A DOUA MODIFICARE Bursa îşi repară Codul

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 noiembrie 2011

Bursa îşi repară Codul

BVB actualizează prevederile referitoare la produsele structurate, după plângeri din partea investitorilor

Săptămâna trecută, CNVM a aprobat modificările privind ofertele publice, după eşecul "Petrom"

Codul Bursei se modifică din nou. Bursa de Valori Bucureşti pare să înveţe din greşeli şi îşi actualizează regulile, acolo unde i-au fost semnalate probleme.

După ce, săptămâna trecută, arbitrul pieţei de capital a aprobat noi reguli la ofertele publice, Consiliul Bursei a decis, pe 9 noiembrie, să actualizeze şi prevederile referitoa-re la produsele structurate, în urma unor reclamaţii ale investitorilor, relatate de ziarul BURSA, pe 19 octombrie.

Investitorii citaţi de noi acuzau "Erste Group" că nu respectă prevederile contractelor de furnizare de lichiditate pentru certificatele turbo (n.r. instrumente derivate tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, care au ca active suport indici, acţiuni, mărfuri).

La acea dată, Valentin Ionescu, directorul BVB, ne-a declarat că Bursa a primit propuneri cu privire la cadrul de derulare a operaţiunilor cu produsele structurate, unele dintre acestea fiind în curs de implementare.

Ieri, domnul Ionescu ne-a spus că modificările Codului BVB au ţinut cont şi de consideraţiile participanţilor la piaţă precum şi ale furnizorului de lichiditate/ emitentului.

Potrivit BVB, noile norme detaliază situaţiile legate de imposibilitatea asigurării de cotaţii de către Furnizorul de lichiditate, extind situaţiile de invalidare a tranzacţiilor aplicabile produselor structurate, actualizează definiţia preţului de referinţă pentru produsele structurate.

Valentin Ionescu ne-a declarat: "Modificările Codului BVB referitoare la produsele structurate, aprobate recent de Consiliul Bursei, au vizat asigurarea unor condiţii de derulare a operaţiunilor cu produsele structurate care să beneficieze de un suport informaţional detaliat din partea furnizorului de lichiditate, în situaţiile în care acesta este în imposibilitatea de a furniza cotaţii. De asemenea, a fost extins setul de situaţii în care se pot invalida tranzacţii cu produsele structurate. Aceste măsuri vizează eficientizarea cadrului operaţional şi informaţional aferent produselor structurate".

Potrivit domniei sale, un alt set important de modificări îl reprezintă asigurarea derulării operaţiunilor de răscumpărare pentru certificatele care şi-au atins preţul de barieră.

Codul Bursei modificat va intra în vigoare ulterior aprobării de către CNVM.

Pe 3 noiembrie, CNVM a aprobat propunerile BVB privind schimbarea Codului în privinţa ofertelor publice. Astfel, intermediarii ofertelor vor avea acces la sistemul BVB şi vor administra ordinele obligatoriu prin acesta.

La oferta secundară de vânzare pentru 9,8% din "Petrom", desfăşurată în vară, care s-a încheiat fără succes, toate înregistrările se opreau la nivelul intermediarului, fără utilizarea pe parcurs a sistemului Bursei, problemă semnalată, atunci, de ziarul BURSA.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Directorul BVB nu poate sa nu fie alaturi de ERSTE in aceata grea incercare.El vine de acolo, e sustinut de ei si va face orice ar face un bun argat, pardon angajat.Pupa mina la prusacu'.

    Ce lucra el acolo? Ca eu imi amintesc ca toata ziua era la BVB si se ruga de Dan Paul si de Farmache sa fie angajat fie si pe Director de Departament. Numai ca Dan Paul baiat fin l-a mirosit imediat, cred ca este singurul care si-a dat seama de neprofesionalismul din el. Legat de hormoni, lasam colegii si piata sa-si spuna " pasul".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb