1% DINTRE CEI MAI BOGAŢI OAMENI DIN LUME POSEDĂ MAI MULT DECÂT CEILALŢI 99%  OXFAM: "Distanţa între bogaţii lumii şi restul populaţiei s-a mărit spectaculos, în ultimul an"

I.P.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 ianuarie 2016

OXFAM: "Distanţa între bogaţii lumii şi restul populaţiei s-a mărit spectaculos, în ultimul an"

Mâine începe Forumul de la Davos

Criza migranţilor din Europa şi atacurile teroriste devastatoare, combinate cu prăbuşirea preţurilor petrolului şi încetinirea economiei chineze, vor domina, începând de mâine, discuţiile liderilor politici şi de afaceri de la forumul anual din staţiunea elveţiană Davos. Peste 40 de şefi de state şi de guverne, alături de directori de companii, lideri ai unor organizaţii nonguvernamentale şi staruri de la Hollywood, se vor afla în staţiunea de ski Davos, care se va transforma cu această ocazie într-o fortăreaţă de înaltă securitate, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Vicepreşedintele american Joe Biden va conduce delegaţia SUA, din care vor mai face parte secretarul de Stat John Kerry şi secretarul pentru Apărare Ashton Carter.

La reuniune va participa şi premierul elen de extemă-stânga Alexis Tsipras, care se va înfrunta din nou cu ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble, într-o dezbatere care promite să fie animată.

Patrimoniul cumulat de 1% dintre cei mai bogaţi oameni din lume l-a depăşit anul trecut pe cel deţinut de restul de 99% din populaţia Terrei, cu un an înaintea previziunilor, a indicat ieri organizaţia neguvernamentală britanică Oxfam, propunându-le astfel o temă pentru dezbateri participanţilor la Forumul economic mondial de la Davos (Elveţia), informează AFP, potrivit Agerpres.

"Distanţa între grupul celor mai bogaţi şi restul populaţiei s-a mărit în mod spectaculos în cursul ultimelor 12 luni", constată un raport al acestei organizaţii, intitulat "O economie în serviciul a 1%" de persoane, publicat în legătură cu apropierea Formului economic mondial (WEF), care va începe miercuri la Davos.

"Anul trecut, Oxfam estimase că 1% vor poseda mai mult decât restul lumii în 2016. Această predicţie s-a realizat, de fapt, în 2015, cu un an mai devreme", subliniază raportul.

Ilustrare a adâncirii spectaculoase a inegalităţilor din aceşti ultimi ani, organizaţia a calculat că primele 62 cele mai bogate persoane din lume deţin, de-acum, aproape tot atât cât jumătate din populaţia lumii - adică aproximativ 3,5 miliarde de persoane.

Bogăţia acestor 62 de persoane - dintre care 53 sunt bărbaţi - a crescut cu 44% începând din 2010, în timp ce cea a celor 3,5 miliarde de persoane cele mai sărace a scăzut cu 41%, precizează Oxfam.

Jumătate dintre aceşti "superbogaţi" provin din Statele Unite, 17 sunt originari din Europa, iar ceilalţi din ţări precum China, Brazilia, Mexic, Japonia şi Arabia Saudită.

Oxfam invită participanţii la formul de la Davos să acţioneze: "Nu putem continua să lăsăm sute de milioane de persoane să sufere de foame, în timp ce resursele care i-ar putea ajuta sunt îngrămădite la câteva persoane din vârful ierarhiei", afirmă Manon Aubry, responsabilă de probleme ale justiţiei fiscale şi inegalităţi în cadrul filialei franceze a organizaţiei, citată într-un comunicat.

"De la începutul secolului al XXI-lea, jumătatea cea mai săracă a umanităţii a beneficiat de mai puţin de 1% din creşterea totală a averilor mondiale, în timp ce 1% dintre cei mai bogaţi şi-au împărţit jumătate din această creştere", potrivit ONG.

Pentru a face faţă acestei creşteri a inegalităţilor, Oxfam invită în special să se pună capăt "erei paradisurilor fiscale", subliniind că 9 întreprinderi din 10 care figurează "printre partenerii strategici" ai WEF "sunt prezente în cel puţin un paradis fiscal".

"Trebuie să interpelăm guvernele, întreprinderile şi elitele economice prezente la Davos pentru ca ele să se angajeze să pună capăt erei paradisurilor fiscale, care alimentează inegalităţile mondiale şi împiedică sute de milioane de persoane să iasă din sărăcie", afirmă Winnie Byanyima, director general al Oxfam International, care va fi prezentă la Davos.

Aproximativ 7.600 de miliarde de dolari deţinuţi de aceste persoane sunt plasaţi în paradisuri fiscale. În cazul în care s-ar preleva impozite din veniturile acestor bogaţi, ţările ar obţine anual cu 190 de miliarde de dolari în plus, a calculat Gabriel Zucman, un profesor de la Universitatea din California.

Tot potrivit lui Zucman, care citează Oxfam, până la 30% din bogăţia totală a Africii este deţinută în paradisuri fiscale, ceea ce reprezintă pierderi în valoare de 14 miliarde de dolari pentru veniturile fiscale în fiecare an.

Anul trecut, mai mulţi economişti contestaseră metodologia utilizată de Oxfam. ONG îşi apărase instrumentul de măsură utilizat în acest studiu, subliniind că prin patrimoniu net înţelege activele deţinute, mai puţin datoriile.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Au bani. Si, sunt mai fericiti? Au descoperit viata vesnica? Banii sunt o marfa. E adevarat ca iti confera un confort psihic cand sunt la un nivel de bun simt. In rest, esti un nume pe o hartie. Important este ce faci cu aceasta "Marfa". Le oferi celor din jur un zambet, vezi in ochii lor fericire, simti venind spre tine o unda de energie pozitiva, abia atunci poti sa spui ca da, ti-ai indeplinit misiunea pe acest pamant. Si nu este fericire mai mare pentru cel care ofera chiar si o bucata de paine unuia care nu a mancat de mult timp, sa simta unda de energie pozitiva care vine spre el. Asta este implinirea adevarata, restul sunt doar iluzii.

    Istoria ne-a aratatca daca unul e bogat exploateaza pe altii?

    Cum au facut faraoni, regii, tarii, dictatorii etc.?

    Cu trecerea timpului s-au schimbat doar mijloacele?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb