A patra săptămână de război în Israel

T.B.
Internaţional / 28 oct. - 1 nov. 2023

A patra săptămână de război în Israel

Stare de azboi in Israel

A doua saptamana de razboi in Israel

A treia saptamana de razboi

Actualizare - Reuters: Franţa va trimite un al doilea portelicopter în zona de coastă a Fâşiei Gaza

Franţa va trimite un al doilea portelicopter în zona de coastă a Fâşiei Gaza pentru a ajuta la furnizarea de ajutor medical persoanelor afectate de bombardamentele din zona asediată, relatează Reuters.

Parisul a trimis deja portavionul Tonnerre în estul Mării Mediterane în ceea ce preşedintele Emmanuel Macron a descris ca fiind o misiune de sprijin pentru spitalele din Gaza. Egiptul a început săptămâna aceasta să primească un număr limitat de răniţi care trec frontiera cu Gaza.

Cu toate acestea, nu este clar ce vor face exact navele în regiune, deoarece sunt prea mici pentru a servi ca spitale de campanie pentru numărul mare de răniţi care vin din Gaza.

Ministrul apărării francez, Sebastien Lecornu, a declarat pentru postul de radio France Info că portelicopterul Dixmude se îndreaptă către Fâşia Gaza.

"Este echipat pentru a fi transformat într-o navă-spital", a spus Lecornu.

O sursă din armata franceză a declarat că Tonnerre, care dispune de circa 60 de paturi şi două săli de operaţie, ar putea fi folosit doar temporar şi ca sprijin pentru un spital mai mare de pe uscat.

Întrebat cât de practic ar fi să fie aduşi răniţi de pe uscat pe mare, Lecornu a spus că lucrurile sunt încă în faza de planificare şi discuţiile sunt în desfăşurare cu autorităţile egiptene şi israeliene.

"Ideea este să le spunem tuturor actorilor din acest conflict că nu putem lăsa populaţiile civile expuse pericolului şi, mai ales, fără o soluţie medicală la nivel umanitar", a spus Lecornu, adăugând că speră ca decizia Franţei de a trimite nave îi va încuraja şi pe alţii să facă acest lucru.

Actualizare - CNN: ONU afirmă că loviturile israeliene au ucis cel puţin 23 de persoane care se adăposteau în centrele de asistenţă din Gaza

Cel puţin 23 de persoane care se adăposteau în patru facilităţi ale Naţiunilor Unite în Fâşia Gaza au fost ucise în urma unor atacuri aeriene israeliene de joi, potrivit unui bilanţ actualizat al biroului umanitar al ONU, informează CNN.

Aproape 20.000 de persoane strămutate se adăposteau în aceste facilităţi administrate de Agenţia ONU pentru ajutor şi lucrări pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) atunci când au fost lovite, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).

"La data de 2 noiembrie, aproape 1,5 milioane de persoane din Gaza erau strămutate în interiorul ţării, iar peste 690.400 de persoane se adăposteau în 149 de unităţi ale UNRWA", a precizat OCHA într-un comunicat.

Escaladarea violenţelor s-a soldat cu uciderea a 72 de membri ai personalului UNRWA şi a avariat 50 de instalaţii ale agenţiei începând cu 7 octombrie, a adăugat comunicatul.

Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA, a afirmat anterior că agenţia a primit "veşti dificile" despre şcolile din taberele de refugiaţi din Jabalya şi Al Shati.

Trei şcoli administrate de UNRWA au fost lovite, provocând moartea a cel puţin 20 de persoane, a declarat el într-un interviu acordat la CNN.

---

Actualizare - AFP: Liderul Hezbollah, aşteptat să susţină azi un prim discurs de la începutul războiului dintre Hamas şi Israel

Liderul Hezbollah susţine, azi, primul său discurs de la începutul războiului dintre Hamas şi Israel, care ar trebui să determine dacă puternica sa formaţiune va implica Libanul direct în conflict, relatează AFP.

De la atacul fără precedent efectuat de Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie, Hezbollah şi-a anunţat solidaritatea cu aliatul său palestinian şi revendică regulat tiruri împotriva poziţiilor militare israeliene din zonele de graniţă din sudul Libanului.

Discursul lui Hassan Nasrallah este programat pentru ora 13:00 GMT (ora 15.00 - ora României) cu ocazia unei ceremonii organizate în suburbiile Beirutului, bastionul Hezbollah, pentru a-i onora pe "martiri" puternicei formaţiuni pro-iraniene ucişi din 7 octombrie.

Actualizare - Times of Israel: Armata israeliană a anunţat că alţi patru soldaţi au fost ucişi în luptele din Fâşia Gaza

Armata israeliană a anunţat că alţi patru soldaţi au fost ucişi în lupta în Fâşia Gaza, ridicând numărul morţilor de când Israelul şi-a început ofensiva terestră împotriva Hamas la 23, informează Times of Israel.

Cei patru soldaţi ucişi sunt Beni Wais, 22 de ani, Uriah Mash, 41 de ani, Yehonatan Yosef Brand, 28 de ani, şi Gil Pishitz, 39 de ani.

Cerul din nordul Fâşiei Gaza a fost luminat de rachete de semnalizare şi explozii, în timp ce bombardamentele s-au intensificat joi seara târziu.

Actualizare - News: "Thailanda a negociat cu Hamas eliberarea a 22 de thailandezi luaţi ostatici în Israel"

O delegaţie de la Bangkok s-a întâlnit cu lideri ai mişcării islamiste palestiniene Hamas privind soarta a 22 de thailandezi luaţi ostatici în Israel de către grupare, care aşteaptă "momentul potrivit" pentru a-i elibera, declară unul dintre negociatori, informează news.ro.

"Ei m-au asigurat că vor avea grijă de ei, dar nu mi-au vorbit despre o dată a eliberării. Aşteaptă momentul potrivit", declara miercuri unor analişti, Areepen Uttarasin, întrebat despre o reuniune care a avut loc la joia trecută la Teheran, potrivit sursei menţionate. Areepen Uttarasin conduce un grup de trei negociatori care provin din comunitatea musulmană din Thailanda, desemnaţi de către preşedintele Adunării Naţionale Wan Muhamad Noor Matha, transmite sursa citată.

Cel puţin 240 de ostatici se află în continuare pe mâna Hamas, răpiţi la 7 octombrie, într-un atac al unor comandouri ale mişcării islamiste în sudul Israelului, potrivit autorităţilor israeliene, transmite news.

32 de thailandezi au murit şi alţi 22 au fost luaţi ostatici de Hamas, un bilanţ care face din Thailanda una dintre cele mai afectate ţări de războiul Israel-Hamas, conform sursei precizate.

---

Actualizare - CNN: "33 de jurnalişti ucişi de la începutul conflictului Israel-Hamas"

Cel puţin 33 de jurnalişti au fost ucişi în Israel-Palestina de când a început conflictul între Hamas şi israelieni pe 7 octombrie, se arată într-un comunicat transmis de Comitetul pentru Protejarea Jurnaliştilor, joi, conform CNN.

Bilanţul deceselor include 28 de palestinieni, patru israelieni şi un libanez, conform CPJ (Comitetul pentru Protejarea Jurnaliştilor), informează sursa menţionată.

Opt jurnalişti au fost raportaţi ca răniţi, iar alţi 9 sunt daţi dispăruţi sau reţinuţi, conform sursei citate.

---

Actualizare - Reuters: "Luptătorii Hamas încearcă să blocheze avansul israelian în oraşul Gaza"

Tancurile şi trupele israeliene au făcut presiuni spre oraşul Gaza joi, dar au întâmpinat o rezistenţă acerbă din partea militanţilor Hamas folosind mortiere şi atacuri cu lovitură şi fugă din tuneluri, în timp ce numărul deceselor palestinienilor din aproape patru săptămâni de bombardamente creştea, informează reuters. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Ministerul Sănătăţii, Gaza: "Peste 9.000 de morţi în Gaza de când a început războiul"

Ministerul sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, a anunţat că numărul deceselor din enclavă, de când a început războiul cu Israelul, a ajuns la 9.061, informează Digi24. Printre ei se numără şi 3.760 de copii, conform sursei citate. Alţi peste 32.000 au fost răniţi, mai afirmă Hamas, transmite sursa precizată.

---

Actualizare - BBC: Armata israeliană spune că "a spart apărarea Hamas" şi se află "la porţile oraşului Gaza"

Purtătorul de cuvânt militar al Israelului a declarat că, cu ajutorul întăririlor din aer şi de pe mare, trupele israeliene au reuşit să spargă apărările Hamas în nordul Gaza, scrie BBC.

Un comandant israelian a spus, de asemenea, că forţele israeliene "sunt la porţile oraşului Gaza", transmite sursa citată.

Peste noapte, explozii puternice şi bombardamente au putut fi auzite în oraşe, inclusiv aproape de spitalul al-Quds, conform Semilunii Roşii palestiniene, menţionează sursa precizată.

Autorităţile israeliene au avertizat, anterior, conducerea spitalului să evacueze imediat pacienţii, conform sursei indicate. Totuşi, oficialii ONU spun că asta ar fi imposibil fără punerea vieţilor pacienţilor în pericol, informează BBC.

---

Actualizare - Al Jazeera: "Unele ţări rup legăturile cu Israelul"

Unele ţări întrerup relaţiile cu Israelul, în semn de protest faţă de bombardarea şi uciderea civililor din Gaza, informează aljazeera.com.

Iordania şi-a rechemat ambasadorul în Israel , spunând că îşi va întoarce trimisul doar dacă Israelul încetează "criza umanitară pe care a provocat-o", potrivit sursei menţionate.

Marţi seara, adjunctul ministrului de externe al Boliviei, Freddy Mamani, a declarat, la o conferinţă de presă, că ţara a întrerupt "relaţiile diplomatice cu statul israelian în repudierea şi condamnarea ofensivei militare israeliene agresive şi disproporţionate care au loc în Fâşia Gaza", transmite sursa citată.

Vecinile Columbia şi Chile şi-au rechemat, de asemenea, ambasadorii pentru consultări care condamnau moartea civililor din Gaza şi cereau încetarea focului, menţionează aljazeera.

---

Actualizare - NBC: "Mai multe ţări anunţă evacuarea cetăţenilor din Gaza"

Mai multe ţări au anunţat evacuarea primului grup de cetăţeni din Gaza în Egipt prin trecerea Rafah, informează nbcnews.

Departamentul de Afaceri Externe şi Comerţ al Australiei a declarat că 20 de australieni, împreună cu trei persoane care erau fie rezidenţi permanenţi, fie membri ai familiei apropiate ai unui cetăţean, au fost evacuaţi astăzi prin Rafah, conform sursei menţionate. Dar adjunctul ministrului australian de externe Tim Watts a declarat că 65 de cetăţeni, rezidenţi şi rude apropiate nu au fost încă evacuaţi, transmite nbc. "Continuăm să facem eforturi pentru ca ei să poată face acel pasaj prin trecerea Rafah cât mai curând posibil", a spus Watts, potrivit sursei citate.

Guvernul bulgar a anunţat, de asemenea, că 36 de cetăţeni bulgari şi membrii familiei acestora au părăsit Gaza cu succes, informează sursa.

Ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Mariya Gabriel, a declarat că evacuarea prin trecerea Rafah a fost implementată "într-o situaţie complexă şi extrem de dinamică" şi toţi cetăţenii bulgari din primul grup posibil care i-a permis să părăsească Fâşia Gaza "au fost în stare bună", menţionează nbc.

Astăzi, Franţa, Regatul Unit şi SUA au anunţat că primii cetăţeni ai lor au reuşit să evacueze Gaza prin trecerea Rafah, conform sursei citate.

---

Actualizare - UNICEF: "400 de copii sunt ucişi sau răniţi în fiecare zi în Gaza"

Copiii sunt ucişi sau răniţi cu o frecvenţă de 400 pe zi în cadrul operaţiunii în desfăşurare a Israelului în Gaza, a transmis UNICEF, miercuri, reluând şi apelurile pentru un armistiţiu umanitar imediat în Gaza, transmite digi24.

În jur de 3.500 de copii au fost ucişi conform informaţiilor existente, iar peste 6.800 sunt răniţi după 25 de zile de bombardamente, conform sursei citate.

"Aceasta nu poate să devină noua normalitate", a mai transmis agenţia ONU, potrivit sursei menţionate.

Conform digi24, "Copiii au îndurat deja atât de multe. Uciderea şi ţinerea lor în captivitate trebuie să se oprească. Copiii nu pot fi o ţintă", a transmis UNICEF după al doilea atac consecutiv asupra taberei de la Jabalia.

---

Actualizare - Digi24: "SUA nu va trimite trupe de menţinere a păcii în Gaza"

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat, miercuri, că Statele Unite nu vor trimite trupe de menţinere a păcii pe teren, în Fâşia Gaza, în niciun rol viitor, în contextul în care guvernul american discută cu aliaţii săi despre cum va arăta Fâşia Gaza după conflict, informează digi24.

"Nu există planuri sau intenţii de a duce trupe militare americane la sol în Gaza, acum sau în viitor", a John Kirby, conform sursei citate. Kirby a mai spus că Statele Unite nu cred că gruparea Hamas poate fi implicată în viitoarea guvernare a Fâşiei Gaza când războiul cu Israelul se va termina. El a mai spus că Statele Unite nu sprijină o aşezare permanentă a civililor din enclavă în afara Fâşiei Gaza, transmite sursa menţionează sursa indicată.

Odată cu creşterea numărului de morţi civili în Fâşia Gaza, Kirby a spus că guvernul SUA nu crede că acum este momentul pentru o încetare generală a focului, dar că sunt necesare pauze umanitare, transmite digi24.

Ministerul sănătăţii din Gaza susţine că cel puţin 8.796 de palestinieni, inclusiv 3.648 de copii, au fost ucişi de atacurile israeliene începând cu 7 octombrie, potrivit sursei precizate.

În timp ce Statele Unite discută cu aliaţii şi partenerii săi opţiunile pentru Gaza de după războiul cu Israel, Kirby a spus că rămânerea Hamas la conducere ar fi problematică: "Nu avem încă toate răspunsurile pentru ce urmează după conflict, dar lucrăm cu partenerii noştri din regiune pentru a explora cum poate şi ar trebui să arate guvernarea în Gaza", conform sursei menţionate.

---

Actualizare - Reuters: "Hamas spune că 195 de palestinieni au fost ucişi la Jabalia"

Cel puţin 195 de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene asupra taberei de refugiaţi de la Jabalia din Fâşia Gaza, marţi şi miercuri, a declarat biroul de presă al guvernului Hamas, potrivit reuters.

Aproximativ 120 sunt încă daţi dispăruţi sub dărâmături şi cel puţin 777 au fost răniţi, a adăugat biroul într-un comunicat, conform sursei menţionate. Israelul a spus că a vizat şi a ucis lideri Hamas din această tabără, menţionează sursa citată.

---

Actualizare - AFP: Rebelii houthi susţin că au efectuat un atac cu dronă împotriva Israelului

Rebelii houthi din Yemen au afirmat ieri că au lansat un atac cu drone împotriva Israelului ca răspuns la războiul acestei ţări împotriva palestinienilor din Hamas, conform AFP.

Houthi, care sunt apropiaţi de Iran, promiseseră marţi că vor continua atacurile împotriva Israelului până la sfârşitul războiului acestuia împotriva Hamas, afirmând că au lansat deja mai multe rachete şi drone spre teritoriul israelian.

"Forţele armate yemenite au lansat în ultimele ore o serie de drone împotriva mai multor ţinte (...) în Palestina ocupată şi şi-au atins obiectivele", au precizat ele într-un comunicat militar.

Nu a existat nicio reacţie imediată din partea armatei israeliene la aceste declaraţii.

Potrivit unui comunicat difuzat marţi de houthi, o "salvă de rachete balistice şi mai multe drone" au fost lansate în acea zi, al treilea atac de acest fel de la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană care conduce Fâşia Gaza.

Armata israeliană a afirmat că a detectat un vehicul zburător "ostil" în largul coastei Eilat, o staţiune balneară la Marea Roşie, dar nu a raportat victime.

Rebelii yemeniţi au fost acuzaţi de Israel că sunt la originea dronelor care s-au prăbuşit sâmbătă în Sinaiul egiptean, la graniţa cu Israelul, rănind şase persoane.

Războiul dintre Israel şi Hamas, declanşat de un atac de o amploare fără precedent al mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian la 7 octombrie, a stârnit temeri privind o conflagraţie regională.

Houthi, care au preluat controlul asupra capitalei yemenite Sanaa în 2014, fac "parte din Axa Rezistenţei", un termen folosit pentru a descrie forţele ostile Israelului.

Actualizare - France Presse: Argentina a condamnat atacul Israelului asupra unei tabere de refugiaţi palestinieni din Fâşia Gaza

Argentina a condamnat ieri atacul Israelului asupra unei tabere de refugiaţi palestinieni din Fâşia Gaza, care a fost bombardată de două ori provocând moartea a zeci de civili de fiecare dată, informează France Presse.

"Argentina a condamnat în termeni fără echivoc atacurile teroriste comise de Hamas la 7 octombrie şi recunoaşte dreptul Israelului la legitimă apărare. Cu toate acestea, nimic nu justifică violarea dreptului internaţional umanitar şi obligaţia de a proteja populaţia civilă", a declarat într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe.

Buenos Aires a denunţat miercuri "atacul forţelor de apărare ale Israelului asupra taberei de refugiaţi Jabaliya din nordul Fâşiei Gaza".

Israelul a bombardat tabăra de refugiaţi Jabaliya de două ori, marţi şi miercuri, făcând de fiecare dată zeci de morţi în rândul civililor şi provocând pagube materiale importante, potrivit Hamas, care controlează Fâşia Gaza, un teritoriu minuscul foarte dens populat.

Israelul a explicat marţi că a vizat un comandant Hamas, Ibrahim Biari, prezentat drept unul dintre responsabili pentru atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene din 7 octombrie în Israel, care a declanşat războiul între cei doi beligeranţi.

În Fâşia Gaza, aproape 8.800 de persoane, dintre care 3.648 de copii, au fost ucise începând de la 7 octombrie în bombardamentele israeliene, potrivit Hamas. Peste 2.000 de persoane sunt date dispărute sub dărâmături, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit autorităţilor israeliene, cel puţin 1.400 de persoane au fost ucise în Israel de la începutul războiului, majoritatea civili şi cei mai mulţi dintre ei în ziua atacului Hamas, de o amploare şi violenţă fără precedent de la crearea Israelului în 1948.

În teritoriul palestinian Fâşia Gaza, potrivit autorităţilor israeliene, cel puţin 240 de ostatici sunt încă în mâinile Hamas.

În America Latină, Bolivia a decis să rupă relaţiile diplomatice cu Israelul pe fondul ofensivei israeliene în Gaza, lansată pentru "anihilarea" mişcării islamiste, în timp ce Chile şi Columbia şi-au rechemat ambasadorii de la Tel Aviv.

În comunicatul său de presă, Ministerul de Externe argentinian a cerut de asemenea ca ajutorul internaţional să fie lăsat să intre către populaţia palestiniană din Gaza "fără restricţii şi de urgenţă".

Argentina găzduieşte cea mai mare comunitate evreiască din America Latină, cu peste 250.000 de persoane.

---

Actualizare - CNN: Armata israeliană confirmă că a doua explozie din Jabalia a fost rezultatul unei lovituri aeriene

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au confirmat că explozia de miercuri din cartierul Falluja al taberei de refugiaţi Jabalia s-a datorat unei lovituri aeriene, relatează CNN.

"Mai devreme astăzi, pe baza unor informaţii exacte, avioanele de luptă ale IDF au lovit un complex de comandă şi control al Hamas în Jabalia. Putem confirma că teroriştii Hamas au fost eliminaţi în urma atacului", spune armata israeliană.

"Hamas îşi construieşte în mod deliberat infrastructura teroristă sub, în jurul şi în interiorul clădirilor civile, punând în mod intenţionat în pericol civilii din Gaza", acuză din nou IDF, care reaminteşte că a îndemnat locuitorii din acest cartier din Gaza să plece, ca parte a eforturilor sale de a atenua daunele aduse civililor.

"IDF continuă să facă apel la toţi locuitorii din nordul Gaza şi din oraşul Gaza să se evacueze spre sud, într-o zonă mai sigură", menţionează armata israeliană.

O lovitură israeliană asupra taberei de refugiaţi Jabalia a provocat marţi pagube catastrofale şi a ucis un număr mare de persoane, potrivit martorilor oculari şi medicilor de acolo. Israelul afirmă că lovitura sa a vizat şi a ucis un comandant de top al Hamas, în timp ce Hamas a negat cu tărie prezenţa unuia dintre liderii săi în tabără.

---

Actualizare - The Times of Israel: Un oficial Hamas afirmă că gruparea va repeta atacul din 7 octombrie "de două şi de trei ori", pentru a distruge Israelul

Ghazi Hamad, membru al biroului politic al Hamas, a afirmat într-un interviu acordat unui canal de televiziune libanez că gruparea teroristă va repeta atacul din 7 octombrie de nenumărate ori, până când Israelul va fi anihilat, relatează The Times of Israel.

"Israelul este o ţară care nu are ce căuta pe pământul nostru", a spus Hamad în interviul acordat la 24 octombrie postului de televiziune LBC. "Trebuie să o eliminăm, deoarece constituie o catastrofă de securitate, militară şi politică pentru naţiunea arabă şi islamică. Nu ne este ruşine să spunem acest lucru", a declarat liderul Hamas.

Un fragment din interviu a fost distribuit miercuri pe X de ministrul britanic de externe, James Cleverly.

În interviu, Hamad mai spune că Israelul trebuie să fie şters de pe toate "pământurile palestiniene", adică trebuie anihilat complet, susţinând că existenţa sa este "ilogică".

"Trebuie să dăm o lecţie Israelului şi o vom face de două şi de trei ori. Potopul al-Aqsa (numele pe care Hamas l-a dat atacului său din 7 octombrie) a fost doar prima" lecţie, continuă Hamad. "Va trebui să plătim un preţ? Da, şi suntem pregătiţi să îl plătim. Suntem numiţi o naţiune de martiri şi suntem mândri să sacrificăm martiri", a adăugat liderul palestinian.

Oficialul Hamas susţine, de asemenea, că Hamas nu a intenţionat să facă rău civililor, dar au existat "complicaţii" pe teren. Asta, deşi în ultimele trei săptămâni au apărut dovezi copleşitoare privind atacurile deliberate împotriva civililor israelieni ca parte a instrucţiunilor date de comandanţii Hamas.

"Noi suntem victimele ocupaţiei. Punct. Prin urmare, nimeni nu ar trebui să ne învinovăţească pentru lucrurile pe care le facem. Pe 7 octombrie, pe 10 octombrie, pe 1 milion de octombrie, tot ceea ce facem este justificat", conchide Hamad.

---

Actualizare - NBC: "28 de atacuri împotriva forţelor americane în Irak, Siria din 17 octombrie"

Din 17 octombrie, forţele SUA şi ale coaliţiei au fost atacate de cel puţin 28 de ori în Irak şi Siria, informează nbcnews.

"Majoritatea acestor atacuri au fost întrerupte cu succes de armata noastră. Majoritatea nu au reuşit să-şi atingă obiectivele, datorită apărării noastre robuste", a spus departamentul, potrivit sursei menţionate.

Unele dintre atacuri au avut loc după ce SUA au lansat lovituri de răzbunare asupra a două ţinte legate de Iran în Siria, pe 26 octombrie, menţionează sursa citată.

---

Actualizare - Merrick Garland: "Ameninţările la adresa evreilor, musulmanilor şi arabilor americani au crescut semnificativ"

A existat o "creştere semnificativă" a ameninţărilor împotriva evreilor, musulmanilor şi arabilor americani în ultimele săptămâni, a declarat procurorul general al Statelor Unite, reiterând angajamentul Departamentului de Justiţie de a-i urmări penal pe autori, informează CNN.

Procurorul general Merrick Garland a declarat miercuri, la un forum privind crimele motivate de ură, că, în briefing-urile sale zilnice, a observat o creştere a "volumului şi frecvenţei" ameninţărilor împotriva acestor grupuri, menţionează sursa citată.

Procurorul general a citat arestarea studentului de la Universitatea Cornell Patrick Dai, un tânăr de 21 de ani, pentru ameninţări pe care le-ar fi postat într-un forum de discuţii online în acest weekend împotriva studenţilor evrei ai universităţii, potrivit sursei indicate.

Conform CNN, "După cum arată această arestare, ne concentrăm eforturile asupra confruntării şi perturbării ameninţărilor ilegale oriunde apar. Departamentul de Justiţie nu tolera violenţa sau ameninţările ilegale de violenţă alimentate de antisemitism sau islamofobie", a spus Garland.

---

Actualizare - NBC: "Acord încheiat pentru a permite sute de străini şi civili răniţi să părăsească Gaza"

A fost încheiat un acord mediat pentru a permite evacuarea a până la 500 de străini şi cetăţeni cu dublă cetăţenie pe zi, potrivit nbcnews. Acordul acoperă "mai multe zile" de transferuri, inclusiv de civili grav răniţi, conform sursei menţionate.

Acordul, de către SUA, Hamas, Israel şi Egipt, a fost mediat de Qatar, informează sursa indicată. Egiptul va controla cine poate trece şi când, folosind o listă convenită de cetăţeni străini, adaugă sursa.

Până astăzi, 76 de civili răniţi au fost transportaţi cu ambulanţa în Egipt şi 335 de cetăţeni străini au fost conduşi cu autobuze prin trecere, a declarat Wael Abu Mohsen, şeful comunicaţiilor pentru partea palestiniană a trecerii, pentru NBC News, potrivit sursei.

În această dimineaţă, un diplomat informat despre înţelegere, care nu este autorizat să vorbească în public, a declarat pentru NBC News că deţinătorilor de paşapoarte străini şi unor civili grav răniţi li se va permite să părăsească enclava, menţionează nbc . Diplomatul a subliniat că "nu există nicio legătură între acordul de deschidere a Gazei şi alte aspecte aflate în negociere, inclusiv eliberarea ostaticilor, încetarea focului sau pauze în luptă sau importul de bunuri umanitare", transmite sursa citată.

---

Actualizare - Mass-media: "Zeci de palestinieni răniţi din Gaza au ajuns la spitalele din Egipt"

Zeci de palestinieni răniţi din Gaza au sosit în Egipt şi sunt în prezent sub tratament în mai multe spitale din Egipt, potrivit unui jurnalist CNN de la faţa locului, transmite sursa menţionată.

Unii dintre pacienţii care au ajuns prin punctul de trecere Rafah au fost transferaţi la un spital din apropiere de oraşul Sheikh Zuweid, care se află la aproximativ 15 kilometri (aproximativ 9 mile) distanţă de graniţă, în timp ce alţii au fost trimişi direct la alte spitale din ţară, potrivit CNN.

---

Actualizare - CNN: "O explozie masivă a lovit tabăra de refugiaţi din Gaza pentru a doua zi consecutiv"

O explozie masivă a zguduit tabăra de refugiaţi din Gaza, Jabalya, distrugând mai multe clădiri, pentru a doua zi la rând, potrivit CNN.

Locul exploziei de miercuri a arătat daune catastrofale în jurul unui crater adânc din cartierul Jabalya din Falluja, iar oamenii au fost văzuţi săpând prin dărâmături în căutarea cadavrelor, potrivit sursei menţionate.

Apărarea civilă din Gaza, condusă de Hamas, a declarat că mulţi oameni au murit în atac şi "un număr mare" a rămas sub dărâmături în ceea ce a descris drept "un al doilea masacru" în tabăra de refugiaţi, transmite CNN.

Armata israeliană a efectuat şi marţi lovituri aeriene la Jabalya, într-o zonă de lângă Falluja, informează sursa precizată. Medicii au spus că au fost sute de victime, morţi şi răniţi, conform sursei menţionate.

---

Actualizare - Presa: Liderul Hamas spune că cei care sprijină Israelul "aleg partea greşită a istoriei"

Şeful Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că cei care sprijină Israelul în războiul său împotriva organizaţiei teroriste "aleg partea greşită a istoriei" şi a dat vina pe premierul Benjamin Netanyahu pentru război, scrie The Guardian.

Într-un discurs televizat, Haniyeh a spus că Netanyahu "a vrut să întoarcă ochii lumii de la faptul că e vinovat" dar şi că SUA ar trebui să "nu mai susţină acest guvern fascist şi să se oprească din a mai obstrucţiona eforturile internaţionale" pentru un armistiţiu umanitar, informează sursa menţionată.

Potrivit sursei citate, "Această regiune nu va fi sigură sau stabilă atâta vreme cât oamenii noştri nu-şi primesc libertatea şi independenţa şi se întorc teferi", a mai spus el.

---

Actualizare - Agenţii de presă: "Iranul ameninţă că ar putea să se implice militar în conflictul Hamas-Israel"

Iranul a dat de înţeles, miercuri, că ar putea interveni în conflictul dintre Israel şi Gaza dacă nu se ajunge în curând la o încetare a focului, în condiţiile în care consideră întreaga regiune drept "casa" sa, informează digi24. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Ministerului Sănătăţii din Egipt: Palestinienii răniţi au început să sosească în Egipt "unul câte unul"

Palestinienii răniţi din Gaza au început să sosească în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Egipt pentru CNN, transmite sursa menţionată.

CNN a raportat anterior că 81 de palestinieni grav răniţi erau aşteptaţi să sosească în Egipt miercuri dimineaţă, menţionează sursa citată.

Purtătorul de cuvânt a declarat pentru CNN că "vin unul câte unul", potrivit CNN.

---

Actualizare - DIGI24: "Iranul cere boicotarea economică a Israelului de către ţările musulmane"

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a lansat, miercuri, un apel către statele musulmane să-şi suspende exporturile de petrol şi produse alimentare către Israel, căruia i-a cerut să pună capăt bombardamentelor asupra Fâşiei Gaza, potrivit presei de stat, informează digi24.

"Bombardamentele asupra Fâşiei Gaza trebuie să înceteze imediat... fluxul exportului de petrol şi hrană pentru regimul sionist trebuie să fie oprit", a declarat Khamenei într-un discurs, citat de presa de stat iraniană, conform sursei citate.

Liderii religioşi ai Iranului au mai ameninţat Israelul, în trecut, cu escaladarea dacă nu pune capăt "agresiunii împotriva palestinienilor", afirmând că grupări armate, susţinute de Iran în Orientul Mijlociu, sunt gata să treacă la acţiune, transmite sursa menţionată.

---

Actualizare - NBC: "Primul lot de cetăţeni străini intră la punctul de trecere a frontierei Rafah"

Primii deţinători străini de paşapoarte au trecut la punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza şi Egipt, a declarat astăzi secretarul general al Semilunii Roşii din Sinai de Nord pentru NBC News, conform sursei citate.

Dr. Raed Abdel Nasser a spus că "aşteaptă finalizarea procedurilor de intrare pentru ei", informează nbcnews.

Ei "au intrat în grupuri formate din mai multe naţionalităţi străine şi arabe", a spus Dr. Nasser, potrivit sursei menţionate.

---

Actualizare - CNN: "Până la 500 de cetăţeni străini ar putea fi eliberaţi din Gaza"

CNN a vorbit cu trei surse diferite apropiate de această problemă, care spun că între 450 şi 500 de străini sunt aşteptaţi să părăsească Gaza la trecerea Rafah cu Egiptul, informează sursa citată.

Un oficial de frontieră palestinian, Hisham Adwan, a declarat pentru CNN că 450 de persoane aşteaptă să treacă, potrivit CNN.

Dar o sursă apropiată negocierilor a spus că 500 de cetăţeni străini ar putea părăsi Gaza, iar o altă sursă, la graniţă, a spus că au cunoştinţă de 478 de persoane cărora li se va permite să treacă, menţionează sursa indicată.

Surse au declarat pentru CNN că Qatarul a încheiat un acord între Israel, Hamas şi Egipt, în coordonare cu Statele Unite, pentru a elibera cetăţenii străini şi civilii răniţi grav în Gaza, transmite sursa indicată.

Acest acord este separat de orice negocieri cu ostatici, a adăugat sursa, conform CNN.

---

Actualizare - MAE, România: "Punctul de frontieră dintre Gaza şi Egipt a fost deschis"

În continuarea precizărilor Ministerului Afacerilor Externe în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, precizăm că autorităţile israeliene, împreună cu autorităţile egiptene, au informat în cursul nopţii că, urmare a negocierilor internaţionale complexe purtate în ultimele zile, s-a decis deschiderea în cursul zilei de astăzi a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâşia Gaza şi Republica Arabă Egipt, informează mae.ro. Citeste mai mult...

---

Actualizare - The Times of Israel: Hamas anunţă că va elibera ostatici străini "în următoarele zile"

Hamas va elibera "în următoarele zile" o parte dintre ostaticii străini pe care îi deţine în Gaza de la atacul asupra teritoriului israelian din 7 octombrie, a anunţat, într-o înregistrare video difuzată ieri, Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al aripii militare a mişcării palestiniene, relatează The Times of Israel.

Abu Obeida spune că decizia a venit ca urmare a medierii "unor ţări".

Hamas a declarat anterior că nu intenţionează să păstreze ostatici străini. Israelul a respins o astfel de diferenţiere şi a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor, spunând că promisiunile Hamas sunt o formă de război psihologic.

În acelaşi timp, Abu Obeida a negat că Israelul a eliberat-o luni pe femeia-soldat Ori Megidish din captivitatea Hamas, lăsând să se înţeleagă că Megidish ar fi fost răpită şi deţinută de o altă grupare militantă.

Aproximativ 50 de ostatici s-ar afla în mâinile altor grupări decât Hamas, în special Jihadul Islamic.

În videoclip, purtătorul de cuvânt al Hamas a avertizat, pe de altă parte, Israelul că Fâşia Gaza va deveni "un cimitir şi o mlaştină" pentru soldaţii săi şi a promis că îi va provoca premierului israelian Benyamin Netanyahu o înfrângere "care va marca sfârşitul carierei sale politice". Dacă acesta a reuşit să elibereze un singur ostatic după o lună de război, îi va lua încă 20 de ani pentru a-i elibera pe restul, a comentat sarcastic purtătorul de cuvânt al Hamas.

Actualizare - The Guardian: Armata israeliană anunţă progrese importante în operaţiunea terestră din Gaza

Armata israeliană înregistrează progrese "importante" în operaţiunea terestră din Fâşia Gaza, care vin însă cu "un preţ mare" plătit, a declarat marţi ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, relatează The Guardian.

"Desfăşurăm forţe la o scară largă, în adâncimea Fâşiei Gaza", a declarat Gallant militarilor din unităţile aeriene, citat de Times of Israel. Militarii israelieni spun că rezultatele şi câştigurile obţinute în bătălia din Gaza sunt "foarte mari".

"Din păcate, în război, există însă şi pierderi, iar pierderile din ultima zi au fost mari. În ciuda acestora, suntem hotărâţi să câştigăm", a spus Gallant.

Conform IDF, doi militari israeieni au fost ucişi şi alţi doi grav răniţi marţi în confruntările cu militanţii Hamas din Fâşia Gaza.

---

Actualizare - AFP: "Cel puţin 47 de cadavre recuperate de sub dărâmături la Jabalia"

Cel puţin 47 de cadavre au fost recuperate de sub dărâmăturile taberei de refugiaţi de la Jabalia, informează AFP. Un rezident din Gaza, Ragheb Aqal, a declarat că explozia "s-a simţit ca un cutremur" care a zguduit întreaga zonă, transmite sursa citată.

---

Actualizare - Reuters: Cipru discută cu state din Orientul Mijlociu şi UE despre un coridor umanitar de pe teritoriul său spre Gaza

Republica Cipru a anunţat marţi că poartă discuţii cu state din Orientul Mijlociu şi Uniunea Europeană asupra propunerii sale de a stabili un coridor pentru ajutor umanitar dinspre Cipru spre Fâşia Gaza, conform Reuters.

Nicosia militează pentru această opţiune în condiţiile în care luptele dintre Israel şi Hamas fac ravagii deja de patru săptămâni, adâncind criza umanitară din Gaza.

"Continuăm contactele diplomatice cu statele din regiune, din UE şi Naţiunile Unite, pentru ca acest coridor umanitar foarte important să devină posibil", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot Konstantinos Letymbiotis în timpul unei conferinţe de presă.

Preşedintele cipriot Nikos Christodoulides, care a prezentat această propunere la summitul de săptămâna trecută al liderilor ţărilor din UE, urma să discute marţi cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, a anunţat Letymbiotis.

Cipru este statul din UE care se află cel mai aproape de Gaza, situându-se la aproximativ 370 de km nord-vest de acest teritoriu, în cel mai apropiat punct al său.

Detaliile cu privire la modul în care va funcţiona acest coridor umanitar - inclusiv în ceea ce priveşte autoritatea care l-ar administra şi problemele ce ţin de securitate - mai sunt încă discutate, potrivit unor surse.

Republica Cipru este de părere că ideea sa este una meritorie, dată fiind apropierea sa de Orientul Mijlociu şi bunele sale relaţii cu toţi vecinii săi, a spus un oficial cipriot.

Ministrul de externe al Ciprului, Constantinos Kombos, a întreprins duminică şi luni vizite în Iordania şi la Autoritatea Palestiniană. La rândul său, preşedintele Ciprului a discutat problema cu preşedintele Egiptului.

Insula cipriotă a fost o trambulină pentru câteva misiuni ale activiştilor pro-palestinieni din alte ţări care au navigat spre Gaza în perioada 2008-2010, punând la încercare blocada Israelului impusă teritoriului de coastă palestinian.

---

Actualizare - EFE: Lupte între armata israeliană şi Brigăzile al-Qassam

Soldaţii israelieni sunt angajaţi în "lupte feroce corp la corp" în partea de nord a Fâşiei Gaza cu Brigăzile al-Qassam, aripa armată a grupării islamiste Hamas, în timp ce armata israeliană continuă ofensiva terestră şi atacurile aeriene în enclava palestiniană, relatează EFE.

"În timp ce noi vorbim acum, soldaţii noştri luptă pe front (...), sunt angajaţi în lupte feroce corp la corp, elimină terorişti", a declarat purtătorul de cuvânt Forţelor de Apărare a Israelului (Israel Defense Forces - IDF), Daniel Hagari.

"Acest tip de luptă ne pune în pericol forţele şi implică un preţ ridicat", aşadar "săptămânile următoare vor necesita rezistenţă şi răbdare din partea noastră, a tuturor", a continuat oficialul israelian, care a mai spus că "sute de ţinte ale organizaţiei teroriste criminale Hamas" au fost lovite în "atacuri coordonate terestre şi aeriene".

Armata israeliană a anunţat mai devreme că a atacat militanţii Hamas în interiorul vastei reţele de tuneluri subterane din Fâşia Gaza, neutralizarea acestor tuneluri fiind obiectivul principal al operaţiunii terestre.

Imagini difuzate de armata israeliană arată soldaţii acesteia înaintând prin moloz printre clădirile în ruine distruse de bombardamente, în timp ce Ministerul Sănătăţii din Gaza a actualizat marţi bilanţul victimelor la 8.525 de morţi şi 21.543 de răniţi, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins orice armistiţiu umanitar.

Potrivit ONU, care a descris câmpul de luptă din Fâşia Gaza drept un "cimitir" pentru copii, situaţia umanitară "dezastruoasă" continuă să se agraveze pentru cei 2,4 milioane de locuitori ai enclavei palestiniene, care în urma blocadei israeliene nu mai au acces la apă, alimente, energie şi combustibil.

"Gaza a devenit un cimitir pentru miile de copii şi un infern pentru toţi ceilalţi", a declarat un purtător de cuvânt al UNICEF, agenţia ONU dedicată protecţiei copiilor. Atacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza provoacă zilnic moartea a circa 420 de copii palestinieni, care plătesc cel mai mare preţ uman al războiului în această enclavă, cu 3.747 de copii ucişi până în prezent, plus alţi 940 dispăruţi", a semnalat UNICEF.

După ce s-a axat pe bombardamente masive în prima fază a ripostei ce a urmat atacului surpriză al Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, care a provocat peste 1.400 de morţi şi peste 5.000 de răniţi, armata israeliană a intensificat începând de vineri şi mai mult atacurile aeriene şi a început desfăşurarea progresivă de trupe la sol în partea de nord a Fâşiei Gaza.

Brigăzile al-Qassam au semnalat la rândul lor marţi lupte în desfăşurare în acea parte a enclavei palestiniene, în mai multe locuri în jurul oraşului Gaza. Braţul armat al Hamas susţine că a atacat cu rachete anti-tanc blindate şi tancuri israeliene.

---

Actualizare - Oficiali Gaza: 8.525 de persoane au murit în urma

atacurilor israeliene

Cel puţin 8.525 de oameni au fost ucişi în Gaza din 7 octombrie şi până acum, conform autorităţilor Hamas in enclavă. 3.542 de copii şi 2.187 de femei se numără printre palestinienii ucişi, dar şi 130 de angajaţi din domeniul sanitar, a mai anunţat ministerul sănătăţii din Gaza, relatează Reuters.

---

Actualizare - CNN: "Comandantul Hamas care a coordonat atacurile din 7 octombrie a fost ucis"

Comandantul Hamas care a coordonat atacul din 7 octombrie împotriva kibbutz-ului israelian Erez şi satului Netiv HaAsara a fost ucis, luni, au transmis IDF şi serviciul israelian de securitate, Shin Bet, într-un comunicat comun, conform CNN.

Avioanele IDF au lovit poziţiile lui Nasim Abu Ajina, comandantul batalionului Beit Lahia, al brigăzii de nord a Hamas, transmite sursa citată. Abu Ajina a comandat, de asemenea, aranjamentul aerian al Hamas şi a ajutat la dezvoltarea vehiculelor aeriene şi parapantelor, conform CNN. Moartea sa va perturba eforturile Hamas de a ţinti activităţile la sol ale IDF, se mai arată în comunicatul israelienilor, menţionează sursa indicată.

---

Actualizare - Reuters: Soldaţii israelieni i-au atacat pe teroriştii Hamas în sistemele de tunele de sub Gaza

Israelul a anunţat că forţele sale militare i-au atacat pe teroriştii Hamas în interiorul propriilor lor tunele subterane din Gaza, relatează Reuters.

Tunelele sunt un principal obiectiv al Israelului în condiţiile în care armata israeliană îşi extinde operaţiunile din Gaza.

"Pe parcursul zilei care a trecut, forţele combinate ale IDF au lovit aproximativ 300 de ţinte, inclusiv rachete anti-tanc şi instalaţii militare din tunelele subterane care aparţin organizaţiei teroriste Hamas", a transmis, anterior, armata israeliană.

Teroriştii au răspuns cu rachete anti-tanc şi cu foc de mitralieră. "Soldaţii au ucis terorişti şi au direcţionat forţele aeriene să dea lovituri în timp real şi să distrugă infrastructura teroristă", a mai transmis IDF

---

Actualizare - BBC: "Tabăra de refugiaţi Jabalia din Gaza a fost lovită de aviaţia israeliană"

Un atac cu rachete asupra taberei de refugiaţi Jabalia, din Gaza, a provocat mai multe decese, potrivit Ministerul Sănătăţii condus de Hamas, citat de BBC. Cel puţin 50 de persoane ar fi fost ucise. Ministerul a spus că explozia a fost cauzată de un atac aerian israelian, informează sursa precizată.

---

Actualizare - Agenţii de presă: Israelul încearcă să "separe" nordul Gazei de sud

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al Gaza, Iyad al-Bazum, a declarat pentru Al Jazeera că forţele israeliene se află în prezent pe strada principală a străzii Salah al-Din şi încearcă să ajungă pe strada al-Rasheed, care se întinde de-a lungul coastei din Gaza, informează aljazeera.com

"Forţele de ocupaţie încearcă să separe nordul Fâşiei Gaza de sud", a spus al-Bazum, potrivit sursei menţionate.

Forţele israeliene încearcă să intre în enclava asediată din nord-vestul Gazei, iar vehiculele lor au putut fi văzute în zona al-Karama, a adăugat el, conform sursei citate.

---

Actualizare - NBC: Gaza se confruntă cu o "catastrofă de sănătate publică" iminentă

Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă, că o "catastrofă de sănătate publică" este iminentă în Gaza, pe fondul supraaglomerării, deplasărilor în masă şi daunelor aduse infrastructurii de apă şi canalizare, informează nbcnews.

La aceeaşi conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al agenţiei ONU pentru copii, UNICEF a avertizat despre riscul de deces al sugarilor din cauza deshidratării, cu doar 5% din rezervele normale de apă disponibile, transmite sursa menţionată.

---

Actualizare - CNN: "Numărul de ostatici ţinuţi în Gaza ajunge acum la 240"

Numărul de ostatici despre care se crede că ar fi ţinuţi de Hamas în Gaza este de până la 240, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, la o conferinţă de presă, informează CNN.

Hagari a mai spus că 315 de soldaţi IDF au murit de la atacul Hamas din Israel din 7 octombrie, conform sursei menţionate.

IDF a finalizat luni prima eliberare cu succes a ostaticilor din 7 octombrie, salvând un soldat israelian care a fost răpit de Hamas, transmite sursa citată.

---

Actualizare -CNBC: Sute de economişti israelieni influenţi avertizează guvernul că trebuie să redeschidă urgent bugetul

Sute de economişti israelieni influenţi avertizează guvernul că trebuie să facă rapid schimbări economice mari, inclusiv redeschiderea bugetului ţării, în timp ce războiul cu Hamas se apropie de a patra săptămână, transmite CNBC.

Scrisoarea publicată luni de Forumul Economiştilor Israelieni îi cere primului ministru Benjamin Netanyahu şi ministrului de Finanţe Bezalel Smotrich "să se trezească şi să înceapă să răspundă provocărilor grele cu care se confruntă economia israeliană".

Peste 200.000 de israelieni, majoritatea din sud, au fost forţaţi să se mute din cauza războiului cu Hamas. Acesta este un cost major pe care bugetul guvernamental recent nu l-a luat în considerare.

La rândul lor, economiştii doresc ca Israelul să facă o mişcare fără precedent de redeschidere a bugetului 2024, care a fost adoptat în mai, după o luptă politică acerbă.

"Dacă în buget există cheltuieli care nu au legătură cu războiul sau reconstrucţia necesară, acestea trebuie regândite", a spus Itai Ater, de la Coller School of Management a Universităţii din Tel Aviv, care conduce Forumul Economiştilor Israelieni.

Apoi este costul războiului în sine, inclusiv cei 360.000 de rezervişti care au fost chemaţi la serviciu, ceea ce reprezintă mai mult de 10% din forţa de muncă a Israelului.

Părţi mari din economia ţării au fost închise din cauza luptei, a penuriei de forţă de muncă şi a dispoziţiei populaţiei.

Scrisoarea avertizează, de asemenea, că "Israelul a suferit o lovitură severă, care impune o schimbare fundamentală a priorităţilor naţionale şi o realocare masivă de fonduri pentru a face faţă pagubelor extinse de război, nevoia de a sprijini victimele şi reconstrucţia economiei Israelului".

Luptele sunt acum direct în Gaza, Israelul atacând de pe uscat, aer şi mare. A început după cel mai mortal atac terorist din istoria Israelului, 7 octombrie, când militanţii Hamas au spart bariera de sud a Israelului, ucigând 1.400 de oameni şi luând peste 200 de ostatici.

De atunci, Israelul a fost şi el sub foc, deşi la o scară mai mică, şi la graniţele de nord, atât cu Libanul, cât şi cu Siria.

Care este scopul forumului?

Forumul celor 300 de economişti a fost fondat în luna ianuarie a acestui an, pentru a avertiza guvernul cu privire la potenţialele consecinţe economice grave ale impulsului lui Netanyahu pentru reforma judiciară. Acea luptă politică dezbinată s-a domolit, preluată de un război devastator şi costisitor, despre care majoritatea israelienilor nu şi-au imaginat niciodată că ar putea avea loc.

Scrisoarea forumului spune mai departe: "Modificările cosmetice aduse bugetului actual nu sunt nici măcar aproape de ceea ce este necesar pentru a face faţă unei crize de această amploare, guvernul trebuie să facă faţă acestor provocări cât mai repede posibil şi trebuie să restabilească încrederea cetăţenilor în capacitatea sa de a face acest lucru."

Deşi nu este abordat în scrisoare, Ater a spus că un început bun este reducerea sumei de bani acordate evreilor ultra-ortodocşi pentru ceea ce el a numit "educaţie non-core".

Finanţarea şcolilor ultra-ortodoxe sau haredi din Israel este o zonă constantă de dezbatere din cauza rolului exagerat pe care îl joacă această populaţie în guvernul israelian.

Partidele ultraortodoxe au reprezentat adesea un vot oscilant pentru consolidarea sau stabilirea unei coaliţii în Knesset. Pentru a-şi câştiga sprijinul, politicienii, cel mai recent Netanyahu, au fost acuzaţi că sunt în favoarea partidelor ultraortodoxe, cu un sprijin guvernamental generos pentru şcolile lor.

Forumul Economiştilor cere minimul absolut necesar în această etapă, pentru a împiedica economia să cadă într-un abis, a spus Ater. Se teme că va fi nevoie de mult mai mult dacă războiul se va intensifica. Ministerul de Finanţe nu a răspuns încă la scrisoare.

Actualizare - Netanyahu: "Armata israeliană progresează metodic în Fâşia Gaza"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că armata israeliană progresează metodic în Fâşia Gaza, în a 24-a zi a războiului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas. "Tsahal (armata israeliană) şi-a extins intrarea terestră în Fâşia Gaza, o face în etape măsurate şi foarte puternice, progresând metodic etapă cu etapă", a spus Netanyahu la începutul unei şedinţe de guvern....Citeşte mai mult...

---

Actualizare - CNN: 26 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Gaza

Douăzeci şi şase de camioane cu ajutoare umanitare au trecut de inspecţie şi au plecat spre Fâşia Gaza din Egipt, de la punctul de trecere a frontierei Rafah, relatează CNN.

Între timp, 34 de camioane sunt încă supuse verificărilor de securitate, iar 15 rămân de inspectat.

---

Actualizare - Mass-media: Raidurile israeliene în tabăra de refugiaţi din Jenin sunt "pedepse colective"

Raidurile zilnice israeliene în tabăra de refugiaţi din Jenin echivalează cu o pedeapsă colectivă şi sunt o încercare de a se răzbuna asupra palestinienilor, spune un oficial al lagărului, potrivit aljazeera.com.

"Armata face raid în tabără, ucide şi răneşte", a declarat Mohamed al-Sabbagh, în vârstă de 50 de ani, şeful comitetului popular pentru furnizarea de servicii pentru tabăra de refugiaţi din Jenin, potrivit sursei menţionate.

"Astăzi au ucis patru palestinieni, iar apoi buldozerele israeliene au distrus drumurile. Au distrus intrarea în tabără, un portal arcat iconic şi sensul giratoriu "calul", un punct de referinţă în oraşul Jenin," a spus Sabbagh, conform sursei citate.

Sensul giratoriu este un simbol al victimelor invaziei din 2002 a taberei şi a fost construit din resturi ale vehiculelor distruse atunci, inclusiv o ambulanţă, menţionează aljazeera.

"Din 7 octombrie, cel puţin 11 palestinieni din tabără au fost ucişi şi 75 răniţi," a adăugat el, relatează sursa indicată.

---

Actualizare - Presa: Hamas spune că vizita procurorului ICC la Rafah este "un pas pozitiv", dar "insuficient pentru a proteja civilii"

Într-o declaraţie, Hamas a declarat că o vizită a procurorului Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, la punctul de trecere Rafah este "un pas pozitiv", dar "insuficient pentru a proteja civilii", transmite nbcnews.

Hamas, recunoscut de Statele Unite ca organizaţie teroristă, a spus că speră să intre Khan în Gaza pentru a vedea crimele armatei israeliene din enclavă şi a deschide o anchetă în acest sens, potrivit sursei citate. Hamas a spus că aceste crime includ "genocid, transfer, foamete şi atacuri asupra civililor, spitalelor şi locurilor de cult", precizează sursa menţionată.

Hamas a avertizat împotriva întârzierii de către CPI a unei potenţiale investigaţii asupra armatei israeliene, adăugând că ICC a emis o hotărâre la 5 februarie 2021, prin care recunoaşte Palestina ca stat, conform nbcnews.

"Mişcarea Hamas afirmă angajamentul rezistenţei faţă de dreptul internaţional umanitar, cooperarea cu Biroul Procurorului şi dreptul poporului palestinian la libertate, autodeterminare şi înfiinţarea unui stat palestinian cu Ierusalimul drept capitală", menţionează sursa precizată.

---

Actualizare - CNN: Premierul libanez se teme că escaladarea războiului Israel-Hamas ar putea arunca Orientul Mijlociu "în haos"

O escaladare a războiului din Gaza ar putea arunca întreaga regiune în haos, a declarat luni prim-ministrul interimar al Libanului, potrivit CNN.

"Văd că există o cursă reală între încetarea focului în Gaza şi escaladare, pentru că escaladarea nu afectează doar Libanul şi mă tem că escaladarea se va răspândi în întreaga regiune, cufundând Orientul Mijlociu în haos", a spus premierul interimar libanez Najib Mikati, conform sursei menţionate.

Pe măsură ce războiul din Gaza se intensifică, Hezbollah continuă să tragă cu rachete spre Israel, iar loviturile israeliene vizează sudul Libanului, transmite sursa menţionată.

Libanul a fost, de asemenea, locul de proteste, deoarece mii de oameni s-au adunat în sprijinul palestinienilor din Gaza în urma asediului Israelului şi a loviturilor asupra enclavei, informează CNN.

---

Actualizare - Agenţii de presă: Şeful OMS cere un armistiţiu între Israel şi Hamas

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut luni un armistiţiu între Israel şi Hamas, conform Reuters.

"O pledoarie umilă pentru încetarea focului şi pace", a scris el în reţeaua X.

"Fiind un copil captiv în umbra războiului, îi cunosc îndeaproape mirosul, sunetele şi imaginile", a afirmat oficialul, care este originar din regiunea Tigre din Etiopia, scena unor conflicte sângeroase în ultimele decenii.

"Îi înţeleg profund pe cei care sunt acum prinşi în mijlocul unui conflict, le simt durerea ca şi cum ar fi a mea. Războiul nu aduce decât devastare, oroare şi distrugere. Nimic altceva. În acest moment critic, să depăşim diferenţele şi să urmăm calea păcii. Adevărata demonstraţie de curaj constă în alegerea păcii. Le cer conducătorilor lumii să se unească şi să conducă lumea către pace. Alegeţi pacea", a adăugat Tedros în mesaj.

---

Actualizare - CNN: UAE va introduce o rezoluţie în Consiliul de Securitate ONU pentru un "armistiţiu umanitar"

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă, luni, în legătură cu invazia terestră a Israelului din Gaza, au confirmat surse diplomatice, relatează CNN.

Emiratele Arabe Unite vor încerca să obţină o rezoluţie obligatorie de la ceilalţi membri ai Consiliului de Securitate pentru o "pauză umanitară imediată" în războiul Hamas-Israel, conform surselor.

Întâlnirea de urgenţă vine pe fondul unui vot al 120 de ţări pentru o rezoluţie introdusă de Iordania, care a cerut un "armistiţiu umanitar susţinut" în Gaza. SUA au fost una dintre ţările care au votat împotriva rezoluţiei, în timp ce 45 de ţări s-au abţinut.

Sursele spun că textul propunerii de rezoluţie de la Consiliul de Securitate cere un "armistiţiu umanitar imediat" şi "pauze umanitare ulterioare".

---

Actualizare - BBC: Tancuri ale armatei israeliene au intrat în oraşul Gaza

Tancuri israeliene au intrat, luni, într-un cartier de la marginea oraşului Gaza, întrerupând, astfel, principala axă rutieră între nordul şi sudul Fâşiei Gaza, relatează BBC.

Tancurile se află în apropierea cartierului al-Zeitun, în Gaza, potrivit unor martori. "Ele au tăiat drumul Salah-al-Din, care leagă nordul şi sudul enclavei, şi trag în orice vehicul care circulă acolo", a declarat unul dintre martori.

Conform BBC, imagini video verificate arată un tanc trăgând spre o maşină care circulă la nord de drumul Salah-al-Din. Armata israeliană a refuzat să confirme sau să infirme sau să dea alte detalii legate de poziţiile sale în Gaza.

---

Actualizare - Oficiali Gaza: 8.306 persoane au murit în atacurile israeliene

Ministerul sănătăţii din Fâşia Gaza a anunţat, luni, că 8.306 persoane au fost ucise în acest teritoriu palestinian de la începutul războiului cu Israelul, conform Reuters.

Potrivit acestor reprezentanţi palestinieni, printre cei ucişi se află 3.457 copii şi 2.136 femei. De asemenea, peste 21.000 de persoane au fost rănite în aceeaşi perioadă în Fâşia Gaza, a transmis sursa citată.

La Ramallah, Autoritatea Palestiniană a transmis, luni, că patru palestinieni au fost ucişi într-un raid al armatei israeliene la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate. Aproape 120 de palestinieni au murit în urma atacurilor unor soldaţi sau colonişti israelieni în Cisiordania de la începutul războiului, potrivit aceleiaşi surse.

Conform unui comunicat al poliţiei israeliene, un palestinian a fost omorât după ce înjunghiase un poliţist israelian în Ierusalimul de Est, sector ocupat şi anexat de Israel. Poliţistul se află "în stare gravă, dar stabilă", a informat spitalul Shaare Tsedek.

---

Actualizare - Banca Mondială: "Conflictul din Orientul Mijlociu ar putea produce un dublu şoc pieţelor de mărfuri"

Banca Mondială avertizează că o escaladare a conflictului dintre Israel şi Hamas ar putea duce la creşterea bruscă a preţurilor petrolului, informează CNN. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Cleverly: Marea Britanie face presiuni pentru o "pauză umanitară" a luptei din Gaza

Regatul Unit "lucrează intens cu egiptenii, cu israelienii şi alţii pentru a încerca să aibă o pauză umanitară" în Gaza, a declarat luni ministrul britanic de externe James Cleverly, conform CNN.

A spus mai precizat că aceasta ar fi o "pauză temporară, astfel încât să putem oferi acel ajutor umanitar oamenilor care au nevoie de el", potrivit sursei menţionate.

Vorbind într-un interviu acordat Reuters în timpul unei vizite la Abu Dhabi luni, Cleverly a spus că ajutorul pentru Gaza "se scurge, dar avem nevoie de o creştere semnificativă a volumului", relatează CNN.

El a mai spus că ajutorul britanic pentru palestinienii din Gaza "este blocat în principal în Egipt" în acest moment, menţionează sursa indicată.

"Face parte din motivul pentru care mă întâlnesc cu (ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite) şeicul Abdullah astăzi şi de ce voi continua să vorbesc cu conducerea politică din regiune pentru a încerca să aduc acel ajutor oamenilor care au nevoie de el", a spus el, precizează sursa precizată.

---

Actualizare - BBC: 33 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Gaza

Treizeci şi trei de camioane încărcate cu ajutoare umanitare au intrat duminică în Gaza prin punctul de trecere Rafah de la graniţa cu Egiptul, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). Acesta a fost cel mai mare convoi care a intrat în teritoriul palestinian asediat de la reluarea limitată a livrărilor de ajutor umanitar la 21 octombrie, a precizat Biroul ONU...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - CNN: Hamas a lansat un baraj de rachete asupra Israelului

Un număr mare de rachete au fost trase dinspre Fâşia Gaza în Israel, luni dimineaţă, un semn că Hamas încă este capabil să răspundă cu atacuri deşi este lovit constant de un bombardament intens de peste trei săptămâni de armata israeliană, relatează CNN.

O echipă CNN din Ashkelon, în sudul Israelului, a auzit două baraje de rachete, cel puţin şase în total, înainte de miezul zilei, ora locală, luni. Conform presei locale, una dintre rachete a căzut peste complexul industrial din Ashkelon. Restul a părut că au fost interceptat de sistemul Iron Dome.

Comandamentul israelian a transmis mii de avertizări de lovituri dinspre Gaza decând Hamas a lansat atacul terorist din 7 octombrie. Majoritatea au fost interceptate de Iron Dome, însă câteva au reuşit să provoace distrugeri în mai multe oraşe din tot Israelul.

Armata israeliană spune că distrugerea infrastructurii care permite Hamas să lanseze rachete spre Israel este una dintre priorităţile sale în operaţiunea terestră din Gaza.

---

Actualizare - Agenţii de presă: "IDF va intensifica operaţiunile la sol în Gaza"

Armata israeliană va "continua şi intensifica" operaţiunea la sol în Gaza, unde forţele sale înregistrează "progrese treptate", a declarat un purtător de cuvânt astăzi la o conferinţă de presă, informează nbcnews.

Daniel Hagari a spus că "forţe suplimentare au intrat în Fâşia Gaza", în ultima zi, iar unii dintre ei s-au luptat cu "terorişti care s-au baricadat în clădiri", conform sursei precizate.

El a adăugat că un avion de luptă israelian a "atacat lansatoare din care s-au tras rachete spre Israel", din Siria.

El a menţionat că în Cisiordania, o aeronavă "a eliminat câţiva terorişti din tabăra de refugiaţi Jenin", despre care a spus că sunt "poziţionaţi împotriva forţelor noastre", relatează nbcnews.

---

Actualizare - CNN: "Forţele israeliene spun că zeci de militanţi Hamas au fost ucişi peste noapte"

Zeci de agenţi Hamas care s-au baricadat în clădiri şi tuneluri au fost ucişi peste noapte în timp ce Israelul îşi continua operaţiunile terestre în Gaza, au declarat luni Forţele de Apărare Israeliene (IDF), informează CNN.

Într-un incident, o aeronavă israeliană, ghidată de trupele terestre IDF, a lovit un punct de adunare într-o clădire aparţinând Hamas, cu peste 20 de militanţi înăuntru, a declarat IDF într-un comunicat, transmite sursa menţionată.

Peste noapte, un avion de luptă a lovit şi zona Universităţii Al-Azhar, unde trupele IDF identificaseră terorişti înarmaţi şi un post de lansare pentru rachete anti-tanc, conform sursei menţionate.

În ultimele zile, IDF spune că a lovit mai mult de 600 de "ţinte teroriste", inclusiv depozite de arme, zeci de poziţii de lansare de rachete anti-tanc, adăposturi şi terenuri de adunare folosite de Hamas, informează CNN.

---

Actualizare - NBC: "Negocierile pentru ostatici au stagnat din cauza cererii de combustibil în Gaza

Discuţiile pentru eliberarea unora dintre ostaticii deţinuţi de gruparea militantă Hamas s-au blocat din cauza refuzului Israelului de a trimite combustibil în Gaza, în baza sa şi a obiecţiei Hamas de a garanta că va elibera un număr mare de prizonieri străini, potrivit unui fost oficial american care cunoaşte negocierile în curs privind eliberarea unora dintre cei 230 de ostatici estimaţi, informează nbcnews.

"Hamas a insistat să primească combustibil", a spus fostul oficial american, care a cerut să nu fie numit pentru că nu erau autorizaţi să vorbească public, conform sursei menţionate. "Partea Israelului şi SUA, plus alte ţări, doresc eliberarea unui lot mare de cetăţeni", transmite sursa menţionată.

---

Actualizare - UNRWA: "Intrarea în depozite ONU - semn de disperare în Gaza"

UNRWA a spus că scenele cu oameni care au pătruns în unele dintre depozitele şi centrele sale de distribuţie din Gaza au arătat disperare, conform aljazeera.com. Citeste mai mult...

---

Actualizare - IDF: "Avioanele de luptă israeliene lovesc infrastructura militară Hezbollah"

Armata israeliană a declarat că avioanele sale de luptă au lovit duminică infrastructura Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la bombardamentele către nordul Israelului de la o "celulă teroristă", informează CNN.

Lovitura a avut loc în zona Har Dov, iar aeronavele israeliene au distrus arme care ar fi putut fi folosite pentru bombardamente suplimentare, au declarat Forţele de Apărare Israelului prin Telegram, potrivit sursei citate.

Dintre cele trei lansări din acea zonă din sudul Libanului, armata israeliană a spus că a interceptat două, iar a treia a aterizat într-o zonă deschisă, transmite sursa menţionată.

În plus, au fost lansate mai multe lansări către zona Malkia din nordul Israelului, dar două dintre ele au fost interceptate şi nu au fost răniţi, potrivit IDF, relatează CNN.

---

Actualizare - Premierul Norvegiei: "Răspunsul Israelului la atacul Hamas este disproporţionat"

"Legea internaţională prevede că această reacţie trebuie să fie proporţională. Civilii trebuie luaţi în considerare, iar dreptul umanitar este foarte clar în acest sens", a declarat prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr Store, la postul public NRK, informează aljazeera.com. El mai precizează: "Cred că această limită a fost depăşită cu mult. Aproape jumătate din miile de oameni ucişi sunt copii", conform sursei citate.

"Israelul are dreptul să se apere şi recunosc că este foarte dificil să te aperi împotriva atacurilor dintr-o zonă la fel de dens populată precum Gaza", a adăugat Store, potrivit sursei menţionate.

---

Actualizare - Agenţii de presă: "Israel redeschide a doua dintre cele trei conducte care alimentează Gaza cu apă"

Oficialii palestinieni au confirmat reluarea pompării apei din a doua din cele trei conducte care alimentează Gaza cu apă, informează aljazeera.com.

Şeful Autorităţii Palestiniene pentru Apă, Mazen Ghoneim, a spus că această măsură va reduce lipsa de apă în enclavă în contextul agresiunii israeliene continue, conform sursei citate.

Media israeliană a anunţat mai devreme redeschiderea celei de-a doua din cele trei conducte care furnizează apă Fâşiei Gaza, menţionează sursa.

---

Actualizare - Mass-media: "Proteste de solidaritate cu Gaza, în Liban"

Sute de demonstranţi îmbrăcaţi în keffiyeh s-au adunat în Piaţa Martirilor din centrul Beirutului, arătând solidaritate cu palestinienii şi cu oamenii blocaţi în enclava Gaza, informează aljazeera.com. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Organizaţia "Medici Fără Frontiere" numeşte atacurile din Gaza o "atrocitate"

Acţiunile liderilor mondiali pentru prevenirea violenţei în Gaza sunt "prea slabe" şi "prea lente," a declarat astăzi organizaţia "Medici Fără Frontiere", transmite nbcnews.

Reiterând apelurile altor organizaţii umanitare globale şi ale mai multor lideri internaţionali, organizaţia de sănătate a cerut un armistiţiu imediat în Gaza: "Bombardamentul forţelor israeliene s-a intensificat la un nivel nevăzut până acum: nordul Gazei este ras de pe faţa pământului," a spus grupul, conform sursei menţionate.

"Comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri mai puternice pentru a îndemna Israelul să oprească vărsarea de sânge," a adăugat ONG-ul, descriind campania de bombardament ca o "atrocitate" care lansează "violenţă nediscriminatorie asupra oamenilor neajutoraţi.", informează nbcnews.

Există mai mulţi răniţi decât pot gestiona spitalele, se arată în declaraţie, adăugând că ordinele militare israeliene de a evacua spitalele din Gaza City nu erau posibile deoarece erau pline de pacienţi şi erau folosite ca adăposturi pentru persoanele deplasate intern, menţionează sursa precizată.

---

Actualizare - Elad Goren: "În săptămâna viitoare plănuim să creştem dramatic cantitatea de asistenţă"

Israelul va permite o creştere dramatică a ajutorului pentru Gaza în zilele următoare, a declarat duminică un oficial, care a cerut civililor palestinieni să se îndrepte către ceea ce el a descris drept o zonă "umanitară" în sudul ţării, potrivit reuters.

"În săptămâna viitoare plănuim să creştem dramatic cantitatea de asistenţă" îndreptată către Gaza din Egipt, a spus colonelul Elad Goren de la Cogat, agenţia israeliană a Ministerului Apărării care cooperează cu palestinienii, informează sursa menţionată.

"Am marcat o zonă umanitară în sudul Fâşiei Gaza, în zona Khan Younis... recomandăm în continuare ca populaţia civilă să meargă în această zonă", a declarat el presei în timpul unui briefing online, conform sursei citate.

Goren nu a spus dacă zona umanitară este nouă sau o zonă existentă, transmite reuters.

---

Actualizare - Agenţii de presă: "Oficialii palestinieni şi germani îndeamnă încetarea imediată a agresiunii"

Hussein al-Sheikh, secretarul general al comitetului executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, s-a întâlnit cu ambasadorul german Deike Potzel, informează aljazeera.com.

"Am subliniat necesitatea de a opri catastrofa umanitară care are loc în Fâşia Gaza şi de a găsi modalităţi de a calma şi de a pune capăt imediat agresiunii în curs împotriva Fâşiei, precum şi necesitatea urgentă de a oferi locuitorilor săi treceri sigure pentru ajutor umanitar şi coridoare sigure pentru salvarea şi tratarea răniţilor", se arată într-un comunicat al-Sheikh, potrivit sursei menţionate.

Potzel este director general pentru prevenirea crizelor, stabilizare, consolidare a păcii şi asistenţă umanitară la Ministerul Federal de Externe al Germaniei, informează sursa.

---

Actualizare - Tedros Adhanom : "OMS restabileşte contactul cu echipa din Gaza"

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spune că grupul şi-a reluat legătura cu echipa sa din Gaza după întreruperea conectivităţii din enclavă, transmite nbcnews.

"Au spus că ultimele două nopţi au fost extrem de tensionate, cu o mulţime de lovituri aeriene - fără combustibil, apă, electricitate, conectivitate şi adăpost sigur în care să evacuaţi. La fel ca toţi cei din Gaza, ei şi familiile lor nu sunt în siguranţă", a scris Tedros Adhanom pe X, reiterând apelurile pentru protecţia unităţilor de sănătate şi a lucrătorilor umanitari şi la încetarea imediată a focului, informează sursa citată.

El a adăugat că spitalele din enclavă rămân copleşite de pacienţi şi au lipsă de provizii medicale, menţionează sursa precizată.

---

Actualizare - Presa: "Palestinienii din Gaza folosesc apa de mare pentru supravieţuire"

Israelul a anunţat un "asediu total" al Fâşiei Gaza pe 9 octombrie, inclusiv interzicerea alimentelor şi a apei, informează aljazeera.com.

"Aceasta este o etapă în care oamenii iau apă din mare, mulţumindu-i lui Dumnezeu pentru "binecuvântarea mării", atâta timp cât le rămâne la dispoziţie, transmite Samar Abu Elouf, un fotojurnalist din Gaza, potrivit sursei menţionate.

"Dar pentru persoanele care nu locuiesc lângă mare, le va fi foarte greu să ajungă acolo. Majoritatea oamenilor iubesc marea, dar astăzi o privesc într-un mod diferit", a adăugat ea, vorbind despre modul în care cei care au căutat marea ca mijloc de distracţie şi confort îşi caută acum apa pentru supravieţuire, menţionează sursa precizată.

---

Actualizare - Al Jazeera: "Cel puţin 30 de spitale şi centre de sănătate din Gaza sunt închise"

Oficialii din Ministerul Sănătăţii ne-au spus că cel puţin 30 de spitale şi centre de sănătate s-au închis în Gaza de când Israelul a început războiul în enclavă, potrivit aljazeera.com. De asemenea, au rămas fără provizii medicale şi fără combustibil, conform sursei citate.

Mai multe spitale au fost nevoite să impună închideri parţiale, transmite aljazeera.com. În Spitalul Nasr funcţionează doar secţia de Primiri Urgenţe, în rest, toate celelalte departamente trebuiau să se închidă, informează sursa menţionată.

Se aşteaptă ca mai multe spitale să se închidă complet în următoarele ore şi zile dacă nu sunt permise provizii în Gaza, precizează sursa indicată.

---

Actualizare - Publicaţii străine: "Ajutorul umanitar pentru Gaza se extinde"

Un oficial al Forţelor de Apărare Israelului a declarat sâmbătă că eforturile umanitare ale Statelor Unite şi Egiptului, care au contribuit la transportul de alimente, apă, medicamente şi alte provizii în Gaza, se vor extinde, informează nbcnews.

"Mâine, eforturile umanitare din Gaza conduse de Egipt şi Statele Unite se vor extinde", a spus amiralul Daniel Hagari, fără a oferi detalii suplimentare, potrivit sursei citate.

---

Actualizare - Paltel: "Comunicaţiile se întorc în Fâşia Gaza"

Unele servicii de comunicaţii au revenit în Fâşia Gaza, potrivit furnizorului de telecomunicaţii Paltel, informează compania pe reţeaua sa de socializare.

"Suntem încântaţi să vă anunţăm că serviciile de telecomunicaţii (texă, mobilă şi internet) din Fâşia Gaza, perturbate vineri, 27 octombrie 2023, din cauza agresiunii în curs de desfăşurare, sunt restaurate treptat.

Echipele noastre tehnice abordează cu sârguinţă pagubele aduse infrastructurii reţelei interne în condiţii dificile.

Dumnezeu sa va ocrotească pe toţi şi Ţara noastră", este mesajul companiei Paltel, transmis pe pagina de socializare.

---

Actualizare - Mass-media: "Armata israeliană spune că a atacat 450 de ţinte Hamas într-o singură zi"

Armata israeliană spune că forţele sale aeriene au atacat peste 450 de ţinte Hamas în Fâşia Gaza în ultimele 24 de ore, potrivit aljazeera.com.

Ţintele includ unele dintre cartierele generale ale grupului armat, posturi de observare şi poziţii de lansare antitanc, a adăugat acesta, conform sursei citate.

Declaraţia armatei spune că un soldat israelian a fost grav rănit din cauza unui dispozitiv exploziv improvizat în nordul Gazei peste noapte, în timp ce altul a fost rănit "moderat" în timpul unei "întâlniri" cu luptătorii palestinieni, transmite sursa menţionată.

---

Actualizare - Agenţii de presă: "Sute de mii de oameni se adună în oraşele globale ca să-i sprijine pe palestinieni"

Sute de mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în oraşe din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia pentru a-şi arăta sprijinul pentru palestinieni, în timp ce armata israeliană şi-a extins ofensiva aeriană şi terestră pe Fâşia Gaza, informează reuters. Citeste mai mult...

---

Actualizare - NBC: "IDF susţine că războiul a intrat într-o nouă etapă"

La câteva ore după ce au trimis tancuri şi infanterie în Gaza, Forţele de Apărare Israelului au declarat că au trecut într-o altă etapă de război, informează nbcnews.

"Pentru a expune şi a distruge inamicul, nu există altă cale decât să pătrundă pe teritoriul său cu forţă", a declarat astăzi şeful Statului Major General al IDF, generalul locotenent Herzi Halevi, transmite sursa menţionată.

"Aseară, pământul s-a cutremurat în Gaza. Am atacat deasupra pământului şi sub pământ. ... Instrucţiunile către forţe sunt clare. Campania va continua până la noi ordine.", spune Halevi, conform sursei precizate.

Halevi a spus că IDF este pregătită la graniţa de nord pentru a "preveni şi dejuca" atacurile din partea Hezbollah şi a adăugat că linia defensivă a fost stabilizată şi că trupele terestre sunt susţinute atât în aer şi cât şi pe mare. Realizările necesită riscuri şi, după cum ştim, fiecare victorie are un preţ", a spus Halevi, informează nbcnews.

---

Actualizare - Mass-media: "Antonio Guterres cere un armistiţiu umanitar imediat"

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a declarat că este profund îngrijorat de escaladarea bombardamentelor în Gaza, ceea ce spune că subminează obiectivele umanitare de facilitare a eliberării ostaticilor, evacuarea cetăţenilor străini şi furnizarea de ajutor, informează reuters.

"Reiterez apelul meu puternic pentru un armistiţiu umanitar imediat, împreună cu eliberarea necondiţionată a ostaticilor şi furnizarea de ajutor umanitar la nivelul care corespunde nevoilor dramatice ale poporului din Gaza, unde o catastrofă umanitară se desfăşoară în faţa ochilor noştri," a spus Guterres, conform sursei menţionate.

Guterres s-a întâlnit cu Primul Ministru al Qatarului şi Ministrul Afacerilor Externe, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani, în Doha pentru a-şi exprima recunoştinţa şi sprijinul pentru ajutorul Qatarului în eliberarea ostaticilor din Gaza, potrivit sursei citate.

"Acesta este momentul adevărului. Toată lumea trebuie să-şi asume responsabilităţile. Istoria ne va judeca pe toţi", a spus Guterres, transmite reuters.

---

Actualizare - Reuters: "Musk spune că Starlink va oferi conectivitate în Gaza"

Elon Musk a declarat sâmbătă că Starlink de la SpaceX va sprijini legăturile de comunicare în Gaza cu "organizaţii de ajutor recunoscute internaţional", informează reuters.

Musk a spus într-o postare pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, că nu este clar cine are autoritatea pentru legăturile terestre în Gaza, dar ştim că "niciun terminal nu a cerut o conexiune în acea zonă", transmite sursa menţionată.

Organizaţiile umanitare internaţionale au declarat că pana de curent, care a început vineri seară, a agravat o situaţie deja disperată, împiedicând operaţiunile de salvare a vieţilor şi împiedicându-i să-şi contacteze personalul de pe teren, conform sursei citate.

După invazia Ucrainei de către Rusia din februarie 2022, sateliţii Starlink au fost esenţiali pentru menţinerea conexiunii la internet în unele zone, în ciuda încercării de bruiaj rusesc, informează reuters.

---

Actualizare - Lavrov: "Bombardamentul Israelului asupra Gaza este împotriva dreptului internaţional"

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că bombardarea Gaza de către Israel contravine dreptului internaţional şi riscă să creeze o catastrofă care ar putea dura zeci de ani, informează reuters.

"Deşi condamnăm terorismul, nu suntem categoric de acord cu faptul că puteţi răspunde terorismului prin încălcarea normelor dreptului internaţional umanitar, inclusiv folosind fără discriminare forţa împotriva ţintelor în care se ştie că sunt prezenţi civili, inclusiv ostatici care au fost luaţi", a spus Lavrov, potrivit sursei menţionate.

A fost imposibil, a adăugat el, să se distrugă Hamas - aşa cum a promis Israelul - fără a distruge Gaza împreună cu cea mai mare parte a populaţiei sale civile: "Dacă Gaza este distrusă şi 2 milioane de locuitori sunt expulzaţi, aşa cum propun unii politicieni din Israel şi din străinătate, acest lucru va crea o catastrofă pentru multe decenii, dacă nu secole. Este necesar să ne oprim şi să anunţăm programe umanitare pentru salvarea populaţiei aflate în blocaj", a avertizat Lavrov, conform sursei citate.

---

Actualizare - Ashraf al-Qudra: Gaza s-a transformat într-o "minge de foc"

Ashraf al-Qudra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, s-a adresat reporterilor după ce a furnizat cel mai recent bilanţ al victimelor, transmite aljazeera.com.

El a spus că bombardamentul intens al Israelului a transformat Gaza într-o "minge de foc", cu cel puţin alte 377 de palestinieni pierzându-şi viaţa în zonele desemnate ca fiind sigure, informează sursa menţionată.

Al-Qudra a adăugat că acţiunile Israelului au cauzat o paralizie completă a sistemului de sănătate, echipelor medicale şi ambulanţelor din Gaza, menţionează sursa citată.

Repetând apelul pentru ajutor internaţional, el a cerut şi studenţilor la medicină şi asistentelor medicale pensionare să se prezinte, conform nbcnews.

---

Actualizare - 25 de palestinieni au fost arestaţi în Cisiordania peste noapte, spune autoritatea prizonierilor

Autoritatea Prizonierilor Palestinieni spune că 25 de persoane au fost reţinute în Cisiordania într-o serie de arestări peste noapte, informează nbcnews.

Raiduri de arestare au fost concentrate în tabăra Jalazone din Ramallah şi Betleem, potrivit Autorităţii Prizonierilor Palestinieni, iar alte arestări raportate au fost răspândite prin Hebron, Nablus, Tulkarm şi Ierusalim, transmite sursa menţionată.

Un total de 1.555 de persoane au fost arestate de la atacul Hamas din 7 octombrie în Israel, au spus autorităţile, conform nbcnews.

---

Actualizare - Al Jazeera: "Ministrul de externe al Qatarului şi secretarul de externe al Regatului Unit discută despre război"

Sheikh Mohammed bin Abdul Rahman bin Jassim Al Thani, prim-ministru şi ministru de externe al Qatarului, a avut o conversaţie telefonică cu secretarul de externe al Regatului Unit, James Cleverley, pentru a discuta ultimele evoluţii ale războiului şi modalităţile de reducere a escaladării, transmite aljazeera.com.

În timpul apelului, Sheikh Mohammed a condamnat ţintirea civililor şi a reiterat că "pedeapsa colectivă este inacceptabilă sub orice pretext", conform unui comunicat, informează sursa citată.

El a subliniat, de asemenea, necesitatea de a continua intrarea în Gaza a convoaielor de ajutor şi a ajutorului umanitar, precum şi importanţa coordonării eforturilor de detensionare a situaţiei, potrivit sursei menţionate.

---

Actualizare - Agenţii de presă: Erdogan spune că Israelul este într-o "stare de nebunie"

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Israelului să "iasă imediat din starea sa de nebunie şi să oprească atacurile" asupra Fâşiei Gaza, informează aljazeera.com.

"Bombardurile israeliene asupra Gaza, care s-au intensificat aseară, au vizat din nou femei, copii şi civili nevinovaţi, adâncind criza umanitară", a spus el, potrivit sursei menţionate.

---

Actualizare - OMS: "ONU nu poate contacta personalul, unităţile sanitare din Gaza"

Tedros Adhanom Ghebreyesus declară că agenţia de sănătate a ONU încă nu poate ajunge la personalul şi la unităţile de sănătate, după ce Israelul a întrerupt serviciile de telefonie şi internet în Gaza, potrivit aljazeera.com.

"Sunt îngrijorat de siguranţa lor. Evacuarea pacienţilor nu este posibilă în astfel de circumstanţe şi nici găsirea unui adăpost sigur. Pana de curent face imposibilă, de asemenea, ambulanţele să ajungă la răniţi", a scris şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe X, conform sursei citate.

---

Actualizare - Mass-media: "Bombardamentele israeliene sunt în desfăşurare"

Un corespondent Al Jazeera raportează că bombardamentele israeliene sunt în desfăşurare în nordul Fâşiei Gaza, în timp ce sunt bombardamente de artilerie la est de Rafah, în sud, informează sursa precizată.

Întreruperea comunicaţiilor şi a internetului în Gaza a continuat de mai bine de 12 ore, coincidenţă cu intensificarea loviturilor aeriene şi a bombardamentelor de artilerie şi navale în diferite zone, a raportat corespondentul, potrivit aljazeera.com.

---

Actualizare - NBC: IDF susţine că au lovit 150 de "ţinte subterane" în nordul Gazei

Forţele de Apărare Israelului spun că avioanele sale de luptă au lovit 150 de "ţinte subterane" în nordul Gazei, potrivit nbcnews.com.

Acestea au inclus "tuneluri teroriste, spaţii de luptă subterane şi infrastructură subterană suplimentară. În plus, mai mulţi terorişti Hamas au fost ucişi", a spus armata, conform sursei menţionate.

Armata israeliană a spus, de asemenea, că sporeşte operaţiunile la sol în timp ce poartă un război împotriva Hamas, menţionează sursa citată.

---

Bombardamentul Israelului asupra Gaza s-a intensificat după ce armata a spus că "extinde operaţiunile" în teritoriu, informează aljazeera.com.

Mass-media internaţională şi agenţiile de ajutor spun că au pierdut contactul cu personalul din Gaza pe fondul unui blocaj aproape total al comunicaţiilor, potrivit sursei precizate.

Peste 1 milion de copii palestinieni şi părinţii lor trăiesc prin "oroare pură" în enclava asediată, spune grupul umanitar Salvaţi Copiii, menţionează sursa indicată.

Adunarea Generală a ONU aprobă cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie fără caracter obligatoriu prin care se cere un armistiţiu, relatează aljazeera.com.

Cel puţin 7.326 de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene din 7 octombrie, iar peste 1.400 de persoane au fost ucise în atacul Hamas asupra Israelului, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. avem un razboi care dureaza de 75 de ani pentru ca nu s-a purtat corect adik fara armistitiu care nu inseamna decit pierdere de timp si aminarea rezolvarii unor pb undeva in viitor ,eventual lasindu-le mostenire urmasilor ca si acum, israel are un singur obiectiv mare si clar daca tot s-au inhamat la asa razboi de cind si-au infiintat statul fara sa tina cont de cei majoritari, sa ocupe intreaga GAZA transind disputa decisiv indiferent de costuri ,cit despre adversari am crezut ca sint pusi pe fapte mari dupa asemenea atac si cind colo ei se ascund dupa femei si copii si acum se smiorcaie pe teme umanitare , este degradant pentru un razboinic sa se preteze la asa ceva , cum vrei sa invingi un asemenea adversar daca nu esti dispus sa deschizi acest joc de razboi punind pe masa un numar suficient de morti martiri iar recompensa poate fi un teanc de declaratii de razboi contra israelului din partea intregii lumi musulmane , sigur ca era buna solutia cu cele 2 state dar daca israelul nu e tolerat sa existe acolo atunci nu avem de ales ,,,

    "Israelul e intr-o stare de nebunie", a zis erdogan. normal, orice razboi e o stare de nebunie. putin e nebun. hitler a fost nebun 100%. hamas, cucu. netaniahu alt nebun. " poporul ales" si "sa-i stergem de pe fata pamantului pe hamas". ce hamas , ca la fiecare hamas omorat cred ca mai mor 10 copii si civili.

    1. Si Erdogan este nebun si maestru al ipocriziei

      posibil dar are dreptate. cei din gaza nu au stiut de atacul planificat, pt ca n-a stiut mossad ul deci s-a facut in mare secret.

      si acum se trezesc bombardati si omorati pt ceva ce au decis niste descreierati.

      si nu nu esti raspunzator pt ce face unul pe care l-ai votat. vedeti la noi ce tampenii fac alesii dupa vot. 

      Palestinienii din Gaza au fost de acord cu ce a facut hamas.Au.iesit in strada si au aplaudat.Stii cum se zice:,,acum canta daca mai.poti!"

      da, pt ca asa aplaudai si tu dc ne ocupau pe noi israelienii. dar unii aplauda si altii dau cu bombe. pt un aplaudat e cam mare pedeapsa. chiar nebunie.

      Pedeapsa este pentru hamas.Sa iasa sa lupte,nu sa se ascunda in spatele bolnavilor,femeilor copiilor si civililor in general.Mie de sa sa-mi pese daca lor nu le pasa?Frumos este sa dormi linistit in casa si sa vina peste tine niste inapoiati sa te linseze!hamas de ce nu s-a gandit la consecinte?Isi imaginau ca va arunca cineva cu flori?In plus,daca arabii nu-i suporta pe israelieni in Orientul Mijlociu care e casa lor,,nici noi nu-i vrem pe arabi in Europa.Ne ocupa teritoriile si fac scandal .

    incetam pana luni?

    Things are not always what they seem.

    The "deer" is not crossing the "road", the "road" is crossing the "forest". 

    Different "People", Different "Perspectives". 

    s c c r e t 

    cotati "Aurului" in lei a spart bariera psihologica.

    exact cum spuneam. 

    si asta e doar inceputul. 

    s c c r e t 

    1. dc vine o recesiune, lumea va vinde si aur si tot- de panica.

      tot ce e in exces va fi la un moment dat putin. vorbesc acum despre cash, care da s-a printat si a fost si este inca pe toate gardurile. 

      dar tot ce e in exces, n-are valoare. si ce nu are valoare se cheltuieste usor-vezi iar incepe coin mania, cumaparari de case chiar la preturi de zici ca-s din aur, cumparari masini inclusiv la noi in europa la preturi cu 50% mai mari ca acum 3 ani, etc. lumea arunca cu banii pe vacante pe restaurante pe etc. de ce pt ca sunt din abundenta. 

      dar, un mare dar, banii au fost pe toate gardurili pt ca i-a tiparit fed ecb bnr banca angliei toata lumea si cu maica-sa a falsificat bani, si trai nene si malai. 

      pana a explodat inflatia. si acum , cica, cica nu mai tiparesc bani, ba chiar scot din circulatie niste bani, prin ceva mecanisme dubioase, cam ca si alea de falsificare de bani, dar invers.

      ei, si lumea nu crede ca lucrurili s-au schimbat, si banii nu mai sunt gratis, ba chiar s-ar putea sa aiba valoare din nou, adica sa auzim iar cash is king. nu aur, bitcoin, actiuni case, nu, cash. is king. curand. 

      o sa mearga in sus cat tine razboiul israel hamas. acum 3 saptamani, inainte de atentat, era 1850 usd si mergea in jos zi de zi. normal cand dolarul creste si masa monetara scade.

    a patra saptamana de genocid.

    dupa epurarea etnica a armenilor o venit randul altor amarati. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb