51 de semnatari au transmis un Memorandum către Ministerul Energiei (ME), Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), subliniind necesitatea urgentă de creare a unui cadrul legal necesar pentru înfiinţarea şi dezvoltarea comunităţilor de energie, dar şi asigurarea de fonduri dedicate, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, printre susţinătorii demersului se numără municipii precum Alba Iulia, Bistriţa, Braşov, Galaţi, Sibiu, Târgu Mureş, Tulcea , dar şi comune, grupuri de acţiune locală şi alte tipuri de asociaţii din toată ţara.
Semnatarii memorandumului solicită următoarele:
• Crearea unei legislaţii complete şi coerente pentru comunităţile de energie, conform prevederilor Directivelor Europene, pentru asigurarea accesului echitabil şi proporţional la infrastructură şi pieţele de energie, precum şi proceduri administrative simplificate;
• Implementarea unor programe de subvenţii şi granturi destinate înfiinţării şi dezvoltării comunităţilor de energie, atât din fonduri UE, cât şi din surse naţionale, pentru a asigura sustenabilitatea acestor iniţiative pe termen lung;
• Introducerea unor scheme de suport complementare , cum ar fi scutiri fiscale, asistenţă tehnică şi consultanţă, pentru a stimula participarea cetăţenilor şi a gospodăriilor cu venituri scăzute la proiectele de comun de energie;
• Promovarea comunităţilor de energie prin intermediul unor campanii naţionale de informare şi conştientizare , şi crearea unor puncte unice de contact pentru îndrumarea şi sprijinirea celor interesaţi de astfel de proiecte.
Ce este o comunitate de energie?
Comunităţi de energie publice iniţiative locale în care cetăţenii, întreprinderile de mici dimensiuni, administraţiile locale şi alte organizaţii colaborează pentru a genera, gestiona şi consuma energie în mod colectiv. Aceste iniţiative nu numai că sprijină dezvoltarea şi utilizarea surselor regenerabile de energie, cum ar fi panourile solare, dar promovează şi eficienţa energetică, reducând dependenţa de sursele tradiţionale de energie şi contribuie la reducerea emisiilor de carbon.
În cadrul Uniunii Europene, există peste 9000 de comunităţi de energie care generează venituri de două până la opt ori mai mari pentru comunităţi locale decât capacităţi similare de energie regenerabilă dezvoltată de actori private din afara comunităţii. Calculele efectuate în 2020 şi 2022 în şapte state care folosesc astfel de modele indică economii anuale la factura de energie electrică de 62%. ( Sursa: Comisia Europeană, Energy Communities Repository )
Mesajul primăriilor şi ONG-urilor este clar: "Vrem comunităţi de energie"
Municipii, oraşe şi comune, de mărime, împreună cu grupuri de acţiune locală, asociaţii, grupuri de iniţiative şi alte entităţi din sectorul privat, au colaborat în acest demers pentru a reclama lipsa de interes în crearea cadrului favorabil pentru apariţia şi dezvoltarea. comunităţilor de energie . Zeci de iniţiative care au început să contur la nivelul local necesar legislaţie adecvată şi acces la finanţare pentru a deveni proiecte concrete de comunităţi de energie, viabile şi sustenabile.
"Suntem în contact cu multe iniţiative care depun eforturi mari pentru a construi comunităţi de energie. Este vorba de cetăţeni, primării sau organizaţii care, prin astfel de proiecte, doresc să obţină o formă de independenţă energetică sau să protejeze în faţa sărăciei energetice. Aceste eforturi contrastează flagrant cu pasivitatea autorităţilor responsabile cu reglementarea. De exemplu, în cadrul diferitelor interacţiuni pe care le-am avut cu ANRE pe acest subiect în ultimul an, ne-a fost comunicat de fiecare dată că instituţia nu a creat cadrul de reglementare deoarece nu a solicitat persoanele interesate să dezvolte comunităţi. de energie. Sperăm că cele 51 de semnături să dovedească, fără loc de interpretare, că la nivel local există un interes puternic pentru acest subiect. " a declarat Andrei Crăciun, coordonator de campanii, Greenpeace România.
Memorandumul rămâne deschis pentru noi semnături. Autorităţile şi instituţiile locale, organizaţiile, întreprinderile mici şi mijlocii, ori grupurile locale de iniţiativă care vor să semneze Memorandumul pentru promovarea şi susţinerea comunităţilor de energie în România. o pot face aici .