40% dintre europeni deţin un card european de asigurări sociale de sănătate

F.A.
Internaţional / 11 iulie 2013

Peste 190 de milioane de persoane deţin un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care le permite să obţină îngrijiri medicale de urgenţă, atunci când călătoresc în Uniunea Europeană (UE), Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene (CE).

Numărul titularilor de CEASS a crescut în mod constant, anul trecut înregistrându-se 15 milioane de noi cetăţeni care deţin un CEASS, comparativ cu anul precedent.

Laszlo Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, a declarat: "Cardul european de asigurări sociale de sănătate este un adevărat succes, având în vedere că doi europeni din cinci deţin un card cu ajutorul căruia pot să economisească timp şi bani în cazul în care se îmbolnăvesc sau se rănesc în timpul unei călătorii în străinătate. În cea mai mare parte a timpului, CEASS funcţionează fără probleme. Cu toate acestea, în cazul în care un stat membru nu îşi îndeplineşte obligaţiile prevăzute de legislaţia UE şi refuză recunoaşterea cardului, Comisia va lua măsuri pentru a proteja drepturile cetăţenilor europeni".

CEASS oferă unei persoane dreptul de a primi tratament de urgenţă în cadrul sistemului public de sănătate al ţării gazdă, în aceleaşi condiţii şi la acelaşi preţ precum cetăţenii ţării respective. Cardul este eliberat de către furnizorul naţional de servicii de asigurări de sănătate din ţara de origine a unei persoane. Spitalele care asigură servicii de sănătate publică sunt obligate să recunoască CEASS.

În majoritatea cazurilor, pacienţii care prezintă CEASS beneficiază de asistenţa medicală necesară, iar costurile le sunt rambursate. În cazul în care cardul nu este acceptat, pacienţii sunt nevoiţi să contacteze autoritatea de sănătate din ţara pe care o vizitează. În cazul unui nou refuz, aceştia ar trebui să solicite asistenţă din partea autorităţilor din domeniul sănătăţii din ţara lor de origine, se mai arată în comunicatul citat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb