2022, primul an de cercetare pentru euro digital

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 ianuarie 2022

2022, primul an de cercetare pentru euro digital

Banca Centrală Europeană (BCE) a început, recent, faza de cercetare a ceea ce este considerat cel mai important proiect al său de la introducerea monedei unice europene, cel privind euro digital, care va fi urmată de teste.

În faza de cercetare, care durează 24 de luni şi care urmăreşte abordarea problemelor-cheie legate de designul şi distribuţia monedei, vor fi explorate diferite opţiuni pentru euro digital. Această fază presupune o analiză detaliată privind versiunea europeană a unei monede digitale a băncii centrale (CBDC).

Potrivit lexology.com, urmează o perioadă cu întrebări complexe şi alegeri dificile, iar specialiştii "trebuie să găsească echilibrul potrivit pentru ca euro digital să fie solid, uşor de operat şi, în acelaşi timp, să înlocuiască complet numerarul sau banii din bănci".

Majoritatea băncilor centrale sunt în proces de evaluare, proiectare sau chiar lansare a unei versiuni digitale a monedei lor oficiale, ca mijloc alternativ de plată pe baza unui token cripto. Spre exemplu, China experimentează un yuan digital din 2014 şi a lansat un proiect pilot în patru oraşe mari în 2019, pe care îl extinde acum în alte şase oraşe, inclusiv Shanghai.

De asemenea, Suedia a trecut de la un regim pilot cu participanţi simulaţi la încercarea operaţiunilor cu e-Krona cu un număr mic de participanţi pe piaţă reală. Totodată, unele ţări din America Latină sunt interesate în mod special de CBDC. În Bahamas, "dolarul de nisip" a intrat deja în vigoare şi pare să funcţioneze ca un mijloc de plată universal, inclusiv pentru plăţile anumitor salarii.

Sursa citată subliniază că niciuna dintre aceste iniţiative CBDC nu trebuie confundată cu decizia republicii El Salvador de a acorda Bitcoin statutul de "monedă legală", adică statutul de mijloc de plată pe deplin legitim. Criptomonedele, precum Bitcoin, pe de o parte, şi CBDC-urile, pe de altă parte, sunt destul de distincte ca natură şi aplicare.

BCE s-a alăturat clubului băncilor centrale care explorează CBDC relativ târziu. În ianuarie 2020, a înfiinţat un grup operativ, în principal ca reacţie la relevanţa tot mai mare a monedelor stabile, şi la provocarea acestora faţă de euro ca mijloc de plată în comerţul electronic. În octombrie 2020, a publicat un "Raport privind un euro digital", care poate fi văzut ca un document orientativ pentru toate deciziile ulterioare. În august 2021, a decis să continue proiectul, iar în octombrie 2021 a anunţat faza de investigare, prevăzută să se desfăşoare în 2022-2023.

Constatările acestei etape vor sta la baza creării designului pentru euro digital în 2023. Dacă totul va decurge conform planului, 2024 ar putea fi anul pilot, de testare, iar euro digital poate intra în vigoare în orice moment începând cu 2025.

Euro digital - caracteristici comune cu majoritatea CBDC

Potrivit sursei citate, există câteva caracteristici pe care euro digital le va împărtăşi cu majoritatea CBDC-urilor. Aceste caracteristici pot fi explicate cel mai bine prin comparaţie cu celelalte mijloace de plată:

- Numerarul - euro digital este prevăzut să funcţioneze într-un mod similar cu numerarul: la fel ca bancnotele şi monedele euro, euro digital oferă o creanţă directă asupra Băncii Centrale Europene. Acest lucru îl face imun la orice insolvenţă sau instabilitate a unei bănci sau a oricărui alt intermediar.

Spre deosebire de numerar, totuşi, acesta va fi utilizat digital şi într-o formă programabilă, ceea ce ar trebui să îl facă potrivit pentru contractele inteligente şi orice tip de tranzacţie de comerţ electronic. O altă diferenţă faţă de numerar este nivelul de confidenţialitate al euro digital. Deşi vor avea loc multe dezbateri în ceea ce priveşte nivelul său specific de confidenţialitate, o plată efectuată cu un token digital nu poate fi aproape niciodată configurată la fel de anonimă ca o plată în numerar.

