101 deputaţi au semnat pentru anchetarea facturii la gaze

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 martie 2009

Deputatul Adrian Gurzău a strâns 101 semnături de la parlamentari, dublul faţă de necesarul stabilit prin lege, pentru demararea unei anchete privind modul de calcul al facturii pentru gazele naturale în kWh. Deputatul Gurzău, care este şi vicepreşedintele Comisiei de Abuzuri din Camera Deputaţilor, ne-a declarat: "Am depus semnăturile la grupul parlamentar PDL, iar aprobarea comisiei de anchetă se va face de către Biroul Permanent, în cel mai scurt timp. Mă bucur că mai mulţi deputaţi vor să afle ce se întâmplă cu preţul gazelor naturale şi să dezbatem coşul de consum, res­pectiv proporţia dintre gazele din producţia internă şi cele de import, având în vedere că urmează un an greu din punct de vedere economic şi trebuie să ne asigurăm că populaţia va avea facturi suportabile".

Într-un interviu acordat recent ziarului BURSA, Adrian Gurzău a arătat că suntem furaţi legal cu 25% din preţul facturii pe care o plătim pentru gazele consumate, printr-o complicată formulă de calcul. Aceasta a fost aprobată de ANRE (reglementatorul pieţei de energie, care stabileşte preţul gazelor şi electricităţii pentru populaţie) pentru a stabili trecerea de la facturarea în metri cubi la cea în kWh. Problemele nu ar fi legate de formula în sine, ci de contoarele care măsoară volumul de gaz consumat, dar şi cu modul în care este calculată puterea calorifică superioară a gazului.

Domnul Gurzău ne-a menţionat că demersul anchetei este ceva mai amplu şi implică mai multe instituţii în afară de ANRE (reglementatorul pieţei de energie), implicat direct în aprobarea formulei şi parametrilor tehnici pentru calculul facturilor. Reprezentanţii AVAS responsabili cu monitorizarea aplicării măsurilor post-privatizare vor trebui arate parlamentarilor modul în care societăţile de distribuţie şi furnizare a gazelor şi-au îndeplinit angajamentele de investiţii impuse prin contractul de privatizare. În plus, ANRE va trebui să arate dacă a fost aplicată obligaţia distribuitorilor de a-şi reduce tarifele cu 15% după primii trei ani de la privatizare. Deputaţii vor discuta cu specialiştii ANRE şi modul în care populaţia poate fi informată corect şi transparent asupra formulei de calcul în KWh şi asupra modului în care investiţiile distribuitorilor în reţeaua de gaze se reflectă în tariful final.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb