Autorităţile chineze au convenit să emită anul viitor titluri speciale de trezorerie în valoare de 3.000 de miliarde de yuani (411 miliarde de dolari), au spus două surse, care ar fi cea mai mare înregistrată vreodată, în timp ce Beijingul accelerează stimulentele fiscale pentru a relansa o economie care se clatină, relatează Reuters.
Planul pentru emiterea datoriilor suverane în 2025 ar fi o creştere mare faţă de cel de 1 trilion de yuani din acest an şi vine în timp ce Beijingul se pregăteşte să atenueze impactul unei creşteri aşteptate a tarifelor americane la importurile din China, când Donald Trump se va întoarce la Casa Albă, în ianuarie.
Încasările vor fi direcţionate spre stimularea consumului prin programe de subvenţii, modernizarea echipamentelor de către întreprinderi şi finanţarea investiţiilor în sectoare avansate bazate pe inovare, printre alte iniţiative, au spus sursele.
Sursele, care au cunoştinţe despre discuţii, au refuzat să fie numite din cauza sensibilităţii subiectului.
Biroul de Informare al Consiliului de Stat, care se ocupă de întrebările mass-media în numele guvernului, al ministerului de finanţe şi al Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă (NDRC), nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.
Emisiunea specială de obligaţiuni de trezorerie planificată pentru anul viitor ar fi cea mai mare înregistrată vreodată şi subliniază dorinţa Beijingului de a se îndatora şi mai mult pentru a contracara forţele deflaţioniste din a doua cea mai mare economie a lumii.
China nu include, în general, obligaţiuni speciale ultra-lungi în planurile sale bugetare anuale, deoarece vede instrumentul ca pe o măsură extraordinară de a strânge venituri pentru proiecte specifice sau obiective politice, după cum este necesar.
Ca parte a planului de anul viitor, aproximativ 1,3 trilioane de yuani care vor fi strânşi prin obligaţiuni speciale de trezorerie pe termen lung şi ar finanţa "două programe majore" şi "două noi", au spus sursele care cunosc această problemă.
Iniţiativele "noi" constau într-un program de subvenţii pentru bunuri de folosinţă îndelungată, în care consumatorii pot face schimb cu maşini sau electrocasnice vechi şi pot cumpăra altele noi cu reducere, şi unul separat care subvenţionează modernizarea echipamentelor la scară largă pentru întreprinderi.
Programele "mari" se referă la proiecte care implementează strategii naţionale precum construcţia de căi ferate, aeroporturi şi terenuri agricole şi construiesc capacitatea de securitate în zone cheie, potrivit documentelor oficiale, conform Reuters.
Opinia Cititorului