Un număr de 13 companii au primit anul trecut infuzii de capital de peste 50 de milioane de euro de la acţionarii străini, în total peste 1 miliard de euro, acestea activând în domeniul energiei, retail, industria lemnului, sectorul financiar, auto, media şi în industria petrolieră, potrivit ONRC, anunţă Mediafax.
Cea mai mare majorare de capital din 2013 a fost realizată de retailerul francez Auchan, de circa 140 de milioane de euro. Majorarea a fost realizată în două tranşe, cea mai mare infuzie, în valoare de 108,5 milioane de euro fiind realizată în luna octombrie. La aceste două infuzii se adaugă şi una de 39 de milioane de euro realizată la compania Real Hypermarket, care operează cele 20 de hipermarketuri preluate de grupul francez de la Real la sfârşitul anului 2012.
Volksbank, cu o infuzie de 120 de milioane de euro de la banca-mamă din Austria, a beneficiat însă de cea mai mare majorare de capital, într-o singură tranşă din anul trecut. Pe locul doi se află Enel Green Power România, divizia de energie regenerabilă a grupului italian de utilităţi Enel, a cărei capital a fost majorat cu 113,4 milioane de euro.
Producătorul de amortizoare cu gaz Stabilus România, a primit de la grupul german Stabilus, o injecţie de capital de 87,3 milioane de euro chiar în ultima lună a anului trecut.
Un aport de 110 milioane de euro, în două tranşe, a fost adus la capitalul Petrofac Solutions & Facilities Support, subsidiara din România a companiei britanice Petrofac, furnizor de servicii pentru industria producţiei de hidrocarburi. În primă fază, capitalul Petrofac a fost majorat cu 82 milioane de euro, iar în decembrie acţionarii au mai adus un aport de 28,2 milioane de euro.
În domeniul auto, o altă majorare de capital semnificativă a fost realizată tot în decembrie, de grupul german Continental Automotive Systems, de 77,4 milioane de euro.
Cel mai important aport de capital din asigurări este cel al grupului american MetLife, care au adus 75 milioane de euro pentru a susţine compania Aviva Asigurări de Viaţă, pe care a preluat-o anul trecut.
Şi furnizorul canadian de componente pentru echipamente electronice Celestica, proprietarul unei fabrici în judeţul Bihor, a primit în noiembrie 70 de milioane de euro de la acţionari.
Companiile farmaceutice au fost capitalizate şi ele în 2013, cea mai mare sumă fiind adusă de acţionarii britanici, la capitalul companiei GlaxoSmithKline, respectiv 66,8 milioane de euro, operaţiune realizată, de asemenea, în decembrie.
Dogan Media (66,2 milioane de euro), E.On România (66,1 milioane de euro), Lufkin Industries (56,1 milioane de euro) şi Kasatamonu România (53,5 milioane de euro) se numără şi ele printre companiile care au primit anul trecut infuzii de capital de peste 50 de milioane de euro.
Majorările de capital realizate la cele 13 companii reprezintă mai mult de jumătate din nivelul investiţiilor străine directe atrase de România în primele zece luni ale anului trecut, care au totalizat, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, 1,82 miliarde de euro.