- Banii bancari (din bănci) - sunt banii pe care clienţii îi deţin în contul lor bancar. Spre deosebire de numerar sau viitorul euro digital, aceştia reprezintă o creanţă asupra băncii şi, prin urmare, depind întotdeauna de solvabilitatea şi funcţionalitatea băncii respective. Deşi există servicii bancare online, banii bancari sunt complicat de gestionat în comerţul electronic, cu atât mai puţin adecvaţi pentru contractele inteligente.

- Banii electronici - sunt similari cu banii bancari, deoarece depind pe deplin de instituţia emitentă de monedă electronică. Şi, deşi au apărut ca să sprijine tranzacţiile de comerţ electronic, nu pot fi utilizaţi cu uşurinţă pentru un contract inteligent.

- Monedele stabile - sunt criptomonede care urmăresc să elimine volatilitatea care face din Bitcoin şi Ethereum un mijloc de plată destul de neatractiv. Există multe tipuri de monede stabile - emise de o instituţie reglementată şi legate la o monedă oficială (precum JPMorgan Coin sau Diem, fostă Libra), emise complet descentralizat (cum sunt Tether sau TrueUSD), susţinute de alte criptoactive (cum este DAI) sau mărfuri (aur), ori chiar de un simplu algoritm (AMPL sau Frax).

Principala diferenţă dintre euro digital şi o monedă stabilă constă în faptul că aceasta din urmă nu este susţinută de o bancă centrală şi, astfel, depinde de funcţionalitatea unui sistem care este condus fie în mod descentralizat, fie de către o instituţie privată.

Opţiuni pentru euro digital

Lexology.com arată că o opţiune ar fi ca proprietarii de euro digital să deţină un cont (sau portofel) la BCE. Aceasta ar însemna că nu numai emiterea, ci şi gestionarea tranzacţiilor cu euro digital ar avea loc în cele din urmă în cadrul BCE. În acest model, băncile comerciale ar putea exercita funcţii de susţinere pentru BCE, dar activităţile de bază ale gestionării conturilor ar reveni BCE. Orice astfel de model nu ar necesita doar o investiţie semnificativă în sistemele şi infrastructura BCE, ci ar face ca toate tranzacţiile să fie foarte vizibile pentru BCE.

Într-un al doilea model, BCE ar emite euro digital, dar ar descentraliza manipularea acestuia într-un grad ridicat, punându-l practic "în mâinile deţinătorilor". Funcţionalitatea ar fi similară cu cea a altor active cripto. În teorie, acest lucru ar permite o confidenţialitate sporită în ceea ce priveşte orice plată efectuată cu euro digital. Dar, în acest caz apar întrebări legate de rolul băncilor comerciale. De asemenea, poate fi mai dificil să se urmărească unele dintre obiectivele de politică pe care BCE le-a semnalat pentru euro digital, iar evitarea cazurilor de utilizare ilegală ar fi mai dificilă.

Există, de asemenea, o serie de soluţii intermediare posibile. Spre exemplu, notează sursa, BCE le acordă băncilor comerciale funcţia completă de depozitare şi manipulare a monedei euro digitale - cu un grad mai mare sau mai mic de informaţii care ar circula de la băncile comerciale înapoi către BCE. Orice astfel de model intermediar se apropie cel mai mult de ceea ce este astăzi modelul "banilor bancari", adică banii deţinuţi în conturile băncilor. Avantajul ar fi ca deţinătorul să se bazeze pe un sistem funcţional şi să folosească acelaşi nivel de confidenţialitate pe care îl experimentează clienţii în tranzacţiile bancare. Posibilele dezavantaje ar fi continuarea unui sistem de intermediari care poate duce la anumite ineficienţe şi la o acumulare de costuri.

Conform BCE, faza de cercetare va evalua, la final, impactul posibil al unui euro digital asupra pieţei, identificând opţiunile menite să asigure confidenţialitatea şi să evite riscurile pentru cetăţenii zonei euro, intermediari şi economie, în general. De asemenea, această etapă va defini un model de afaceri pentru intermediarii supravegheaţi în cadrul ecosistemului euro digital.

Un grup consultativ de piaţă va ţine cont de opiniile potenţialilor utilizatori şi distribuitori cu privire la euro digital, iar aceste opinii vor fi discutate de către Consiliul de plăţi cu amănuntul în euro.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Punem euro digitalul in green pass. Daca nu are omul la zi toate reviziile nu mai merge nici o plata. Excludere sociala 100%.

    1. Nu le da idei pe care le au deja ;)

      Mda, problema e ca poate isi dau oamenii unul altuia green pass-ul sa mearga la cumparaturi sa nu moara de foame.

