fie atât în beneficiul statului român cât şi al investitorilor", a afirmat Spătaru.
Acesta este de părere că un regim ridicat de fiscalitate nu va aduce pe termen mediu beneficii majore României.
"Referitor la modul de fiscalizare, la noua lege, a producţiilor de ţiţei şi gaz, acesta este un proces complex, îndelungat, care se desfăşoară de o lungă perioadă de timp. Agenţia este parte componentă în nişte comisii care sunt sub coordonarea Ministerului Finanţelor. Aceste discuţii sunt purtate cu Banca Mondială. Se va încerca prezentarea noului sistem fiscal sub o nouă anvelopă în care să ţinem seama în primul rând de modul de exploatare onshore şi offshore. Pentru zona de offshore, cea mai bună posibilitate de a atrage noi investitori o reprezintă o impozitare asupra veniturilor şi nicidecum o ridicare a gradului de colectare de redevenţe", a precizat oficialul ANRM.
Conferinţa "Românie Durabilă - ENERGIA'', organizată astăzi, se adresează reprezentanţilor companiilor din industria de petrol şi gaze şi din sectorul energetic, precum şi mediului de afaceri în ansamblu, direct conectat la problematica producţiei şi consumului de energie.