7 din 10 francezi cred că realegerea preşedintelui Macron a fost un lucru rău pentru Franţa

D.T.
Internaţional / 25 aprilie 2023

7 din 10 francezi cred că realegerea preşedintelui Macron a fost un lucru rău pentru Franţa

Dezacord, dezamăgire şi furie sunt cuvintele care descriu cel mai bine starea de spirit a francezilor faţă de el în momentul de faţă, la fix un an de la alegerile din 24 aprilie 2022, potrivit G4Media.

Această percepţie a crescut cu 14 puncte faţă de ultima măsurătoare efectuată la scurt timp după realegerea sa, la 27 aprilie 2022. În schimb, 30% dintre francezi consideră că realegerea sa a fost un "lucru bun".

Atunci când se gândesc la şeful statului, cuvintele care apar cel mai des în rândul francezilor sunt dezacord (44%), dezamăgire (42%), furie (39%) şi ostilitate (26%). Aceste cuvinte negative sunt cu mult înaintea unor cuvinte mai pozitive, precum respect (13%), sprijin (10%), satisfacţie (7%) şi simpatie (7%). Această percepţie a acţiunii şefului statului se reflectă, de asemenea, în pierderea sprijinului unei părţi a electoratului său, şi în special a aproape un sfert din baza sa şi a peste 40% din alegătorii săi din turul al doilea, care consideră acţiunea sa "dezamăgitoare".

Acelaşi lucru este valabil pentru 90% dintre votanţii lui Jean-Luc Melenchon şi Marine Le Pen şi 70% dintre abţineri.

Mai general, acţiunea preşedintelui Republicii de la prima sa alegere, în 2017, este judecată "dezamăgitoare" de doi din trei francezi, adică 66%. O cifră care a crescut din iulie anul trecut şi care se apropie de nivelul atins în perioada vestelor galbene (69% în noiembrie 2018).

O mare majoritate a francezilor consideră, de asemenea, că nu a transformat profund ţara din 2017 încoace, cu 31% dintre respondenţi care consideră că "nu a schimbat ţara" şi 53% pentru care "a schimbat doar unele aspecte ale ţării", arată sursa.

În ceea ce priveşte domeniile, aproape trei din patru francezi consideră că acţiunea sa este "nesatisfăcătoare" în domeniile sănătăţii (79%), educaţiei (77%), gestionării cheltuielilor publice (77%), imigraţiei (77%), luptei împotriva inegalităţilor sociale (75%), puterii de cumpărare (74%) şi mediului (73%).

Pe plan internaţional, acţiunea sa stârneşte cele mai puţine nemulţumiri, 60% dintre francezi fiind în continuare nemulţumiţi de locul pe care Franţa îl ocupă pe scena internaţională şi de acţiunea sa în conflictele internaţionale. La un an de la realegerea sa, Macron este mai nepopular decât Chirac şi Mitterrand în acelaşi timp.

În sfârşit, francezii critică personalitatea lui Emmanuel Macron. 69% nu îl plac, iar 30% spun că le place personalitatea lui. În timp ce este perceput ca fiind autoritar (77%, +8 din 22 martie 2023), arogant (73%, +4) şi dispreţuitor, judecata asupra curajului său, a voinţei sale de a schimba cu adevărat lucrurile şi a capacităţii sale de a reforma ţara a crescut într-o lună cu patru (50%), opt (49%) şi, respectiv, cinci puncte (41%).

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Francezi sunt mai prosti decât românii

    1. Este valabil si pentru germani.

      Iata un roman care se crede mai destept decat francezii. Bravo bai MANDEO. Cum ai reusit sa masori prostia francezilor.? Eu,cred ca romanii sunt sub nivelul inteligentei umane. Spun acest lucru vazand reactia de SCLAVI a romanilor la UMILINTA indurata la care noii STAPANI ai COLONIEI ii supun,iar ei,romanii,stau ca niste RAME si privesc cum cetatenii francezi ,isi apara drepturile. Numai ca in ROMANIA,DREPTURILE CETATENILOR sunt un LUX.!

      corect.

    Cam asta va fi procentul la alegeri ptr. politicienii PRO RAZBOI

    bugetarilor, asistatilor sociali si pensionarilor le e bine....ei sint votantii in toata lumea Occidentala.

    1. si tu vei fi intr-o zi pensionar....daca ai noroc sa ajungi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb