Leul a atins în această săptămână minimul istoric faţă de euro, în ciuda condiţiilor globale favorabile valutelor emergente, conform unei analize Admiral Markets remisă redacţiei. 2012 a fost un an euforic în pieţele financiare, dar, spre deosebire de forint şi zlot, leul s-a depreciat uşor de la începutul anului şi până în prezent.
Forintul a marcat o apreciere de 8%, iar zlotul de 9%, consecinţă a apetitului ridicat faţă de risc din primele 3 luni ale anului, în care bursele de acţiuni au înregistrat aprecieri record.
Leul, forintul şi zlotul fac parte din categoria valutelor de risc, la fel ca euro şi se apreciază faţă de dolar şi yen când există optimism în pieţele financiare, depreciindu-se în momente de panică şi instabilitate, când investitorii se refugiază in valute lichide şi stabile. Valutele emergente sunt teoretic mai performante decât euro în primul scenariu şi mai puţin performante în cel de-al doilea.
Surprinzător, leul nu a urmat tendinţa valutelor din regiune în aceste 3 luni, ca urmare a două cauze majore: interesul speculativ a fost afectat de perspectivele negative de politica monetară, practic randament în scădere, iar aspectele tehnice au impulsionat speculatorii dupa ce Eur/Ron a depăşit pragul critic de rezistenţă al ultimilor 3 ani, 4,3-4,32, în condiţiile unui trend ascendent.
Analiştii Admiral Markets precizează că următorul val de panică globală este aproape, şi apreciază că: "Trendul pozitiv recent al burselor de acţiuni este epuizat şi corecţia va afecta valutele de risc şi în special pe cele cu dobândă superioară. Totuşi, leul va fi mai puţin afectat decât zlotul şi forintul pentru că randamentul scăzut în viitor a fost inclus în preţ. Cel mai probabil scenariu pentru moneda naţionala este o revenire spre 4,3, care va stârni din nou interesul cumpărătorilor pentru că trendul ascendent Eur/Ron rămâne intact".