Scenariile Omicron - de la speranţă la consternare

Comentariul analistului eToro, Bogdan Maioreanu
Miscellanea / 6 decembrie 2021


Scenariile Omicron - de la speranţă la consternare

Varianta Omicron stârneşte noi spaime într-o lume deja obosită după aproape doi ani de pandemie. Ne aflăm acum într-o fază de incertitudine declanşată de expansiunea rapidă a acestei noi variante în Africa şi în întreaga lume, de cele peste 30 de mutaţii ale sale în proteina spike vizată de vaccinuri şi de lipsa de date despre cât de periculoasă este această variantă.

În timp ce pieţele reacţionează cu prudenţă la acest nou virus, diverse organizaţii fac diferite scenarii cu privire la evoluţiile viitoare pe baza puţinelor date pe care le avem acum.

Un scenariu moderat este cel în care varianta Omicron se dovedeşte a fi mai transmisibilă, dar în care oamenii au o imunitate similară sau doar uşor mai slabă, comparabilă cu varianta Delta. Acest scenariu prevede o posibilă reducere a creşterii economice pentru primul trimestru al anului viitor. Cât de amplă va fi aceasta va depinde foarte mult de măsurile pe care le vor lua guvernele pentru a limita răspândirea bolii. Dar economiile îşi vor continua redresarea.

Scenariul cel mai pesimist este ca Omicron să fie mai infecţios, iar imunitatea care previne formele grave ce duc la spitalizare să se dovedească a fi mult mai slabă decât la varianta Delta. Acesta este scenariul care duce lumea înapoi la începutul anului 2020, cu toate blocajele şi restricţiile. Acest lucru va justifica, de asemenea, o scădere mai accentuată a creşterii pentru primul trimestru din 2022, o presiune sporită asupra lanţurilor de aprovizionare, întreruperi ale producţiei şi o inflaţie în continuare mai mare din cauza faptului că cererea nu poate fi satisfăcută. O posibilitate este ca în acest scenariu să vedem din nou preţurile energiei în scădere abruptă.

Pe partea pozitivă avem un scenariu în care Omicron se dovedeşte a fi doar mai infecţioasă şi transmisibilă, dar cu rate de spitalizare şi de deces mai mici decât Delta. În acest scenariu, economiile îşi vor continua revenirea la normal, reducerea achiziţiei de active de către Rezerva Federală americană va continua conform planului iar economia mondială va continua să crească.

Mai există un alt scenariu dar acesta pare să fie infirmat de evenimentele curente. Este scenariul în care Omicron se răspândeşte mai puţin agresiv decât tulpina Delta. De exemplu, Olanda a anunţat că a confirmat prezenţa variantei Omicron în eşantioane de testare olandeze prelevate încă din 19 noiembrie - cu mult înainte ca Africa de Sud să anunţe prima dată detectarea acesteia. Experţii cred că această variantă se află deja în circulaţie largă la nivel internaţional şi a reuşit asta într-un interval de timp mai scurt decât Delta.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) vede în principal două scenarii cu care se confruntă economia internaţională, deoarece Omicron se adaugă la incertitudinile legate de redresarea după criza Covid-19. "Unul este cel în care se creează mai multe perturbări ale aprovizionării şi se prelungeşte inflaţia ridicată pentru mai mult timp. Şi altul, mai sever, în care trebuie să folosim mai multe restricţii de mobilitate, caz în care cererea ar putea scădea şi inflaţia ar putea de fapt să se retragă mult mai repede", a declarat Laurence Boone, economistul-şef al OCDE. Potrivit lui Boone, dacă Omicronul se va dovedi a fi "mai malefic" decât alte variante, guvernele ar putea fi chemate să intervină pentru a atenua lovitura pentru companii şi gospodării. "Acesta ar putea fi un scenariu în care am avea nevoie de mai mult sprijin fiscal în acest stadiu", a adăugat ea.

În ciuda stadiilor incipiente ale valului Omicron, apariţia sa creează deja efecte. Turismul şi călătoriile sunt afectate de interdicţiile impuse anumitor destinaţii africane, sunt aplicate reglementări mai stricte în materie de testare şi vaccinare, iar toate acestea ar putea întârzia redresarea industriei turismului. Înainte de descoperirea variantei Omicron, călătoriile internaţionale erau în creştere după 20 de luni de scădere.

Efectele se văd deja şi la nivel local. Spre exemplu, în Marea Britanie, proprietarii de pub-uri, restaurante şi hoteluri din întreaga ţară avertizează că au primit deja anulări de rezervări pentru petreceri şi evenimente de Crăciun, anulări declanşate de temerile legate de varianta Omicron. Acesta este un semn rău pentru afacerile din domeniul Horeca. Acestea sperau să primească mulţi clienţi în timpul sezonului festiv, crucial pentru business. Iar această tendinţă are potenţialul de a se răspândi în întreaga lume.

Unul dintre lucrurile pe care nu le ştim încă este cât de puternică este protecţia oferită de vaccinurile existente împotriva Omicron. În timp ce cercetează acest lucru, Pfizer şi Moderna au început deja să lucreze la vaccinuri adaptate special pentru a opri valul Omicron. Iar acest lucru poate modifica toate scenariile de mai sus. Ne întoarcem astfel la faza în care pieţele financiare reacţionau la ştirile despre vaccinuri, deoarece creau o urmă de speranţă că pandemia va fi învinsă. 



Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb