25 morţi, între care 14 nepalezi în Afganistan

Laura Boico
Internaţional / 21 iunie 2016

Cel puţin 25 de persoane, între care 14 agenţi de securitate nepalezi, au fost ucise în trei atentate cvasisimultane comise la Kabul şi în nord-estul Afganistanului ieri, primele de acest tip după anunţarea întăririi angajamentului american împotriva insurgenţilor, informează AFP, citat de surse din presă.

Primul, comis de un kamikaze pedestru împotriva unui microbuz pe drumul între Kabul şi Jalalabad, important oraş în estul ţării, s-a soldat cu 14 morţi, toţi nepalezi, a indicat Ministerul afgan de Interne. Alte nouă persoane - cinci nepalezi şi patru afgani - au fost rănite, precizează comunicatul, "condamnând ferm această acţiune teroristă".

El a fost urmat după puţin timp de explozia unei bombe la trecerea unui convoi care transporta un ales provincial, potrivit Ministerului de Interne. O persoană a decedat, iar alte patru au fost rănite, între care şi responsabilul vizat.

Un purtător de cuvânt taliban a revendicat pe reţelele de socializare cele două atacuri în capitala afgană, primele de această amploare după începerea Ramadanului în 6 iunie.

Filiala locală a grupării Statul Islamic a revendicat, de asemenea, atentatul împotriva nepalezilor, publicând numele şi fotografia atentatorului, potrivit centrului american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE, care comentează că nu este pentru prima oară când cele două grupări îşi dispută responsabilitatea unui atac în Afganistan. O sursă din cadrul serviciilor secrete afgane a indicat că verificările sunt în curs.

Intervievat de AFP, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid a respins afirmaţiile "nefundamentate şi găunoase" ale SI, subliniind că gruparea "nu are capacitatea de a efectua un atac la Kabul şi nici sprijinul populaţiei".

Nepalezii ucişi în primul atac lucrau pentru o companie de securitate angajată de Ambasada Canadei la Kabul, a indicat aceasta pe Twitter.

Puţin mai târziu, o motocicletă-capcană a explodat într-o piaţă în orăşelul Keshim, în provincia afgană Badakhshan (nord-est), 10 persoane fiind ucise şi alte 40 rănite, au anunţat autorităţile locale spre sfârşitul după-amiezii.

"Toate victimele sunt civile", a precizat purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei, Naweed Froutan.

Cinci afgani figurau printre morţi, a indicat la rândul său misiunea ONU în Afganistan (UNAMA), "condamnând ferm" atentatul. Talibanii au dezminţit că ar fi la originea acestui "atac fără obiect".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb