"24 Ianuarie" Ploieşti vrea profit de şase ori mai mare

IULIA GROSU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 mai 2005

Acţionarii societăţii ploieştene "24 Ianuarie" au stabilit ca, în acest an, compania să obţină un profit de 19 miliarde de lei, venituri totale de 323 miliarde de lei, pentru care vor cheltui 304 miliarde de lei. Profitul pe care compania şi l-a propus pentru acest an este de pes-te şase ori mai mare faţă de nivelul de trei miliarde de lei consemnat în anul 2004. "Factorii care vor sta la baza creşterii profitului sînt stabilizarea preţului metalelor şi creşterea productivităţii muncii, datorită programului de investiţii", ne-au declarat reprezentanţii companiei. Sursele citate au mai precizat: "Societatea şi-a propus pentru anul 2005 un program de investiţii de 400.000 de euro, structurat în investiţii productive şi investiţii neproductive. Investiţiile productive constau în maşini şi echipamente pentru creşterea productivităţii muncii, iar cele neproductive sînt reprezentate de măsuri pentru creşterea gradului de confort în secţiile de producţie. Acesta a fost realizat în proporţie de 20% pînă în prezent şi estimăm că realizarea lui va continua în acelaşi ritm pînă la sfîrşitul anului". Producţia marfă a anului 2005 este programată să ajungă la 5.340 de tone, în valoare de 308 miliarde de lei. Societatea execută utilaje pentru industria siderurgică, metalurgică, petrochimică, echipamente terasiere, instalaţii pentru protecţia mediului şi butoaie metalice de diferite capacităţi.

"24 Ianuarie" a produs în 2004 o cantitate de produse de 4.695 de tone, din care 3.770 de tone utilaj metalurgic şi 925 to-ne de butoaie. Peste 50% din producţia de utilaj metalurgic se îndreaptă către export. Principalele pieţe de desfacere pentru utilaje sînt Austria, Germania şi Franţa, iar pentru butoaie - România. Metodele de distribuţie pentru utilaje sînt contractele directe şi cele prin comisionari, iar pentru butoaie sînt contractele directe. La sortimentul butoaie metalice, producţia a înregistrat o scădere din cauza cererii reduse, ca efect pe de o parte al diminuării producţiei în domeniul construcţiilor de maşini, care era mare consumatoare de produse (vopsele, diluanţi) ce se ambalau în butoaie, iar pe de altă parte ca efect al creşterii importurilor de materii prime în ambalaje provenite din exterior.

Societatea a început în anul 2004 introducerea în fabricaţie a unor noi produse, şi anume componente pentru utilaje terasiere pentru care s-au efectuat cheltuieli de amenajare a spaţiilor de producţie precum şi pentru SDV speciale acestor produse. "24 Ianuarie" preconizează că în 2005 va creşte nivelul producţiei pentru componente uti-laj petrolier pentru care este necesar să cheltuiască circa un miliard de lei.

Principalii concurenţi ai societăţii pentru producţia de utilaje tehnologice sînt: "Umuc" Bucureşti, "Imut" Moreni, "Uzuc" Ploieşti, "Dacia" Ploieşti şi "Uton" Oneşti. Pentru piese de schimb utilaj petrolier concurenţii sînt: "Uztel" Ploieşti, "Upetrom 1 Mai" Ploieşti.

Principalii beneficiari ai societăţii pentru sortimentul butoaie metalice sînt: "Policolor" Bucureşti, "Lubrimex" Braşov, "Metalbac Grup" Bacău, "Kober" şi "Vicas" Tîrgovişte. Pentru utilaj metalurgic, principalii clienţi sînt: "Lindab", "Uzinsider Techno", "Stewing", BSG Germania, "Prodger", "Canam" Braşov, "Promex" Brăila.

Societatea a realizat livrări de 748.590 de euro, prin contract de comision la export încheiat cu "Uzinsider Techno", şi de 144.714 de euro cu "Uzinsider General Contractor".

Compania a efectuat livrări directe de 38.256 de euro către "Comelf" Bistriţa şi de 188.979 de euro către "Promex" Brăila.

Principalii furnizori de materii prime şi materiale sînt: "Lubrimex", "Uzinsider Techno", "Mairon" Galaţi - pentru tablă, "Sovy Prodexim", "Salzgiter" Bucureşti - profile, "Baduc" Bucureşti -ţevi, "Mini Comat 2000" Ploieşti - sîrmă de sudură şi "Ductil" Buzău - electrozi de sudură.

Compania a fost înfiinţată în anul 1922, sub denumirea de "Macazul", ca societate anonimă pentru industria metalurgică şi fabricarea materialului rulant. "24 ianuarie" a fost înfiinţată în 1991, prin divizarea din "Uzuc" Ploieşti. Compania dispune de un capital social de 12,2 miliarde lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 25.000 lei. Principalii acţionari ai companiei sînt "Uzinsider", cu o pondere de 71% în capitalul social şi SIF "Muntenia", care deţine 14% din acţiuni. Titlurile emise sînt listate pe piaţa de capital, sub simbolul IANY. Ultima tranzacţie a fost încheiată la 1 aprilie 2005, la preţul de 26.000 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb