Protestul Diasporei a fost unul liniştit. La fel cum a fost şi cel de anul trecut, cu deosebirea că, în 10 august 2018, jandarmii au ales violenţa asupra protestatarilor paşnici, în locul dialogului permanent cu aceştia.
Dacă în urmă cu un an, Piaţa Victoriei era marcată de gaze lacrimogene, încă de la ora 16:30, de autospecialele cu tunuri cu apă, de "ţestoasele" Jandarmeriei şi de ordinele dure ale ministrului de interne Carmen Dan şi ale fostului prefect al Capitalei, Speranţa Cliseriu, în 10 august 2019 am avut parte de un miting paşnic, netulburat, în condiţii normale.
Condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea şi demiterea lui Carmen Dan din fruntea Ministerului de Interne au fost, se pare, de ajuns ca Jandarmeria să se comporte aşa cum ar fi trebuit să o facă şi în urmă cu un an.
Ar mai fi fost însă nevoie de ceva: de demiterea lui Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei. Georgian Enache, acelaşi personaj care, în urmă cu un an, lansa diversiunea jandarmeriţei Ştefania, care ar fi fost aproape de paralizie, dar care în realitate nu a avut nicio contuzie gravă în urma evenimentelor din zona Spring-time. Nu se poate ca, la un an după manipularea informaţiilor legate de 10 august 2018, Jandarmeria să se prezinte în faţa presei cu acelaşi purtător de cuvânt, care acum vede realitatea lui 10 august 2019: lucruri normale, protest paşnic, fără incidente. Ba mai mult, să facă apel la jurnalişti ca să îi relateze aceştia dacă văd persoane violente, pentru ca Jandarmeria să ia măsuri.
Protestul din 10 august 2019 chiar a fost paşnic. Cum a fost şi cel de anul trecut. Cu toate acestea, la un moment dat, capetele înfierbântate ale conducătorilor Jandarmeriei din Piaţa Victoriei au reuşit să creeze o oarecare tensiune în momentul în care i-au trimis pe cei de la Serviciul de Intervenţii Speciale, în jurul orei 17:30, să verifice interiorul camionetei celor de la Rezist. Se pare că şefii jandarmilor ar fi avut informaţii că în camioneta res-pectivă se află droguri şi materiale contondente. În realitate, cei de la SIAS au plecat din Piaţa Victoriei, aşa cum au venit. Deşi au percheziţionat cabina camionetei, nu au găsit nimic, dar au reuşit să irite, prin prezenţa lor, mulţimea aflată în apropiere.
După ora 18:00, în Piaţa Victoriei au început să apară politicienii. Primii au fost cei de la Alternativa Dreaptă, împreună cu candidatul lor pentru preşedinţie, Mihail Neamţu. Acesta a fost imediat înconjurat de protestatari care i-au spus că nu doresc ca mitingul să fie un loc de desfăşurare a campaniei politice.
După o oră a apărut şi europarlamentarul Rareş Bogdan, secondat de membri ai PNL, care puteau fi observaţi uşor datorită tricourilor galbene pe care le purtau. Ulterior, şi-a făcut apariţia, în zona Girafa, din faţa muzeului Antipa, şi fostul premier Dacian Cioloş, preşedintele PLUS, însoţit de o echipă din cadrul formaţiunii sale politice, care purta steaguri şi tricouri cu menţiunea "Fără Penali".
La eveniment a participat şi un grup care a strâns semnături pentru o nouă iniţiativă civică menită să pună în practică rezultatul referendumului din 2009, cu privire la reducerea numărului de parlamentari la 300.
În jurul orei 19:00, un alt incident a izbucnit între cei de la Declic şi Rezist, pe de o parte. şi organizatorul mitingului, Tommy Tomescu Joul, pe de altă parte. Din cauza faptului că persoanele din jurul organizatorului au încercat, pe scena amplasată, să dea o tentă naţionalistă, prin melodiile care se auzeau în boxe, mitingului de protest, mulţi dintre protestari au solicitat ca scena să fie dezmembrată sau să nu mai vorbească nimeni de pe ea. Spiritele s-au liniştit, în momentul în care părţile au decis ca în Piaţa Victoriei să se audă doar scandările protestatarilor şi nu altceva. Iar peste 20.000 de oameni au cerut demisia Guvernului, alegeri anticipate şi dreptate pentru victimele Revoluţiei, mineriadelor şi celor de la 10 august 2018.
La eveniment a participat şi pianis-tul german Davide Martello, care şi-a făcut intrarea în Piaţa Victoriei interpretând la pian linia melodică din Games of Thrones.
Proteste au fost şi în alte localităţi din ţară. Sibiu, Iaşi, Braşov, Baia Mare, Constanţa, Târgu Mureş, Bistriţa, Galaţi se numără printre oraşele unde oamenii au ieşit în stradă, sâmbătă seara, pentru a-şi manifesta nemulţumirile la adresa Guvernului, faţă de faptul că incidentele de anul trecut de la proteste nu au fost elucidate şi faţă de măsurile luate în domeniul justiţiei.