      Dar si asta se rezolva daca digipasul ar fi cumva atasat de proprietar. Deci daca la ultima revizie primesc si un microchip sub piele care se dizolva in timp problema rezolvata.

      Nu e nevoie de microchip, e suficient un tatuaj cu un cod QR personal.

    Pai si ce utilitate are? Daca ai banii la BCE, exact cum ai la o banca comerciala, BCE va putea fi creditor al mediului privat? Bancile comerciale, daca oamenii isi retrag banii, cu ce mai imprumuta?

    1. la ormatoarea corectie de credit se vor ingheta lichiditatile "vechi" pentru a se spaa prabusirea piramidei colateralizate a creditului.

      Banii "monedele" noi ale bancilor centrale vor inunda treptat piata "noua" nealterata de alt munte de credit pe monede noi. 

      Si monedele "noi" in viitor se vor uza si vor piramida iar un munte de credit /derivate speculative... si acel munte este dat (istoric) sa se prabuseasca... si tot asa... pe fiecare generatie de oameni. 

      Am vazut in articol cum ca exista cripto "stabile" total fals! Tether are in spate mute de colaterale din CHINA pe speculatie imobiliara... plus ca autorul nu spune cum Tether a pierdut in termeni REALI peste 25% din valoare in doar 2 ani. 

      Foarte multe monede creipto au pierdut in termeni reali din valoare in timp ce foarte putine au aspirat pozitiv valoarea chiar si momentele inflationiste si distrugeri de rute comerciale. 

      Noile monede ale bancilor centrale vor fi utile in urmatoarea criza economica... pentru a se "injecta" direct sarind de banci comerciale... in portofelul omului de rand. 

      Om de rand ce va face ce stie sa faca... sa ii cheltuie rapid pe "pasive" regland astfel randamentele reale ale activelor ce se vor desumfla din cauza prabusirii muntelui de colaterale. 

      Este un fel de injectie "noua" cu adrenalina la urmatoarea oprire a "inimii". 

      Resuscitam periodic organismul economic ce da semnale de deces... sa vedem cum mai umflam in viitor un munte de colaterale cand pe glob (si in unele piete) valul demografic o sa intre pe negativ; pana atunci naratiunea continua. 

      s e m n at co m en tur i cre ti ne  

      Utilitatea pentru Sistem a explicat-o persoana de mai sus: eliminarea banilor fizici, integrarea cu "grin pass" iar dacă nu ai toate reviziile la zi, ai cumpărat produse cu prea mult Co2, ai păpat prea multă carne și prea puțini gândaci atunci nu mai poți efectua nicio plată. Iar dacă ai zădărnicit implementarea comunismului digital prin gânduri necurate atunci se și confiscă banii virtuali :-)

      Va urmaresc de cateva luni si mi se par foarte pertinente interventiile d-voastre. Un sfat pentru cineva care doareste sa investeasca economiile? depozite in lei si euro de 100.000 fiecare. Pe bursa nu ma stiu, imobiliarele sunt sus, terenurile cam la fel..nu as vrea ca criza ce va urma sa imi darame economiile de-o viata. si da, stiu ca ati tot spus: banii nu se tin in depozite, trebuie rulati insa cand lipseste educatia financiara, este foarte dificil. Multumesc.

      ...

      Cred ca si Romania ar trebui sa faca un leu digital sa ajunga banii pentru toata lumea cat si pentru plata imprumuturilor. Pe calculator, sa mai pui cateve zero-uri dupa ultima cifra, nu cred ca este necesar un efort foarte mare. Pana la urma, cu ajutorulunor persoane specializate sau fara(daca avem ceva cunostinte de informatica), ne putem crea fiecare dintre noi propria moneda vrtuala(precum un cont pe Internet: facebook, Inatagram, tik-tok etc)

      Oricum nu se stie care este legatura cu economia reala a tuturor monedelor virtuale. 

      o cunostinta prin anii 80-90 (inainte de revolutie) statea cu "banii" in depozite... mai exact cu peste 500.000 mii lei...

      In marea "panica" din 92-94 a ratat oportunitatea de a cumpara 3 apartamente de 3-4 camere la preturi de 150.000 mii lei... toate astea in timp ce lovea inflatia fulgerator in toate. 

      Atentie inflatia /devalorizarea loveste fulgerator exact cand un munte de derivate da semne de corectie descendenta (cand derivatele se tin sus la randamente real pozitive inflatia se tine jos; cand derivatele dau semn de rasuflare inflatia da semn de crestere ca balansare randamente nominale ce devin cu timpul randamente reale pozitive pana la o alta debalansare). 

