Actualizare 15:51 Cristian Pârvan , despre "Europa cu două viteze": "Să încercăm să înţelegem momentul, evaluând pierderile potenţiale dar şi oportunităţile"
Ţara noastră trebuie să ia în considerare pierderile potenţiale şi oportunităţile în legătură cu posibile scenarii privind viitorul Uniunii, a declarat Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), care a precizat că răspunderea şi consensul forţelor politice româneşti reprezintă un element de siguranţă naţională în acest context.
Acesta precizează într-o declaraţie trimisă Redacţiei: "Europa cu 2 viteze?
Românii în înţelepciunea lor spun " tot răul spre bine"! Să încercăm să înţelegem onest şi cu curaj momentul , evaluând , cât este posibil, pierderile potenţiale dar şi oportunităţile. Este de aşteptat ca în cazul Europa cu 2 viteze, scenariul cel mai realist ( chiar şi ţările puternic dezvoltate au nevoie de PIAŢA UNICĂ EUROPEANĂ, pentru exporturile lor,pentru asigurarea de specialişti fără a plăti pentru pregătirea lor, sa),constrângerile vizând politicile economice adoptate de fiecare ţară să fie privite cu mai mult realism şi interes( dacă nu mai doresc să plătesc, nici nu mai pot impune). În aceste condiţii răspunderea şi consensul forţelor politice româneşti reprezintă un element de siguranţă naţională, inclusiv pentru ţările puternice din punct de vedere economic, ţări care ar putea să se confrunte şi cu un val de cetăţeni UE, de cca 20-30 milioane, care să dorească în urmatoarele 2-3 luni să lucreze şi să locuiască în ţările aflate în « în viteză 1». Trebuie evaluate costurile şi proiectat soluţii realiste, abandonând declaraţiile clişeu, corecte politic dar neadecavate acestei etape. Realitatea lumii în care trăim este că nu poţi cere să fii respectat doar pentru că ridici omagii fară oprire unor politici şi atitudini «europene» fără a înţelege şi a evalua , dincolo de afirmaţii realităţile economice bazate pe cifre şi statistici. România a valorificat parţial oportunităţile oferite de apartenenţa la UE şi este răspunderea decidenţilor politici să corecteze în perioada următoare, cu curaj, demnitate şi competenţă greşelile grave de politică economică, apărând aşa cum fac toate statele membre UE, în primul rând interesul naţional".
(A.C.)
-------
PSD face apel către toate partidele parlamentare să manifeste deschidere în sensul realizării consensului politic pentru susţinerea şi promovarea interesului naţional al României în discuţiile care vor avea loc în perioada următoare cu privire la reconfigurarea Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
PSD consideră că abordarea conflictuală manifestată de PNL faţă de propunerea de dialog politic exprimată de preşedintele Liviu Dragnea reprezintă o cale nepotrivită în actualul context internaţional. În aceste zile, oamenii politici trebuie să se gândească mai mult la interesul naţional şi mai puţin la interesele de partid, mai mult la consens şi mai puţin la conflict politic. Clasa politică din România trebuie să dea dovadă de maturitate şi unitate faţă de semnalele îngrijorătoare care vin de la Bruxelles.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a prezentat miercuri, cinci posibile scenarii privind viitorul Uniunii după şocul reprezentat de Brexit. Acestea merg de la o Europă care se mulţumeşte să fie o piaţă unică şi până la o Uniune Europeană şi mai integrată decât în prezent, trecând printr-o Europă "cu mai multe viteze", aminteşte News.ro.
Şeful CE nu-şi exprimă oficial vreo preferinţă în acest document de aproximativ 30 de pagini, însă îndeamnă statele membre UE să se inspire din el în vederea pregătirii summitului de pe 25 martie de la Roma, cu ocazia marcării a 60 de ani de la semnarea Tratatului fondator al Uniunii.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a exprimat ferm, miercuri, în întâlnirea cu premierul maltez, împotriva ideilor vehiculate privind o "Europă cu mai multe viteze", susţinând că asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european.
"Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze - o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european. Şeful statului a subliniat că România se pronunţă pentru o Europă puternică, consolidată, unitară şi incluzivă", preciza un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.
La rândul său liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut joi că România trebuie să îşi exprime o poziţie "fermă" pentru susţinerea principiului egalităţii între membrii Uniunii Europene, motiv pentru care îi propune preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar pe plan extern, la toate nivelurile politice şi diplomatice.
"Partidul Social Democrat (PSD) consideră că România trebuie să îşi exprime o poziţie fermă pentru susţinerea principiului egalităţii între membrii Uniunii Europene şi să respingă categoric orice scenariu privind o Europă cu mai multe viteze sau o Uniune a cercurilor concentrice", a afirmat Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat al PSD.