Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a sancţionat anul trecut 101 brokeri de asigurare, de la avertisment până la retragerea autorizaţiei de funcţionare, iar din acest an va lua măsuri mai severe, până la declararea stării de insolvenţă a brokerului, a spus vineri un oficial al CSA.
Sancţiunile vor fi luate conform Legii 32/2000, Capitolul VII, a precizat Aurelia Cristea, membru în consiliul CSA, la o conferinţă a brokerilor de asigurări şi pensii.
Ea a atenţionat că unii brokeri se înregistrează la Registrul Comerţului fără avizul CSA şi, de asemenea, îşi schimbă adresa de corespondenţă sau sediul fără să anunţe Comisia.
Oficialul CSA a mai spus că unii brokeri transmit cu întârziere raportările financiare, din cauza fluctuaţiilor de personal în interiorul societăţilor sau ca urmare a angajării de personal necalificat.
Cristea a mai semnalat lipsa unei conduceri executive la unii brokeri, iar alţii nu au un contract de răspundere civilă profesională, "care este o condiţie obligatorie nu numai la autorizare, ci şi pe toată durata funcţionării".
Un alt aspect negativ indicat de oficialul CSA se referă la relaţia dintre brokeri şi asiguratori, în sensul că brokerii nu depun primele de asigurare la timp la societăţile de asigurări.
În legislaţia românească a fost introdusă meseria de broker de asigurare persoană fizică, prin modificarea Legii 32. Modificările au fost publicate în Monitorul Oficial în această săptămână.
Primele din asigurările intermediate de brokeri au ajuns la 640 milioane euro în 2007, în creştere cu 82,9% faţă de anul anterior, declarase joi, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Constantin Năstase, citat de NewsIn.
Valoarea primelor intermediate anul trecut de brokerii de asigurări, de 640 milioane euro, reprezintă circa 29,8% din valoarea primelor brute subscrise de societăţile de asigurări în 2007, de 2,15 miliarde euro. Veniturile totale afişate de brokerii de asigurări au sporit anul trecut cu 43% până la 103 milioane euro, de la 72 milioane euro în 2006.
Piaţa de brokeraj în asigurări ar putea spori cu 30-35% în acest an, la mai mult de 830 milioane euro, ca urmare a creşterii pieţei de asigurări în ansamblu, a mai spus Năstase.