      Cunostinta respectiva a plecat din tara imediat dupa revolutie iar in panica a mai facut o gafa cu euro cumparand pe bula din 2007. 

      Despre imobiliare: este adevarat ca in unele piete .. sunt "preturi" deplasate de realitati fundamentale... dar se gasesc zilnic si preturi "acceptabile" cu un risc premiunm ceva mai ridicat. 

      O alta iluzie ce se vinde "spre varf" ca preturile cresc odata cu volumul de vanzari =total fals... 

      volumul real de vanzari scade in timp ce muntele de derivate creste... pe restrangerea pietei pretul creste ... volumul scade de vanzare efectiva (ca si utilitate spatiu locativ)... pretul crescator atrage "speculatori / investitori" ce odata cu piramidarea colateralelor in sistemul financiar impinge in sus un surplus de "Cash in depozite /circulatie" ce circula inegal in raport cu veniturile populatiei (se formeaza un gap mare intre cei ce au si cei ce nu au... cei ce au devin putini spre varf si cei ce nu au devin multi). 

      Acest femomen de joaca financiara favorizeaza "expanisunea /explozia" deficitelor /govurilor pe seama indatorarii prezente la o valoare supraevaluata a celor ce "cumpara bonduri ipotecare" in speranta ca bondul se va vinde in viitor la o alta valoare nominala mai sus. 

      Problema e ca emiterea de bonduri ipotecare SCADE (in realitate atunci cand bondurile gov la 10 ani si 2 ani cresc in randament pana se inverseaza) dar creste asimetric "valoarea" nominala spre varf. 

      Este o balansare / lag simultana intre bondurile gov si bondurile ipotecare (bonduri = legaturi); supraindatorarea populatiei ajuta govul la explozii viitoare de bugete... exploziile viitoare de bugete daca sunt denaturate prin coruptie de la a se revarsa corect in economie... va lovii in termeni reali in veniturile populatiei... veniturile nominale viitoare ale populatiei vor lovii in plata bonduri ipotecare.... la alegere oamenii vor decide: fie nu mai platesc bondul ipotecat - fie reduc cheltuielile in alte arii economice -fie scot activele la vanzare peste alte stocuri noi deja livrate /existente pe o spirala descendenta. 

      Govul in "calicia" lui ETERNA impinge periodic la deal "inflatia" pana cand pe deal se constata ca urmeaza o vale "lina sau abrupta" iar la alt orizont un alt varf nominal. 

      Govul nu propaga Deflatia! deflatia este rezultatul pietei "reale" atunci cand "oboseste" asupririi guvernamentale de a impinge la deal "inflatia". 

      Se ajunge ciclic la un nivel de "Saracire" fortata a populatiei doar pentru a se sustine "expansiunea guvernului (politicii lui monetare). 

      In avantajul govului vine "financiarul /banci comerciale" ce ii canta in struna prin redirectionare "lichiditate" catre ministerul finantelor si etc structuri(dupa caz /economii diferite structuri - bonduri) .... simultan banca directioneaza lichiditatea... coboara / inlesneste accesul la "datorie" ca sa se crediteze mai mult nominal. 

      Astazi in Romania este mai ieftin sa ai credit fix decat sa ai o casa; astazi devine activ rata la credit si devine un pasiv (nu ca nu era si in trecut doar ca rata pocentuala a crescut) mentinerea / mentenanta unei locuinte. 

      Astazi este mai ieftin sa inchiriezi decat sa cumperi si sa ti o casa! (depinde de piete si active)...  

      Daca vrei piata ieftina gasesti in Italia, Cipru si Grecia.... una dintre cele mai ieftine este ASTAZI ITALIA... mult mai ieftina in termeni reali ca Romania la capitolul active (atat imobiliare cat si bursa). 

      In urmatorii ani Germania urmeaza sa plesneasca, Belgia, olanda si tari vecine... UK .. Franta...  

      Ne dam seama dupa "fuga" rapida din Libor in SFOR impusa tot mai urgent de multe banci centrale... (banci centrale ce vad muntele de derivate si colaterale din sistem - piramidarea ciclica a creditului).... 

      Cum sa investesti? 

      Incepe cu educatie! 

      Sa ai depozit de sumele alea si sa spui ca "este scump" inseamna ca iti este frica sa "sari" calculat. 

      Criza care "deja se propaga" iti mananca deja economiile... inca din 2018...ai pierdut in termeni reali compus intre 20-25-40% in functie la ce iti raportezi banii respectivi: la pret energie, pret paine, pret betoane, pret servicii, pret impozite, pret masini etc... 

      Banii nu sunt bani! sunt credit in existenta! 

      Tu accepti sa acumulezi note credit ipotecate emise in existenta de altii.... pariezi pe caderea creditului si scumpirea simultana a nivelului de trai .... este adevarat ca in criza "imobiliarele se ieftinesc" dar si sa bati un cui se scumpeste simultan...  

      intotdeauna orasele "pol financiar" vor avea mereu presiuni inflationiste ciclice de credit... dar exista si orase liniare cu randamente foarte bune. trebuie doar sa le cauti. 

      Terenurile urmeaza un ciclu destul de usor in apreciere si depreciere in raport direct cu accelerarea industrializarii si decelerarea industrializarii zonei respective... cat si terenurile din interiorul oraselor se supun ciclurilor de dezvoltare industriala si ciclurilor de disparitii "magazine" ... infrastructura in depreciere... / degradare.... 

      Si in "poluri financiare" se gasesc cartiere /stradute depresive... cu randamente real pozitive... intr-o piata cu ranamente real negative (minus inflatia-declarata). 

      Banii nu sunt bani! - sunt credit! si deci nu acumula reziduri de credit... foloseste energia creditarii in existenta a altor randamente real pozitive. 

      Economia Romaneasca inca poate sa genereze flux numerar pozitiv de 0,50 euro centi la 1 euro creditat in existenta.... Romania de la reseutul din 90 se afla spre crestere.... schioapa dar creste.... deci este pacat sa astepti "momentul" caci si cand are sa vina din cauza furtunii tot "tepe" vei culege. 

      Vrei sa inveti sa conduci ca incepator prin "furtuna" sau pe cer "senin"? 

      Nu te obliga nimeni sa alegi "masina de lux" ca sa inveti sa conduci... alege "Harbul" vei avea mult mai multe de invatat intr-un timp relativ scurt si pe cer senin. 

      "banii depozitati" te fac lenes in timp! iti stau piedica in calea obiectivelor "nerealizate" dar visate. 

      "stai falit de cash depozit" si foamea o sa iti accelereze deciziile spre indeplinirea obiectivelor de generare "flux de cash". 

      Nu cumpara ceva ce nu te plateste ca sa il detii! - de ce "cumperi" depozite cand ele nu te platesc (termeni reali) ca sa le detii? 

      Te intrebi de ce cresc imobiliarele? 

      Pe seama fractionarilor rezervelor bancare (ca ale tale) pana la uzura finala a monedei circulate si generare val de panica bancara ce va exacerba si mai rau scoaterea in circulatie a monedelor depozitate... iar surpriza face ca tocmai panica sa stimuleze banci centrale in injectare de alta lichiditate ce distruge simultan lichiditatea scoasa in panica din banci.... o balta de "bani" va uda simultan alte bunuri si servicii circulate... in timp ce alte bunuri si servicii circulate vor disparea din cauza socului trecut... impingand mai sus cotatiile nominale de preturi. 

      Daca iti este "frica" poti sa cumperi aur si argint ca si "Asigurare"... doar ca tre sa ti cond ca aurul oscileaza in nominal cat si in termeni reali in raport de putere cumparare cu alte active din piata. (trebuie sa cumperi cand piata doarme si sa vinzi cand piata plange la schimb pe alte active!!! nu detineri nominale). 

      cand auzi "temeri de inflatie" de fapt inseamna "teama" ca bondurile sa nu urce randamentele mai sus ca rata inflatiei si sa prabuseasca simultan "creditul si activele" pentru ca ar insema un "Risk-free return" nesimtit de mare... blocand capitalul pe termen scurt /mediu. 

      Cand "Activele si creditul" cad... randamentele reale continua sa se regleze aducand la un numitor comun pretul si randamentul.... unde posibil pe termen scurt "premiumul" platit sa fie pierdut si regasit treptat in viitor in cresterea randamentului. 

      daca rata inflatiei este 7% depozitul este 2%-3-4... cap rateul la active este 1-2-3-4-5-6-7% si total return in medie 15-20-25-30-50-65-100...120% (dupa caz) in ce sa investesti? 

      Zilnic sunt randamente infinite la activele din piata. 

      Cele mai bune randamente sunt acolo unde nu se uita toti! - acolo unde se da strigare deja faci exit (cel putin pe termne scurt - mediu - din cauza scaderii procentuale a randamentelor reale dupa incetarea "Agitatiei"). 

      In piete exista zilnic rate de cresteri de peste 50%-60% 100% 1000% 20.000 % ...infinite.... nu alerga acolo unde se "striga cel mai tare" pentru randamente reale mici sau chiar negative. 

      NU iti trebuie banii ca sa faci bani! 

      Imobiliarele scad cand nu se mai fac copii si simultan batranii mor! - cand vezi carucioare copii in piata = copii = cerere locuinta = inflatie caci consum mai mare ca productivitatea 

      Cand vezi pensionari in piata fara "carucioare" ca pondere... semnal bun de achizitie cu anticipatie corecta de crestere demografica (sau flux migratie pozitiva pe zona respectiva). 

      Urmareste aparitia "comerialului" (stiri - anunturi - semnari contracte cu gov - semnari contracte cu primarii locale din partea etc corporatii) in zone depresive ce nu au prins inca "Acceleratii" de preturi! 

      Comercialul = loc de munca =loc de munca = venituri nominale in crestere = taxe impozite in crestere = infrastructura = cresterea nivelului de trai = active in crestere = senzatia / aparenta de avutie = specule financiare = limite tavan de datorie = prabusire tavan de datorie = fuga capitalului din piete = disparitie comercial pe zone = fuga fortei de munca din zona = depresie = infrastructura intra in depreciere = proiecte abandonate = nivel de trai scump = venituri nominale si reale cazute = stocuri peste stocuri in piata .= impozitarea in crestere a "bogatilor saraci si prosti - clasa de mijloc" ce nu au acoperire legala la detineri = fortari vanzari in pierdere = atragerea altori oportunisiti in piata ....si ciclul se repeta. 

      "new construction = suplply " este spre varf .... 

      paradoxal multa lume "proasta" crede ca preturile la imobiliare cresc cand stocurile (reale /existente) scad! 

      Total fals... preturile cresc mereu cand stocurile reale cresc... volumul real de vanzari (la media istorirca) scade caci se scot din piata oameni ce nu mai devin eligibili la cumparare. 

      Si de ce cresc preturile? 

      Pentru ca se creaza in shadow cash si stocuri din cauza fractionarii rezervelor... cash ca nu curge inca prin buzunarele si celor din clasa de jos / mijloc. 

      Mai mult cash - credit mai mult in nominal.. doar ca ... creditul creste exponential peste cashul generat in sistem... si atinge o limita de suportabilitate... 

      Pe varfuri de bule financiare = intotdeauna viata devine real scumpa pentru clasa de jos si de mijloc a societatii..... ea nu se echilibreaza nici dupa spargerea bulei.. caci tot ei vor plati nota... abea dupa ce se plateste nota exista o peroada de respiro pe termen scurt pentru clasa de jos si de mijloc. 

      Perioada de respiro nu tine mult si ciclul de "Asuprire" se repeta. 

      Ps: din trendul lung economic alu unei natii (ce tine zeci de ani cu corectiile aferente) oamenii vor trece prin fazele urmatoare: 

      1 ei cred ca sunt saraci si sunt saraci 

      2 ei cred ca sunt saraci si devin treptat bogati 

      3 ei cred ca sunt saraci dar sunt bogati 

      4 ei cred ca sunt bogati dar devin treptat saraci 

      (vezi ce economii pe glob se afla in faze diferite - Cuba - Venezuela - Argentian - Afganistan - Corea de Nord - Romania - Moldova - Ucraina... etc) un indiciu : o sa vezi "perfuzile" institutiilor internationale de creditare active i zonele respective IMF / BLS BM ...BC... etc ce vor ajuta saltarea din depresii... o sa vezi "stimularea de investitori" si oferirea de "Drepturi" pentru atragere / formare de capital in piete. 

      s emn a t co m en tur i cre ti n e  

      doar ca ... vezi tu "nu ai drept de monopol" pe cei faci tu in "pivnita".

      Dreptul de monopol asupra "emiterii" este strict a guvernelor! 

      Se pedepseste cu inchisoarea! 

      De ce sa "emiti" bani falsi in existenta cand poti sa ii creezi infinit Legal in existenta? 

      Nu iti trebuie bani ca sa faci bani! 

      s e mn a t co me nt u ri cre tine  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb