Paradă fastuoasă de ziua Franţei

Laura Boico
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 iulie 2016

 Paradă fastuoasă de ziua Franţei

Actualizare 18:40 Klaus Iohannis: "România e alături de Franţa în gestionarea unor provocări precum terorismul"

România este alături de Franţa în gestionarea unor provocări complexe ca fenomenul terorist, a declarat, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis, la recepţia organizată de Ambasada Franţei cu ocazia Zilei Naţionale a acestei ţări.

"Dorim să depăşim împreună provocările actuale şi să reconstruim un proiect european adaptat la complexitatea prezentului, dar care să valorifice oportunităţile viitorului. Determinarea României în acest sens şi ataşamentul nostru faţă de ceea ce înseamnă proiectul european sunt cât se poate de ferme. Acest proiect trebuie să aibă în centrul său principiile solidarităţii şi unităţii, să răspundă concret aşteptărilor cetăţenilor europeni, pe baza respectului pentru principiile şi libertăţile fundamentale europene. România este gata să lucreze substanţial, împreună cu Franţa şi cu toţi ceilalţi parteneri europeni, pentru reuşita acestui proiect", a spus Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului a arătat că în domeniul economic există, de asemenea, toate premisele pentru o colaborare mai strânsă între cele două state.

"Mă refer aici atât la prezenţa în România a unor investitori francezi de primă mărime, dar şi la interesul tot mai pronunţat al IMM-urilor franceze faţă de oportunităţile oferite de piaţa românească. Cercetarea, inovarea şi noile tehnologii sunt alte domenii de mare potenţial în relaţia dintre România şi Franţa. În acest sens, amintesc proiecte de succes româno-franceze, precum Airbus Helicopters sau Laserul de la Măgurele, care va fi cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume axată pe studiul fizicii fotonucleare şi pe aplicaţiile acesteia", a precizat Iohannis.

Referindu-se la însemnătatea datei de 14 iulie, preşedintele a afirmat că aceasta nu reprezintă doar Ziua Naţională a Franţei, ci şi "una dintre marile date emblematice ale istoriei, un simbol puternic al luptei pentru libertate, pentru apărarea valorilor şi principiilor fundamentale ale democraţiei şi ale drepturilor omului".

"Adesea, în încercarea de a înţelege măreţia sărbătorii de la 14 Iulie, ajungem să privim nu numai către Franţa şi marele său destin istoric, ci şi către noi înşine. Într-adevăr, ca şi poporul francez, şi noi, poporul român, credem cu tărie în aceleaşi idealuri. Poate de aceea vedem spiritul Marseillaise-ei atât de apropiat de cel al imnului nostru, 'Deşteaptă-te, române!' ", a adăugat Klaus Iohannis.

(G.F.)

--------

Actualizare 18:16 Ambasadorul Franţei în România: "Franţa a fost lovită de terorism din cauza valorilor sale"

Franţa a fost lovită de terorism din cauza "valorilor pe care le poartă", iar răspunsul la aceste manifestări, la nivel european, trebuie să fie unul "comun", a afirmat astăzi ambasadorul francez la Bucureşti, Francois Saint-Paul, la ceremonia oficială de 14 iulie.

"Franţa a cunoscut terorismul, încă o dată (...). A fost atinsă din cauza valorilor pe care le poartă şi la care nu vom renunţa niciodată: toleranţa, spiritul republican, refuzul supunerii. Permiteţi-mi să mulţumesc din nou autorităţilor române, tuturor instituţiilor române, dar şi tuturor cetăţenilor români, care, în această încercare, şi-au manifestat solidaritatea şi sprijinul", a declarat Saint-Paul, potrivit unor surse din media.

Ambasadorul i-a îndemnat pe liderii europeni să fie uniţi în faţa ameninţărilor.

"Nu numai Franţa, ci şi valorile noastre comune au fost atacate. Iar răspunsul nostru trebuie să fie comun, prin modul nostru de a trăi, de a refuza să lăsăm garda jos. Să avem încredere în noi, în convingerile noastre, şi să acţionăm împreună; voinţa de a acţiona împreună este întotdeauna începutul unui răspuns, iar răspunsul nu poate fi decât unul hotărât", a spus Saint-Paul.

Acesta a făcut referire şi la recentul referendum din Marea Britanie, în urma căruia cetăţenii din Regat au decis să părăsească Uniunea Europeană.

"O anumită formă de populism a cuprins Regatul Unit şi mulţi dintre noi regretăm acest lucru. Bineînţeles că trebuie să respectăm această alegere şi o respect. Dar nu pot să nu observ că cei care au condus spre această alegere, în această direcţie, sunt indecişi sau au ales să fie absenţi. (...) Ne revine datoria de a medita la această lecţie; nu apărăm un proiect strivindu-l, nu apărăm Europa îmbrăţişând cauza nemulţumirii. Europa se apără oferind", a mai declarat ambasadorul.

Acesta a asigurat românii de susţinerea Franţei şi şi-a mărturisit ataşamentul faţă de ţara noastră.

"În calitatea mea de ambasador al Franţei, dar şi ca simplu observator atent şi foarte ataşat de România, după doi ani, împărtăşesc pe deplin ideea, domnule preşedinte, pe care o propuneţi: ideea că a venit timpul de a defini, de asemenea, un nou proiect pentru România, în timp ce proiectul european va merge mai departe. (...) Domnule preşedinte, abordaţi cu toată măsura cuvenită României acest moment decisiv pentru Europa. Bineînţeles, acest lucru presupune o muncă intensă, a tuturor, a tuturor partidelor, dar şi a celorlalte organisme intermediare şi a societăţii civile. De societatea civilă depinde mai întâi dorinţa de a se implica într-un mod eficient în dezbateri, pentru a deveni o parte din realizarea proiectului naţional, care va fi apoi o piesă a proiectului european", a precizat ambasadorul Franţei la Bucureşti.

Potrivit acestuia, "problema convergenţei economice şi sociale nu este destinată economiştilor".

"În Europa, ea este cheia oricărei politici pentru a preveni apariţia unor noi blocuri. Estul împotriva Vestului. Nordul împotriva Sudului. În România, chestiunea convergenţei de fond, economice şi sociale, este, de asemenea, cheia spre viitor. De exemplu, pentru ca tinerii să-şi imagineze viitorul lor în ţara lor şi nu în străinătate", a adăugat Saint-Paul.

(S.A.)

----------

Franţa sărbătoreşte astăzi ziua Naţională care a fost celebrată la Paris printr-o fastuoasă paradă militară, potrivit Digi24.ro.

3.200 de militari, 212 vehicule ale armatei, 55 de avioane şi 30 de elicoptere au defilat în faţa preşedintelui Francois Hollande şi a invitaţilor din tribuna oficială. Totul s-a desfăşurat în condiţii de maximă securitate, având în vedere starea de alertă în care se află Franţa din cauza atacurilor teroriste de anul trecut. Din fericire, nu s-a înregistrat niciun incident.

Spre deosebire de alţi ani, evenimentele dedicate Zilei Franţei au început cu o parada aeriană.

Apoi, pe sub Arcul de Triumf din capitala Franţei au trecut în pas de defilare 3.200 de militari şi civili. Pentru prima dată în ultimii 100 de ani, la paradă au participat şi vameşi şi gardieni din închisori. 50 de câini şi 250 de cai din unităţile de elită ale armatei franceze au fost prezenţi pe Champs Elysees.

De la paradă nu au lipsit nici trupele motorizate.

Invitatele de onoare au fost Australia şi Noua Zeelandă. Astfel, pe Champes Elysees au defilat, pe lângă soldaţi din aceste ţări, şi celebrii războinici maori.

Evenimentele organizate anul acesta de Ziua Franţei au fost dedicate tinerilor şi luptei împotriva terorismului. Un concert şi un impresionant foc de artificii vor încheia această zi festivă.

Serbată prima dată în 1880, ziua naţională a Franţei marchează aniversarea căderii Bastiliei, în timpul Revoluţiei de la 1789. "Libertate, Egalitate, Fraternitate" avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb