A doua săptămână de război în Israel

T.B.
Internaţional / 14 - 21 octombrie 2023

A doua săptămână de război în Israel

Stare de razboi in israel in urma atacului hamas

Actualizare - CNN: Armata israeliană afirmă că majoritatea ostaticilor din Gaza sunt în viaţă

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat noi informaţii privind statutul ostaticilor şi al persoanelor dispărute luate de Hamas în urma atacului brutal din 7 octombrie, iar armata spune că majoritatea ostaticilor sunt în viaţă, relatează CNN.

Peste 20 dintre ostatici au vârsta sub 18 ani, în timp ce 10-20 dintre ei au peste 60 de ani.

Nu este clar câţi ostatici sunt reţinuţi în total în Gaza.

IDF a declarat că numărul celor dispăruţi este între 100 şi 200 de persoane, în timp ce un purtător de cuvânt al aripei militare a Hamas, Brigăzile Al-Qassam, a declarat luni, într-o înregistrare video, că numărul acestora este de cel puţin 200-250. Purtătorul de cuvânt, Abu Obaida, a declarat că Brigăzile Al-Qassam deţin aproximativ 200 de ostatici, în timp ce restul sunt deţinuţi de alte "formaţiuni militante" din Gaza, adăugând că nu a putut determina numărul exact de ostatici din cauza bombardamentelor israeliene constante.

Forţele de apărare israeliene au declarat că au redus numărul persoanelor dispărute de la 3.000 în prima zi a războiului la până la 200 de persoane, deoarece au confirmat locaţiile acestora. În cazul a sute de israelieni încă dispăruţi, între care figurează şi două persoane care au şi cetăţenie română, armata spune că nu are informaţii despre locaţia acestora.

De asemenea, IDF a mai spus că încă desfăşoară operaţiuni de căutare a cadavrelor în apropierea zonei din Fâşia Gaza unde s-a desfăşurat atacul Hamas.

---

Actualizare - Ministrul Apărării Israelian: Israelul îşi propune să-şi pună capăt "responsabilităţii pentru viaţă" în Fâşia Gaza

Ultima fază a campaniei militare a Israelului împotriva Hamas va implica "înlăturarea responsabilităţii Israelului pentru viaţă" în Fâşia Gaza şi stabilirea unei "noui realităţi de securitate pentru cetăţenii Israelului", a declarat vineri ministrul apărării israelian, informează nbc news. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Reuters: Zeci de mii de egipteni protestează în sprijinul palestinienilor din Gaza

Zeci de mii de egipteni au ieşit vineri în stradă pentru a-şi arăta sprijinul pentru palestinienii din Gaza, câteva mii dintre ei fiind prezenţi în celebra piaţă Tahrir din Cairo. De asemenea, mii de iordanieni au mărşăluit vineri în capitala Amman şi în întreaga ţară pentru a protesta faţă de campania de bombardamente a Israelului în Gaza. Ei au scandat sloganuri prin care îi îndemnau pe militanţii islamişti din Hamas să îşi intensifice loviturile asupra Israelului...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - NBC: "IDF neagă că biserica ortodoxă din Gaza a fost ţinta atacului israelian"

Armata israeliană a declarat astăzi că o biserică ortodoxă grecească din Fâşia Gaza, care adăposteşte familiile palestiniene strămutate, nu a fost ţinta unui atac aerian israelian, informează nbc news. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Oficiali Gaza: Cel puţin 4.137 de morţi în urma bombardamentelor israeliene

Cel puţin 4.137 de palestinieni au fost ucişi în bombardamentele israeliene de la începutul războiului între Israel şi gruparea islamistă Hamas, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, în timp ce bilanţul victimelor provocate pe teritoriul israelian de atacul lansat de Hamas pe 7 octombrie depăşeşte 1.400 potrivit autorităţilor israeliene, relatează EFE.

Numărul răniţilor depăşeşte 13.000 de partea palestiniană şi 4.300 de cea israeliană, conform aceloraşi bilanţuri, care precizează că victimele sunt cele mai multe în rândul civililor.

Noul bilanţ al victimelor cuprinde şi cele 16 persoane ucise joi seară într-un bombardament israelian care a lovit biserica greco-ortodoxă Sfântul Porfirie din oraşul Gaza, unde se adăposteau localnici. Potrivit martorilor, raidul israelian pare că a avut ca ţintă un loc din apropierea bisericii, în timp ce armata israeliană afirmă că aviaţia sa a "atacat centrul de comandă şi control al unui terorist Hamas implicat în tirurile cu rachete şi mortiere asupra Israelului" şi "un zid al bisericii din sector a fost avariat".

---

Actualizare - Reuters: Antonio Guterres a ajuns la punctul de trecere a frontierei de la Rafah

Tir-urile încărcate cu ajutor internaţional care aşteaptă de multe zile frontiera dintre Egipt şi Fâşia Gaza să intre în enclava palestiniană este necesar să intre "cât mai rapid posibil", cere, în punctul de trecerea frontierei de la Rafah, care urmează să fie deschis în curând, secretarul general al ONU Antonio Guterres, notează Reuters.

Controlul conţinutului camioanelor este necesar să fie făcut "în mod practic şi accelerat", cere Antonio Guterres.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a dus vineri în punctul de trecere a frontierei de la Rafah, de partea egipteană, de unde urmează să pornească un ajtor umanitar foarte aşteptat în Fâşia Gaza.

---

Actualizare - Agenţii de presă: Preşedintele Consiliului European lansează un apel la susţinerea Egiptului

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se va deplasa sâmbătă în Egipt, potrivit propriului său anunţ făcut joi la Washington, cerând în acelaşi timp susţinerea acestei ţări care are frontieră comună cu Fâşia Gaza, bombardată de Israel după atacul sângeros al Hamas, relatează EFE.

"Egiptul are nevoie de sprijin, să susţinem deci Egiptul", a declarat Michel, prezent la Washington pentru a participa vineri la un summit cu preşedintele american Joe Biden şi cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

---

Actualizare - ONU: Ajutorul umanitar nu va intra în Fâşia Gaza mai devreme de sâmbătă

Un prim convoi umanitar, care se spera să intre vineri în Fâşia Gaza, nu va ajunge în enclavă până cel mai devreme sâmbătă, estimează vineri însărcinatul ONU cu Situaţii de urgenţă Martin Griffiths...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Armata israeliană: Atacul aerian vizează ţinte Hezbollah de lângă graniţa cu Liban

Un atac aerian israelian a vizat vineri trei agenţi Hezbollah în apropierea graniţei cu Liban, a declarat armata israeliană, notează Ynetnews.com

"Trei terorişti Hezbollah au fost identificaţi în zona graniţei cu Libanul. Avioanele IDF (Forţele de Apărare Israelului) i-au lovit pe terorişti", se arată în comunicat. "În plus, cu puţin timp în urmă, lunetiştii IDF au deschis focul asupra oamenilor înarmaţi care au fost identificaţi care operează în zona graniţei cu Libanul".

----

Actualizare - EFE: China şi Rusia menţin o poziţie comună prentru ''răcirea'' crizei între Israel şi palestinieni

Trimisul special al Chinei pentru Orientul Mijlociu, Zhai Jun, s-a întâlnit cu responsabili din Rusia şi Qatar în încercarea de a aborda criza israeliano-palestiniană, gigantul asiatic anunţând că va încerca să colaboreze cu vecinul său rus la "răcirea" acestei crize, relatează EFE.

Cu ocazia acestei serii de întâlniri care evidenţiază îngrijorarea Beijingului cu privire la situaţia din regiune, Zhai a subliniat angajamentul Chinei de a promova pacea şi stabilitatea, a precizat vineri Ministerul de Externe chinez într-un comunicat.

În cadrul întrevederii avute joi cu omologul său rus, Mihail Bogdanov, Zhai a subliniat că RP China şi Rusia împărtăşesc o poziţie similară cu privire la conflict, având ca obiectiv a garantarea drepturilor naţionale legitime ale poporului palestinian.

"Rădăcina conflictului actual între Israel şi Palestina se ascunde în lipsa de garanţii pentru drepturile poporului palestinian", a declarat trimisul special al Beijingului.

El şi-a exprimat, de asemenea, tristeţea profundă pentru victimele civile şi criza umanitară din regiune şi a subliniat că China nu urmăreşte interese "egoiste" în acest conflict şi că este pregătită să joace un rol pozitiv în reluarea discuţiilor de pace şi în implementarea reală a soluţiei cu două state.

La întâlnirea din Qatar, oficialul chinez a îndemnat la o cooperare internaţională pentru a se ajunge la o încetare a focului şi a subliniat importanţa unei soluţii politice şi a dialogului în cadrul conflictului.

În cursul acestor discuţii au fost de asemenea abordate aspecte legate de Siria, dar nu au fost oferite detalii pe această temă.

---

Actualizare - Ministrul israelian al economiei: "Hamas va fi şters de pe faţa Pământului"

Ministrul israelian al economiei a vizitat, joi, locul masacrului din kibbutz-ul Kfar Aza, acolo unde teroriştii Hamas au comis atrocităţi odioase după ce au pătruns în Israel din Gaza, conform BBC.

"Am fost în război. Acesta nu e război, aici e iad", a spus ministrul Nir Barkat, relatează BBC.

Oficialul israelian a dat asigurări că "Hamas va fi şters de pe faţa Pământului". Întrebat cum se va întâmpla asta, Barkat a răspuns: "Cu forţă".

---

Actualizare - CNN: Purtătorul de cuvânt Hamas, arestat în Cisiordania

Purtătorul de cuvânt al Hamas, Hassan Yousef, a fost arestat, joi, în timpul raidurilor efectuate de Israel de-a lungul Cisiordaniei, au transmis autorităţile israeliene, relatează CNN.

Youssef a fost arestat "pentru suspiciunea că ar acţiona în numele Hamas", a transmis agenţia de securitate israeliană Shin Bet. Yousef este un personaj politic important în cercul de putere palestinian, fiind purtătorul de cuvânt oficial al Hamas în Cisiordania şi având un loc inclusiv în Consiliul Legislativ Palestinian.

Yousef a mai fost arestat de forţele israeliene în mai multe ocazii anterioare şi a petrecut, în total, 24 de ani în închisori israeliene pentru acuzaţii de incitare, intrarea în Ierusalim fără permisiune şi activităţi în cadrul Hamas.

---

Actualizare - Oficiali Israel: 1.400 de israelieni morţi şi 5.000 de răniţi în ofensiva Hamas

Aproximativ 1.400 de civili şi soldaţi israelieni au fost ucişi şi 5.000 au suferit răni în ofensiva Hamas împotriva Israelului, a confirmat ţara vineri, potrivit Ynetnews.com.

---

Actualizare - China: 1.000 de cetăţenii au părăsit Israelul din cauza atacurilor

Peste 1.000 de cetăţeni chinezi au părăsit Israelul pe fondul conflictului Israel-Hamas, a anunţat vineri ministerul chinez de externe, notează Reuters.

Potrivit statisticilor, cetăţenii chinezi plecaţi fie s-au întors în China, fie au plecat într-o ţară terţă, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Mao Ning, la o conferinţă de presă. Mao a spus că 280 de cetăţeni chinezi au fost blocaţi în Sderot, un oraş din sudul Israelului, lângă Gaza, când a izbucnit pentru prima dată conflictul, dar toţi au fost evacuaţi.

---

Actualizare - Reuters: Biserica Ortodoxă spune că a fost lovită de atacul aerian israelian în Gaza

O biserică greco-ortodoxă din Fâşia Gaza, care adăposteşte sute de palestinieni strămutaţi, a fost lovită peste noapte într-un atac aerian israelian, au declarat Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului şi oficialii palestinieni din domeniul sănătăţii, conform Reuters.

Potrivit sursei citate, oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza au declarat că atacul asupra bisericii a luat vieţi şi a rănit multe persoane. Armata israeliană a spus că o parte a bisericii a fost avariată într-o lovitură asupra unui centru de comandă teroristă şi că analizează incidentul. Oficialii palestinieni au spus că cel puţin 500 de musulmani şi creştini s-au adăpostit în biserică de bombardamentele israeliene.

Hamas a declarat că cel puţin două persoane au fost ucise şi zeci de rănite, multe în stare critică în explozia bisericii. Biserica Ortodoxă a condamnat deteriorarea ansamblului bisericii.

Armata israeliană a declarat că avioanele sale de luptă au lovit un centru de comandă şi control din apropiere care a fost folosit pentru a efectua atacuri împotriva Israelului. "Ca urmare a grevei IDF, un zid al unei biserici din zonă a fost avariat. Suntem la curent cu rapoartele privind victimele. Incidentul este în curs de revizuire", se arată în comunicat.

---

Actualizare - Mass-media: Israelul urmează să evacueze oraşul Kyriat Shmona

Israelul urmează să evacueze oraşul Kyriat Shmona, situat la frontiera cu Libanul, aflată în centrul unor tensiuni puternice după atacul Hamas de la 7 octombrie, a anunţat vineri armata israeliană...Citeşte mai mult..

---

Actualizare - Agenţii de presă: "Armata israeliană spune că peste 100 de ţinte au fost atacate peste noapte în Gaza"

Armata israeliană spune că a lovit peste 100 de ţinte în raiduri aeriene peste noapte în Fâşia Gaza, informează aljazeera.

Atacurile au distrus puţuri de tunel, depozite de muniţii şi zeci de sedii operaţionale", a adăugat armata, transmite sursa menţionată.

---

---

Actualizare - CNN: Senatul SUA votează o rezoluţie de susţinere a Israelului

Senatul american va vota în cursul zilei de astăzi o rezoluţie prin care îşi afirmă sprijinul pentru Israel, în condiţiile în care preşedintele Joe Biden se pregăteşte să ceară o finanţare substanţială pe măsură ce declanşarea unei ofensive terestre în Gaza pare să se apropie tot mai mult, potrivit CNN.

Potrivit sursei citate, rezoluţia notează că Senatul este alături de Israel "în timp ce se apără", sprijinind inclusiv "eforturile israeliene de a diminua ameninţarea reprezentată de Hamas".

De asemenea, documentul reafirmă dreptul Israelului la autoapărare şi se angajează să ajute Israelul să-şi protejeze poporul de viitoarele agresiuni.

Senatorii americani solicită tuturor ţărilor să condamne fără echivoc războiul Hamas împotriva Israelului, inclusiv atacurile şi vizarea intenţionată a civililor de către Hamas.

Rezoluţia cere ca Hamas să înceteze imediat atacurile împotriva Israelului şi să elibereze în siguranţă toţi ostaticii în viaţă şi să predea trupurile ostaticilor decedaţi.

Votul urma să aibă loc la ora locală 13:45 (20:45 ora României), iar rezoluţia va obţine un sprijin covârşitor.

---

Actualizare - Oficial american: SUA vrea să trimită două sisteme Iron Dome în Israel

Un oficial din administraţia americană a declarat că Departamentul de Apărare a informat membrii Congresului şi a spus că intenţionează să trimită două sisteme Iron Dome în Israel. Un consilier al Congresului spune că transferul sistemelor ar putea avea loc în câteva zile, notează Reuters.

---

Actualizare - EFE: SUA emit o alertă mondială pentru cetăţenii americani din străinătate

Departamentul de Stat al SUA a emis o alertă de precauţie la nivel mondial - un demers rar - prin care îi sfătuieşte pe cetăţenii americani aflaţi în străinătate "să manifeste o prudenţă sporită", relatează EFE.

Departamentul de stat american a invocat "tensiuni crescute în diverse locuri din întreaga lume, potenţialul unor atacuri teroriste, demonstraţii sau acţiuni violente împotriva cetăţenilor şi intereselor americane".

Alerta vine în contextul în care în tot Orientul Mijlociu au izbucnit proteste ca răspuns la războiul dintre Israel şi Hamas, mulţi dintre demonstranţi vizând reprezentanţele diplomatice americane.

Departamentul de Stat a ridicat la cel mai înalt nivel de risc recomandarea de călătorie pentru Liban şi Israel şi a autorizat plecarea personalului guvernamental american neesenţial şi a membrilor de familie.

Ultima dată, Departamentul de Stat a emis acest tip de alertă în august 2022, în urma uciderii liderului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, avertizând că "susţinătorii Al-Qaida sau ai organizaţiilor teroriste afiliate acesteia ar putea încerca să atace instalaţiile, personalul sau cetăţenii SUA".

---

Actualizare - Ministrul israelian al Apărării: "Momentul lansării invaziei terestre în Gaza se apropie"

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, le-a spus joi soldaţilor din trupele de infanterie comasate la frontiera cu Fâşia Gaza că vor vedea în curând "din interior" această enclavă palestiniană, mesaj care sugerează că se apropie momentul în care armata israeliană va lansa ofensiva terestră asupra enclavei controlate de mişcarea islamistă Hamas ce a atacat prin surprindere Israelul pe 7 octombrie, conform Reuters.

"Acum vedeţi Gaza de la distanţă, în curând o veţi vedea din interior. Ordinul va veni", a indicat ministrul Yoav Gallant, potrivit unei declaraţii difuzate de ministerul său.

Ministrul israelian al apărării a transmis pe de altă parte că-şi asumă responsabilitatea pentru lacunele de securitate care au permis mişcării Hamas să treacă graniţa pe 7 octombrie şi să lanseze atacuri în urma cărora au fost ucişi peste 1.400 de israelieni. Dar el a adăugat în continuarea mesajului său că acum este responsabil pentru a aduce armatei "victoria în luptă".

"Vom fi precişi şi ucigători şi nu ne vom opri până la îndeplinirea misiunii", a promis ministrul Yoav Gallant.

---

Actualizare - The Times of Israel: Rachetele sunt trase simultan din Gaza şi Liban asupra Israelului

Sirenele de raid aerian au sunat joi după-amiază simultan în sudul şi nordul Israelului, tirurile de rachete fiind trase atât din Gaza, cât şi Liban, relatează The Times of Israel.

Sirenele care avertizează că se apropie rachete au răsunat în oraşele din nordul Israelului, aproape de graniţa cu Libanul, precum şi în sudul Israelului, aproape de graniţa cu Fâşia Gaza.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au afirmat că 20 de rachete au fost lansate din Liban spre nordul Israelului, declanşând alarme în Nahariya şi în comunităţile din apropiere.

Sirenele de raid aerian au sunat şi în Beersheba şi în zonele învecinate, în timp ce un val de rachete era lansat din Gaza. Anterior au fost lansate rachete spre Sderot, Ashdod şi Ashkelon.

Municipalitatea din Sderot spune că două rachete au căzut în oraş în timpul atacului din Gaza, provocând pagube, dar fără a provoca răniţi. Marea majoritate a locuitorilor din oraşul de la graniţa cu Gaza au plecat deja din oraş după masacrul din 7 octombrie.

Trupele israeliene au răspuns cu focuri de artilerie împotriva sursei tirului cu rachete.

Ulterior, gruparea teroristă Hamas a revendicat responsabilitatea pentru lansarea de rachete din Liban spre nordul Israelului. Gruparea cu sediul în Fâşia Gaza a afirmat că filiala sa din Liban a lansat aproximativ 30 de rachete spre Nahariya şi Shlomi. Şi Hezbollah şi-a asumat responsabilitatea pentru tiruri iniţiale.

---

Actualizare - CCIR: "60 de tone de ajutor umanitar pentru Gaza au fost mobilizate"

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a declarat joi că un convoi "care transportă 60 de tone de ajutor, inclusiv articole medicale necesare urgent" a fost mobilizat pentru Gaza, "dar este nevoie urgentă de acces umanitar sigur pentru a le livra civililor care au nevoie", informează nbc news.

CICR a mai spus că o echipă chirurgicală de patru persoane, care include un chirurg şef, un chirurg ortoped, un anestezist şi o asistentă, a fost în aşteptare pentru a sprijini spitalele copleşite din Fâşia Gaza, transmite sursa menţionată.

"Violenţa recentă din Israel şi teritoriul palestinian ocupat este la un nivel la care CICR nu a fost martor de mulţi ani. Conflictul are potenţialul de a scăpa şi mai mult de sub control, cauzând şi mai multă suferinţă civililor de ambele părţi", se arată în declaraţie, potrivit nbc news.

CICR a adăugat că "spitalele sunt în pragul colapsului, curentul se termină şi oamenii au puţină mâncare sau apă. Nivelul nevoilor umanitare create de violenţă necesită un ajutor umanitar constant.", potrivit sursei citate.

---

Actualizare - EFE: Ambasadorii arabi la Bruxelles cer UE să intervină pentru o încetare a focului în Fâşia Gaza

Ambasadorii ţărilor arabe la Bruxelles au cerut joi Uniunii Europene să solicite o încetare a focului în Fâşia Gaza şi să facă tot posibilul pentru oprirea imediată a violenţei împotriva populaţiei, după atacul lansat pe 7 octombrie de gruparea Hamas asupra Israelului, urmat de represaliile militare israeliene, conform EFE.

"Trebuie făcut totul pentru oprirea masacrului în Gaza şi salvarea civililor", a declarat la o conferinţă de presă ambasadorul Palestinei în capitala belgiană, Abdalrahim Alfarra.

Reprezentanţii diplomatici ai ţărilor arabe au spus că sunt în contact cu autorităţile europene pentru "a se respecta dreptul internaţional" şi au amintit în acest sens de "principiile fondatoare" ale UE.

Ei le-au cerut europenilor să acţioneze pentru încetarea "imediată" a agresiunii israeliene în Fâşia Gaza, deschiderea punctelor de frontieră pentru intrarea ajutoarelor umanitare în teritoriul asediat de armata israeliană, luarea măsurilor adecvate pentru împiedicarea strămutării forţate a populaţiei palestiniene în afara Fâşiei Gaza şi realizarea unei păci juste, durabile şi globale prin revenirea la frontierele din anul 1967 cu Ierusalimul capitală a unui stat palestinian.

Întrebat despre autorii bombardamentului asupra spitalului Ahli Araba, unde au murit sute de persoane, ambasadorul palestinian a cerut presei "să nu mai urmărească minciunile israeliene".

Ambasadorii statelor arabe s-au întrebat dacă Israelul este dispus să accepte o investigaţie internaţională care să clarifice independent acest caz. Conform versiunii palestinienilor şi statelor arabe, spitalul a fost bombardat de Israel, iar conform versiunii Israelului şi SUA a fost vorba despre lansarea ratată a unei rachete de către gruparea Jihadul Islamic.

Ambasadorii arabi au condamnat în schimb luarea unor ostatici civili israelieni de către mişcarea Hamas. "Problema noastră acum este cum să salvăm civilii (palestinieni) din Fâşia Gaza. Pentru că aceia care nu mor astăzi din cauza bombelor vor muri mâine de sete şi foame", a avertizat ambasadorul palestinian. "UE să spună că trebuie oprit imediat războiul împotriva Fâşiei Gaza", a cerut diplomatul, insistând în special pe oprirea "asasinării civililor".

Aceiaşi ambasadori au subliniat că Egiptul nu a închis niciodată punctul de trecere de la Rafah, singurul punct de frontieră al Fâşiei Gaza care nu este controlat de Israel, dar aviaţia israeliană a bombardat de patru ori zona punctului de trecere de pe teritoriul Fâşiei Gaza, împiedicând astfel intrarea ajutoarelor umanitare şi provocând răniţi inclusiv în rândul personalului egiptean.

De asemenea, ei au calificat drept inacceptabil orice transfer al populaţiei palestiniene pentru expulzarea acesteia din Fâşia Gaza, acţiune care ar presupune o "încălcare a dreptului umanitar" şi "lichidarea cauzei palestiniene".

---

Actualizare - DCIP: "Un copil este ucis la fiecare 15 minute în bombardamentele israeliene din Gaza"

Potrivit unei ONG-uri palestiniene, un copil este ucis la fiecare 15 minute în bombardamentele israeliene asupra Gazei, subliniind impactul pe care actualul război îl are asupra copiilor, informează aljazeera.com.

De la începutul bombardamentelor din 7 octombrie, ca răspuns la atacul mortal al Hamas, peste 100 de copii sunt ucişi zilnic, transmite sursa menţionată. Peste 3.400 de palestinieni au murit în cel mai mortal asalt israelian din ultimele decenii, potrivit sursei citate.

"Suntem martorii unui genocid în timp real", a declarat un purtător de cuvânt al The Defense for Children International - Palestine (DCIP), relatează aljazeera.com. Cel puţin 14 copii au fost, de asemenea, printre cei 1.400 de israelieni victime ale atacului Hamas din 7 octombrie şi aproximativ 200 de persoane, inclusiv copii, au fost luate captive de Hamas, menţionează sursa precizată. Israel nu a furnizat date demografice despre toate victimele acelui atac, transmite aljazeera.

---

Actualizare - Oficiali Gaza: Cel puţin 3.785 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene de la începutul războiului

Oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza au declarat joi că cel puţin 3.785 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra Fâşiei de la începutul războiului. Presa locală a raportat că trei spitale din Gaza au fost scoase din funcţiune şi alte 25 au fost avariate, conform Reuters.

---

Actualizare - Aljazeera: "Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak în vizită în Israel"

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a aterizat joi la Tel Aviv pentru a "exprima solidaritatea cu poporul israelian", deoarece bombardamentele israeliene non-stop asupra Fâşiei Gaza au distrus clădiri rezidenţiale şi au ucis peste 3.400 de palestinieni, informează aljazeera.com.

"Sunt mândru să stau aici cu voi în cea mai întunecată oră a Israelului. Vom fi alături de voi în solidaritate. Vom fi alături de tine şi de oamenii tăi. Şi vrem, de asemenea, să câştigaţi.", a spus Sunak într-o conferinţă de presă cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, transmite sursa menţionată.

---

Actualizare - Indiatoday: "Biden confirmă că atacatorii Hamas au decapitat copii"

Preşedintele american Joe Biden a declarat: "Acest atac a fost o campanie de cruzime brutală şi nu m-am gândit niciodată că voi confirma imagini cu terorişti care decapitau copii", informează Indiatoday...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Reuters: 700 de persoane au solicitat Turciei să fie evacuate din Gaza

Aproximativ 700 de persoane, inclusiv cetăţeni turci, palestinieni şi ciprioţi de nord, au solicitat Turciei să fie evacuaţi din Gaza, a declarat joi adjunctul ministrului turc de externe Ahmet Yildiz, relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, vorbind în comisia de afaceri externe a parlamentului, Yildiz a spus că 322 de cetăţeni turci, 104 cetăţeni din nordul Ciprului şi 214 rude palestiniene de cetăţeni turci aşteaptă să fie evacuaţi. El a adăugat că alţi 55 de funcţionari publici turci, inclusiv media de stat şi personalul ministerului sănătăţii, se numără printre cei care aşteptau.

---

Actualizare - Agenţii de presă: Israelul a arestat peste 500 de suspecţi în Cisiordania

Forţele de securitate israeliene au arestat peste 500 de suspecţi în operaţiuni antiteroriste în Cisiordania de la escaladarea conflictului cu Hamas, a anunţat joi armata israeliană, relatează EFE.

Un total de 524 de persoane se află în custodie israeliană, între care cel puţin 330 de membri activi ai organizaţiei islamiste care a lansat un atac major asupra Israelului dinspre Fâşia Gaza pe 7 octombrie.

Au fost confiscate de asemenea peste 50 de arme, mai afirmă Forţele de apărare israeliene.

Situaţia de securitate din Cisiordania este din ce în ce mai tensionată de la atacul sângeros lansat acum 12 zile de sute de militanţi palestinieni asupra unor comunităţi israeliene din apropierea graniţei cu Gaza. În rândul populaţiei palestiniene din teritoriul învecinat cu Iordania sprijinul pentru Hamas se menţine puternic.

Nu există cifre oficiale privind membrii Hamas din Cisiordania, dar în septembrie un sondaj a indicat că, în cazul desfăşurării de alegeri prezidenţiale, liderul Hamas Ismail Haniyeh se poate aştepta să obţină jumătate din voturi, dacă singurul său contracandidat ar fi preşedintele Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas.

---

Actualizare - Mass-media: Regele Iordaniei merge în Egipt

Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, şi regele Abdullah al II-lea al Iordaniei vor discuta, joi, la Cairo, despre "agresiunea israeliană asupra Fâşiei Gaza", au anunţat cele două ţări, după anularea unei întâlniri de la Amman cu preşedintele SUA, Joe Biden, relatează Al-Jazeera.com.

Egiptul, care are graniţă cu Fâşia Gaza, şi Iordania, care are graniţă cu Cisiordania ocupată, au încheiat cu Israelul tratate de pace în 1979 şi, respectiv, 1994, punând capăt stării de război cu ţara vecină.

Cele două ţări, care au avut adesea rol de mediatori între israelieni şi palestinieni, avertizează de câteva zile împotriva unui exod al palestinienilor înspre teritoriile lor.

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, declanşat de atacul sângeros lansat pe 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană pe teritoriul israelian, baletul diplomatic s-a intensificat în Egipt.

Preşedintele El-Sisi l-a primit, joi dimineaţa, pe generalul Michael Kurilla, şeful Comandamentului Central (CENTCOM) al forţelor armate americane, pentru a discuta despre "situaţia din Gaza".

În acelaşi timp, şeful diplomaţiei egiptene, Sameh Sukri, şi omologul său britanic, James Cleverly, au declarat la Cairo că "prioritatea" este "furnizarea de ajutor umanitar cetăţenilor din Gaza".

---

Actualizare - Reuters: Ambasada SUA la Beirut le cere cetăţenilor americani să părăsească Libanul

Ambasada SUA în Liban a îndemnat joi cetăţenii americani aflaţi în această ţară să-şi organizeze "plecarea cât mai rapid posibil, când sunt încă disponibile opţiuni comerciale" de transport, potrivit Reuters.

Cetăţenilor americani ce aleg totuşi să nu părăsească Libanul ambasada le recomandă în acelaşi mesaj să-şi pregătească planuri pentru situaţii de urgenţă.

Ambasada americană monitorizează îndeaproape situaţia de securitate din Liban, mai precizează misiunea diplomatică americană, care a anunţat marţi evacuarea personalului său neesenţial şi a familiilor personalului rămas la post la Beirut.

Anterior, Departamentul de Stat al SUA a emis o alertă de călătorie în care le-a cerut cetăţenilor americani să evite călătoriile în Liban din cauza "situaţiei de securitate impredictibile".

După atacurile grupării islamiste Hamas lansate pe 7 octombrie în comunităţile din sudul Israelului şi contraatacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza, incidente periodice au avut loc la graniţa între Israel şi Liban, stârnind îngrijorări cu privire la o posibilă escaladare în sectorul de nord al frontierei israeliene. Armata israeliană (IDF) a anunţat joi că a atacat din nou poziţii ale mişcării proiraniene Hezbollah în Liban, fără să ofere alte detalii.

---

Actualizare - Netanyahu: "Ne luptăm cu o axă a răului condusă de Iran"

Prim-ministrul guvernului Israelului, Benjamin Netanyahu, a spus, joi, că ţara să se luptă cu o "axă a răului" condusă de Iran, relatează CNN.

"Hamas sunt noii nazişti, noul ISIS şi trebuie să ne luptăm cu ei împreună", adăugând că aceasta este "lupta întregii lumi civilizate". Premierul israelian a făcut afirmaţiile în timpul întâlnirii sale, la Tel Aviv, cu prim-ministrul britanic, Rishi Sunak.

Conform lui Netanyahu, "axa răului, condusă de Iran", include şi Hezbollah. Netanyahu a mai spus că Israelul se angrenează într-un "război lung" şi că are nevoie de "sprijinul continuu" al Regatului Unit. "Regatul Unit susţine dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul internaţional", a declarat Sunak, vorbind din nou şi de nevoia de a permite intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza.

"Susţinem în mod categoric dreptul Israelului de a se apăra, de a urmări Hamas pentru a-şi lua înapoi oamenii luaţi ostatici, de a descuraja incursiunile şi de-aşi consolida securitatea pe termen lung", i-a spus Sunak omologului său israelian.

"Recunoaştem şi că poporul palestinian este şi el o victimă a Hamas şi de aceea salutăm decizia de ieri de a asigura deschiderea rutelor pentru convoaiele umanitare în Gaza", a adăugat premierul britanic.

---

Actualizare - Armata israeliană: Cel puţin 203 ostatici se află în mâinile Hamas

Familiile a 203 persoane au fost informate de forţele armate israeliene (IDF) că rude ale lor au fost răpite de gruparea islamistă palestiniană Hamas şi duse în Fâşia Gaza, aflată sub asediu...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - EFE: ONU estimează că un sfert din locuinţele din Gaza au fost distruse

Peste 98.000 de unităţi rezidenţiale din Gaza, reprezentând aproximativ 25% din totalul din enclava palestiniană, au fost distruse sau avariate în ofensiva israeliană actuală împotriva Hamas, a declarat joi Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Şeful poliţiei din Israel ameninţă că trimite protestatarii anti-război în Gaza

Şeful poliţiei din Israel a declarat că nu va exista "nici o toleranţă" pentru protestele pro-palestiniene din Israel, ameninţând să trimită demonstranţii anti-război în Gaza, informează aljazeera.com.

Comentariile lui Kobi Shabtai au apărut într-un videoclip postat pe canalul TikTok al poliţiei israeliene, transmite sursa menţionată. Poliţia a dispersat un miting din Haifa în sprijinul Gazei miercuri, arestând şase persoane, conform sursei citate.

"Cine doreşte să devină cetăţean israelian, este binevenit. Oricine doreşte să se identifice cu Gaza este binevenit. Îl voi pune în autobuzele care merg acolo acum.", a spus Shabtai, potrivit aljazeera.

---

Actualizare - Ministrul de Externe din Rusia: "Rusia va livra 27 de tone de ajutor umanitar în Gaza"

Rusia va livra 27 de tone de ajutor umanitar, în mare parte alimente, pentru oamenii din Fâşia Gaza, a declarat ministerul de externe din Rusia, informează aljazeera.com.

O aeronavă care transportă mărfurile se îndreaptă spre El Arish, un oraş egiptean din nordul Sinaiului, la aproximativ 50 km (31 mile) de trecerea Egipt-Gaza Rafah, transmite sursa menţionată.

Mişcarea vine după ce preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a fost de acord să redeschidă punctul de trecere al frontierei ţării sale cu Gaza şi să permită trecerea a până la 20 de camioane care transportă provizii de ajutor umanitar, potrivit sursei citate.

Discutând despre livrarea ajutoarelor pe drumul său de întoarcere în SUA din Israel, preşedintele Joe Biden a spus că drumurile din apropierea trecerii vor avea nevoie mai întâi de ore de reparaţii, dar că ajutorul ar putea începe vineri, transmite aljazeera.

---

Actualizare - DPA: Armata israeliană a atacat din nou ţinte ale Hezbollah în Liban

Armata israeliană (IDF) a anunţat joi că a atacat din nou poziţii ale mişcării proiraniene Hezbollah în Liban, fără să ofere alte detalii, potrivit dpa.

Câteva obuze israeliene au atins limita câmpurilor din apropiere de graniţă, au indicat surse de securitate libaneze.

Anterior, armata israeliană a declarat că "teroriştii" au tras cu o rachetă antitanc asupra unei zone israeliene din apropierea graniţei cu Libanul. Militarii israelieni au răspuns cu focuri de artilerie. De asemenea, a fost atacată infrastructura teroristă a Hezbollah, a precizat IDF.

De la atacurile grupării islamiste Hamas la 7 octombrie în comunităţile din sudul Israelului şi contraatacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza, incidente periodice au avut loc la graniţa între Israel şi Liban, suscitând îngrijorări cu privire la o posibilă escaladare în sectorul de nord al frontierei israeliene.

Cel puţin 13 combatanţi Hezbollah au fost ucişi în schimbul de tiruri de la graniţa israeliano-libaneză în ultimele zile, potrivit dpa.

---

Actualizare - CNN: SUA au blocat prin veto o rezoluţie ONU care cere încetarea temporară a focului în Gaza

SUA au blocat miercuri, prin apelarea la dreptul de veto, o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare temporară a focului în Gaza pentru a permite intrarea unor ajutoare umanitare în regiune, informează CNN.

Ambasadorul SUA la ONU a motivat decizia spunând că eforturile diplomatice de la faţa locului "au nevoie de mai mult timp".

"Da, rezoluţiile sunt importante. Şi da, acest consiliu trebuie să se exprime", a spus ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Reprezentantul SUA s-a arătat "dezamăgită" de textul rezoluţiei ONU care - deşi cerea inclusiv eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas şi condamna acţiunile teroriste împotriva civililor - nu făcea nicio menţiune legată de "dreptul Israelului de a se apăra".

Decizia SUA a fost criticată de preşedintele turc Recep Erdogan. "Consiliul de Securitate al ONU, care a devenit complet ineficient, a eşuat încă o dată în îndeplinirea sarcinilor sale. Ţările occidentale, care nu lasă nicio piatră neîntoarsă când vine vorba despre drepturile omului şi libertăţi, nu fac decât să pună gaz pe foc", a spus Erdogan.

Blocarea rezoluţiei ONU de către SUA a fost criticată şi de organizaţia Human Rights Watch, care a calificat decizia Statelor Unite drept "cinică".

---

Actualizare - Ward, agenţii de presă: Gaza are nevoie de ajutor umanitar "fără condiţii"

Permiterea de către Israel a intrării alimentelor, apei şi materialelor medicale în Gaza nu este suficientă pentru a ajuta palestinienii," a declarat Melanie Ward, director executiv pentru Ajutor Medical pentru Palestinieni, informează nbc news.

"Deşi este important ca ajutorul să ajungă, trebuie să fie o abordare completă fără condiţii. Avem, de asemenea, nevoie ca bombardamentele să se oprească. Avem nevoie de un armistiţiu.", a spus Ward, exprimându-şi preocupările cu privire la abordarea "pe bucăţi" a Israelului, transmite sursa menţionată.

Oamenii din Gaza au nevoie de combustibil, în plus faţă de alte forme de ajutor, pentru a putea supravieţui, a subliniat Ward, conform sursei citate. Grupurile de ajutor nu vor putea transporta suficientă apă pentru a menţine în viaţă peste 2 milioane de oameni, ceea ce înseamnă că electricitatea pentru a pompa apă curată va fi esenţială pentru supravieţuire, relatează nbc news.

"Nevoia este absolut copleşitoare, este disperată, şi deşi acesta pare a fi un început mic pentru ceea ce este necesar, este necesar acum, în următoarele câteva ore. Nu poate aştepta zile pentru că tot mai mulţi oameni nevinovaţi vor muri.", a spus Ward, conform nbc news.

Ward a adăugat că sunt necesare materiale de adăpost pentru sutele de mii de oameni deplasaţi din cauza asediului, transmite sursa citată. Proprii membri ai echipei sale au fost deplasaţi, a spus Ward, şi au fost forţaţi să încerce să fiarbă apa murdară pentru a o face potabilă, informează sursa precizată.

---

Actualizare - Netanyahu: "Israelul va permite ajutoarelor să intre în Gaza din partea egipteană"

Israelul nu va permite aprovizionarea cu ajutor umanitar în Gaza din partea israeliană a graniţei, dar nu va bloca ajutorul care vine din Egipt, a declarat biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu...Citeşte mai mult..

---

Actualizare - Agenţii de presă, Biden după întâlnirea cu Netanyahu: "Nu vă vom lăsa să fiţi singuri niciodată"

Biden şi-a exprimat solidaritatea cu Israelul şi poporul evreu din întreaga lume în declaraţii după întâlnirea sa cu Netanyahu, deplângând pierderea de vieţi omeneşti în ţară şi condamnând atacul terorist al Hamas drept "răul pur şi nealterat"...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Oficiali Gaza: Aproape 3.500 de palestinieni au fost ucişi de la începutul atacurilor

Aproape 3.500 de palestinieni au fost ucişi până acum, au transmis miercuri oficialii din Gaza. Cel puţin 3,478 de palestinieni au fost ucişi iar alţi 12.000 au fost răniţi de când au început ostilităţile cu Israelul, a anunţat ministerul sănătăţii din regiune, conform Al-Jazeera.com.

Purtătorul de cuvânt Ashraf Al-Qidra a mai spus şi că 471 de oameni au murit în ceea ce a numit "masacrul israelian" de la spitalul Al-Ahli. Ministrul de externe palestinian, Riad Malki, a declarat că bombardamentele israeliene au ucis 1.300 de copii în ultimele 11 zile.

---

Actualizare - CNN: Biden susţine versiunea Israelului cu privire la atacul de la spitalul din Gaza

Preşedintele american Joe Biden i-a spus miercuri, la Tel Aviv, premierului israelian Benjamin Netanyahu, într-o întâlnire bilaterală, că bombardarea unui spital din oraşul Gaza "pare că a fost comisă de cealaltă echipă, nu de voi...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Ministrul iranian: "Iranul cere ţărilor islamice să sancţioneze Israelul"

"Membrii Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI) ar trebui să impună un embargo petrolier şi alte sancţiuni asupra Israelului şi să expulzeze toţi ambasadorii israelieni", a declarat miercuri ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, informează reuters.

O reuniune urgentă a OCI are loc în oraşul saudit Jeddah pentru a discuta despre escaladarea conflictului israeliano-palestinian, după ce o explozie la un spital din Gaza, marţi seara, a ucis un număr mare de palestinieni, transmite sursa menţionată.

"Ministrul de externe solicită un embargo imediat şi complet asupra Israelului de către ţările islamice, inclusiv sancţiuni petroliere, pe lângă expulzarea ambasadorilor israelieni dacă s-au stabilit relaţii cu regimul sionist", a declarat ministerul iranian de externe într-un comunicat, potrivit sursei citate.

Amirabdollahian a cerut, de asemenea, formarea unei echipe de avocaţi islamici care să documenteze potenţialele crime de război comise de Israel în Gaza, informează reuters.

---

Actualizare - Agenţii de presă: "O serie de proteste izbucnesc în Orientul Mijlociu după explozia din spital"

Mânia şi nemulţumirea s-au răspândit peste noapte în Orientul Mijlociu după explozia mortală de la spitalul al-Ahli din Gaza de ieri şi după mai mult de o săptămână de asediu asupra fâşiei, informează nbc news.

Sute de civili au ieşit pe străzi în Beirut, Amman, Teheran şi Cisiordania pentru a-şi arăta sprijinul faţă de palestinienii din Gaza, potrivit sursei menţionate.

Deşi protestele s-au răspândit în ţări şi limbi diferite, mulţi dintre protestatari au purtat steaguri palestiniene şi au scandat sentimente anti-Israel, conform sursei citate.

---

Actualizare - Preşedintele Egiptului spune că Israelul poate găzdui refugiaţi palestinieni în deşertul Negev

Preşedintele Egiptului Abdel Fattah el-Sisi a sugerat că Israelul poate muta palestinienii afectaţi de războiul de la Tel Aviv în Gaza în deşertul Negev, în loc să ceară lui Cairo să-i găzduiască, informează ajlazeera.com.

"Există deşertul Negev în Israel. Palestinienii pot fi mutaţi în deşertul Negev până când [Israelul] fac ceea ce doresc să facă cu operatorii militari din Fâşia Gaza, înainte de a se întoarce [palestinienii] înapoi", a spus Sisi într-un discurs în presă alături de cancelarul german Olaf Scholz, transmite sursa citată.

Liderul egiptean a spus că Cairo se opune găzduirii oricăror palestinieni în Peninsula Sinai, potrivit sursei menţionate.

"Dacă palestinienii sunt transferaţi în Egipt, operaţiunea militară iniţiată de Israel ar putea dura ani şi ani de acum înainte. În acest caz, Egiptul va continua să suporte consecinţele, iar Sinaiul va fi o bază pentru operaţiuni împotriva Israelului, iar în acest caz, Egiptul va fi etichetat drept bază pentru terorişti", a spus el, conform aljazeera.

Sisi a spus că blocarea totală a Gazei de către Israel a fost o tactică de a forţa palestinienii să se mute în Sinai: "Actele Israelului de tăiere a energiei, a apei, a energiei electrice sunt un mijloc de a transfera forţat palestinienii în Peninsula Sinai, pe care îl respingem total", a adăugat el, relatează sursa menţionată.

---

Actualizare - John Kirby: "Biden aterizează în Israel pentru o călătorie cu mize mari"

Preşedintele Joe Biden a aterizat la Tel Aviv pentru o călătorie scurtă, dar crucială, menită să demonstreze solidaritatea SUA cu Israelul înaintea unui atac terestru aşteptat împotriva Hamas şi a îngrijorărilor cu privire la ajutorul umanitar în Gaza, informează nbc news.

Vizita lui Biden va include o întâlnire bilaterală cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, conform sursei citate.

Biden intenţionează să ţină declaraţii publice, a spus Kirby, şi se va întâlni, de asemenea, cu preşedintele israelian Isaac Herzog, precum şi cu primii respondenţi, familii care şi-au pierdut cei dragi în atac şi familii ale căror rude Hamas ar putea fi ţinute ostatice în Gaza, potrivit nbc news.

În drumul său înapoi în SUA, Biden este aşteptat să vorbească cu preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas şi cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi purtând discuţii care se vor concentra pe calea de urmat în Gaza, în timp ce liderii militari israelieni iau în considerare următorii paşi şi civilii palestinieni solicită ajutor umanitar, transmite sursa citată.

Biden a plănuit iniţial să se întâlnească cu liderii arabi la un summit găzduit de regele Iordaniei Abdullah la Amman, dar evenimentul a fost anulat în urma exploziei mortale din spitalul din Gaza, conform sursei menţionate.

---

Actualizare - Gunness, UNRWA: "Negarea responsabilităţii Israelului pentru atacul asupra spitalului nu este surprinzătoare"

Chris Gunness, fost purtător de cuvânt al agenţiei ONU din Palestina (UNRWA), spune că negarea Israelului că ar fi fost în spatele atacului asupra Spitalului Al Ahli din Gaza, care a lăsat cel puţin 500 de oameni morţi, nu este surprinzătoare, informează aljazeera.com.

"Când a fost ultima oară când o rachetă artizanală din Gaza a distrus o clădire întreagă şi a ucis 500 de oameni? Desigur, trebuie să aşteptăm rezultatul investigaţiei israeliene asupra acestui incident", a spus Gunness Al Jazeera, potrivit sursei menţionate.

Fostul oficial al ONU spune că Israelul are un istoric de răspândire a dezinformărilor chiar şi împotriva agenţiilor ONU, transmite sursa citată: "În 2014, Mark Regev [fost purtător de cuvânt al prim-ministrului Israelului] şi restul propagandiştilor israelieni nu au pierdut timpul răspândind tot felul de dezinformări despre UNRWA", a spus Gunness.

"Au difuzat un videoclip în direct la televiziunea americană spunând lumii că existau militanţi care lansau rachete din şcolile UNRWA. Acestea au fost toate investigate de ONU şi de alte agenţii şi toate s-au dovedit a fi complet neadevărate", a adăugat el", informează aljazeera.

---

Actualizare - Tedros, OMS: Situaţia din Gaza "scapă de sub control"

Situaţia din Fâşia Gaza asediată "este scăpată de sub control", a spus şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), informează aljazeera.com.

"În fiecare secundă în care aşteptăm să primim asistenţă medicală, pierdem vieţi. Timp de patru zile, proviziile OMS au rămas blocate la graniţă. Avem nevoie de acces imediat pentru a începe să livrăm provizii care salvează vieţi.", a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus la X, potrivit sursei menţionate.

Marţi seară, Tedros a condamnat atacul asupra Spitalului Arab al-Ahli şi a cerut "protecţia imediată a civililor şi asistenţa medicală şi ca ordinele de evacuare să fie anulate", transmite aljazeera.

---

Actualizare - BBC: Sute de oameni au fost ucişi într-un atac israelian asupra unui spital din Gaza

Aviaţia israeliană a bombardat un spital din Gaza. 500 de oameni au fost ucişi, relatează BBC.

Potrivit sursei citate, avioanele israeliene au lovit Spitalul Baptist din Gaza. Ministrul palestinian al Sănătăţii a declarat că cel puţin 500 de oameni" au fost ucişi în urma atacului.

---

Actualizare - BBC: Israelul a lovit cu rachete două tabere de refugiaţi palestinieni şi o şcoală din Gaza

Cel puţin şase persoane au murit după ce aviaţia israeliană a bombardat o şcoală din Gaza, anunţă ONU, conform BBC. De asemenea, ministrul palestinian de interne din Gaza a declarat că aviaţia israeliană a lovit marţi două tabere de refugiaţi "dens populate".

Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi zeci de alte rănite în urma unui bombardament aerian care a lovit un bloc de locuinţe din tabăra de refugiaţi Al-Bureij, situată în centrul Gazei, informează CNN.

De asemenea, o şcoală a fost lovită în tabăra de la Al-Maghazi. Cel puţin şase persoane au fost ucise în atacul aerian.

---

Actualizare - CNN: Cel puţin 3.000 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza

Cel puţin 3.000 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza până în prezent, a declarat ministrul palestinian al Sănătăţii din Gaza, relatează CNN.

În plus, alte 12.500 de persoane au fost rănite, a mai precizat sursa citată. Spitalele din Gaza au intrat în "colaps" din cauza penelor de curent şi a lipsei de combustibil (necesar pentru generatoarele de curent electric), a declarat oficialul palestinian. Singurul spital de oncologie din Fâşie urmează a se închide în cel mult 48 de ore.

---

Actualizare - Armata israeliană a reţinut 4.000 de muncitori palestinieni

Aproximativ 4.000 de muncitori palestinieni sunt reţinuţi de armata israeliană pentru a fi audiaţi în legătură cu un atacul grupării Hamas, relatează aa.com.tr.

"Acei muncitori au intrat în Israel în săptămâna care a precedat atacul", a anunţat Channel 12.

Potrivit sursei citate, lucrătorii sunt anchetaţi pentru orice posibilă legătură cu atacul Hamas. "În această etapă, aceşti muncitori vor fi ţinuţi în Israel şi nu vor fi returnaţi în Gaza."

Mii de palestinieni cu permis de muncă au fost autorizaţi să lucreze în Israel înainte de atacul Hamas.

Hamas a spus că atacul din 7 octombrie a fost o răzbunare pentru asaltarea Moscheei Al-Aqsa şi violenţa sporită din partea coloniştilor israelieni, conform aa.com.tr.

---

Actualizare - Un important lider Hamas, ucis într-un atac aerian al armatei israeliene

Un atac aerian israelian l-a ucis pe comandantul Hamas Ayman Nofal, în Gaza, a anunţat marţi brigada armată a Hamas, Izz el-Deen Al-Qassam...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Dr. Ahmed, OMS: Evacuările spitalului reprezintă un "certificat de deces" pentru pacienţii din Gaza

Ordinele militare israeliene de a evacua nordul Gazei sunt "echivalente cu emiterea unui certificat de deces pentru pacienţii" din spitale, a declarat Dr. Ahmed Al-Mandhari, director regional pentru Mediterana de Est din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în timpul unei conferinţe de presă de astăzi, informează nbc news.

"Riscurile sunt deosebit de grave pentru pacienţii cei mai bolnavi din unităţile de terapie intensivă şi pentru persoanele care au nevoie de intervenţii chirurgicale imediate care le pot salva viaţa", a spus Dr. Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS pentru teritoriul palestinian ocupat, în timpul informării, transmite sursa menţionată.

"Evacuarea forţată pune vieţi în pericol imediat," a spus el "şi ar echivala cu o încălcare a dreptului umanitar internaţional", potrivit sursei citate.

Ordinele de evacuare afectează mai mult de 2.000 de pacienţi din 23 de spitale din Gaza, conform OMS, transmite nbc news.

"Spitalele care rămân deschise rămân rapid fără combustibil, apă, mâncare, provizii medicale şi dezinfectanţi pentru controlul bolilor infecţioase", a spus Peeperkorn, conform sursei citate.

OMS a declarat că a trimis provizii în Gaza, dar acestea au aşteptat de partea egipteană a trecerii de frontieră Rafah timp de mai mult de 72 de ore, informează nbc news.

---

Actualizare - Oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza emit un "apel urgent de ajutor" pentru motorină ca să salveze vieţi

Oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza au emis un "apel urgent de ajutor" către toţi proprietarii de benzinării şi "oricine are orice cantitate de motorină" ca să salveze vieţile "răniţilor şi bolnavilor", informează nbc news.

Israel a tăiat toate aprovizionările cu combustibil, alături de apă, mâncare şi electricitate către Gaza ca parte a blocadei sale complete de mai bine de o săptămână, lăsând sistemul de sănătate al enclavelor la un pas de colaps, transmite sursa menţionată.

Unele organizaţii au numit situaţia o catastrofă umanitară, iar SUA şi Israel au convenit să discute despre modul de a aduce ajutor în Gaza, conform sursei citate.

---

Actualizare - Biden va vizita Israel în timp ce criza umanitară din Gaza se agravează

Preşedintele SUA, Joe Biden, va face o vizită cu miză mare în Israel miercuri pentru a arăta sprijin pentru războiul său împotriva Hamas, după ce Washingtonul a declarat că prim-ministrul Benjamin Netanyahu a fost de acord să permită ajutorului umanitar să ajungă la cei asediaţi din Gaza, informează reuters. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Autorităţile sanitare din Gaza: "1.200 de oameni, inclusiv 500 de copii prinşi sub dărâmături"

Aproximativ 1.200 de persoane, printre care aproximativ 500 de minori, se crede că sunt prinse sub dărâmături din Gaza, potrivit autorităţilor sanitare, informează aljazeera.com.

"De atâtea ori medicii spun că aud victimele ţipând, dar nu pot face nimic în privinţa asta", a declarat Mohammed Abu Selmia, directorul general al Spitalului Shifa, cel mai mare centru medical din Gaza, pentru AP, transmite sursa menţionată.

Ali Ahad, un locuitor în vârstă de 37 de ani din oraşul Gaza, a spus că atunci când raidurile aeriene israeliene au nivelat clădirea rezidenţială din apropiere, salvatorii nu au venit niciodată, informează aljazeera.

El şi prietenii lui au alergat afară în papuci, au scotocit printre dărâmături şi s-au străduit să ridice bărbaţi şi femei înveliţi în sânge din ruine cu ajutorul unor pături, transmite sursa citată. Când au văzut o ambulanţă pe stradă spre Spitalul Shifa, au urmărit-o, lovind în geamurile acesteia pentru a o face să oprească, astfel încât să poată încărca vecinii lor înăuntru, relatează aljazeera.

"Sunt oameni ca noi care folosesc mâinile şi nu avem deloc experienţă în a face astfel de lucruri. Nu există infrastructură. Nu există capacitate.", a declarat el pentru AP, potrivit aljazeera.

---

Actualizare - Petraeus, despre războiul Israel-Hamas: "Răzbunarea nu este suficientă"

Generalul pensionar David Petraeus a descris războiul dintre Israel şi Hamas ca fiind "diabolic de dificil" în această dimineaţă, la emisiunea "Morning Joe" de pe MSNBC, informează nbc news.

Petraeus, care a condus SUA în timpul războaielor din Irak şi Afganistan, a spus conform sursei menţionate că nu doar misiunea de a eradica Hamas este dificilă din punct de vedere tactic, ci ridică şi întrebarea, "Şi apoi ce?"

"Este problema că răzbunarea nu este suficientă. Este vorba şi despre care sunt celelalte componente ale unei abordări cuprinzătoare.", a spus el, potrivit nbc news.

---

Actualizare - Regele Abdullah spune că Iordania nu va primi refugiaţi palestinieni

Regele Iordaniei Abdullah spune că ţara sa nu este pregătită să primească refugiaţi palestinieni, informează aljazeera.com.

"Nu vor fi refugiaţi în Iordania şi nici refugiaţi în Egipt", a spus el, în timpul unei conferinţe de presă la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, transmite sursa menţionată.

"Aceasta este o linie roşie pentru că cred că acesta este planul unor suspecţi obişnuiţi de a încerca să creeze probleme pe teren. Situaţia umanitară din Gaza ar trebui să fie tratată în interiorul Gazei", menţionează aljazeera.

---

Actualizare - Gaza mai are doar 4 sau 5 zile de mâncare, avertizează Programul Alimentar Mondial

Pe lângă deficitul de apă, Gaza se confruntă cu epuizarea stocurilor de alimente, având provizii doar pentru câteva zile rămase în magazine, spune Programul Mondial pentru Alimentaţie, informează nbc news.

Magazinele au doar stocuri de alimente esenţiale în valoare de patru sau cinci zile, a declarat purtătorul de cuvânt Abeer Etefa, potrivit sursei citate. Există suficiente alimente în depozite pentru a rezista aproximativ două săptămâni, dar acestea sunt greu de accesat deoarece sunt situate în oraşul Gaza, unde Israelul a ordonat rezidenţilor să evacueze, transmite nbc news.

Din cinci fabrici din Gaza, doar una funcţionează din cauza problemelor de securitate şi a indisponibilităţii combustibilului şi a electricităţii, informează sursa menţionată. Etefa a spus că principala provocare este posibilitatea de a aduce alimente în magazine pe fondul bombardamentelor constante, potrivit sursei citate. S-au format cozi lungi în afara celor câteva brutării care încă mai pot funcţiona, relatează nbc news.

---

Actualizare - Albares: "Spania va spori ajutorul pentru Gaza cu 1 milion de euro"

Spania va majora ajutorul umanitar pentru Fâşia Gaza cu un pachet în valoare de 1 milion de euro (1,06 milioane de dolari) şi este pregătită să trimită mai mult, a declarat marţi ministrul de externe interimar al ţării în cadrul unei conferinţe de presă, informează reuters. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Liderul Suprem al Iranului spune că Israelul ar trebui să fie judecat

Guvernul israelian "trebuie să fie judecat" pentru crimele sale împotriva palestinienilor din Gaza, a declarat astăzi liderul suprem al Iranului, ayatollahul Seyyed Ali Khamenei, potrivit presei de stat iraniene, informează nbc news.

El a mai spus că nimic nu va opri forţele de rezistenţă "dacă aceste crime continuă", potrivit sursei menţionate.

Khamenei a făcut aceste observaţii într-o întâlnire cu un grup de elite iraniene, a declarat presa de stat, unde a acuzat şi guvernul SUA că deţine responsabilitatea pentru război, transmite nbc news.

"Ceea ce este în faţa ochilor lumii întregi este crima de genocid a regimului sionist", a remarcat el, conform sursei menţionate.

---

Actualizare - Administraţia guvernantă din Gaza: "Directorul responsabil de Rafah a fost ucis"

Generalul maior Fouad Abu Butihan, şeful punctelor de trecere a frontierei din Gaza, a fost ucis, a declarat administraţia guvernantă din Gaza, informează nbc news.

Rapoartele din presa arabă au spus că Butihan a fost ucis în atacurile israeliene la casa lui, conform sursei citate.

Israelul a declarat anterior că desfăşoară lovituri militare împotriva activiştilor militanti Hamas la Rafah, transmite nbc news.

Butihan este şeful graniţelor şi punctelor de trecere din Gaza, care include punctul de trecere Rafah. Sute de cetăţeni străini aşteaptă de zile întregi să iasă de pe bandă prin Rafah, dar poarta rămâne închisă, conform sursei menţionate.

---

Actualizare - Conricus: "100.000 de palestinieni rămân în oraşul Gaza"

Se estimează că 100.000 de palestinieni se află încă în oraşul Gaza, în timp ce Forţele de Apărare Israelului se pregătesc pentru "operaţiunile militare îmbunătăţite", a declarat locotenent-colonelul Jonathan Conricus într-o şedinţă de informare în această dimineaţă, informează nbc news.

Până în prezent, aproximativ 600.000 de oameni au fugit în sud, de când Israelul a avertizat civilii să plece, potrivit lui Conricus, care a acuzat Hamas pentru reticenţa unora de a părăsi partea de nord a benzii, transmite sursa menţionată.

---

Actualizare - Dr. Mohamed Ziara: Spitalul Al-Shifa din Gaza City este "aglomerat peste măsură"

Unul dintre cele mai importante spitale din Fâşia Gaza, spitalul Al-Shifa, a devenit acum un adăpost pentru mulţi care caută refugiu după ce casele lor au fost rase de bombardamentele israeliene, informează nbc news.

"Este atât de aglomerat - peste orice imaginaţie. Nu ne putem mişca din cauza oamenilor care blochează peste tot. Fiecare coridor sau departament este blocat. Nu au mâncare, nu au apă şi încearcă doar să supravieţuiască. Echipa este atât de epuizată, avem doar trei medici în loc de nouă. De fapt, unul dintre ei a fost ucis acum două zile în timp ce se întorcea acasă după o zi întreagă de muncă. Şi a fost bombardat împreună cu întreaga sa familie în clădire", a spus chirurgul plastician Dr. Mohamed Ziara într-o serie de mesaje video trimise NBC News, potrivit sursei menţionate.

---

Actualizare - Palestinienii raportează bombardamente intense în zonele în care Israelul a ordonat civililor să caute refugiu

Palestinienii din Gaza au raportat bombardamente intense în apropiere de oraşele sudice Khan Younis şi Rafah, unde Israelul a ordonat civililor să caute refugiu, marţi dimineaţa, transmite nbc news.

Bombele israeliene au lovit zonele vest şi sud-est ale Khan Younis şi vestul Rafah, conform rapoartelor locale, informează sursa citată.

Mii de oameni care încearcă să scape din Gaza s-au adunat în Rafah, care este singura trecere de frontieră a teritoriului către Egipt, în timp ce mediatorii internaţionali fac presiuni pentru un acord care să permită intrarea ajutoarelor şi ieşirea refugiaţilor cu paşapoarte străine, potrivit sursei menţionate.

---

Actualizare - Roberta Metsola, preşedintele PE: "Hamas nu reprezintă interesele legitime ale palestinienilor"

Realitatea din Israel e terifiantă, cu mulţi civili care au fost afectaţi de atacul Hamas, cu victime care au fost înjunghiate pe stradă, a declarat astăzi, Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European la deschiderea şedinţei de plen.

Roberta Metsola a spus: "Hamas e un grup terorist care nu reprezintă interesele legitime ale palestinienilor şi activitatea acestei organizaţii trebuie oprită. În cadrul vizitei efectuate la finalul săptămânii trecute în Israel, am exprimat solidaritatea cu poporul israelian, m-am întâlnit cu supravieţuitorii şi am discutat despre cum răspunde Israelul acestui atac, dar şi despre ajutoarele umanitare pentru civilii din Gaza. Vizita a fost dificilă, grea, am văzut ororile din kibutzuri şi de la locul în care a avut loc festivalul de muzică unde au fost ucişi mai mulţi tineri şi alţii au fost luaţi ostatici. Suntem pentru o pace sustenabila între cele două naţiuni. Suntem focusaţi pe eliberarea ostaticilor, pentru acordarea sprijinului umanitar pentru civilii din Gaza şi pentru menţinerea coridoarelor de securitate pentru populaţia din zonă. Mâine va avea loc o şedinţă extraordinară a Consiliului European. Noi, în Parlamentul European vom face tot ce putem pentru normalizarea situaţiei din zona respectivă".

Joi, Parlamentul European va vota o rezoluţie privind evenimentele recente din Israel, rezoluţie pentru care există amendamente din partea a cinci grupuri politice. In timp ce majoritatea grupurilor politice din PE doresc sa fie menţionate în rezoluţie atrocităţile comise de Hamas şi să condamne activitatea acestei organizaţii teroriste, extrema stângă doreşte că în rezoluţie să fie trecute şi crimele contra civililor comise de armata israeliană în Gaza.

(G.M.)

---

Actualizare - Netanyahu anunţă în Knesset o anchetă pentru eşecul spionajului israelian

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni în Knesset că naţiunea israeliană este unită în obiectivul său de a obţine victoria împotriva Hamas, recunoscând în acelaşi timp că au fost eşecuri în domeniul informaţiilor şi al securităţii care au permis mişcării palestiniene să organizeze un atac atât de devastator la 7 octombrie. El a anunţat o anchetă în acest sens, relatează The Guardian.

---

Actualizare - Matthew Miller: "Blinken discută despre diplomaţie cu ministrul turc de externe"

Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit astăzi la telefon cu ministrul de externe al Turciei, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller, informează reuters.

Blinken şi omologul său turc, Hakan Fidan, au discutat despre "eforturile diplomatice pentru a preveni extinderea conflictului şi pentru a minimiza costurile umanitare ale războiului", a spus Miller, conform sursei citate.

Se spune că Blinken "a reiterat necesitatea ca Hamas să oprească toate atacurile violente şi să elibereze imediat ostaticii", potrivit reuters.

---

Actualizare - Israelul a anunţat că nu îl primeşte pe Zelenski în vizită

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensi, care a vizitat ţări europene săptămâna trecută, a vrut să facă o vizită de solidaritate în Israel alături de secretarul de stat al SUA Antony Blinken, dar a fost refuzat de Israel. Răspunsul primit a fost că "nu este momentul potrivit", dar s-ar putea să o viziteze mai târziu. Zelenski doreşte să-şi exprime sprijinul pentru Israel, dar din cauza propriilor constrângeri - deoarece Ucraina este atacată de Rusia de aproape doi ani - nu poate ajunge în Israel într-o "călătorie independentă", notează Ynetnews.com.

---

Actualizare - MAP: Lipsă "catastrofală" de materiale medicale în Gaza

Grupul Medical Aid for Palestinians (MAP) din Marea Britanie spune că spitalele din Gaza se confruntă cu o lipsă "catastrofală" de materiale medicale, pe fondul "blocadei totale" a Israelului, potrivit aljazeera.com.

"Provizii de urgenţă, de traumatologie şi chirurgicale se epuizează rapid în spitale şi depozitele partenerilor din domeniul sănătăţii, iar intrarea de ajutoare umanitare rămâne încă imposibilă. Există o lipsă de sânge. Medicina este insuficientă."" a declarat Aseel Baidoun, Managerul de Advocacy şi Campanii al MAP în Cisiordania, pentru Al Jazeera, conform sursei citate.

Baidoun a adăugat că există şi o lipsă de lucrători din domeniul sănătăţii, dintre care câţiva au fost ucişi, informează aljazeera.

"Ceilalţi sunt epuizaţi, nu pot face faţă miilor de răni pe care le văd în fiecare zi. Atacurile aeriene israeliene au afectat 24 de unităţi de sănătate, inclusiv 16 spitale şi alte şase unităţi de sănătate", adaugă el, potrivit sursei menţionate.

---

Actualizare - Hamas spune că apa din Gaza este încă întreruptă

Hamas a declarat luni că Israelul nu a reluat aprovizionarea cu apă pentru Fâşia Gaza, deşi s-a angajat să facă acest lucru, în timp ce un oficial israelian a răspuns că se furnizează apă într-o zonă din sudul ţării, informează reuters. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă se deplasează marţi în Orientul Mijlociu

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă, Martin Griffiths, a anunţat luni că se va deplasa a doua zi în Orientul Mijlociu pentru a ''ajuta la negocierile'' privind furnizarea ajutorului pentru populaţia din Fâşia Gaza, conform Reuters.

---

Actualizare - Israelul susţine că Hamas a capturat 199 de ostatici

Armata israeliană a transmis luni că 199 de persoane au fost capturate de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în timpul atacului sângeros de la 7 octombrie, arată un bilanţ actualizat...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Olaf Scholz va efectua marţi o vizită în Israel

Cancelarul german Olaf Scholz se va deplasa marţi în Israel, a anunţat luni postul de televiziune ntv. Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin nu a oferit deocamdată niciun comentariu cu privire la această vizită...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Hamas avertizează asupra "dezastrului de mediu", în timp ce spune că 1.000 de cadavre rămân sub dărâmături în Gaza

Hamas a avertizat luni că peste 1.000 de cadavre rămân sub dărâmături în Gaza, ceea ce ar putea precipita "un dezastru ecologic" şi "răspândirea epidemilor" în enclavă, informează nbc news.

Gaza a fost bombardată de atacurile aeriene israeliene de la incursiunea violentă fără precedent a Hamas în Israel din 7 octombrie, iar sistemul său de sănătate este deja în pragul colapsului, transmite sursa menţionată.

Spitalele sale s-au luptat să găzduiască miile de răniţi, iar Naţiunile Unite au declarat mai devreme că autorităţile din domeniul sănătăţii au rămas fără pungi pentru cadavre pentru morţi, potrivit nbc news.

---

Actualizare - Americanii aşteaptă să se îmbarce pe vasul de croazieră din portul israelian

Aici, în acest port israelian, HAIFA, americanii care vor să iasă din ţară se vor îmbarca pe o navă de croazieră care îi va duce în Cipru, unde pot lua apoi zboruri comerciale acasă, informează nbc news.

Nu este clar dacă toţi cei care sunt aici vor putea obţine un loc pe acea navă, dar mulţi aici spun că au avut zbor după zbor care a fost anulat, potrivit sursei citate. Dar cu un război care se desfăşoară, ei nu se simt în siguranţă aici şi s-ar simţi mult mai în siguranţă odată ce se vor întoarce pe pământul SUA, transmite nbc news.

---

Actualizare - Planurile de încetare a focului stagnează pe măsură ce Israelul intensifică atacurile asupra Gaza

Speranţele pentru o încetare scurtă a focului în sudul Gazei, care să permită deţinătorilor străini de paşapoarte să părăsească enclava palestiniană asediată şi ajutoarele care urmează să fie aduse au fost spulberate luni, bombardamentele israeliene intensificându-se înaintea aşteptărilor, printr-o invazie la sol, informează reuters. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Biden spune că ocuparea Gazei ar fi o "mare greşeală"

Întrucât o operaţiune la sol în Gaza părea a fi iminentă, preşedintele Joe Biden a avertizat Israelul împotriva ocupării enclavei, dar a spus că Hamas trebuie eliminat în totalitate, informează nbc news.

"Cred că ar fi o mare greşeală", a spus Biden, vorbind la "60 Minutes" de la CBS News, când a fost întrebat dacă Washingtonul ar sprijini ocupaţia israeliană a Gazei, potrivit sursei citate. "Elementele extreme ale Hamas nu reprezintă tot poporul palestinian. Şi cred că... Ar fi o greşeală ... ca Israel să ocupe... Gaza din nou",a adăugat Biden, potrivit nbc news.

Biden a subliniat, de asemenea, că, deşi consideră că Hamas ar trebui eliminat complet, trebuie să existe o cale către un stat palestinian, transmite sursa menţionată.

---

Actualizare - UNRWA şi Ministerul Sănătăţii: "Gaza rămâne fără saci pentru cadavre, în timp ce numărul morţilor ajunge la 2.750"

Numărul morţilor în Gaza a ajuns la 2.750, a declarat luni Ministerul Sănătăţii, în timp ce Naţiunile Unite a declarat că enclava, care a fost bombardată şi blocată de Israel de peste o săptămână, rămâne fără saci pentru cadavre, informează nbc news.

"Numărul morţilor este în creştere", a declarat Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi din Palestina din Orientul Apropiat într-un raport duminică seara, conform sursei. "Nu există destui saci de cadavre pentru morţii din Gaza", transmite sursa menţionată.

Autorităţile sanitare din Gaza au mai spus că aproape 10.000 de persoane au fost rănite, deoarece organizaţiile umanitare au tras un semnal de alarmă că sistemul de sănătate al enclavei este în pragul colapsului, informează nbc news.

---

Actualizare - Izzat Al-Rishq: "Hamas neagă armistiţiul pentru trecerea Rafah"

Aripa politică a Hamas a negat că există vreun fel de acord de armistiţiu care să permită ca punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul să se deschidă astăzi pentru a permite cetăţenilor străini să părăsească Gaza, transmite nbc news.

Izzat Al-Rishq, un membru al Biroului Politic al Hamas, a declarat într-o declaraţie că "Nu există adevăr" în ceea ce a numit rapoartele din presa occidentală şi israeliană că s-a convenit un armistiţiu. Luni mai devreme, armata israeliană a negat de asemenea că era în vigoare o încetare a focului, potrivit sursei menţionate.

---

Actualizare - Ministerul Apărării din Israel: "Israelul va evacua rezidenţii de lângă graniţa cu Liban"

Israelienii care locuiesc în apropierea graniţei de nord cu Libanul sunt evacuaţi din zonă, unde Israelul a făcut schimburi cu gruparea militantă libaneză Hezbollah, a anunţat Ministerul Apărării al Israelului, informează nbc news.

Locuitorii din nordul Israelului care locuiesc la o rază de 2 kilometri (1,2 mile) de graniţă vor fi duşi în pensiuni finanţate de stat, conform unui plan anunţat de Autoritatea Naţională de Management al Urgenţelor a ministerului, transmite sursa menţionată.

Evacuarea, aprobată de ministrul Apărării Yoav Gallant, va fi gestionată de şefii celor 28 de municipalităţi afectate, a precizat ministerul într-un comunicat, potrivit nbc news.

---

Actualizare - Senatorul Lindsey Graham: "Iran, dacă escaladezi acest război, venim după tine"

Senatorul Lindsey Graham, RS.C., a avertizat Iranul împotriva escaladării războiului Israel-Hamas în curs, care a ucis mii de israelieni şi palestinieni, informează nbc news. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Dr. Yasser Ali din Gaza: "Cadavrele sunt depozitate în camioane cu îngheţată, pe măsură ce numărul morţilor creşte"

Oficialii din domeniul sănătăţii din Fâşia Gaza, condusă de Hamas, au recurs la depozitarea cadavrelor palestinienilor ucişi de atacurile aeriene israeliene în camioane congelatoare pentru îngheţată, deoarece mutarea lor la spitale este prea riscantă, iar cimitirele sunt lipsite de spaţiu, informează reuters. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Premierul israelian: "1.400 de morţi şi 3.500 de răniţi în Israel"

Peste 1.400 de oameni au fost ucişi în Israel şi 3.500 au fost răniţi, potrivit biroului de presă al premierului israelian, informează nbc news.

Biroul a mai spus că cel puţin 120 de persoane au fost răpite până duminică, conform sursei menţionate.

---

Actualizare - Ministrul israelian: "Alimentarea cu apă în anumite părţi ale sudului Fâşiei Gaza a fost reluată în urma unui acord cu Biden"

Duminică, Ministrul Energiei din Israel a declarat că s-a ajuns la o decizie de a reînnoi alimentarea cu apă în anumite părţi ale sudului Fâşiei Gaza, decizie convenită între Prim-Ministrul Benjamin Netanyahu şi Preşedintele SUA, Joe Biden, informează reuters.

Ministrul Energiei, Israel Katz, a spus că decizia de a reînnoi parţial alimentarea cu apă se încadrează în politica israeliană, care este de a intensifica blocada asupra teritoriului condus de Hamas, transmite sursa menţionată.

---

Actualizare - Sullivan: "Biden speră să promoveze un pachet de ajutor pentru Israel şi Ucraina de peste 2 miliarde de dolari"

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat duminică că administraţia Biden speră să promoveze prin Congres un nou pachet de arme pentru Israel şi Ucraina, care va fi semnificativ mai mare de 2 miliarde de dolari. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Ministerul Palestinian al Sănătăţii: "Cel puţin 2.450 de persoane au murit şi 9.200 au fost rănite în Gaza"

Până duminică seara, cel puţin 2.450 de persoane au murit în Gaza şi 9.200 au fost rănite, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătăţii din Gaza, informează nbc news.

---

Actualizare - Directorul OMS numeşte evacuările din Gaza "o condamnare la moarte"

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit ordinul de evacuare al Israelului din nordul Gazei "o condamnare la moarte" pentru cei bolnavi sau răniţi duminică, informează nbc news. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Hossein Amir-Abdollahian: Iranul "nu poate rămâne spectator" dacă războiul continuă

Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a avertizat astăzi că ţara sa "nu poate rămâne un spectator al acestei situaţii" dacă războiul continuă, informează nbc news.

"Dacă oprirea agresiunii împotriva Gazei nu reuşeşte, extinderea fronturilor de război nu este exclusă şi posibilitatea acesteia creşte la fiecare oră", a spus el într-un interviu acordat Al Jazeera, transmite sursa menţionată.

"Agresiunea continuă şi absenţa unei soluţii politice adaugă combustibil focului şi lucrurile pot scăpa de sub control", a adăugat Amir-Abdollahian, conform nbc news.

---

Actualizare - Daniel Hagari: Israelul va opera "oriunde în Orientul Mijlociu"

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt principal al armatei Israelului, spune că armata va opera "oriunde în Orientul Mijlociu", informează aljazeera.com.

"Ne uităm mereu în jurul nostru, în tot Orientul Mijlociu", a spus Hagari, citată de presa israeliană, potrivit sursei menţionate.

"[Armata] va opera oriunde în Orientul Mijlociu pentru a îndeplini obiectivele de securitate ale Israelului. Suntem foarte pregătiţi în toate arenele", a adăugat el, transmite aljazeera.

---

Actualizare - Netanyahu promite că va "demola Hamas"

Premierul Benjamin Netanyahu a convocat duminică pentru prima dată cabinetul de urgenţă extins al Israelului, spunând că unitatea naţională expusă a transmis un mesaj în ţară şi în străinătate, în timp ce ţara se pregăteşte să "demoleze Hamas" în Gaza. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Ursula von der Leyen: "CE creşte finanţarea umanitară pentru Gaza"

Comisia Europeană va "creşte imediat" finanţarea ajutorului umanitar pentru Gaza cu 50 de milioane de euro (52,6 milioane de dolari), a declarat sâmbătă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declaraţie, informează nbc news.

"Aceasta va aduce totalul la peste 75 de milioane de euro", a spus ea după o convorbire cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, transmite sursa citată. Ea a adăugat că, deşi "Comisia susţine dreptul Israelului de a se apăra împotriva teroriştilor Hamas", organismul "lucrează intens" pentru a susţine "civili nevinovaţi" în fâşia Gaza, menţionează sursa precizată.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a intrat în conflict cu organismele guvernamentale internaţionale, cum ar fi ONU, după ce comisarul Oliver Varhelyi a anunţat unilateral că instituţia taie tot ajutorul umanitar pentru fâşia Gaza, forţând o declaraţie din partea uniunii că ajutorul nu se reduce, dar că fondurile trimise Autorităţii Palestiniene sunt supuse revizuirii, potrivit nbc news.

---

Actualizare - Wang Yi: China cere Israelului să "oprească pedeapsa colectivă a Gazei"

Ministrul de externe al Chinei a cerut Israelului să "oprească pedeapsa colectivă a Gazei" şi a cerut tuturor părţilor "să se întoarcă la masa negocierilor cât mai curând posibil", informează nbc news.

Wang Yi a declarat, potrivit sursei citate: "China comunică intens cu toate părţile pentru a promova încetarea focului şi încheierea războiului", potrivit unei citiri a unui apel pe care l-a făcut cu ministrul de externe al Arabiei Saudite, prinţul Faisal bin Farhan, furnizat cu întârziere de ministerul de externe al ţării sale, vineri.

"Acţiunile Israelului au depăşit sfera autoapărării şi ar trebui să asculte cu seriozitate apelurile comunităţii internaţionale şi ale Secretarului General al Naţiunilor Unite de a opri pedeapsa colectivă a poporului din Gaza. Prioritatea principală este de a depune toate eforturile pentru a asigura siguranţa civililor, deschiderea canalelor de ajutor umanitar cât mai curând posibil şi protejarea nevoilor de bază ale populaţiei din Gaza", a adăugat acesta, potrivit nbc news.

---

Actualizare - Papa Francisc cere coridoare umanitare pentru a-i ajuta pe cei asediaţi în Gaza

Papa Francisc a cerut duminică coridoare umanitare pentru a-i ajuta pe cei asediaţi din Gaza şi şi-a reînnoit apelul pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de gruparea islamistă militantă Hamas, informează reuters.

"Cer cu tărie ca copiii, bolnavii, bătrânii, femeile şi toţi civilii să nu devină victime ale conflictului. Dreptul umanitar trebuie respectat, mai ales în Gaza", a spus Papa în discursul său săptămânal adresat mulţimilor din Piaţa Sf. Petru, transmite sursa menţionată.

---

Actualizare - MAE din Germania avertizează împotriva călătoriilor în Israel, teritoriile palestiniene şi Liban

Ministerul de Externe al Germaniei a avertizat duminică cetăţenii să nu călătorească în Israel, teritoriile palestiniene şi Liban, invocând riscul unui atac şi posibila escaladare în continuare a conflictului Israel-Hamas, informează reuters.

"Israelul rămâne ţinta declarată a grupărilor teroriste islamiste", a declarat Ministerul de Externe pe site-ul său, transmite sursa menţionată.

---

Actualizare - Think tank-ul Al Shabaka: "Blinken facilitează curăţarea etnică a Gazei"

Yara Hawari, un analist de politici senior la think tank-ul Al Shabaka a declarat pentru Al Jazeera că Sectarul de Stat al SUA Antony Blinken facilitează curăţarea etnică a Gazei, informează aljazeera.com.

"Blinken va încerca să sublinieze crearea de coridoare umanitare ca parte a întâlnirilor sale cu politicienii din Orientul Mijlociu şi din alte părţi... Ei [SUA] îl descriu ca pe o trecere sigură pentru palestinieni pentru a ieşi din Gaza. Dar teama este că acesta nu este deloc un coridor umanitar, ci mai degrabă marşul permanent al exilului", a spus Hawari, potrivit sursei citate.

"Guvernul israelian nu respectă nicio convenţie internaţională privind dreptul la întoarcere al refugiaţilor. Deci nu există nicio aşteptare, că odată ce bombardamentul s-a oprit, palestinienii se vor putea întoarce la casele lor", a adăugat Hawari, relatează aljazeera.

---

Actualizare - Israelienii se pregătesc pentru un atac terestru asupra Fâşiei Gaza

Trupele israeliene s-au pregătit duminică pentru un asalt terestru asupra Fâşiei Gaza, controlată de Hamas, în timp ce ţara a răspuns pentru un atac fără precedent asupra teritoriului său, iar Iranul a avertizat cu privire la "consecinţe de amploare" dacă Bombardamentul Israelului nu a fost oprit, informează reuters.

Israelul a promis că va anihila gruparea militantă Hamas ca răzbunare pentru atacul luptătorilor săi în oraşele israeliene în urmă cu opt zile, în care militanţii săi au împuşcat bărbaţi, femei şi copii şi au capturat ostatici în cel mai grav atac asupra civililor din istoria ţării, transmite sursa citată.

Israelul a răspuns supunând Gaza celui mai intens bombardament pe care l-a văzut vreodată, punând sub asediu total mica enclavă, unde locuiesc 2,3 milioane de palestinieni, şi distrugând o mare parte din infrastructura sa, menţionează sursa precizată.

---

Actualizare - Joshua Zarka, MAI: "Iranul încearcă să deschidă un al doilea front de război"

Duminică, un oficial israelian de rang înalt a acuzat Iranul că încearcă să deschidă un al doilea front de război prin desfăşurarea de arme în sau prin Siria, în timp ce Israelul intensifică o contraofensivă în Gaza, la sud, informează reuters.

Răspunzând la o postare pe platforma de socializare X care presupunea un astfel de scenariu, Joshua Zarka, şeful afacerilor strategice din Ministerul Afacerilor Externe al Israelului, a spus: "Ei (iranienii) o fac", transmite sursa menţionată.

Postarea originală mai spunea că "israelienii sunt hotărâţi să prevină" astfel de evoluţii, iar la aceasta, Zarka a răspuns: "Suntem", menţionează reuters.

---

Actualizare - Ministerul Sănătăţii din Gaza: "Numărul morţilor din Gaza urcă la 2.329"

Raidurile aeriene israeliene au ucis cel puţin 2.329 de palestinieni în Gaza şi au rănit alţi 9.714, potrivit ministerului sănătăţii din teritoriu, informează aljazeera.com.

---

Actualizare - Fără ajutor la orizont, doctorii din Gaza avertizează asupra unei catastrofe umanitare

Medicii de la Spitalul Shifa, cel mai mare complex medical din Gaza City, avertizează asupra unei iminente epidemii datorate supraaglomerării, informează aljazeera.com. Citeste mai mult...

---

Actualizare - "Am trecut prin iad venind pe aici", afirmă un cetăţean american la trecerea Rafah

Al Jazeera a vorbit cu un cetăţean american care se afla într-un grup de cetăţeni cu doi cetăţeni din Rafah din Gaza, care încercau să treacă în Egipt, informează aljazeera.com. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Armata israeliană afirmă că pregăteşte operaţiunea prin "aer, mare şi uscat"

Armata israeliană a spus că se "pregăteşte să extindă atacul" în Gaza, sugerând o incursiune terestră mult aşteptată a enclavei, informează aljazeera.com.

Într-o declaraţie, armata a spus că plănuieşte o gamă largă de operaţiuni ofensive, inclusiv "atac coordonat din aer, mare şi uscat", transmite sursa menţionată.

---

Actualizare - Turcia respinge exilul palestinienilor, este alături de Egipt

Turcia stă alături de Egipt în respingerea exilului palestinienilor din Fâşia Gaza în faţa războiului Israelului cu grupul militant Hamas, a declarat sâmbătă la Cairo Ministrul de Externe turc Hakan Fidan, alături de omologul său egiptean, informează reuters. Citeste mai mult...

---

Actualizare - MAE: Alţi 58 de cetăţeni români au revenit în ţară din Statul Israel

În continuarea informaţiilor transmise în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, în cursul zilei de 14 octombrie 2023, alţi 58 de cetăţeni români au revenit în siguranţă în România, prin intermediul unei curse aeriene operate de o companie privată, informează mae.ro. Citeste mai mult...

---

Actualizare - SUA îşi încurajează cetăţenii din Gaza să se apropie de punctul de trecere Rafah din Egipt

Guvernul SUA îşi încurajează cetăţenii din Gaza să se deplaseze spre sud, spre punctul de trecere Rafah cu Egiptul, pentru a fi pregătiţi pentru posibila redeschidere pe fondul crizei umanitare din enclava de coastă, după ce un atac al Hamas în Israel a atras armata israeliană. răzbunare, a declarat sâmbătă Departamentul de Stat, informează reuters.

"Am informat cetăţenii americani din Gaza cu care suntem în contact că, dacă consideră că este sigur, ar putea dori să se apropie de punctul de trecere a frontierei Rafah. Poate fi prea puţină notificare dacă trecerea se deschide şi se poate deschide doar pentru o perioadă limitată", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, transmite sursa menţionată.

---

Actualizare - Ministerul de Interne din Gaza: 27 de palestinieni ucişi în Jabalia

Cel puţin 27 de palestinieni au fost ucişi în urma raidurilor aeriene israeliene asupra Jabalia, la nord de Fâşia Gaza, potrivit biroului de presă al ministerului de interne, informează aljazeera.com.

---

Actualizare - Situaţia umanitară pentru oamenii din Gaza se precipită

ituaţia umanitară din Gaza continuă să se deterioreze, a trecut de la dezastruoasă la îngrozitoare, astfel că o mulţime de oameni din nord şi-au părăsit casele după ce au primit notificări de la forţele israeliene, informează aljazeera.com.

Vorbim despre zeci de mii de palestinieni care nu au acum adăpost, aceştia caută locuri în care să locuiască sau merg la şcolile ONU care sunt deja pline. Există o lipsă de hrană, apă şi nevoi de bază, transmite sursa menţionată.

Trei spitale din partea de nord a Fâşiei Gaza au primit ordin de evacuare dar motivul este încă neclar, informează aljazeera.com.

---

Actualizare - Semiluna Roşie Palestiniană a primit termen până la ora 13:00 GMT ca să evacueze spitalul Al-Quds din Gaza

Societatea Semiluna Roşie Palestiniană a primit sâmbătă un ordin de la forţele israeliene cu un nou termen limită de evacuare a Spitalului Al-Quds din Gaza City până la ora 13:00 GMT (16:00 ora locală), conform unei declaraţii, informează reuters.

Un termen limită iniţial a fost dat pentru 03:00 GMT (06:00 ora locală), dar ulterior a fost prelungit, transmite sursa citată.

Cu toate acestea, asociaţia a spus că nu poate evacua spitalul şi este obligată, în baza unui mandat umanitar, să continue să ofere servicii bolnavilor şi răniţilor, se mai arată în comunicat, menţionează reuters.

---

Actualizare - Iordania spune că deplasarea palestinienilor împinge regiunea în "abisul" unui conflict mai larg

Iordania a declarat sâmbătă că orice mişcare a Israelului de a impune o nouă deplasare a palestinienilor ar împinge regiunea spre "abisul" unui conflict regional mai larg, informează reuters. Citeste mai mult...

---

Actualizare - S-a ajuns la un acord ca străinii să iasă din Gaza prin Rafah

Primim rapoarte că s-a ajuns la un acord ca străinii să iasă din Fâşia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah mai târziu în cursul zilei", informează aljazeera.com.

Un înalt oficial egiptean a declarat agenţiei de presă Associated Press că Israelul a fost de acord să se abţină de la lovirea zonelor prin care străinii vor trece la ieşirea din enclava asediată, transmite sursa menţionată.

Un al doilea oficial de pe partea egipteană a punctului de trecere Rafah a declarat că au primit "instrucţiuni" să-l redeschidă sâmbătă după-amiază pentru străinii care vin din Gaza, potrivit sursei menţionate.

Separat, un oficial american a spus că Statele Unite nu au încă confirmarea că acordul este pus în aplicare, "dar intenţia a fost ca acesta să fie deschis", relatează aljazeera.com.

---

Actualizare - Comandantul Hamas care a condus atacurile din 7 octombrie a fost "eliminat"

Armata israeliană spune că comandantul Hamas Ali Qadi, pe care l-a descris ca fiind liderul atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului, a fost "eliminat", informează aljazeera.com.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Hamas, transmite sursa citată.

Armata israeliană a declarat că o aeronavă, sub îndrumarea serviciilor de informaţii a agenţiei de securitate a ţării Shin Bet, a ucis pe Qadi sâmbătă, transmite aljazeera.com.

---

Actualizare - "O chestiune de viaţă şi de moarte", când apa se epuizează în Gaza

Peste două milioane de oameni sunt în pericol în Gaza, deoarece apa se epuizează, a avertizat agenţia ONU pentru refugiaţii din Palestina (UNRWA), informează aljazeera.com. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Ministerul Sănătăţii din Gaza: Raidurile aeriene israeliene ucid 2.215 palestinieni

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a actualizat numărul morţilor în bombardamentul Israelului, informează aljazeera.com.

Cel puţin 2.215 palestinieni, inclusiv 724 de copii, au fost ucişi şi alţi 8.714 au fost răniţi, transmite sursa citată.

---

Actualizare - Israel avertizează cu represalii dacă infiltrările din Liban continuă

Purtătorul de cuvânt militar israelian, Daniel Hagari, a avertizat că oricine se apropie de gardul de securitate şi se infiltrează pe partea israeliană a Libanului "va fi ucis", informează aljazeera.com.

A spus că tot ceea ce se întâmplă în apropierea graniţei Israelului cu Libanul are loc din interiorul Libanului, potrivit sursei menţionate.

"Este responsabilitatea statului libanez şi va plăti preţul ... Suntem pregătiţi pentru confruntare pe toate fronturile," a spus el într-o informare zilnică, relatează aljazeera.com.

---

Actualizare - Armata israeliană: "Orice trecere din Gaza în Egipt va fi coordonată cu Israel"

Purtătorul de cuvânt al armatei Israelului a declarat că orice utilizare a punctului de trecere a frontierei Rafah, care leagă Fâşia Gaza asediată de Egipt, va fi în coordonare cu Israelul, informează aljazeera.com. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Iranul spune că Israelul este responsabil pentru crime de război

Ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că lumea "poartă responsabilitatea pentru crimele de război" comise de Israel, informează aljazeera.com. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Ministerul Sănătăţii din Gaza: "Raidurile aeriene israeliene asupra Gaza au ucis 324 în ultimele 24 de ore"

Ministerul Sănătăţii din Gaza spune acum că 324 de palestinieni au fost ucişi şi alţi 1.000 au fost răniţi în raidurile aeriene israeliene în Gaza în ultimele 24 de ore, informează aljazeera.com.

Acesta a adăugat că 66% dintre victime sunt copii şi femei, transmite sursa menţionată.

---

Actualizare - Israelul se pregăteşte pentru un război urban sângeros

Israelul se pregăteşte pentru un atac la sol care ar putea avea ca rezultat un număr mare de victime, al cărui succes nu ar trebui luat de la sine înţeles, potrivit analistului internaţional de securitate Yusuf Alabarda, informează aljazeera.com.Citeste mai mult...

---

Actualizare - Personalul spitalului din nordul Gazei refuză ordinul israelian de evacuare

Invocând pacienţii în stare gravă şi nevoia de asistenţă medicală continuă, echipele medicale dintr-un spital din nordul Fâşiei Gaza refuză ordinul armatei israeliene de evacuare, potrivit şefului de medicină al spitalului, transmite aljazeera.com. Citeste mai mult...

---

Actualizare - ONU: Peste 1.300 de clădiri distruse în Gaza

Peste 1.300 de clădiri din Fâşia Gaza au fost distruse în bombardamentul israelian, conform aljazeera.com.

Agenţia umanitară a ONU, OCHA, a spus că "5.540 de unităţi de locuit" din aceste clădiri au fost distruse şi aproape 3.750 de locuinţe au fost atât de grav avariate încât au devenit nelocuibile, transmite sursa menţionată.

---

Actualizare - Israelul le spune locuitorilor din Gaza să folosească două rute pentru a evacua sudul

Armata israeliană spune că va permite mişcarea în siguranţă a palestinienilor din Gaza, de la Beit Hanoon, în nord, la Khan Younis, în sud, între orele 10:00 şi 16:00, informează aljazeera.com.

Purtătorul de cuvânt Avichay Adraee a spus că locuitorii pot călători pe două străzi desemnate: Al-Bahr şi Salah al-Din, "fără nici un rău", transmite sursa menţionată.

"Dacă îţi pasă de tine şi de cei dragi, mergi spre sud conform instrucţiunilor", a scris el în arabă pe X, transmite aljazeera.com.

---

Actualizare - Armata israeliană a declarat că a observat o "mişcare semnificativă" a civililor palestinieni

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a observat o "mişcare semnificativă" spre sud a civililor palestinieni, la o zi după ce a ordonat rezidenţilor din Gaza City să fugă, în timp ce prim-ministrul Israelului a promis noi represalii pentru asaltul Hamas din săptămâna trecută, informează reuters. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Palestinienii solicită oprirea ofensivei israeliene, la ONU

Trimisul palestinian la Naţiunile Unite a făcut apel vineri la Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, să intervină mai activ pentru a opri un "delict împotriva umanităţii" comis de Israel, care a avertizat aproape jumătate din populaţia Fâşiei Gaza să se relocheze în contextul unui posibil asalt, informează reuters. Citeste mai mult...

---

Peste 1 milion de palestinieni din nordul Gazei s-au confruntat sâmbătă cu termenul limită israelian pentru a fugi din sud, iar premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul abia a început să riposteze pentru atacul Hamas de săptămâna trecută în sudul Israelului, informează reuters.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că sunt în curs de desfăşurare consultări cu guvernele regionale cu privire la criza umanitară din Gaza, deoarece palestinienii prinşi în capcană se confruntau cu o lipsă de energie, hrană şi apă pe fondul bombardamentelor israeliene, transmite sursa menţionată.

Situaţia din Gaza a atins "un nou minim periculos", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, menţionează reuters.

Se estimează că zeci de mii de persoane din Gaza au fugit spre sud după ce Israelul a dat palestinienilor un preaviz cu 24 de ore pentru a evacua din nordul enclavei, a declarat vineri biroul umanitar al ONU OCHA, informează reuters.

Solicitările pentru o cale de evacuare pentru palestinienii din Gaza au fost respinse de vecinii arabi. "Este important ca poporul (palestinian) să rămână statornic şi prezent pe pământul său", a spus preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, transmite sursa menţionată.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Cu cat sunt mai buni unii decat adversarii?Cu nimic!

    1. Israelienii sunt cu mult mai buni! Nu sunt teroristi! Se apara! Toata lumea uita ce au facut arabii in 7 oct?

      Nu uita nimeni ce au facut cei din Israel in 17 oct. 600 de morti dintr-o lovitura, bolnavi si copii, intr-un spital. Cea mai mare crima de razboi a secolului XXI.

      Foarte inteligent raspuns!

      Acum spune-ne ce s-a intamplat a doua zi.

      Ca sa nu uite nimeni. 

      Tot hamas a fost si acolo!

      sunt tot teroristi dar cu bombe nu cu gloante si cutite.

      sunt doar teroristi mai bogati si cu prieteni mai bine inarmati care ii sustin cu armament.

      Minti. Au fost bombe antibuncar ale Israelului. A scris toata presa vestica, CNN inclusiv. Taci si nu mai minti.

      Israel = națiune etno-fascistă colonizatoare ce sprijină cu entuziasm exterminarea populației autohtone căreia i-a furat și continuă să-i fure teritoriile.

      Când vine unul peste tine în casă, te bate până îți vine rău, îți omoară un copil și vă bagă pe restul în cămară, iar tu din când în când mai ieși să-i dai o palmă peste obraz, intrusul e agresorul nu tu.  

      Israel nu dorește doar colonizarea, adică furtul teritoriilor altora, ci și exterminarea lor deoarece îi consideră pe aceștia "animale umane" așa cum demenții naziști îi considerau pe evrei șobolani. Cu asta s-au ocupat sioniștii de zeci de ani, iar episodul actual este o continuare a epurării etnice, prin care vor să micșoreze și mai mult lagărul de concentrare al "animalelor umane". 

    Atunci cand rusii au atacat cu rachete un spital ucrainean in care se ascundeau banderistii criminali si pe langa banderistii omorati se mai intampla sa moara 1-2 civili, pt ca lovitura rusilor era chirurgicala, tot Occidentul satanizat urla in gura mare, prin toata mass-media lui de tot rahatul : "crime impotriva umanitatii, Putin criminal"! Acum insa, cand statul Israel, la care Occidentul lacheu linge la greu, a facut Genocid in Gaza, totul culminand cu racheta trimisa in plin spital, nu-l mai acuza nimeni din Occident, punand totul pe seama "intamplarii nefericite", ca deh, e tare greu sa scuipi acolo unde ai lins continuu!

    1. mda, Putin ramane un criminal.

      Cu mult mai mic decat SUA si Israel.

      Puțin erou național! MARTIR

      Puțin , bine zis. Puținul e pa cu un picior in groapa. deja ii cer rusii demisia. penibil pt un dictator.

    SUA a respins prin veto o rezolutie care chema la un armistitiu pentru salvarea vietilor civililor din Gaza. Asta este natura criminala, terorista a statului american si al sistemului de putere extrem de corupt, cel mai sangeros regim al planetei.

     

    Ce pretext invoca SUA? Ca rezolutia nu invoca dreptul de a se apara al Israelului. Ei bine, ONU deja a declarat ca Israelul a depasit acest drept, trecand la crime de razboi. 

    "A lawyer heading the UN Human Rights Council’s open-ended investigation into Israel’s treatment of Palestinians said Saturday that Israel does not have the right to self-defense against Palestinians. 

    Francesca Albanese, the UN special rapporteur for the West Bank and the Gaza Strip, said “the loss of life in the [occupied Palestinian territories and] Israel is devastating, especially at a time that should be of peace for all, Christians, Jews, Muslims.” 

    “Israel has a right to defend itself, but can’t claim it when it comes to the people it oppresses/whose lands it colonizes,” Albanese said on Twitter." 

    Este clar si pentru mai are o bruma de indoiala? Raufacatorul principal este statul Israel care a alimentat, prin politica lui, cresterea extremismului, a terorismului. Palestina, care ar fi trebuit sa fie un stat independent si cu propria armata, nu poate avea asa ceva sub regimul de ocupatie al Israelului. Hamas este doar un efect al ocupatiei Palestinei de catre Israel, al regimului de apartheid recunoscut de mari organizatii internationale finantate de SUA in fata carora ne inclinam: Amnesty International, Human Rights Watch. 

    1. Palestinienii atunci au si ei dreptul de a se apara. solutia propusa ieri de egipt 2 state ar trebui aplicata.

      Exact! Toate rezoluțiile de peste tot trebe să specifice cine e agresorul și cine se apără! În cazul ăsta Israel a fost cel atacat! Eu nu știu cum trolii ăștia pot ține cu teroriștii arabi!

      Nu am auzit niciun arab muslman sa condamne atacurile hamas!Au decapitat copii si au filmat si tot Israelul e vinovat,sunt vinovati criminalii sadici care fac asa ceva si cei care le tin isonul precum unul ca tine.Nimic nu justifica ceea ce au facut iar palestinienii aplaudau.Du-te in Gaza si fa propaganda,nu mai cauta scuze pentru asa ceva pentru ca mai rau enervezi oamenii.Dinspre partea mea ,palestinienii cu toti ce-i sustin in atrocitatile pe care le comit nu au decat sa se duca in Sahara,acolo nu-i mai deranjeaza nimeni!Ma ai naibii,ati intors voi situatia astfel incat tot victima sa fie vinovata,asa va este soiul agresiv,puturos si mincinos.Experti in aruncatul cu pietre.

      Insiști pe aceeași minciună ordinară, pe care a propagat-o inclusiv moș Bideu și care apoi s-a dovedit a fi un șmen, conform căreia arabii răi fundamentaliști au decapitat 40 de copii evrei.

      Faci apologia genocidului și susții că ești de partea binelui. Să-ți fie rușine.

      Mie sa-mi fie rusine?Tie sa-ti fie rusine fiindca iei apararea unor teroristi.E o minicuna ca au decapitat copiii ,zici tu,dar oamenii ucisi,civili nevinovati luati ostatici,si asta este o minciuna?Ce vina au ostaticii luati de catre hamas si legati ca niste animale?Se compara cu militantii palestinieni din puscariile israeliene care au facut rele?Au facut rele fiindca nu-i tinea nimeni gratis.In viata asta libertatea se plateste cu munca.trebuie sa muncesti pentru a te intretine, nu-ti da nimeni nimic gratis,cel putin noua,poate migrantilor.Chiar ca sunteti niste nerusinati,vreti sa schimbati atrocitatile care s-au intamplat in 7 octombrie,atrocitati de ev mediu in favoarea voastra!Palestinienii ar fi trebuit sa foloseasca oportunitatile pe care le-au avut pentru a munci,invata,pentru a se dezvolta dar e greu,e complicat,necesita efort!N-au stiut decat sa investeasca in armament,sa atace cu rachete si sa se lamenteze dupa ce comit rele pentru a nu fi pedepsiti.Imi pare bine ca Germania vrea sa-i expulzeze pe cei care protesteaza pro Hamas!Sper ca incep sa se limpezeasca lucrurile si in Europa.Veniti in Europa,respectati regulile:religia nu are ce cauta la conducerea statelor,femeile au drepturi egale cu barbatii,dreptul la munca si obligatia de a munci(nu sa taiati frunza la caini) si toate drepturile omului.Nu va convine in Europa,drum bun ,cale batuta,nu ne impuneti noua regulile voastre de secol VII!Ia te uita,ce nerusinare!

    Slava Celui De Sus ! Noi : ungurii si romanii, suntem la ani lumina, de tragedia din Israel/Palestina. Crestinizmul se pare, are atuurile lui. Europa are atuurile ei.

    Colegii mei, toti romani, ma plac. La sfarsit de program, ne-am luat ramas bun, si a fost sincer. 

    1. Mai,Ferencz,sa stii ca la asta ma gandeam si eu!Slava lui Dumnezeu ca noi nu avem asemenea probleme cu asemenea vecini.Nici macar credinciosi nu sunt fanaticii astia psihopati,folosesc religia ca pe un instrument pentru a mobiliza gloata needucata.

      Minciunile voastre devin din ce în ce mai transparente, anonimule. Conflictul de acolo nu este unul religios, cel puțin nu în sensul în care îl afirmi tu.

      Acolo sunt niște invadatori, în speță sioniștii, care au acaparat prin teroare și violență teritoriile populației autohtone pe care o vrea exterminată și expulzată. Drept urmare populația respectivă duce și ea cum poate (cu pietre vs. tancuri) o luptă de rezistență împotriva invadatorilor.  

      Fanaticii religioși sunt cei acei evrei care, folosind argumente religioase de genul "popor ales", îi consideră pe cei cărora le-au furat pământurile sub-oameni "nealeși" și îi vor exterminați.  

      Eu si cu Ferencz ne gratulam reciproc pentru faptul ca suntem crestini,ca religia crestina are atuurile ei fiindca nu propovaduieste violenta.Chiar si papa a luat apararea palestinienilor din Gaza,cati musulmani au luat apararea civililor ucisi miseleste in kibbuzuri?Nici macar nu cred ca au curajul fiindca se gaseste vreun fanatic sa-i ucida.Pai,daca alta treaba n-au?Psihic si fizic sunt odihniti,mai fac ceva miscare cand arunca cu pietre si se bat cu fortele de ordine.Uite,nu am nimic cu Iordania,cea mai civilizata tara musulmana desi e plina de palestinieni,vezi ca se poate?

    Odata ce au inceput sa zboare bombele si sa moara oameni, lucrurile se vor opri greu pana nu va fi un invingator decisiv.

    cand una din parti se preda sau e distrusa definitiv, se va termina. inainte nu vad cum. 

    deci asta s-ar putea sa fie abia inceputul. mai ales ca niste tari arabe au spus ca dc israel intra in gaza cu armata, vor interveni.

    si nu nu toate tarile arabe sunt primitive si sarace. sunt tari arabe unde nivelul de trai e peste europa. dubai, emiratele arabe unite, arabia saudita, quatar, bahraim etc. acestia s-ar putea sa ajute cu bani nu cu implicare directa, daca vad razboiul ca pe un razboi arabi /musulmani contra sionisti. ca se pare ca in asa ceva se transforma. 

    1. Nu sunt sarace dar sunt primitive,civilizatie de secol VII!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb