5 AMR / GENIUL POLONEZULUI? NU, PROSTIA BVB! Bonus de 170.000 de euro pentru performanţa lui Sobolewski

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 august 2017

Bonus de 170.000 de euro pentru performanţa lui Sobolewski

Directorul BVB, îndreptăţit la un bonus de aproximativ 170.000 de euro, pe 2017, deşi indicatorii au scăzut faţă de anul său de graţie 2014

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, este îndreptăţit la bonus pentru 2017, potrivit calculelor noastre, în funcţie de criteriile din contractul de management, iar valoarea acestuia ar fi în jur de 170.000 de euro.

Targetul pentru 2017 a fost îndeplinit, în condiţiile în care, în 2015 şi 2016, obiectivele nu au fost atinse, astfel că baremul de pornire era foarte jos. Mai mult, criteriile stabilite în contract erau în scădere, pe parcursul mandatului, ideea fiind ca Sobolewski să facă mult la început şi să continue să urce, dar mai încet.

În schimb, Sobolewski a urcat la început, în condiţiile în care, pentru 2014, performanţa i-a fost comparată cu 2012, apoi s-a prăbuşit (în 2015 şi 2016), după care, în 2017 (pentru care performanţa se socoteşte pe perioada iunie 2016-iunie 2017 faţă de iunie 2015-iunie 2016) s-a ridicat puţin, de la genunchiul broaştei, suficient cât să obţină bonusul.

Pornind de la o bază redusă şi având un target mic de atins, în ultimul an de mandat, pentru Sobolewski nu a fost deloc greu să îndeplinească baremul.

În cele 12 luni care contează pentru bonusul din 2017, performanţele sunt mai reduse decât în 2014, cel mai bun an al directorului general de la BVB.

Ludwik Sobolewski a ajuns la capătul mandatului său de director general al Bursei de Valori Bucureşti, iar Consiliul de Administraţie, dar şi acţionarii BVB trebuie să facă o evaluare a ultimilor patru ani, din perspectiva obiectivelor ţintite, şi să pună în balanţă rezultatele cu banii cheltuiţi pe contractul CEO-ului polonez.

Deşi Bursa de Valori Bucureşti are un Cod de guvernanţă corporativă care prevede publicarea salariilor managementului, remuneraţia lui Sobolewski nu a fost niciodată făcută publică în mod oficial.

Totuşi, ziarul "BURSA" i-a publicat contractul de mandat, încă din 2014, iar nimeni nu a contrazis informaţiile publicate de noi.

Astfel, oricine putea urmări, an de an, performanţele lui Sobolewski.

Pe lângă sarcinile obişnuite de manager - obligaţia să vină la serviciu şi să reprezinte compania -, Sobolewski a primit un set de criterii de performanţă, în funcţie de care avea să primească, pe lângă salariul fix (iniţial de aproximativ 17.000 de euro lunar, şi indexat apoi cu inflaţia, până la aproximativ 18.000 de euro, în prezent), bonusuri între 80 şi 150% din salariul anual.

Astfel, Sobolewski trebuia să obţină, în fiecare an al mandatului, anumite creşteri ale valorii medii zilnice a tranzacţiilor cu acţiuni şi obligaţiuni, ale profitului operaţional şi ale preţului mediu al acţiunii BVB (Vezi tabelul).

Fiecare criteriu cântăreşte diferit în stabilirea bonusului - creşterea tranzacţiilor cu acţiuni - 40,5%, a celor cu obligaţiuni - 4,5%, a profitului net - 35%, iar criteriul cotaţiei BVB - 20%.

2013

Din septembrie până în decembrie 2013, Sobolewski, CEO-ul de numai câteva luni al BVB, a reuşit să încaseze un bonus de performanţă de aproximativ 150.000 de euro, pentru îndeplinirea criteriului de profit (câştigul net anual trebuia să depăşească 4,6 milioane de lei, în condiţiile în care, la jumătatea anului, adică înainte de venirea lui Sobolewski, deci independent de managementul său, profitul net fusese de 4,2 milioane de lei, iar la nouă luni, ajunsese la 5,4 milioane de lei) şi pentru restructurarea operată - respectiv concedierea câtorva angajaţi.

2014

Pentru 2014, lui Sobolewski i s-a cuvenit un bonus de peste 300.000 de euro, conform contractului, în condiţiile în care criteriile de evaluare trebuiau comparate cu 2012. În 2014, BVB a avut un profit operaţional de 11,13 milioane de lei, cu 172,7% peste cel din 2012 (contractul prevedea o creştere de peste 60%, drept criteriu de performanţă), media zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni a fost de 11,72 milioane euro, cu 75% peste cea din 2012 (contractul prevedea o creştere de peste 50%, drept criteriu de performanţă), media preţului acţiunilor BVB a fost de 29,4 lei/unitate (contractul prevedea o cotaţie de 22 lei), în timp ce criteriul de creştere cu 50% a lichidităţii obligaţiunilor nu a fost îndeplinit.

2015

În 2015, profitul operaţional a fost de 3,22 milioane de lei, în scădere cu 70% faţă de 2014, criteriul de performanţă fiind o creştere de 40%. Totodată, lichiditatea zilnică a acţiunilor a scăzut cu 32%, la 7,8 milioane de euro, criteriul din contract fiind o creştere de 35%, iar cotaţia medie BVB a fost de 34,02 lei, la finalul anului, "baremul" fiind la 25 de lei/acţiune.

2016

Anul trecut, nu au fost îndeplinite criteriile de lichiditate, deşi acesta este singurul criteriu care mai trebuie atins pentru promovarea BVB la statutul de piaţă emergentă, după ce BVB a fost pusă în monitorizare de agenţia FTSE.

În 2016, Sobolewski a îndeplinit numai obiectivul profitului operaţional, care a urcat cu 88%, deşi era necesară numai o creştere de 30% pentru bonus.

2017

Deşi Sobolewski are numai patru ani de mandat, el a obţinut, în negocierea cu BVB, posibilitatea să ia cinci bonusuri anuale, dar şi un bonus extraordinar.

Astfel, după ce a luat 130.000 de euro pentru trei luni din 2013, acum i se calculează bonus şi pentru cele opt luni din 2017, însă după o nouă formulă, raportând perioada iunie 2016-iunie 2017 faţă de iunie 2015-iunie 2016.

Practic, semestrul al doilea din 2016 a contat de două ori în evaluarea lui Sobolewski.

Astfel, din calculele noastre rezultă că, pentru 2017, Sobolewski a îndeplinit criteriile de lichiditate şi de profit, ratându-l pe cel al cotaţiei medii a acţiunii BVB, ceea ce a dus la o îndeplinire de 80% a criteriilor impuse prin contract, ceea ce îi dă dreptul la bonusul anual.

Pentru calculul performanţei anuale, am adunat ponderile aferente criteriilor îndeplinite, fără să luăm în calcul depăşirile. Anual, lui Sobolewski i se calculează un bonus între 80 şi 150% din salariul anual, în funcţie de gradul de îndeplinire a obiectivelor.

În plus, contractul lui Sobolewski prevede un bonus extraordinar pentru evenimente de lichiditate - o creştere a capitalului social cu 25% sau o creştere a valorii activelor nete cu 25%. Acest bonus este egal cu dublul sumei dintre salariul anual plus bonusul din anul anterior. Cum în 2016, Sobolewski nu a avut performanţă, în cazul că ar îndeplini criteriul pentru bonusul extraordinar, CEO-ul ar încasa, în plus, dublul salariului său anual, adică peste 400.000 de euro. Însă, în cadrul fuziunii cu Sibex, capitalul BVB nu creşte atât de mult.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Daca BVB ar fi fost o companie de stat C A -ul care i-a aprobat contractul lui Sobo avea dosar penal iar sumele platite erau imputate celor care au votat un astfel de contact . Chiar si la o companie privata ,serioasa, C A -ul era demis. La BVB, insa, totule permis. Rezultatele....pe masura. Se vad cu ochiil liber. Tot inaintee!!!!

    1. Bun punctul de mai sus.

      Baiatul asta a venit cu forta, si-a semnat singur contractul de management? Din nou ne-au incalecat strainii fara sa realizam? 

      Iar acum, cand au mai ramas 10 zile din contract, jumatate din Board a realizat asta? Dar ce au facut baietii astia in ultimii patru ani? 

      Vreo discutie legat de solutii alternative? 

      Din nou cautam CEO, din nou fara solutii (exact cum a fost cand a venit Sobo), din nou o sa platim mult prea mult pentru ca o sa negociem sub presiunea timpului. 

      Si din nou problema, alt CEO venit cu forta care isi va semna singur contractul, si acelasi CA se va revolta din nou, ca o fata mare care a fost violata.

      Rusine! 

    Un articol documentat, insa caruia ii lipseste finalitatea!....

    Desi subtitlul este relevant si clarifica destul de bine situatia (''10 AMR / GENIUL POLONEZULUI? NU, PROSTIA BVB!''), o simpla aplicare in pagina a functiei Ctrl+F nu aduce niciun rezultat al cautarii ''Anghel'', astfel incat cititorul sa gaseasca si raspunsul la retorica articolului :)))) Du-te la Make si cedeaza-ti 5% din salariu! E o scapare grava pentru experienta ta! :) 

    1. Dar de ce o fi anghel atat de indarjit sa-l pastreze p'asta la bvb? Nici mare lucru n-a facut si are si salariu mai mare ca al lui...ce-o fi?

      ....Simplu ........"se inteleg reciproc"..Nu facem nimic...sau eventual mimam ca facem... TU (Sobolewski} salar mare,bonus mare...implicit atrage dupa sine si pentru mine un salariu si mai mare +......E clar cum se poate trai.....

    Ce e cu prostia asta?

    Romania n-are un roman pentru aceasta functie? 

    Criteriile de performanta sunt stabilite aiurea iar evolutia bursei (lichiditate, profit, noi firme listate) nu e meritul lui Sobolewski !!! 

    Ce i-a facut s le face Sobolewski de il mentin? 

    Cu ce ii are la mana? 

    Sau e ordin de sus sa fim condusi de straini?

    Macar a invatat in 4 ani vreo boaba romaneste? 

    Am ajuns sa traga pelea de pe noi (sa nu zic in alt fel) si cei din vechile tari comuniste.Prosti mai suntem!

    BVB e o micuta groapa cu nisip in care niste baietei care se viseaza lupi de wall street se joaca cu micile lor "jucarii". Ar putea gasi un roman sau un strain, l-ar putea aduce si pe Gekko, ar fi degeaba. N-au aspiratii mai departe de a face din bursa un "ceva" cu care sa-si umfle ei egourile si conturile.

    Daca AMR-ul afisat de Bursa va da kix va fi vai si AMR (amar) de profetiile lui Make. 

    1. Ai idee ce inseamna CMP?

      Inseamna ca bati CiMPii. 

      9 AMR nu este profetie, ci faptul. Numara si tu, pentru asta trebuie sa fi absolvit gradinita, nu sa fii profet.

    Trebuie scapat din conducerea BVB de acest personaj malefic, imoral si manipulator, numit ANGHEL!!!!B.V.V. nu trebuie sa devina captiva la aceasta "gaska" toxica!!!

    Cei care il sustin dau dovada de lipsa de :imaginatie,de inteligenta,de initiativa.Se multumesc cu resturi,adica o piata de nimic,din care isi castiga si ei cat sa ii plateasca soferului salariul si,eventul ,in plus de o cafea .Se tem ca nu fac fata in conditii de piata normala,mare,cu volume foarte mari,cu nume grele,eventual din afara.Oamenii lor sunt slab pregatiti dar au o singura 'calitate'',pot indeplini orice ordin,pentru ca dpdv profesional nu pot demonstra nimic.

    De fapt,e tabloul in oglinda al unei Romanii condusa mai bine de un sfert de veac de oameni nuli dpdv intelectual.Ce discutii antreneaza aceste personaje cand apar pe sticla,sunt demne de cascadorii rasului... 

    fugiti de spitoaica e lipitoare

    Stire proaspătă, de astăzi: "Putem confirma incidentul de azi dimineață când un coleg de la Bursa de Valori din Londra a căzut de la balconul unui etaj superior si a murit", a spus un purtător de cuvant."

    Sediul B.V.B. este si mai sus ! 

    rar mi-a fost dat sa intalnesc pe cineva care cunoaste atat de putine despre mecanismele pietei de capital, despre rolul unei burse de valori. Farmake era de zece ori mai bun, desi a fast la un moment dat super blamat!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb