Preţul futures al aurului a scăzut, în intervalul 21-25 noiembrie, pentru a treia săptămână la rând, pe fondul aprecierii monedei americane, determinată de aşteptările ca banca centrală a SUA (Fed) să crească dobânda cheie luna viitoare.
Deşi vineri, cotaţia spot a metalului galben a câştigat ceva teren, pe întreaga săptămână trecută, aceasta a pierdut 2%.
Cotaţia aurului cu livrare imediată a urcat cu 0,2% vineri, la 1.183,56 dolari pe piaţa din New York, conform Bloomberg, care arată că de la începutul lunii noiembrie, preţul a scăzut cu 7,3% (cel mai important declin lunar din iunie 2013 până în prezent).
La Comex New York, preţul aurului cu livrare în luna februarie a coborât cu 1% vineri, la 1.181 dolari uncia.
Preţul aurului a pierdut tot mai mult teren în condiţiile în care datele economice privind SUA, respectiv perspectivele de creştere a cheltuielilor administraţiei după câştigarea alegerilor din 8 noiembrie de către republicanul Donald Trump au alimentat parirurile privind majorarea dobânzilor de către banca centrală. În prezent, investitorii renunţă la activele în aur în cel mai rapid ritm din ultimii trei ani, potrivit Bloomberg.
Anthem Blanchard, director executiv al "Anthem Vault" din Austin, Texas, afirmă: "Asistăm la calmul de dinaintea furtunii. Probabil Fed va efectua o majorare sub aşteptări a ratei dobânzii sau poate de aceeaşi amploare ca în anul precedent. Acest lucru va fi un catalizator real pentru preţul aurului în dolari".
Traderii sunt siguri că Fed va creşte dobânda cheie în decembrie, ceea ce reduce interesul petru plasamentele în aur, pentru că acesta nu aduce randamente.
"De câte ori are loc o mică creştere a dobânzilor, observăm o oarecare reducere a preţului aurului", este de părere George Gero, director general la "RBC Wealth Management" din New York. Acesta afirmă că investitorii "nu au pus radarul pe aur" atâta vreme cât pieţele acţiunilor au urcat mai multe zile la rând, influenţând în mod negativ preţul metalului galben.